Δήλωση «βόμβα», η οποία εφόσον γίνει πράξη, θα ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μοχάμετ Τάχρ Σιγιάλα.
Συγκεκριμένα, μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της χώρας, ο Σιγιάλα ανέφερε πως «η Λιβύη θα συζητήσει με την Ελλάδα και την Μάλτα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της».
Πρόσθεσε δε πως η οριοθέτηση αυτών των θαλασσίων ζωνών θα γίνει με φιλικό τρόπο, θα υπηρετεί τα συμφέροντα της Λιβύης και θα είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.
Μάλιστα δόθηκε εντολή στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αμφισβητούμενες περιοχές να σταματήσουν άμεσα τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός της Τρίπολης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, υπέγραψε το παράνομο μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.
Μάλιστα, ενώ η “συμφωνία” αυτή έχει ήδη επικυρωθεί από την Τουρκική Βουλή, δεν επικυρώθηκε ποτέ από το μόνο εκλεγμένο σώμα στην Λιβύη, δηλαδή το λιβυκό Κοινοβούλιο, στο οποίο προεδρεύει ο Ακίλα Σάλεχ Ισά, που βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, που έχει καταδικάσει το μνημόνιο.
Υπενθυμίζεται πως υπέρ μιας συμφωνίας Ελλάδας – Λιβύης για την οριοθέτηση ΑΟΖ, που όμως θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας είχε κάνει λόγο και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όταν επισκέφτηκε την Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών έγινε ενώ ο πρωθυπουργός της Τρίπολης -και σύμμαχος του Ερντογάν- Σάρατζ τελεί υπό παραίτηση, έχοντας ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει το αξίωμά του τον Οκτώβριο.