Έλληνες, αν δεν συνεπάρει το είναι μας ο “ιερός θυμός”, ελευθερία, πατρίδα και ζωή δεν έχουμε μπροστά μας.    (Β’ Μέρος)

Έλληνες, αν δεν συνεπάρει το είναι μας ο “ιερός θυμός”, ελευθερία, πατρίδα και ζωή δεν έχουμε μπροστά μας.    (Β’ Μέρος)

13 Οκτωβρίου, 2020 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:136
Μοίρασέ το

Το κρίσιμο θέμα είναι  να αντιληφθούμε τη συνολικότητα της επίθεσης που δεχόμαστε και να βρούμε τρόπους να αντιδράσουμε πριν να είναι πολύ αργά.

Ὦ παῖδες Ἑλλήνων ἴτε, ἐλευθεροῦτε πατρίδ’, ἐλευθεροῦτε δὲ παῖδας, γυναῖκας, θεῶν τέ πατρῴων ἕδη, θήκας τε προγόνων: νῦν ὑπὲρ πάντων ἀγών.

 

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ, ΤΑ ΗΘΗ ΜΑΣ, Η ΣΚΕΨΗ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ.

Είμαστε οι απόγονοι εκείνων, που σε εποχές σκότους και αμάθειας σ’ ολόκληρη την Ανθρωπότητα, δημιούργησαν τέτοιο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, που ολόκληρη η Υφήλιος, υποκλίνεται μπροστά του.

Τα λόγια του Θουκυδίδη είναι πιο επίκαιρα από ποτέ;

“Δεν κατηγορώ αυτούς που θέλουν να κατακτήσουν, αλλά εκείνους που είναι έτοιμοι να υποκύψουν.

Ή Ελευθερία, ή ησυχία… πρέπει να διαλέξετε.

Ή θα είστε ελεύθεροι, ή θα είστε ήσυχοι… και τα δυο μαζί, δεν γίνονται”

Έχουμε πόλεμο… δεν πρέπει να λυπηθούμε κάναν απ’ αυτούς που τόλμησαν να τα βάλουν με την ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, με την ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ, με τις ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Το Α΄ΜΕΡΟΣ, εδώ

 

Το τι θεωρούσαν οι αρχαίοι Έλληνες  ιερό μας το υποδηλώνουν οι πράξεις και τα λόγια τους.

Μας λέει ο Σωκράτης:

“Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον…” (Πλάτωνος “Κρίτων”, 51β )

Εδώ διαπιστώνουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες  θεωρούσαν τους προγόνους τους ως κάτι  άγιο, δηλαδή ιερό. Αλλά ως το ιερότερο όλων λόγιαζαν την ΠΑΤΡΙΔΑ.

Το γιατί δεν είναι του παρόντος να το αναλύσουμε, γιατί θα θέλαμε σελίδες και σελίδες…

Και στον Παιάνα των Σαλαμινομάχων διαπιστώνουμε για ποια “ιερή κατάσταση” ύπαρξης αγωνίζονταν σαν θεοί και σαν ημίθεοι: γι’ αυτήν την κατάσταση ύπαρξης που την ονομάζουμε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Ὦ παῖδες Ἑλλήνων ἴτε, ἐλευθεροῦτε πατρίδ’, ἐλευθεροῦτε δὲ παῖδας, γυναῖκας, θεῶν τέ πατρῴων ἕδη, θήκας τε προγόνων: νῦν ὑπὲρ πάντων ἀγών.

Η προστακτική “ελεθερούτε πατρίδα…” εδώ έχει την έννοια “κρατήστε ελεύθερη την πατρίδα…”  Γιατί είχαν ελεύθερη πατρίδα, αλλιώς πώς θα μπορούσαν να επιτελέσουν  το θαύμα της νίκης στην πιο κρίσιμη ναυμαχία που έγινε ποτέ;

Αν ένα κείμενο εκφράζει τα πάντα μέσα σε 21 λέξεις είναι αυτό. Ένα λακωνικότατο κείμενο και πόση δύναμη κρύβει! Βλέπετε οι αρχαίοι δε φλυαρούσαν, έπρατταν. Σήμερα όλοι φλυαρούμε  από πρωίας μέχρι νυκτός… Και δεν μπορούμε να εμποδίσουμε 301 προδότες να παραδώσουν  την Ελλάδα στις δύο  πιο σκοτεινές  χώρες του πλανήτη.

Όποιος προσβάλλεται, ας  δείξει με τα έργα του ότι δεν είναι προδότης! Όποιο κόμμα,  βουλευτής. Πρόεδρος,  θέλει να εμποδίσει την προδοσία αλλά δεν μπορεί, ας παραιτηθεί.  

Τι νόημα έχει η συμμετοχή σε μια Βουλή, όταν δεν υπάρχει τρόπος να εμποδιστεί  από την πιο μικρή ως τη  μεγίστη απόφαση, όπως αυτή της παράδοσης εδάφους και κυριαρχίας της Ελλάδος σε λυσσαλέους εχθρούς της, των τυράννων κυβερνητών-προδοτών του Έθνους; Τον “παπά” θα μας παίζουν όλοι οι πολιτικοί  εδώ στην Ελλάδα αενάως; Ποιος ποτέ νίκησε το σκοτάδι ενσωματούμενος σε αυτό;

Και όλη η ανάλυση (που δεν κάναμε, στο γιατί η πατρίδα είναι η βάση και το θεμέλιο της ελευθερίας) συμπυκνώνεται στην εξής πρόταση :

Μόνον σε μια ελεύθερη ΠΑΤΡΙΔΑ, από εξωτερικούς και εσωτερικούς τυράννους, μπορείς να έχεις την αυτεξούσια  κατάσταση ύπαρξης σε όλες τις όψεις του βίου, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Άρα οι δύο αυτές έννοιες ήταν εξ ίσου ιερές για τους αρχαίους προγόνους μας. Και είναι διαχρονικά και πανανθρώπινα ιερές…

…για όσο  υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν γίνει τόσο δούλοι ώστε να μην  αισθάνονται ούτε κατ’ ελάχιστο  το γεγονός ότι είναι δούλοι, άρα η αυτεξούσια κατάσταση  ύπαρξης, η  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , τους είναι παντελώς άγνωστη.

Ακόμη  διαπιστώνουμε ότι οι αρχαίοι θεωρούσαν ιερή  την οικογένεια (ἐλευθεροῦτε δὲ παῖδας, γυναῖκας…κι ας θυμηθούμε ότι  στην έσω αυλή του οίκου η φωτιά στο βωμό της  Εστίας δεν έσβηνε ποτέ), τους τάφους των προγόνων τους (θήκας τε προγόνων), αλλά και τα προσκυνήματα  των πατρώων θεών (θεῶν τέ πατρῴων ἕδη).

Επί πλέον, τους  τόπους που η ιερά  παράδοση τους, που ήταν η Μυθολογία τους, τους θεωρούσε ιερούς. Ιερά οδό ονόμασαν την οδό που οδηγούσε από την Αθήνα στον τόπο των Ελευσινίων Μυστηρίων, πόσο μάλλον θεωρούσαν ιερά τα ίδια τα μυστήρια.

Υπάρχουν Έλληνες που ρίχνουν στην πυρά κάθε θρησκευτική ιερότητα των αρχαίων. Καυχώνται για τον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό μας (πού είναι σήμερα αυτός;), αλλά απορρίπτουν το πιο ουσιαστικό θεμέλιο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, που είναι η μεγάλη πίστη και ευλάβεια των προγόνων μας προς τους θεούς τους  (δεν εξετάζουμε εδώ αν ήσαν αληθινοί ή όχι ή τι ακριβώς ήσαν) γύρω και επάνω στην  οποία οργάνωναν όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.

Μέσα από αυτό το σεβασμό στους θεούς τους και σε ό,τι άλλο θεωρούσαν ιερό  μεγαλούργησαν οι αρχαίοι, χωρίς να χωρεί καμία σύγκριση με τους μεταγενέστερους  Έλληνες. Με εξαίρεση τον (μέχρι πρότινος, τώρα αμφιβάλλω αν υπάρχει) ηρωισμό των Ελλήνων, ένα  μέγιστο ψυχο-πνευματικό επίτευγμα.

Πολλοί σύγχρονοι Έλληνες, διανοούμενοι, θεολόγοι κ.ά., κρατάνε (έστω και ως αρχαίο κλέος!) το εποικοδόμημα του  πολιτισμού των αρχαίων, τα μέγιστα επιτεύγματα του στην Τέχνη, στη στρατιωτική τέχνη και ανυπέρβλητη ανδρεία, στη Φιλοσοφία, στην Αρχιτεκτονική, στη Φυσική, στα  Μαθηματικά, στην Ιατρική, στη Δημοκρατική οργάνωση της πόλης…   και πετάνε στα σκουπίδια το θεμέλιο του, τις ρίζες του: το σεβασμό, την αφοσίωση και την πίστη των αρχαίων Ελλήνων σε ό,τι θεωρούσαν ιερό. Κατ’ ακολουθίαν αυτού ,  ως συλλογική πολιτισμική οντότητα, ως πόλις, επεφύλασσαν  ανηλεή τιμωρία σε όσους το βεβήλωναν ή το πρόδιδαν.

Ακόμα οι αρχαίοι μας πρόγονοι θεωρούσαν ιερό, κάτι που θα σας φανεί παράξενο, το ανθρώπινο σώμα! Αυτό συμπεραίνεται, χωρίς να επιδέχεται αμφισβήτηση, από το γεγονός  ότι πολλά αγάλματα των ανθρωπόμορφων θεών τους , αποκάλυπταν πλήρως το σώμα τους, σμιλευμένο σε μάρμαρο με  απαράμιλλο κάλλος.

Και πώς θα ήταν δυνατόν να “αποκαλύπτουν” το σώμα των θεών, αυτοί που ο σεβασμός στους θεούς τους  ήταν η βάση του είναι και της κοινωνίας τους, αν δεν θεωρούσαν ιερό το ανθρώπινο σώμα; Και συγκρίνετε  το πού κατάντησαν το ανδρικό και γυναικείο σώμα οι σημερινές κοινωνίες, που ανέχονται να τις κυβερνούν σατανολατρικά αποβράσματα.

Και πού κατάντησαν την ιερότητα του παιδιού, της γυναίκας και της οικογένειας. Έσχατα σκαλιά στου κακού την καθοδική σκάλα,   η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Ό,τι πιο τερατώδες μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος δαιμονικός νους.

Η αθωότητα αντιμέτωπη με σαρκικές δελεάσεις! 

Και πρόσφατα η φίμωση του “προσώπου”  τους, της ψυχής, της αναπνοής,  του εγκεφάλου, της κοινωνικοποίησης τους και φυσικά της ελευθερίας τους,  τωρινής και μελλοντικής.

Δυνατές νοητικές “εγγραφές” για να υποταχθούν στο μέλλον που τους επιφυλάσσουν.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους ενήλικες.

Με έναν “μικρούλη” ιό,  έχουν σχεδιάσει και σιγά-σιγά πετυχαίνουν τα μέγιστα, όσο εμείς δεν αντιστεκόμαστε.

Ακόμη θεωρούσαν ιερό οι αρχαίοι το εντίμως και με ευγενή άμιλλα συναθλήσθαι και συναγωνίζεσθαι.

Τόσο ιεροί ήσαν οι “Ολυμπιακοί αγώνες”, οι αφιερωμένοι στους “Ολύμπιους”, που μετρούσαν το χρόνο με αυτούς!

Ας αναλογιστούμε ποιοι ήσαν οι αγώνες αυτοί, που ο κάθε νικητής είχε ως δώρο ένα στεφάνι ελιάς(!) και πού κατάντησαν.

Σε ένα υπερμέγεθες πανηγυράκι, στημένο στο βωμό του υπερκέρδους  των επιτήδειων.

Αν η Ελλάδα ζήσει, πρέπει να πάρει πίσω και το όνομα και τους αγώνες.

Τέλος ιερό για τους αρχαίους ήταν το μέτρο, η μετριοπάθεια , η μεσότητα. Εκείνη η κατάσταση που δεν είσαι ούτε θύμα ούτε θύτης. Απόκλιση από το μέτρο και τη μετριοπαθή συμπεριφορά προς αλαζονικές ακρότητες  κατά τις οποίες το άτομο μεταβάλλεται σε θύτη , θεωρείτο Ύβρις προς τους θεούς και διασάλευση της Κοσμικής/ Φυσικής  τάξης.

Και είχαν την απόλυτη πίστη και βεβαιότητα (σχεδόν όλες οι Τραγωδίες το επιβεβαιώνουν αυτό) ότι θα λειτουργήσει ο προαναφερθείς  κοσμικός Νόμος, λειτουργικός Νόμος της Θείας Δικαιοσύνης, “κατά την αιτία και το αποτέλεσμα” και ο υβριστής θα καταστραφεί πλήρως.

Πίστευαν μάλιστα στη βαθμιαία εξέλιξη αυτού του Νόμου,  κατά την αλληλουχία: Ύβρις (η πέραν του μέτρου επιθετική, αλαζονική συμπεριφορά)  –  Άτις (θόλωμα του νου από τους θεούς με αποτέλεσμα σοβαρά λάθη- σας θυμίζει κάτι στο σήμερα;)  –  Νέμεσις (ενεργοποίηση της Θείας Δικαιοσύνης)  –  Τίσις (η πλήρης καταστροφή του υβριστού, ως αποτέλεσμα της Νεμέσεως)

Κλείνω την ενότητα αυτή, προτρέποντας:

Δες τε τον Παρθενώνα. Υποκλίνεται όλη η ανθρωπότητα στο απαράμιλλο κάλλος του.

Προς τιμήν της θεάς τους Αθηνάς τον ανήγειραν οι Αθηναίοι, μετά τη νίκη κατά των Περσών. Νομίζετε ότι αν δεν είχε δύναμη μέσα τους η ιδέα της Αθηνάς, ως κατέχουσας θείες αλλά και ανθρώπινες ιδιότητες, θα μπορούσαν να φτάσουν την Ομορφιά στην απόλυτη κορύφωση της; Όχι βέβαια!

Και δες τε την ιερή γεωμετρία, βάση της οποίας τοποθετούσαν και έχτιζαν τους ναούς των θεών και τα πέριξ αυτών τεμένη. Είναι ένα μέγα επίτευγμα, που η σημερινή επιστήμη όσο κι αν προσπαθεί δεν μπορεί να εξηγήσει: πώς εύρισκαν τα ιερά σημεία επί του εδάφους που ήταν κατάλληλα για την ανέγερση ναών και πώς μετρούσαν με ακρίβεια τεράστιες αποστάσεις ώστε αυτά τα σημεία να σχηματίζουν τα λεγόμενα ιερά τρίγωνα;*

Μήπως πρέπει να πούμε  όσοι από εμάς είμαστε   αρνητές των πνευματικών αληθειών και θιασώτες ή υπηρέτες μιας δήθεν “παντογνώστριας” επιστήμης, όπως ο μέγιστος των φιλοσόφων  Σωκράτης, ότι “ εν οίδα/μεν, ότι ουδέν οίδα/μεν”;

Και τότε θα είμαστε πιο ανοιχτοί στο να μάθουμε και να κατανοήσουμε τις πνευματικές αλήθειες που δίδαξε ο Χριστός και να ξεφύγουμε έτσι από τα πλοκάμια των “υιών (και ιών!) του σκότους”, που σφίγγονται όλο και πιο πολύ γύρω από το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα μας. Τόσο μεθοδικά και ανεπαίσθητα, που ούτε καν το αντιλαμβανόμαστε. 

Το κρίσιμο θέμα είναι  να αντιληφθούμε τη συνολικότητα της επίθεσης που δεχόμαστε και να βρούμε τρόπους να αντιδράσουμε πριν να είναι πολύ αργά.

 

Κατερίνα Χατζηθεοδώρου.

* Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για την ιερή γεωμετρία την αρχαίων Ελλήνων, το ακόλουθο είναι ένα καλό άρθρο:

https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/2236857/ta-iera-trigona-tis-ellinikis-archeotitas-ke-i-kala-krimmeni-simasia-tous

 

 

Προβολές : 136


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα