Από τι είναι κατασκευασμένο το εμβόλιο Covid; Ο επιστήμονας που βρίσκεται πίσω από την τεχνολογία εμβολίων Pfizer και Moderna εξηγεί.

Από τι είναι κατασκευασμένο το εμβόλιο Covid; Ο επιστήμονας που βρίσκεται πίσω από την τεχνολογία εμβολίων Pfizer και Moderna εξηγεί.

23 Δεκεμβρίου, 2020 11 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:831
Μοίρασέ το

“Μέρος της μυστικής πηγής αυτών των εμβολίων είναι ότι οι χημικοί έχουν βρει έναν τρόπο να τροποποιήσουν το RNA και να  βελτιώσουν αυτό που έχει αναπτύξει η φύση, για να αυξήσουν τη σταθερότητά του και να μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να το αντιλαμβάνεται σαν κάτι ξένο για το σώμα. Δεν θέλουμε το σώμα να φρικάρει για αυτό το RNA που έχει εγχυθεί σε αυτό. Έτσι, υπήρξαν ορισμένες χημικές τροποποιήσεις για να κάνουν το RNA λίγο πιο κρυφό. “

Ενώ η ιδιαιτερότητα αυτών των χημικών τροποποιήσεων δεν είναι άμεσα διαθέσιμη, αυτό που είναι κοινό είναι ότι τα εμβόλια ενθυλακώνονται σε νανοσωματίδια λιπιδίων, ένα λιπαρό κάλυμμα για την προστασία των εύθραυστων μορίων mRNA.

Με τα εμβόλια Covid-19 να αναμένονται μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο επιστήμονας πίσω από την πειραματική τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και Moderna εξηγεί τι θα παραχθεί στην πρώτη παρτίδα από τη γραμμή παραγωγής.

 

Ο Δρ Drew Weissman, καθηγητής στο Perelman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, πρωτοστάτησε στον τύπο εμβολίου που ονομάζεται Messenger RNA (mRNA) και συνεργάστηκε με την Pfizer και την BioNTech για την έκδοση του εμβολίου.

 

Είπε στο The Independent ότι το εμβόλιο, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο που έχει αναπτυχθεί προηγουμένως, περιέχει μια νέα τεχνολογία που παρέχει γενετικό κώδικα – ή οδηγίες – που δίνει εντολή στον οργανισμό να δημιουργήσει ένα αντίγραφο της πρωτεΐνης του ιού Covid-19, η οποία προκαλεί ανοσοαπόκριση.

“Το mRNA παράγεται από ένα ένζυμο που αντιγράφει το DNA που περιέχει την πρωτεΐνη που θα παραχθεί“, δήλωσε ο κ. Weissman.

“Τέσσερα λιπίδια χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν τα νανοσωματίδια λιπιδίων που αυτοσυναρμολογούνται με το mRNAΌλα δημιουργούνται συνθετικά. Το κατιονικό λιπίδιο, το οποίο είναι το κύριο συστατικό λειτουργίας, είναι ιδιοκτησία των εταιρειών(πατενταρισμένο)”

Ο Δρ Weisman εξηγεί ότι τα εμβόλια Covid-19 περιέχουν μόνο τον συνθετικά δημιουργημένο γενετικό κώδικα mRNA και τέσσερα λιπίδια, γνωστά ως νανοσωματίδια λιπιδίων, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά εμβόλια που δημιουργούνται σε ζωντανά κύτταρα και περιέχουν συστατικά ενός ιού.

“Κανένα από αυτά δεν κατασκευάζεται σε κυτταρικές σειρές θηλαστικών”, είπε.

Το αποτέλεσμα είναι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο 95% χωρίς ανησυχίες για την ασφάλεια σύμφωνα με την Pfizer και την BioNTech, ενώ η Moderna αναφέρει ότι η έκδοσή της είναι 94,5% αποτελεσματική.

Τα παραδοσιακά εμβόλια περιέχουν ένα δραστικό συστατικό για τη δημιουργία ανοσοαπόκρισης, συνήθως μικροσκοπικά θραύσματα του οργανισμού που προκαλεί ασθένειες με τη μορφή πρωτεΐνης, όπως περιγράφεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Περιέχουν επίσης συντηρητικά όπως 2-φαινοξυαιθανόλη και σταθεροποιητές όπως σάκχαρα (λακτόζη, σακχαρόζη), αμινοξέα (γλυκίνη), ζελατίνη ή πρωτεΐνες (ανασυνδυασμένη ανθρώπινη αλβουμίνη, προερχόμενη από μαγιά).

Τα επιφανειοδραστικά, που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα όπως το παγωτό, διατηρούν τα συστατικά μαζί ενώ υπολείμματα από τη διαδικασία παρασκευής, όπως πρωτεΐνες αυγών, μαγιά ή αντιβιοτικά, μπορούν να βρεθούν σε ίχνη.

Χρησιμοποιούν επίσης αραιωτικά όπως το αποστειρωμένο νερό και το ανοσοενισχυτικό διεγείρουν τοπικά ανοσοκύτταρα, τα οποία μπορεί να είναι άλατα αργιλίου όπως φωσφορικό αργίλιο, υδροξείδιο αργιλίου ή θειικό αργίλιο καλίου.

Τα πειραματικά εμβόλια από την Pfizer και τη Moderna, που ονομάζονται τεχνικά BNT162b2 και mRNA-1273 αντίστοιχα, δημιουργούνται συνθετικά χρησιμοποιώντας αγγελιοφόρο ριβονουκλεϊκό οξύ (ή mRNA). Το RNA και το DNA (Deoxyribonucleic) είναι νουκλεϊκά οξέα που φέρουν γενετικές οδηγίες για τη δημιουργία ζωής.

Αντί να εγχέει μια οργανική εκδοχή του ιού για να δημιουργήσει μια ανοσοαπόκριση, το mRNA περιέχει αποσπάσματα του γενετικού κώδικα της πρωτεΐνης ακίδας του κοροναϊού που λέει στα κύτταρα του σώματος να παράγουν ένα μικρό τηλεομοιότυπο αυτής της ακίδας πρωτεΐνης, η οποία δίνει σήμα στο ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων.

“Αυτό γίνεται με το DNA που έχει μια αλληλουχία αντίστοιχη που δεσμεύει το ένζυμο και του λέει να αρχίσει να λειτουργεί, ακολουθούμενο από την ακολουθία της πρωτεΐνης, ξεκινάει να φτειάχνει την πρωτείνη. Υπάρχουν και άλλες αλληλουχίες στο εμβόλιο που αυξάνουν την ποσότητα και τη διάρκεια της παραγωγής πρωτεϊνών”, δήλωσε ο Δρ Weissman.

“Το εμβόλιο mRNA μας, διαφέρει καθώς ένα από τα νουκλεοτίδια, γράμματα, τροποποιείται και αυτό απαλλάσσει το φλεγμονώδες δυναμικό του φυσικού mRNA.”

Από τι ακριβώς κατασκευάζεται το εμβόλιο Covid είναι ένα ζήτημα χημείας στη δημιουργία αυτού του συνθετικού mRNA, το οποίο ο Δρ Weissman είπε ότι είναι ιδιόκτητες πληροφορίες και είναι θαμμένες σε έναν περίπλοκο ιστό διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Ούτε η Pfizer ούτε η Moderna ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα για ανάλυση της χημείας στο BNT162b2 ή στο mRNA-1273.

Η Paula Cannon, αναπληρώτρια καθηγήτρια μικροβιολογίας στο Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, δήλωσε στο The Independent ότι οι προγραμματιστές εμβολίων έχουν βελτιώσει το φυσικό RNA, το οποίο είναι βραχύβιο και εύθραυστο.

“Μπορούν να φτιαχτούν εντελώς συνθετικά, δεν χρειάζεστε έναν βιολόγο για να τα φτιάξετε χρειάζεστε έναν χημικό”, είπε η κ. Cannon.

“Μέρος της μυστικής πηγής αυτών των εμβολίων είναι ότι οι χημικοί έχουν βρει έναν τρόπο να τροποποιήσουν το RNA και να  βελτιώσουν αυτό που έχει αναπτύξει η φύση, για να αυξήσουν τη σταθερότητά του και να μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να το αντιλαμβάνεται σαν κάτι ξένο για το σώμα. Δεν θέλουμε το σώμα να φρικάρει για αυτό το RNA που έχει εγχυθεί σε αυτό. Έτσι, υπήρξαν ορισμένες χημικές τροποποιήσεις για να κάνουν το RNA λίγο πιο κρυφό. “

Ενώ η ιδιαιτερότητα αυτών των χημικών τροποποιήσεων δεν είναι άμεσα διαθέσιμη, αυτό που είναι κοινό είναι ότι τα εμβόλια ενθυλακώνονται σε νανοσωματίδια λιπιδίων, ένα λιπαρό κάλυμμα για την προστασία των εύθραυστων μορίων mRNA.

Αυτά τα λιπίδια, που αναπτύχθηκαν επίσης συνθετικά, αναφέρθηκαν σε μια μελέτη του Ιουλίου που δημοσιεύθηκε σε ένα άρθρο της New England Journal of Medicine που αναλύει τη δοκιμή φάσης 1 της Moderna, η οποία ανέφερε ότι “το νανοσωματίδιο των λιπιδίων αποτελείται από τέσσερα λιπίδια”.

Η δημοσιευμένη βιβλιογραφία δίνει περισσότερες πληροφορίες για το πώς συνεργάζονται το mRNA και τα νανοσωματίδια των λιπιδίων να παραδώσουν το εμβόλιο στο σώμα.

”Είναι σαν ένας φορέας και προστατευτική χημική ουσία που βοηθούν στη συσκευασία και την προστασία και βοηθούν στην παράδοση του RNA. Αυτό βασίζεται συχνά σε λιπίδια κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου χημικά», είπε η κ. Cannon.

“Έτσι, έχετε μια φιάλη που παράγει το RNA και μια φιάλη που δημιουργεί το λιπίδιο, και αναμειγνύονται κάπως και ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζεται η χημεία είναι ότι το RNA προσελκύεται στο λιπίδιο, σχηματίζει ένα σύμπλεγμα με αυτό, και αυτό τοποθέτει το RNA στο Ιδανικό σημείο. “

Για το εμβόλιο της Pfizer, πρέπει να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία -94 βαθμούς Φαρενάιτ για να παραμείνει σε αυτήν την Ιδανική ζώνη, ενώ το εμβόλιο της Moderna πρέπει να παραμείνει στους –4 βαθμούς Φαρενάιτ.

Οι ερευνητές προσπαθούν να ξεγελάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος χρησιμοποιώντας mRNA για δεκαετίες και τα εμβόλια Covid θα ήταν η πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή από τότε που ξεκίνησε η έρευνα στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Εάν εγκριθούν από το FDA, όχι μόνο θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην πανδημία Covid, αλλά θα ανοίξουν την πόρτα σε μια ολόκληρη σειρά εμβολίων για ιούς όπως ο έρπης, ο ιός HIV και η γρίπη.

πηγή

What is Covid vaccine made of? Scientist behind Pfizer and Moderna vaccine technology explains

The Brandeis alum whose research may lead to a COVID-19 vaccine

 

Πηγή

Προβολές : 831


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα