Γιατί o Ερντογάν επιδιώκει “θερμό” επεισόδιο...

Γιατί o Ερντογάν επιδιώκει “θερμό” επεισόδιο...

23 Οκτωβρίου, 2020 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:1,360
Μοίρασέ το
Γιατί o Ερντογάν επιδιώκει “θερμό” επεισόδιο...
 
 
Τα προσεχή Χριστούγεννα αποτελούν ένα δύσκολο χρονικό ορόσημο για την ελληνική διπλωματία και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις… 

 
Γιατί o Ερντογάν επιδιώκει “θερμό” επεισόδιο...

Κι όσο πλησιάζουμε στην … ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ, τόσο το πολιτικό υποκείμενο που αποτελεί το πιόνι της γε@μανο*ασί%τριας εβραίας Μέρκελ, θα προχωράει σε τοπικές ΚΑΡΑΝΤΙΝΕΣ, μέχρι να ολοκληρώσει την οικονομική και κοινωνική ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ της Ελλάδας.

 

Καλλιόπη Σουφλή

Του Κώστα Στούπα

Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες καθώς η Τουρκία εκδίδει τη μια Navtex μετά την άλλη, στην Ε.Ε. συστήνουν ψυχραιμία και αναμονή μέχρι την επόμενη σύνοδο, στις ΗΠΑ βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές και όλοι είναι απασχολημένοι με τις εσωτερικές εξελίξεις.

Το Oruc Reis διεξάγει έρευνες στις αμφισβητούμενες περιοχές νοτίως του Καστελόριζου και τα διλήμματα που έχει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι τι θα κάνει αν το ερευνητικό σκάφος εισέλθει εντός των 12 μιλίων από το ακριτικό νησί και επιχειρήσει να προσεγγίσει και τα 6 μίλια.

Θεωρητικά μεταξύ 6 και 12 μιλίων θα βρίσκεται σε διεθνή ύδατα πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Μπορεί να βρίσκεται εκεί αλλά δεν μπορεί να ερευνά το υπέδαφος.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως ο Ερντογάν επιδιώκει ένα “θερμό” επεισόδιο το οποίο θα ξεκινήσει με υπαιτιότητα της Ελλάδας έτσι ώστε να υπάρξουν διεθνείς πιέσεις προκειμένου να οδηγηθεί σε μια συνολική διαπραγμάτευση με την  Τουρκία (αποστρατικοποίηση νησιών, διχοτόμηση Αιγαίου, μουσουλμανικές μειονότητες στην Ελλάδα κλπ). 

Συνολική διαπραγμάτευση σημαίνει επί της ουσίας  πως έναν αιώνα μετά, θα πάμε σε αναθεώρηση της  συνθήκης της Λωζάνης.

Η Ελλάδα κέρδισε την πρώτη φάση της αντιπαράθεσης όταν προ της τελευταίας συνόδου κορυφής ο Τούρκος πρόεδρος αναγκάστηκε να αποσύρει το ερευνητικό σκάφος και να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές για διαπραγματεύσεις μόνο επί των διαφορών σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. ζητούσαν διαπραγματεύσεις μόνο για τις διαφορές αυτές.

Ο Ερντογάν με την υπαναχώρηση έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους υποστηρικτές του στην Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Η δεύτερη φάση η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη είναι ακόμη πιο κρίσιμη καθώς τα χρονικά περιθώρια για τον Ερντογάν στενεύουν και η εσωτερική κατάσταση σε σχέση με τις οικονομικές εξελίξεις τείνουν να γίνουν αφόρητες.

Στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον ερχόμενο Δεκέμβριο κατά τα φαινόμενα θα υπάρξουν κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας.

Οι κυρώσεις δεν θα είναι εξοντωτικές αλλά θα επιδεινώσουν την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές…

Αυτό που φοβάται η Τουρκία είναι το τέλος του προεκλογικού κενού εξουσίας στις ΗΠΑ με την εκλογή νέου προέδρου και ιδίως του Τζο Μπάιντενο οποίος έχει αναλάβει ήδη προεκλογικές δεσμεύσεις προκειμένου να προσελκύσει τις ψήφους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Αυτό που δεν περιμένει ενδεχομένως και δεν είναι απίθανο να συμβεί είναι κάποια προεκλογική ρελάνς του προέδρου Τραμπστο ύφος της προηγούμενης όταν εισέβαλε στη Συρία.

“Σας έδωσα ήδη μια μικρή γεύση με την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον… …Μην είσαι σκληρός τύπος. Μην είσαι ανόητος. Θα σε καλέσω αργότερα”!

Οι συχνές ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρμεντ οι οποίες δεν κρατάνε πλέον τις αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά ρίχνουν τις ευθύνες στην Άγκυρα είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στα θεσμικά αρμόδια όργανα των ΗΠΑ.

Η επιτυχία της ελληνικής πλευράς να ταυτίζεται σχεδόν όλη η διεθνής κοινότητα με τις θέσεις της και να μιλούν για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο μόνο για τις διαφορές σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι δίκοπο μαχαίρι για την περίπτωση που υπάρξει μια λανθασμένη κίνηση με κάποιο θερμό επεισόδιο η ευθύνη για το οποίο θα καταλογιστεί στην Αθήνα.

Ενώ η Άγκυρα διεξάγει έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές οι ελληνικές δυνάμεις πρέπει να είναι παρούσες, να αμφισβητούν τη νομιμότητα της παρουσίας της εκεί και να δημιουργούν εμπόδια προκειμένου να μην μπορεί να επικαλεστεί η Άγκυρα κάποιου είδους “χρησικτησία” αργότερα.

Η Ελλάδα πρέπει …να παρενοχλεί και να εμποδίζει χωρίς να της αποδοθεί η ευθύνη πως διέπραξε κάποια αδικία.

Παράλληλα οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη για να μην βρεθούν σημαντικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων κατεστραμμένες, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τα σχέδια ή τα αδιέξοδα της άλλης πλευράς.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες τόσο για την ελληνική διπλωματία όσο και για τις ένοπλες δυνάμεις που θα πρέπει να προασπίσουν τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και να αφήσουν την Τουρκία να ολοκληρώσει την καταστροφική της πορεία ερχόμενη αντιμέτωπη με τη διεθνή κοινότητα και με σκληρά μέτρα εναντίον της.

Τα προσεχή Χριστούγεννα αποτελούν ένα δύσκολο χρονικό ορόσημο για την ελληνική διπλωματία και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις… 

 

 

Πηγή

Προβολές : 1,360


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα