Μια πλειοψηφία ΑΡΡΩΣΤΗ, ΝΟΣΗΡΗ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΗ, ΣΑΤΑΝΙΚΗ.
Καλλιόπη Σουφλή
Η απέχθειά μου για τον ναζισμόείναι γνωστή.
Την εκδήλωνα άλλωστε και όλο το διάστημα που υπερασπιζόμουντους ναζιστές της Χρυσής Αυγής.
Τα έχω γράψει πολλές φορές αυτά.
Θέλω όμως να γράψω και κάτι ακόμη. Κάτι που θέλω να βγάλω από μέσα μου.
Οι χρυσαυγίτες και όλοι οι απανταχού στον κόσμο ναζιστές -και δυστυχώς δεν είναι λίγοι- φέρουν τη σβάστικα πάνω τους. Στο σώμα τους και στα σύμβολά τους.
Τους βλέπουμε. Τους ξέρουμε. Τους αντιμετωπίζουμε. Τους απομακρύνουμε. Δεν τους ψηφίζουμε. Τους καταδικάζουμε.
Εγώ άλλους φοβάμαι.
Όχι τόσο αυτούς που έχουν τη σβάστικα στο μπράτσο.
Όσο αυτούς που την έχουν στη ψυχή, στο μυαλό και στην καρδιά.
Και αυτοί είναι απείρως πιο επικίνδυνοι για μας και τη Δημοκρατία.
Ας δούμε λοιπόν, τι ήταν η σβάτσικα και γιατί από ιερό σύμβολο, έγινε το σύμβολο ενός ΠΑΡΑΝΟΪΚΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ.
Όσο για τους εβραίους που σκότωσε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν αυτοί που αντιστέκονταν στον ΣΙΩΝΙΣΜΟ και τον ΣΙΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως τους ίδιους τους εβραίους, τους κατέδιδαν οι ραββίνοι…
Καλλιόπη Σουφλή
Η σβάστικα ήταν ιερό σύμβολο με ιστορία 12.000 ετών, αλλά ο Χίτλερ την έκανε σύμβολο του ναζισμού και του θανάτου
Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ένας άνθρωπος, ο Χίτλερ, κατάφερε να ταυτίσει αυτό το ιερό σύμβολο με τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και τον όλεθρο του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου.
Η σβάστικα είναι ένα σύμβολο που έχει ταυτιστεί με την πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας, το ναζισμό και με έναν από τους πιο μισητούς αρχηγούς, τον Χίτλερ. Όμως, ο αποκαλούμενος Φύρερ δεν ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη σβάστικα ως σύμβολο.
Η σβάστικα είναι ένα από τα αρχαιότερα και πιο γνωστά σύμβολα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από διάφορους πολιτισμούς χιλιάδες χρόνια πριν από τους Ναζί.
Για τους βουδιστές και τους ινδουιστές στην Ινδία, αλλά και σε άλλες Ασιατικές χώρες είναι ένα σύμβολο χιλιάδων ετών, που το συναντάμε ακόμα και σήμερα σε ναούς, λεωφορεία, ταξί ή εξώφυλλα βιβλίων.
Στην αρχαία Ελλάδα βρίσκουμε τη σβάστικα στην Τροία 4.000 χρόνια πριν, όπως αποδείχτηκε με τις ανασκαφές και τα ευρήματα του Σλήμαν.
Οι αρχαίοι Κέλτες το χρησιμοποίησαν σε πολλά έργα τέχνης που έχουν διασωθεί.
Οι πρώτοι χριστιανοί είχαν τη σβάστικα ως ένα από τα σύμβολά τουςκαι αργότερα τη συναντάμε στους Τεύτονες Ιππότες, ένα γερμανικό ιπποτικό μεσαιωνικό τάγμα το οποίο πρέσβευε το καθολικό δόγμα.
Αλλά τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το σύμβολο για να το επιλέξει ο Αδόλφος Χίτλερ;
Η λέξη σβάστικα είναι σανσκριτική «svasktika» και σήμαινε ευημερία και τύχη.
Σε διάφορες χώρες η σβάστικα είναι γνωστή με άλλη ονομασία.
Στην Κίνα ονομάζεται «Wan», στην Ιαπωνία «Manji», στην Αγγλία «flyfot», στη Γερμανία «Hakenkreuz» και στην αρχαία Ελλάδα τετρασκέλιον ή τετραγαμμάδιον.
Ο P.R. Sarkar, λόγιος μελετητής της σανσκριτικής γλώσσας, είπε το 1979 ότι η βαθύτερη έννοια της λέξης είναι η αδιαμφισβήτητη νίκη και ολοκληρωτική επικράτηση, η νίκη κατά κράτος.
Είπε επίσης ότι όπως κάθε σύμβολο έτσι και η σβάστικα, μπορεί να έχει θετική ή αρνητική σημασία ανάλογα με το πώς σχεδιάστηκε.
Έτσι π.χ στον Ινδουισμό, η δεξιόστροφη σβάστικα είναι σύμβολο του θεού Vishnu και του ήλιου, ενώ η αριστερόστροφη συμβολίζει την σκοτεινή θεά kali και τη μαγεία.
Η διπλή έννοια των συμβόλων συνηθίζεται στους αρχαίους πολιτισμούς όπως π.χ το σύμβολο της πεντάλφα.
Αν η πέμπτη γωνία που συμβολίζει το πνεύμα δείχνει προς τα κάτω έχει αρνητικό συμβολισμό,ενώ προς τα πάνω έχει θετικό.
Η παλαιότερη σβάστικα βρέθηκε στην πόλη Mezine της Ουκρανίας, σκαλισμένη σε αγαλματίδιο από ελεφαντόδοντο και χρονολογείται 12.000 χρόνια πριν.
Ο αρχαιότερος πολιτισμός που χρησιμοποίησε τη σβάστικα ως σύμβολο ήταν ο Βίντσα, πριν από 8.000 χρόνια στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Σερβία και η Κροατία.
Στον βουδισμό η σβάστικα είναι σύμβολο τύχης, ευημερίας, αφθονίας και αιωνιότητας. Σχετίζεται άμεσα με τον Βούδα και είναι σκαλισμένη στα αγάλματα στο σημείο της καρδιάς.
Στις χριστιανικές κατακόμβες η σβάστικα εμφανίζεται δίπλα από τις λέξεις ΖΟΤΙΚΟ ΖΟΤΙΚΟ που σημαίνει η υπέρτατη ζωή.
Επίσης, τη συναντάμε στα παράθυρα των εκκλησιών Lalibela Rock στην Αιθιοπία.
Στην αρχαία Ελλάδα ο Πυθαγόρας την ονόμασε τετρακτύς και αποτελούσε την ουσία της διδασκαλίας του.
Οι Φοίνικες χρησιμοποιούσαν τη σβάστικα ως σύμβολο του ήλιου και διακοσμούσαν τα άμφια των ιερέων με αυτή.
Μυστήριο είναι το πώς και το γιατί τόσοι πολλοί και διαφορετικοί πολιτισμοί στο πέρασμα των αιώνων, χρησιμοποιούσαν το ίδιο σύμβολο με την ίδια σημειολογία . Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ένας άνθρωπος, ο Χίτλερ, κατάφερε να ταυτίσει αυτό το ιερό σύμβολο με τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και τον όλεθρο του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου.
Η σβάστικα, ο φοίνικας, το σφυροδρέπανο, τα φίδια με τη φτερωτή ράβδο και ο πανεπόπτης οφθαλμός. Τι εκφράζουν τα σύμβολα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ποια μεταλλάχθηκαν με σκοπιμότητα
Από την αρχαιότητα έως σήμερα οι λαοί έχουν χρησιμοποιήσει σύμβολα για να εκφράσουν και να μεταδώσουν ιδέες. Μερικά από τα πιο γνωστά σύμβολα, τα οποία απεικονίζονται σε αρχαία κείμενα και τοιχογραφίες είναι τα εξής:
Κηρύκειο του Ερμή
Το Κηρύκειο είναι το σύμβολο με τη φτερωτή ράβδο γύρω από την οποία τυλίγονται δύο φίδια.
Είναι το σύμβολο του Θεού Ερμή και σύμφωνα με τη μυθολογία επινοήθηκε από τον μάντη Τειρεσία, ο οποίος είχε βρει στην Κυλλήνη δυο φίδια ζευγαρωμένα και τα χώρισε με τη ράβδο του.
Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν ως διακριτικό έμβλημα οι πρέσβεις και οι κήρυκες και έναν αιώνα πριν αποτέλεσε έμβλημα του ιατρικού σώματος του αμερικανικού στρατού, συγχέοντας το με τη ράβδο του Ασκληπιού, στην οποία όμως τυλίγεται ένα φίδι.
Όπως ο θεός Ερμής, έτσι και το Κηρύκειο που κρατούσε συμβόλιζε το εμπόριο, την ευγλωττία και την ομόνοια.
Ιχθύς
Ο ιχθύς ή διαφορετικά «Η μεγάλη μητέρα» αποτελείται από δυο τόξα που τέμνονται και σχηματίζουν τη μορφή ψαριού.
Στην αρχαιότητα συμβόλιζε τη γέννηση, τη δύναμη των γυναικών και τη γονιμότητα, καθώς ο Ιχθύς ήταν ιερό ζώο της Αταργάτιδος, της Σύριας θεάς της γονιμότητας.
Η λατρεία της μεταφέρθηκε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και το σύμβολο του Ιχθύος χρησιμοποιήθηκε σε παγανιστικές τελετές από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους.
Αργότερα το σύμβολο υιοθετήθηκε από τους Χριστιανούς και τα αρχικά της λέξης Ιχθύς πήραν τη σημασία «Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ»
«Παντεπόπτης Οφθαλμός»
Το μάτι που βλέπει τα πάντα. Το σύμβολο πλαισιώνεται από ένα τρίγωνο και έχει συσχετιστεί με την ελίτ και τις μασονικές τελετές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρούσβελτ το χρησιμοποίησε στο χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου.
Μέχρι σήμερα θεωρείται σύμβολο των μελών μυστικών εταιρειών και του ελέγχου και συμβολίζει τη θεία πρόνοια, την αφύπνιση και την πνευματικότητα.
Το μάτι χρησιμοποιείτο ως σύμβολο από την αρχαιότητα.
Οι λαοί της Ινδίας, του Νεπάλ και της αρχαίας Αιγύπτου το σχεδίαζαν πάνω σε αγάλματα.
Σχετίστηκε με την Αγία Τριάδα και κοσμεί πολλούς καθολικούς ναούς.
Το σύμβολο της ειρήνης
Το σύμβολο της ειρήνης δημιουργήθηκε το 1958 από τον εικαστικό Τζέραλντ Χόρτομ για την οργάνωση «Επιτροπή Δράσης κατά του πυρηνικού πολέμου».
Είναι συνδυασμός τω γραμμάτων D και Ν από τις λέξεις Nuclear Disarmarment που σημαίνει «Πυρηνικός αφοπλισμός» και τη δεκαετία του ’60 έγινε σύμβολο του παγκόσμιου αντιπολεμικού κινήματος.
Στην Ελλάδα είχε χρησιμοποιηθεί από τη νεολαία Λαμπράκη.
Η λέξη «σβάστικα» είναι σανσκριτική και σημαίνει ευημερία και τύχη.
Πρόκειται για αρχαίο ιερό σύμβολο με αγκυλωτό σταυρό, το οποίο ταυτίστηκε στην σύγχρονη εποχή με τους Ναζί και τον Αδόλφο Χίτλερ. Όμως χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Στην Ινδία η δεξιόστροφη σβάστικα συμβόλιζε τον θεό Βισνού και η αριστερόστροφη τη σκοτεινή θεά Κάλι.
Στην αρχαία Ελλάδα η σβάστικα υπήρχε ως σύμβολο από τα χρόνια της Τροίας, ενώ συναντάται συχνά στην τέχνη και την αρχιτεκτονική.
Η παλαιότερη απεικόνιση του συμβόλου βρέθηκε στην πόλη Μεζίν της Ουκρανίας, σκαλισμένη σε αγαλματίδιο από ελεφαντόδοντο 12.000 ετών.
Σφυροδρέπανο
Το σφυροδρέπανο συνδέθηκε με τη Σοβιετική Ένωση.
Δημιουργήθηκε από τον Ρώσο καλλιτέχνη Γεβγκένι Καμζόλκιν και υιοθετήθηκε από τους Σοβιετικούς το καλοκαίρι του 1918.
Σύμφωνα με τον φιλόσοφο Αλεξέι Λόσεφ το σφυρί και το δρεπάνι συμβόλιζε την ενότητα των εργατών και των αγροτών.
Κατ’ άλλους, το δρεπάνι συμβόλιζε τις γυναίκες και το σφυρί τους άντρες.
Ο Φοίνικας
Ο φοίνικας, το πουλί που πεθαίνει και αναγεννιέται από τις στάχτες του, αποτέλεσε σύμβολο της αναγέννησης, του ήλιου και της αθανασίας.
Στην αρχαία Ελλάδα το μυθικό πουλί συνδέθηκε με τη λατρεία του θεού Απόλλωνα και του Ήλιου, ενώ χρησιμοποιήθηκε και από τον αιγυπτιακό, τον κινεζικό και τον εβραϊκό πολιτισμό.
Στη νεότερη ιστορία ο φοίνικας έγινε σύμβολο της Φιλικής Εταιρείας αλλά και της χούντας των συνταγματαρχών.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣΑΠΟΔΟΧΗ
Πολιτική Απορρήτου
Επισκόπηση απορρήτου
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie για να βελτιώσει την εμπειρία σας ενώ περιηγείστε στον ιστότοπο. Από αυτά τα cookie, τα cookie που κατηγοριοποιούνται ως απαραίτητα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας, καθώς είναι απαραίτητα για τη λειτουργία βασικών λειτουργιών του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookie τρίτων που μας βοηθούν να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies θα αποθηκευτούν στο πρόγραμμα περιήγησής σας μόνο με τη συγκατάθεσή σας. Έχετε επίσης την επιλογή να εξαιρεθείτε από αυτά τα cookie. Ωστόσο, η εξαίρεση από ορισμένα από αυτά τα cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία περιήγησής σας.
Τα απαραίτητα cookie είναι απολύτως απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει μόνο cookie που διασφαλίζουν βασικές λειτουργίες και δυνατότητες ασφάλειας του ιστότοπου. Αυτά τα cookies δεν αποθηκεύουν προσωπικά στοιχεία.
Τυχόν cookies που ενδέχεται να μην είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου και χρησιμοποιούνται ειδικά για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων χρήστη μέσω αναλυτικών στοιχείων, διαφημίσεων, άλλων ενσωματωμένων περιεχομένων χαρακτηρίζονται ως μη απαραίτητα cookie. Είναι υποχρεωτικό να εξασφαλιστεί η συναίνεση των χρηστών πριν από την εκτέλεση αυτών των cookies στον ιστότοπό μας.
Με μία μεγάλη διαφορά .Οι χιτλερικοί είχαν σάν σύμβολο τους την αριστερόστροφη που ταυτίζεται με το κακό και όχι την δεξιόστροφη όπως είναι στο αρχαίο νόμισμα της Κορίνθου και το βλέπετε στο παρόν άρθρο και ταυτίζεται με το καλό
ΚΑΛΑ ΡΕ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΒΡΗΚΕΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ? ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ….