Έτσι δουλεύουν ΟΛΕΣ οι ... ΦΑΡΜΑΚΟΜΑΦΙΕΣ. Οικογένεια «Novartis»: Μαυρογιαλούροι, γιατροί & ΣΙΑ

12 Ιουνίου, 2021 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:340
Μοίρασέ το

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού κράτους» χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» την υπόθεση «Novartis», επισημαίνοντας ότι η ελβετική φαρμακοβιομηχανία φέρεται να δωροδόκησε με μεγάλα ποσά Έλληνες γιατρούς, δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και υψηλόβαθμους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πρωθυπουργοί.

Στις φαρμακοβιομηχανίες οι εισπράξεις, σε υπουργούς και γιατρούς οι μίζες, στους ασθενείς ο λογαριασμός.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ.

ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ.

Όσο για τους γιατρους που μιζάρισε η NOVARTIS,, είναι ανάμεσα στους ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΩΝ, ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ.

ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΥΓΙΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

Έτσι δεν είναι “κυρία” ΛΙΝΟΥ;;;

Έτσι δεν είναι ΤΣΙΟΔΡΑ;

Έτσι δεν είναι ΣΥΨΑ;

ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ;;;

ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΜΑΦΙΕΣ, ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.

ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ, ΟΛΟΙ ΣΑΣ.

Κι επειδή δεν σας αγγίζει καμιά εκπορνευμένη “δικαιοσύνη”, θα σας αγγίξει ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.

ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΡΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ, ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΣΑΣ, ΟΛΟΙ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΔΕΝ ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΠΡΩΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΙΣΤΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΑΣ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού κράτους» χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» την υπόθεση «Novartis», επισημαίνοντας ότι η ελβετική φαρμακοβιομηχανία φέρεται να δωροδόκησε με μεγάλα ποσά Έλληνες γιατρούς, δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και υψηλόβαθμους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πρωθυπουργοί.

 

Η έρευνα για το σκάνδαλο ξεκίνησε πριν περισσότερο από ένα χρόνο, όμως – όπως τονίζει το «Spiegel» – κανείς στην Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένος για το σοκ που θα προκαλούσαν οι αποκαλύψεις στην ελληνική κοινωνία και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

 

Τα φάρμακα και τα ψέματα

«Και ο Λοβέρδος και ο Σαλµάς και εγώ ρίξαµε τη φαρµακευτική δαπάνη». 

Τα λόγια του Αδωνη Γεωργιάδη, αντιπροέδρου της Νέας Δηµοκρατίας και πρώην υπουργού Υγείας από τον Ιούνιο 2013 µέχρι τον Ιούνιο 2014, ο οποίος έχει αναλάβει αυθορµήτως την υπεράσπιση και των προκατόχων του, αντηχούν στα αυτιά του κάθε πολίτη, από την ηµέρα που έσκασε το σκάνδαλο «Novartis».

Πλανόδιος από ραδιόφωνο σε τηλεόραση και από «twitter» και «facebook» σε εφηµερίδα, ο Αδ. Γεωργιάδης επαναλαµβάνει το ίδιο ρεφρέν: ότι κατεδάφισε τη δηµόσια φαρµακευτική δαπάνη και άρα όλα καλά.

Αφορµή για τις επαναλαµβανόµενες δηλώσεις του Αδωνη, η υπόθεση «Novartis» που αφορά και µίζες δεκάδων εκατοµµυρίων ευρώ, γεγονός για το οποίο ελέγχονται και πρώην κυβερνητικοί παράγοντες, εκτός από τους υπηρεσιακούς.

Ακόµα και υπουργικές αποφάσεις φέρονται να έχουν ληφθεί µε αποτέλεσµα την ενίσχυση της θέσης της συγκεκριµένης εταιρείας στην αγορά φαρµάκου της χώρας µας, έναντι των ανταγωνιστών της.

23 δισ. ευρώ είναι η ζηµιά του Δηµοσίου από το 2000 έως το 2015, σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχουν δηµοσιευτεί από τη δικογραφία, και τριών δισ. ευρω µόνο από τη «Novartis».

Μακροοικονοµικά, δηλαδή στην τελευταία γραµµή του ετήσιου προϋπολογισµού, οι υπουργοί Υγείας στα χρόνια του Μνηµονίου (2008 – 2015) όντως µείωσαν τη δηµόσια φαρµακευτική δαπάνη, λόγω αυστηρών δεσµεύσεων από τους δανειστές.

Πώς, όµως, µείωσε καθένας από τους υπουργούς τη δαπάνη;

Τι ποσό µετακυλίστηκε στους ασθενείς;

Ποιο ποσό επιβάρυνε τη βιοµηχανία;

Μπήκαν νέες, καινοτόµες θεραπείες µέσα στα αποζηµιούµενα από τον υπερ-οργανισµό (ΕΟΠΥΥ) φάρµακα;

Μπήκαν νέα γενόσηµα που θα έριχναν τη δαπάνη;

Μπήκε ένα πλαίσιο στην τιµολόγηση;

Μπήκε ένα πλαίσιο αποζηµίωσης, ανακουφιστικό για τους ασθενείς και το σύστηµα;

■ Δυστυχώς, όχι.

 

Ο λογαριασµός στον ασθενή

Η µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης, για την οποία κονταροχτυπιούνται δηµοσίως ο πρώην υπουργός Υγείας, νυν αντιπρόεδρος της Νέας Δηµοκρατίας, Αδωνης Γεωργιάδης, και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλµάς, σε καµία περίπτωση δεν έγινε προς όφελος των ανθρώπων και, φυσικά, δεν χτύπησε τα συµφέροντα, δηλαδή τα έσοδα της φαρµακοβιοµηχανίας.

Το 1,1 δισ. ευρώ της δήθεν εξοικονόµησης επιβάρυνε αποκλειστικά τις τσέπες των ασθενών, σύµφωνα µε στοιχεία του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ετσι, από µόνο του το «µείωσα τη φαρµακευτική δαπάνη», χωρίς να συνοδεύεται από το πώς τη µετακύλισα στους ασθενείς, δεν λέει τίποτα.

Ο κόσµος έφτασε να πληρώνει το 40% των συνολικών δαπανών της περίθαλψης. Η µεσοσταθµική συµµετοχή του στο φάρµακο, από 9% το 2009, είχε ξεπεράσει το 25% το 2015. 

Ο,τι έκοβαν οι προηγούµενες κυβερνήσεις από τον ΕΟΠΥΥ, τα έπαιρναν από την τσέπη του ασθενή, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κερδοφορία της φαρµακοβιοµηχανίας.

Ο ασθενής, τώρα, πληρώνει για τα φάρµακα που έχουν αντίγραφα (γενόσηµα) την όποια συµµετοχή 0 – 10 – 25% συν το 100% της διαφοράς που έχει το πρωτότυπο από τα γενόσηµά του. Οταν δεν έχει αντίγραφα ένα φάρµακο, πληρώνει τη συµµετοχή του και το 50%.

Με δυο λόγια, οι οριζόντιες µειώσεις που επιλέχθηκαν ως τιµολογιακή πολιτική µετακύλισαν στον ασθενή και τη µη αποδοχή γενόσηµου.

 

Οι τρεις αυξήσεις

Επί υπουργίας του Αδωνη Γεωργιάδη κι ενώ από το πρώτο Μνηµόνιο απαγορεύονταν ρητά οι αυξήσεις στις τιµές των φαρµάκων, σε τρία νοσοκοµειακά φάρµακα της «Novartis» δόθηκε αύξηση.

Τα φάρµακα αυτά είναι το «Copalia» (αντιυπερτασικό), το «Sandostatin» (ορµονικό) και το «Cubicin» (αντιβιοτικό).

Αναλυτικότερα, η χονδρική τιµή του «Copalia» (5 mg/80), από 14,93 ευρώ τον Μάιο 2013, έφτασε να κοστίζει 16,06 ευρώ τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου. Αυξήθηκε δηλαδή η τιµή του κατά 7,57%.

Ακόµα, η τιµή του «Sandostatin», που το Μάιο 2013 ήταν 483,67 ευρώ, τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου έφτασε τα 493,76 ευρώ. Αυξήθηκε δηλαδή η τιµή του κατά 2,09%.

Και, τέλος, το «Cubicin» (500 mg), από 100,58 ευρώ τον Μάιο 2013, αυξήθηκε σε 103,10 ευρώ τον Αύγουστο 2013 – αύξηση 2,51%.

Ακόµα ένα στοιχείο που αφορά την εποχή του Αδωνη, αλλά και του Σαλµά και του Λοβέρδου και την ειδική µεταχείριση της «Novartis» είναι ότι η εταιρεία πληρωνόταν µέσα σε 60-90 µέρες, ενώ όλες οι υπόλοιπες σε διάστηµα 4,5 µηνών.

 

Φάρµακα Υψηλού Κόστους

Οσο για τα φάρµακα υψηλού κόστους, µπορεί µε τις πολιτικές των µνηµονίων που ο Αδ. Γεωργιάδης θεωρούσε «αυτονόητες», όπως έλεγε τότε, να έφυγαν από τα φαρµακεία και το χονδρεµπόριο και να διατίθενται µόνο από τα νοσοκοµεία, όµως και αυτό τελικά είχε ως αποτέλεσµα να αυξηθούν κι άλλο τα κέρδη της φαρµακοβιοµηχανίας.

Και είναι εντυπωσιακό, διότι, βγάζοντας τα φαρµακεία και το χονδρεµπόριο από τη µέση, έφευγε και µια επιβάρυνση της τιµής περίπου 40%.

Κι όµως η δαπάνη κατάφερε να υπερδιπλασιαστεί.

Συγκεκριµένα, σε µία δεκαετία (2005 – 2015), εξακοντίστηκε από τα 420 εκατ. ευρώ στα 820 εκατ. ευρώ και χωρίς να εισαχθούν πολλές καινοτόµες θεραπείες.

Ηδη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, προς την κατεύθυνση της διαµόρφωσης µιας νέας πολιτικής φαρµάκου από το 2016, µεταξύ άλλων, ενεργοποίησε την επιτροπή διαπραγµάτευσης των τιµών των Φαρµάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), η οποία έχει αναλάβει να επιτύχει «εκπτώσεις» από τους προµηθευτές για τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ως «µονοπώλιο» διαθέτει διαπραγµατευτικό πλεονέκτηµα.

Ολα τα ευρωπαϊκά συστήµατα υγείας διαθέτουν επιτροπή διαπραγµάτευσης, η οποία αγοράζει εκ µέρους των συστηµάτων υγείας µαζικά κάθε φάρµακο σε χαµηλότερη τιµή από αυτήν µε την οποία κυκλοφορεί στο λιανικό εµπόριο, κρίσιµο όσον αφορά τις πανάκριβες καινοτόµες θεραπείες.

Η αντίστοιχη επιτροπή στην Ισπανία, όταν κυκλοφόρησε το φάρµακο για το µελάνωµα, που προσφέρει εξάµηνη παράταση ζωής στους ασθενείς µε τελικό στάδιο έναντι 25.000 η ένεση για τη µηνιαία θεραπεία, διαπραγµατεύτηκε µε την εταιρεία ότι θα πληρώσει µόνο για τις περιπτώσεις που τηρηθούν τα υπεσχηµένα, αλλιώς η εταιρία οφείλει να επιστρέψει τα χρήµατα.

Η Ελλάδα ήταν η µόνη χώρα που αγόραζε χωρίς να διαπραγµατεύεται την τιµή, αλλά χρέωνε τον ΕΟΠΥΥ µε τη λιανική τιµή.

Ενα παράδειγµα υψηλής φαρµακευτικής δαπάνης είναι το φάρµακο για την ηπατίτιδα C, µε δραστική ουσία τη σοφοσµπουβίρη (sofosbuvir), που κόστιζε 60.000 ευρώ (για κάθε ασθενή) στη χώρα µας και η διάθεσή του γινόταν µε µεγάλη φειδώ, λόγω του υψηλού κόστους.

Η δραστική αυτή ουσία ήταν και η πρώτη που διαπραγµατεύτηκε ο Ανδρέας Ξανθός µέσω της επιτροπής διαπραγµάτευσης, µε αποτέλεσµα να µπορεί να καλύψει σήµερα πενταπλάσιο αριθµό αρρώστων.

Στη διαπραγµάτευση τιµών βρίσκονται σήµερα οι θεραπευτικές κατηγορίες του µελανώµατος και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

 

Το παράπλευρο σκάνδαλο και οι αυθαίρετες τιμολογήσεις

Το μεγαλύτερο έμμεσο σκάνδαλο και η αποτυχία των μέτρων των μνημονίων είναι ότι δεν μειώθηκε η κατανάλωση σε κουτιά φαρμάκων πρωτότυπων έναντι των γενόσημων.

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι κουτιά επί μέση τιμή.

Και πως να μειωθεί όταν δεν υπάρχει πλαίσιο ελέγχου της συνταγογράφησης.

Οταν δεν θωρακίζεται το σύστημα με θεραπευτικά πρωτόκολλα, που διαχρονικά διαφήμιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά ποτέ όμως δεν ενσωμάτωσαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Σήμερα το υπουργείο Υγείας έχει κλειδώσει 15 θεραπευτικά πρωτόκολλα από τα συνολικά 25 που έχουν ενσωματωθεί και ετοιμάζονται άλλα 20, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Η έλλειψη ελέγχου σε συνδυασμό με τις αυθαίρετες τιμολογήσεις των πολυεθνικών του φαρμάκου και μη έχοντας διαπραγματευτική ικανότητα είναι ένα μείγμα εκρηκτικό.

Η δημιουργία Επιτροπής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για τη διαπραγμάτευση των τιμών των καινοτόμων φαρμάκων και η δημιουργία Επιτροπής Αξιολόγησης και Τεχνολογίας (ΗTA) του Ανδρέα Ξανθού είναι θεσμικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της οχύρωσης του συστήματος σε επίπεδο τιμολόγησης και διαπραγμάτευσης τιμών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το παράδειγμα του «Sintrom» και του «Xarelto» που αδειοδοτήθηκε επί εποχής Αδωνη.

Η αντιπηκτική θεραπεία χρόνια ολόκληρα σε όλο τον κόσμο ήταν το «Sintrom», το οποίο κοστίζει δύο ευρώ, της «Ciba-Geigy», της μητέρας εταιρείας, μαζί με τη «Sandoz», της «Novartis».

To 2013 αδειοδοτείται το «Xarelto» της «Bayer» και παίρνει τιμή 68 ευρώ στη χώρα μας.

Το «Sintrom», «αρχαίο» θαυματουργό φάρμακο, είναι αντιθρομβωτικό.

Το «Xarelto» βγήκε με ένδειξη την αποφυγή θρομβώσεων μετά από χειρουργεία στα οστά. Το ότι είναι για χειρουργεία στα οστά δεν λέει τίποτα. 

Το προώθησε η φαρμακευτική εταιρεία, το πήραν οι γιατροί και τον επόμενο χρόνο βγήκε πρώτο φάρμακο σε δαπάνες στην Ελλάδα. Το κόστος του, 30 φορές πάνω από την παλιά κλασική συνταγή.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτυχία της «Bayer», για την οποία ακόμα χτυπάει το κεφάλι της η «Novartis» γιατί το ινστιτούτο που το έβγαλε απευθύνθηκε πρώτα σε εκείνη.

Με το «Xarelto» η «Bayer» έκανε παγκόσμια επιτυχία, με πρωταθλήτρια τη χώρα μας.

 

Τα φανερά δώρα των εταιρειών

Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα τα συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν τις παροχές των φαρμακευτικών εταιρειών σε γιατρούς και επιστημονικούς υγειονομικούς φορείς (εταιρείες, πανεπιστήμια, νοσοκομεία).

Τα εν λόγω στοιχεία κατέθεσαν οι ίδιες οι εταιρείες όπως όφειλαν βάσει νόμου και τα ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2016 οι επιστημονικοί υγειονομικοί φορείς έλαβαν από τη φαρμακοβιομηχανία 27.966.225 ευρώ και οι επιστήμονες υγείας 3.704.005 ευρώ, που αθροίζονται σε 31.670.230 ευρώ.

Ωστόσο τα στοιχεία είναι ελλιπή.

Για να διαμορφώσει κανείς μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πάρε-δώσε φαρμακευτικών εταιρειών και γιατρών, καθηγητών ιατρικής, επιστημονικών εταιρειών, πρέπει να αναζητήσει καταρχάς τα σχετικά στοιχεία για ακόμα 24 φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας – σε σύνολο 80 – που είτε ξέχασαν είτε απλά αποφάσισαν να μην αποστείλουν στοιχεία στον αρμόδιο για τη δημοσιοποίηση ΕΟΦ, όπως όφειλαν.

 

Ακατανόητη απόφαση

Εκτός αυτού θα πρέπει να αναζητήσει κανείς και τα στοιχεία που αφορούν τα επιστημονικά συνέδρια τύπου Α (δηλαδή τα περισσότερα και τα ακριβότερα), που εξαιρούνται από τη δημοσιοποίηση λόγω μιας ακατανόητης απόφασης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Κι εξηγούμε: Ο νόμος 4136/2014 προέβλεπε την υποχρέωση από τις εταιρείες φαρμάκου της ονομαστικής δημοσιοποίησης του συνόλου της δαπάνης προς τους επιστήμονες υγείας. Ωστόσο, ένα θέμα λυμένο σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Αυστραλία κ.λπ. προσέκρουσε στη συντηρητική απόφαση της Αρχής κατόπιν πιέσεων από το ιατρικό σώμα, εκπροσωπούμενο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Μιχάλης Χειμώνας, αποσαφηνίζει ότι «μέχρι τον Σεπτέμβριο 2017 οι εταιρείες που πωλούν φάρμακα στη χώρα μας έπρεπε να έχουν βάλει στην πλατφόρμα του ΕΟΦ:

■ Ονομαστικά τη δαπάνη για τα προωθητικά συνέδρια (τύπου Β).

■ Ονομαστικά τις χορηγίες προς τους επιστημονικούς υγειονομικούς φορείς, γιατί είναι νομικά πρόσωπα».

Τα κουτσουρεμένα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί αναδεικνύουν πρώτη στις δαπάνες αυτές τη «Novartis» με 2.558.711 ευρώ.

Από αυτά, τα 2.527.411 ευρώ πήγαν σε επιστημονικούς φορείς και 31.300 σε γιατρούς.

Ακολουθεί η «Γένεσις Φάρμα Α.Ε.» με 2.305.019 ευρώ, από τα οποία 1.034.700 ευρώ πήγαν σε επιστημονικούς φορείς και 1.270.319 ευρώ σε γιατρούς.

Στην τρίτη θέση είναι η «ELPEN Α.Ε.» με 1.954.178 ευρώ – 1.667.260 ευρώ για επιστημονικούς φορείς και 286.918 ευρώ για γιατρούς.

Τέταρτη η «Pfizer Ελλάς Α.Ε.» με 1.745.919 ευρώ – 1.698.588 ευρώ σε επιστημονικούς φορείς και 47.330 ευρώ σε γιατρούς και πέμπτη η «Φάρμασερβ Λίλλυ ΑΕΒΕ» με 1.732.700 ευρώ – 1.681.799 ευρώ σε επιστημονικούς φορείς και 50.901 σε γιατρούς.

Οσον αφορά τις χορηγίες στα πανεπιστήμια προς πανεπιστημιακούς και καθηγητές γιατρούς που κατατίθενται στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) κάθε πανεπιστημίου, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ποσό που δηλώνουν οι φαρμακευτικές στον ΕΟΦ για το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι 1.578.701 ευρώ.

Τη μερίδα του λέοντος δε έχει καταθέσει η «Novartis»: 503.267 ευρώ.

Οσον αφορά τον ΕΛΚΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το συνολικό ποσό που έδωσαν οι φαρμακευτικές είναι 326.881 ευρώ, από τα οποία επίσης τα περισσότερα – 73.000 ευρώ – έχει καταθέσει η «Novartis».

Διαβάζοντας τις δαπάνες της «Νovartis», έδωσε τη δεύτερη υψηλότερη χορηγία στην Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων: 85.000 ευρώ.

Στην Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία 70.135 ευρώ, στο Ογκολογικό Κέντρο Ιατροβιολογικής Εκπαίδευσης και Ερευνας 65.500 ευρώ, στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία 63.478, στη Διαβητολογική Εταιρεία Βόρειας Ελλάδας 51.384 ευρώ και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 41.403 ευρώ.

Η «Pfizer» έδωσε 107.467 ευρώ στην Ελληνική Καρδιολογική, 77.835 ευρώ στην Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, 72.210 ευρώ στην Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και 63.583 ευρώ στην Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και την Εταιρεία Παιδιατρικής Καρδιολογίας.

Από την πλευρά της η «Roche Hellas» έδωσε 111.400 ευρώ στην Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων, 97.000 ευρώ στο Γ.Ν. Λαϊκό Αθηνών, 52.032 ευρώ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν και 41.500 ευρώ στην Ελληνική Εταιρεία Ερευνας Καρκίνου.

Στο όνομα της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης στη χώρα μας πραγματοποιούνται τουλάχιστον 250.000 μετακινήσεις εσωτερικού και 20.000 μετακινήσεις στο εξωτερικό για συνέδρια.

Επίσης, μετράμε 1.300 επιστημονικές εταιρείες για 45 ιατρικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις.

Για τη δαπάνη που αφορά τα επιστημονικά συνέδρια (τύπου Α), ο Μιχάλης Χειμώνας ανέφερε ότι οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να αναρτούν στις ιστοσελίδες τους ένα νούμερο συγκεντρωτικό.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου, τα πολλά έχουν μέσο όρο δαπάνης 50.000 ευρώ, ενώ τα προωθητικά (τύπου Β) είναι τα λίγα έχουν μέσο όρο δαπάνης τις 9.000 ευρώ.

 

«Ομερτά»

Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε τα στοιχεία αυτά από τις ιστοσελίδες των εταιρειών αλλά δεν κατάφερε να τα εντοπίσει. Επικοινώνησε ενδεικτικά με πέντε φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες δήλωσαν ότι αναρτούν στα «site» τους τα ίδια στοιχεία που έχουν αποστείλει στον ΕΟΦ, τίποτα παραπάνω, καθώς δεσμεύονται από την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Κι αυτό παρόλο που ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ μιλούσε για συγκεντρωτικό αριθμό και όχι για ονομαστική ανάλυση της δαπάνης.

Αυτό που προκύπτει όμως τελικά είναι ότι εφόσον λείπουν τα στοιχεία για τα ακριβά και πολλά συνέδρια τύπου Α, η συνολική δαπάνη είναι άλλη από αυτή που φαίνεται.

Συγκεκριμένα, η δαπάνη που δεν δημοσιεύεται, δηλαδή τα χρήματα που δόθηκαν σε γιατρούς και επιστημονικούς υγειονομικούς φορείς το 2016, είναι τουλάχιστον τριπλάσια!

Το συνολικό ποσό αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, εκτιμούν άνθρωποι του χώρου του φαρμάκου.

Και μιλάμε πάντα για τις εμφανείς δαπάνες, διότι σύμφωνα και με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη δικογραφία για το σκάνδαλο «Novartis» υπήρχαν και οι αφανείς (δηλαδή μαύρο χρήμα).

ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΑΝΤΑ

 

Η Novartis και ο ασκός του Αιόλου

Στις φαρμακοβιομηχανίες οι εισπράξεις, σε υπουργούς και γιατρούς οι μίζες, στους ασθενείς ο λογαριασμός | Dreamstime.

Στοιχεία ζητούν όλοι. Στοιχεία πέρα από τις καταθέσεις των «κουκουλοφόρων». Στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή πρώην κυβερνητικών παραγόντων.

Με τη συνήθη πρακτική τού «φταίει η εταιρεία», «φταίνε οι υπηρεσιακοί παράγοντες», «οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι», «οι γιατροί που έπαιρναν τα δωράκια» κ.λπ.

Παρατηρείται ξανά η γνωστή (και από άλλα μεγάλα σκάνδαλα) προσπάθεια να θολώσουν τα νερά για τις ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών, των ηγεσιών των υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας, που είχαν χρέος να εποπτεύουν όλες τις διορισμένες από τους ίδιους διοικήσεις των φορέων Υγείας.

Να λησμονηθούν οι υπουργικές αποφάσεις που ευνόησαν τα συμφέροντα των φαρμακευτικών και οδήγησαν εν τέλει το δημόσιο ταμείο στη ζημιά των 23 δισ.

 

Ας μιλήσουμε λοιπόν με στοιχεία.

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ζημίωσε τη φαρμακοβιομηχανία, αφού έγινε μετακύλιση του κόστους στους ασθενείς.

Μέχρι και σήμερα οι εταιρείες, με βάση απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, δημοσιεύουν μικρό ποσοστό των συνολικών δαπανών τους για γιατρούς, καθηγητές ιατρικής και συνέδρια.

Ενα πρόσφατο πόρισμα αποκαλύπτει τη διαχρονική σπατάλη δημόσιου χρήματος με την ανοχή υπουργείου και φορέων. Και, τέλος, το στοκ των φαρμάκων που μετά τη λήξη τους το 2011 αφέθηκαν στην τύχη τους, αποτελώντας μια τοξική βόμβα στα υπόγεια των αποθηκών που κατέχει το υπουργείο Υγείας.

 

«Μια πολυεθνική δεν την ενδιαφέρει αν η Ελλάδα θα έχει ή όχι φάρμακα»

Κωνσταντίνος Φρουζής, πρόεδρος ΣΦΕΕ (2012-2015)

Με δυο λόγια ο Κωνσταντίνος Φρουζής από τη θέση του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων ασθενών, περιέγραψε τον τρόπο που ο γίγαντας με το όνομα φαρμακοβιομηχανία αντιμετωπίζει ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το φάρμακο.

Αφορμή ήταν ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πώς θα αντιδράσει η φαρμακοβιομηχανία στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί η επιδίωξή της για ένταξη νέων φαρμάκων στη λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ.

Και όπως κατέστη σαφές, η φαρμακοβιομηχανία θεωρεί ότι έχει το ηθικό δικαίωμα να αποσύρει ένα κοινωνικό αγαθό-φάρμακο όποτε θέλει.

Η υπόθεση «Novartis», με τις μίζες που υπολογίζονται σε 50 εκατομμύρια ευρώ και φέρονται να πήραν υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων για να βοηθήσουν την πολυεθνική να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά φαρμάκου της χώρας μας έναντι των ανταγωνιστών της, έχει τις ρίζες της σε ένα εξίσου μεγάλο σκάνδαλο, αυτό της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία και το φάρμακο που εφάρμοσαν πιστά οι κυβερνήσεις από συστάσεως του ΕΣΥ και μέχρι το 2015.

Και η πολιτική αυτή της εμπορευματοποίησης συνολικά της Υγείας σε βάρος του λαού δεν μπορεί να καλυφθεί από τις φωνές στα μεγάλα ΜΜΕ των πρώην υπουργών Υγείας, όσο εκκωφαντικές κι αν είναι.

Από το 2000 έως το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από τη δικογραφία για τη «Novartis», η ζημιά που έχει υποστεί το Δημόσιο είναι συνολικά 23 δισ. ευρώ από τη διαφθορά σε σχέση με το φάρμακο και τρία δισ. ευρώ συγκεκριμένα από τον ελβετικό κολοσσό.

Διαβάστε επίσης:

Στο χρονοντούλαπο της Βουλής η δικογραφία «NOVARTIS»… εκεί που υπάρχουν για χρόνια ολόκληρα στοιβαγμένοι και σκονισμένοι οι μαύροι φάκελοι της νεώτερης ελληνικής ιστορίας (https://athamastos.blogspot.gr/2018/02/novartis.html)

Πολιτικοί και δημοσιογράφοι του ελληνικού προτεκτοράτου έκαναν ουρές στα συνέδρια της «Novartis» (https://athamastos.blogspot.gr/2018/02/novartis_12.html)

Η γελοιότητα του ελληνικού κράτους εις βάρος των απροστάτευτων-«προστατευόμενων» μαρτύρων (https://athamastos.blogspot.gr/2018/02/blog-post_15.html)

 

Πηγή

Προβολές : 340


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα