Αδιανόητο οικονομικό σκάνδαλο με βαριές ποινικές ευθύνες: Απιστία 350 εκατ. δολ. με επίκεντρο την αναβάθμιση των F-16

Αδιανόητο οικονομικό σκάνδαλο με βαριές ποινικές ευθύνες: Απιστία 350 εκατ. δολ. με επίκεντρο την αναβάθμιση των F-16

25 Μαρτίου, 2021 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:204
Μοίρασέ το
Αδιανόητο οικονομικό σκάνδαλο με βαριές ποινικές ευθύνες: Απιστία 350 εκατ. δολ. με επίκεντρο την αναβάθμιση των F-16

Άλλαξαν το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II χωρίς να προβλέπεται!

Άμοιροι ποινικών ευθυνών δεν είναι ούτε και η νυν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία από την στιγμή που βάλουν την υπογραφή τους για την τροπολογία της συγκεκριμένης σύμβασης.

Το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει την ανάπτυξη και την εγκατάσταση του νέου συστήματος στα F-16 Viper, κάτι που υπολογίζεται σε πρόσθετο κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πληρωθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους.

 

 

 

 

Πες τε μου ένα σκάνδαλο που να κατέληξε  σε σκληρή τιμωρία των εμπλεκομένων;

Πες τε μου μια δικαστική απόφαση που να στέλνει στη φυλακή και να δημεύει την περιουσία των ΛΑΜΟΓΙΩΝ πολιτικών και εμπλεκομένων στρατιωτικών στις τρομακτικές μίζες που έχουν γίνει στον χώρο της αγοράς εξοπλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ…

Ακόμα και οι “φυλακίσεις” των Τσοχατζόπουλου – Παπαντωνίου, για τα μάτια του λαουτζίκου έγιναν.

Για πολλοστή φορά, τις ΜΙΖΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΙΩΝΙΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ… ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. Μιά χώρα που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, η λύση είναι μια.

 

Αδιανόητο οικονομικό σκάνδαλο με βαριές ποινικές ευθύνες: Απιστία 350 εκατ. δολ. με επίκεντρο την αναβάθμιση των F-16

Η αμερικανική Lockheed Martin ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο με την L3 Harris για την προμήθεια των νέων, ολοκληρωμένων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου AN/ALQ-254(V)1 Viper Shield για τα F-16 Block 70/72 (Viper) για τα 84 αναβαθμισμένα F-16 Viper της ΠΑ, υποπρόγραμμα που θα επιβαρύνει το κύριο πρόγραμμα με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα πετάξει «στα σκουπίδια» το εθνικό σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS ΙΙ και το οποίο δεν προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση!

H συγκεκριμένη κατάληξη αποτελεί ένα τρομακτικό σκάνδαλο, τόσο επιχειρησιακά, όσο και οικονομικά.

Και «δικαιώνει» τον πρώην ακόλουθο Άμυνας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και μέχρι πρόσφατα Αντιπρόεδρος της ONEX, Ρόμπερτ Παλμ που είπε για τους Έλληνες το περίφημο «Οι ζητιάνοι δεν έχουν δικαίωμα επιλογής» αναφορικά με το πρόγραμμα των φρεγατών.

Και η ευθύνη (όχι πολιτική, αλλά ποινική) βαρύνει όλους όσους ενέχονται στο πρόγραμμα, ειδικά αυτούς που «ξέχασαν» μια μικρή λεπτομέρεια όταν υπέγραφαν την σύμβαση αναβάθμισης των F-16 σε επίπεδο Viper: Προβλέψεις για συμβατότητα του «εθνικού» συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS ΙΙ, για το οποίο έχουν δαπανηθεί περί τα 350 εκατ. δολάρια, των F-16 Adv. και Block 52+, με τα ραντάρ AESA που θα τοποθετούνταν στα αναβαθμισμένα F-16 Viper μαχητικά!

Το πρόβλημα που υπάρχει: Ο παρεμβολέας του ASPIS II κάνει… παρεμβολές στο ραντάρ AESA του ίδιου του αεροσκάφους!

Να πούμε με «δυο λόγια» τι σημαίνει ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας: O «προειδοποιητής» εγκλωβισμού από εχθρικό ραντάρ (RWR), το αυτόματο σύστημα εκτόξευσης αντιμέτρων (παθητικά αντίμετρα) και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (jammer). Όλα αυτά εγκατεστημένα στο εσωτερικό του αεροσκάφους και όχι σε εξωτερικούς φορείς.

Το τελευταίο, δεν είναι συμβατό με το ραντάρ τεχνολογίας AESA AN/APG-83

To ASPIS II δεν είναι ένα τυχαίο ή «ένα ακόμη» σύστημα: Είναι ένα από τα ελάχιστα εθνικά μυστικά που ακόμα παραμένουν «μυστικά και άκρως απόρρητα», ακόμα και για τους κατασκευαστές τους, αφού έχει μοναδικούς κωδικούς, οι οποίοι αναπτύχθηκαν από Έλληνες μηχανικούς υπό την επίβλεψη των κορυφαίων ηλεκτρονικών μηχανικών της ΠΑ.

Είναι ίσως το μοναδικό ολοκληρωμένο σύστημα όπου πηγαίοι κωδικοί του αν και αυτό αναπτύχθηκαν από την Raytheon, είναι στην κατοχή της Ελλάδας και μόνο αφού η σύμβαση προέβλεπε δυνατότητα επαναπρογραμματισμού τους από Έλληνες, όπως και έγινε.

Αυτή ήταν και η βασική αιτία που το αξίας κάπου 350 εκατ. δολ. ASPIS II άργησε κάπου πέντε χρόνια να τοποθετηθεί στα F-16 Block 52+ λόγω ακριβώς της αμερικανικής «υπόγειας» αντίδρασης όταν διακρίβωσαν ότι το σύστημα «έκανε παπάδες», ανώτερους και από τα δικά τους συστήματα, αφού τα στελέχη της ΠΑ της εποχής είχαν κάνει κάτι παραπάνω από εξαιρετική δουλειά.

Κάπου πέντε χρόνια αποθηκευμένα στην Ελευσίνα ήταν τα συστήματα, μέχρι να αρχίσει η τοποθέτησή τους στα Block 52+, κάτι στο οποίο επέμεινε ο πρώην γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ και πρώην χειριστής F-16, αντιπτέραρχος Δ.Γεωργιόπουλος, το 2012.

Μέχρι το 2014 τα ελληνικά μαχητικά  F-16 Block 52+ πετούσαν με υποσυστήματα από το παλαιό ASPIS I (πλέον μπορούν να ειπωθούν αυτά), καθώς κάποιες «υπόγειες δυνάμεις» υποστήριζαν ότι «Δεν πληροί τις προδιαγραφές το ASPIS II» ακριβώς γιατί το είχαν προγραμματίσει Έλληνες και ουδείς γνώριζε τους κωδικούς πλην των Ελλήνων.

Το αστείο ήταν ότι τα νέα 30 F-16 Adv. της έσχατης παραγγελίας του 2005, όταν ήρθαν στην Ελλάδα περί το 2009, είχαν «από την μητέρα τους» τοποθετημένα τα ASPIS ΙΙ και όταν άρχισαν τις συνασκήσεις με τα λοιπά μαχητικά, ακόμα και «εναντίον» των Mirage 2000-5 που έχουν το εξαιρετικό σύστημα αυτοπροστασίας ICMS-2000 ΙΙ, επικράτησαν σε όλα τα σενάρια: Ιπτάμενοι της 335ης Μοίρας του Αράξου από όπου επιχειρούν αναφέρουν ότι σε όλα τα σενάρια που εκτελέστηκαν στον αέρα, με την συμμετοχή αεροσκαφών του ίδιου τύπου (F-16 Block 52+ Adv. εναντίον F-16 Block 52+ Adv) ή και με την συμμετοχή άλλων τύπων (Mirage 2000-5Mk.2, F-4E AUP, Block 52+) σε όλες τις διασταυρώσεις, τα μαχητικά Block 52+ Adv. παρέμεναν κυριολεκτικά αθέατα!

Ακόμη και σε σενάρια που κάλυπταν αποστάσεις μεγαλύτερες των 20-25 μιλίων δεν εντοπίζονταν από το αμερικανικό ραντάρ AN/APG-68V(9).

Δεν μιλάμε για απλό «θόρυβο» ή «σπάσιμο» του εγκλωβισμού, αλλά για μαχητικά που ήταν σαν να μην υπάρχουν! Και όλα αυτά γιατί οι προδιαγραφές τους ήταν από Έλληνες βετεράνους χειριστές και τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας με χιλιάδες ώρες πραγματικών επιχειρήσεων που κατανοούσαν σε βάθος τις ανάγκες των ελληνικών μαχητικών. 

Ακόμη και σε Stand By Μode ο παρεμβολέας του ASPIS II, σε μικρές αποστάσεις εμποδίζει το ραντάρ του αντιπάλου από το να «δει» το στόχο αποτρέποντας έτσι τον εγκλωβισμό ακόμη και σε συνθήκες για βολές αέρος-αέρος  από βλήματα AIM-9X, όπου το ραντάρ χρησιμοποιείται σαν αισθητήρας!

Οι χειριστές της 335ης Μοίρας, με τα ίδια μαχητικά επιχείρησαν δεκάδες φορές να εγκλωβίσουν τα «αδελφά» Adv. που είχαν το ASPIS II σε Stand By λειτουργία, χωρίς ποτέ να τα καταφέρουν!

Ολα αυτά είναι έργο των Ελλήνων τεχνικών που δούλεψαν πολύ επάνω στο σύστημα και κατάφεραν να του προσδώσουν αυτές τις μοναδικές δυνατότητες.

Το πρόβλημα με την ασυμβατότητα του ραντάρ τεχνολογίας AESA AN/APG-83 και του ASPIS II αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον Ντένη Πλέσσα, περιφερειακό αντιπρόεδρο της Lockheed Martin, μιλώντας στην ΔΕΘ το 2019 αναφορικά με το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 Block 52+ και Adv. της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Ν.Πλέσσας είπε στο εμβρόντητο κοινό ότι «Πράγματι εγείρεται θέμα μεταξύ της λειτουργίας του συστήματος αυτοπροστασίας και του ραντάρ AESA APG-83 που θα εγκατασταθεί στα F-16 που αναβαθμίζονται στο επίπεδο V, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί και από άλλους χρήστες παρόμοιο συστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν παράλληλα με το ραντάρ»!

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το ραντάρ προκαλεί προβλήματα στον παρεμβολέα του συστήματος AN/ALQ-187H, με αποτέλεσμα κατά την κρίσιμη φάση μιας αερομαχίας, όπου το ραντάρ και ο παρεμβολέας θα είναι σε λειτουργία, κανένα από τα δύο συστήματα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει στο 100% των δυνατοτήτων του», σύμφωνα με τον Ν.Πλέσσα!

«Ηδη η Lockheed Martin ασχολείται με το θέμα, αλλά δε θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα πριν αναβαθμιστεί το πρωτότυπο F-16 και γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές» κατέληξε τότε.

Ήταν η πρώτη φορά που ομολογήθηκε, έστω εμμέσως, ότι είχε διαπραχθεί πράξη απιστίας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την υπογραφή της σύμβασης αναβάθμισης των μαχητικών F-16, χωρίς να υπάρξει η ρητή πρόβλεψη της συμβατότητας όλων των υποσυστημάτων του αεροσκάφους με αυτά που θα τοποθετηθούν!

Και τώρα αποκαλύπτεται ότι υπογράφηκε η κατασκευή νέου συστήματος αυτοπροστασίας του Viper Shield, που θα εκτινάξει το κόστος της σύμβασης, πολύ πάνω από το 1,5 δισ. δολ. που είχε υπογραφεί! Και θα πεταχτεί και το ASPIS II. Ερώτημα είναι αν θα έχει το «εθνικό απόρρητο» που είχε το ASPIS II.

Βέβαια σύμφωνα με την L3 Harris «το Viper Shield λειτουργεί αρμόνικα και είναι απολύτως συμβατό με το ραντάρ AN/APG-83 SABR τεχνολογίας AESA των αεροσκαφών».

Μα, η Ελλάδα δεν ζήτησε ποτέ σύστημα αυτοπροστασίας για τα Viper. Η σύμβαση αναβάθμισης πουθενά δεν προβλέπει εγκατάσταση νέου συστήματος αυτοπροστασίας.

Οι Αμερικανοί δίνουν ραντάρ που δεν είναι συμβατό με το «ελληνικό» σύστημα αυτοπροστασίας. Άρα η ευθύνη είναι το Αμερικανών; Σίγουρα και των Αμερικανών.

Κάποιοι όμως οφείλουν και πρέπει κάποια στιγμή να λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη: Αυτοί που υπέγραψαν την σύμβαση από ελληνικής πλευράς; Αυτοί που απέκρυψαν ότι δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες δοκιμές και το σύστημα δεν ήταν συμβατό με το ραντάρ AN/APG-83 SABR, από αμερικανικής πλευράς; Και οι δύο;

Να πούμε ότι άμοιροι ποινικών ευθυνών δεν είναι ούτε και η νυν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία από την στιγμή που βάλουν την υπογραφή τους για την τροπολογία της συγκεκριμένης σύμβασης.

Το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει την ανάπτυξη και την εγκατάσταση του νέου συστήματος στα F-16 Viper, κάτι που υπολογίζεται σε πρόσθετο κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πληρωθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους.

Λίγα λόγια για το ASPIS II που καταλήγει στα «σκουπίδια» συνολικά ή εν μέρει (υπάρχει η προοπτική τοποθέτησης κάπου 36 από τα 84 συστήματα αν εκσυγχρονιστούν τα F-16 Block 50 στο επίπεδο Adv. χωρίς φυσικά να παύει να είναι σκάνδαλο): Η υπογραφή της σύμβασης ύψους 242 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του ASPIS II έγινε τον Απρίλιο του 2003 για την προμήθεια 60 ολοκληρωμένων συστημάτων ASPIS II (παρεμβολέας AN/ALQ-187H, RWR τύπου AN/ALR-93(V) και εκτοξευτές αναλωσίμων ΑΝ/ALE-47), που θα εξόπλιζαν τα Block 52+, 29 παρεμβολέων AN/ALQ-187H με ενσωματωμένη ψηφιακή μονάδα καταγραφής και αποθήκευσης συχνοτήτων (DRFM-Digital Radio Frequency Memory) και την αναβάθμιση των αναλογικών παρεμβολέων του ίδιου τύπου που ήδη είχαν εγκατασταθεί στα Βlock 30 και -50.

Στο πλαίσιο της Φάσης 1 του προγράμματος, το ελληνικό υπουργείο Αμυνας υπέγραψε επιπλέον συμβόλαιο ύψους 96 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια επιπλέον 33 συστημάτων ASPIS II μαζί με πλήρη εξοπλισμό υποστήριξης και υπηρεσίες εκπαίδευσης. Τα F-16C/D Adv. παραδόθηκαν με το σύστημα ASPIS II πλήρως εγκατεστημένο και λειτουργικό…

 

 

Πηγή

Προβολές : 204


Μοίρασέ το:Ετικέτες:

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα