Τα αυταρχικά καθεστώτα εργαλειοποιούν την πανδημία Covid-19 για να αυξήσουν την καταστολή, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία.
Η Διεθνής Αμνηστία δημοσιεύει την ετήσια έκθεσή της την Τετάρτη, η οποία εξετάζει όλες τις παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του 2020.
Φαίνεται ότι τα αυταρχικά καθεστώτα έχουν χρησιμοποιήσει την πανδημία Covid-19 για να εντείνουν την καταστολή τους.
Είτε στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική είτε την Ασία, η πανδημία Covid-19 έχει χρησιμεύσει ως πρόσχημα για την έναρξη νέων επιθέσεων εναντίον των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ετήσια έκθεση για το 2020 που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από τη Διεθνή Αμνηστία το αποδεικνύει.
“Ορισμένοι διευθύνοντες αποπειράθηκαν να εξομαλύνουν τα αυταρχικά μέτρα έκτακτης ανάγκης που έχουν θέσει σε εφαρμογή για την καταπολέμηση του Covid-19 και μια χούφτα ιδιαίτερα επιθετικών ηγετών έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο: είδαν σε αυτήν την πανδημία την ευκαιρία να εδραιώσουν τη δική τους δύναμη” συνοψίζει η Agnès Callamard, η νέα ΓΓ της ΜΚΟ.
Το ουγγρικό π.χ
Στην Ουγγαρία η κυβέρνηση του Victor Orban τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα που προβλέπει έκτοτε ως 5 έτη φυλάκισης γι αυτούς που διακινούν “fake πληροφορίες” για τον coronavirus.
“Η πανδημία ήταν στην πραγματικότητα πρόσχημα για την ενίσχυση του στραγγαλισμού της κοινωνίας των πολιτών και για περαιτέρω μείωση της δυνανότητας έκφρασης, κριτικής, διαφωνίας, στην καρδιά της Ευρώπης”, αναφέρει η Cécile Coudriou, Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας της Γαλλίας.
«Το κράτος δικαίου απειλήθηκε και οι θεμελιώδεις ελευθερίες μειώθηκαν όπως είδαμε στην Ουγγαρία.
Στην Πολωνία, δεν είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση, καθώς και εκεί, η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την πανδημική κατάσταση για να εμποδίσει τις διαδηλώσεις για υγειονομικούς λόγους “, προσθέτει η Cécile Coudriou.(σσ. η απαγόρευση διαδηλώσεων η αναστολή της συνταγματικής επιταγής των συναθροίσεων εφαρμόστηκε σε όλη σχεδόν την ΕΕ όπου απαγορευόταν η συνεύρεση ατόμων με πλαφόν στα δάχτυλα του ενός χεριού).
«Υπάρχει μια εξαιρετικά κυνική χρησιμοποίηση μιας δραματικής κατάστασης, δηλαδή της πανδημίας.
Σε άλλες χώρες, ιδίως στη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική ή στο Χονγκ Κονγκ, έχουν ψηφιστεί πολλοί νόμοι για την αποτροπή της εξάπλωσης της πληροφορίας γιατί τα καθεστώτα νοιάζονταν περισσότερο για την προστασία της εικόνας τους, ώστε να μην διακινδυνεύσουν την κριτική τους για τη διαχείριση της πανδημίας “, καταλήγει η πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γαλλία
Λογοκρισία στο Διαδίκτυο
Μια άλλη χώρα ενίσχυσε επίσης το κατασταλτικό της οπλοστάσιο: το Βιετνάμ.
Έχει ένα ευρύ φάσμα νόμων για τη σιωπή των αντιπάλων.
Με 173 άνδρες και γυναίκες πίσω από τα κάγκελα, το Βιετνάμ έχει τώρα αριθμό ρεκόρ κρατουμένων συνείδησης.
Μια άλλη τάση αναδύεται: η λογοκρισία των απόψεων που εκφράζονται στο Διαδίκτυο.
“Όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο, το Βιετνάμ είναι σήμερα μια από τις πιο καταπιεστικές χώρες στον κόσμο”, δήλωσε ο Ming Yu Hah, αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής της Ασίας για την Ασία. ( σσ. είδαμε και στις ευρωπαϊκές χώρες το πογκρόμ στους αντιφρονούντες και τη λογοκρισία στο διαδίκτυο)
“Δεδομένου του μονοκομματικού συστήματος (σσ και στην Ευρώπη συνήθως ακολουθείται η λογική 5 κόμματα 1 πολιτική, ο πλουραλισμός μοιάζει με αυτόν των ΜΜΕ πολλά κανάλια 1 άποψη, η αντιπολίτευση σήμερα στον ολοκληρωτισμό όπως και σε κάθε ολοκληρωτισμό είναι πλέον εξωκοινοβουλευτική, δεν εκπροσωπείται) , υπάρχει μεγάλη μισαλλοδοξία απέναντι σε όλους εκείνους που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, τους μπλόγκερ, τους ακτιβιστές και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, δήλωσε ο Ming Yu Hah, αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής της Αμνηστίας για την Ασία.franceinter 7/4/21
Οι κορωνοδημοκρατίες της ΕΕ επέβαλαν στρατιωτικό νόμο, απαγόρευση κυκλοφορίας, αναστολή θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων του Συντάγματος, τέλος της ιδιωτικής ζωής προσωπικών δεδομένων, ψηφιακή επιτήρηση,o εμβολιασμός ως κοινωνικός εκβιασμός καταναγκαστικός-βασανιστήριο με βάση Κώδικα Νυρεμβέργης, εγκαθίδρυση διακρίσεων εις βάρος των ανεμβολίαστων κλπ…
Συγκλονιστική καταγγελία από αναγνώστη για τον παππού του και για ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ COVID-19
“Σας στελνω για τον παππού μου. Είναι 80 χρονων και λόγω του κοβιντ καθώς και του Αλτσχάιμερ που είχε, τον βάλαμε στον οίκο ευγηρίας «Λεωνία» στο Ίλιον, Αττικής. Εμβολιάστηκε τον Ιανουάριο με το εμβόλιο της Pfizer. Την Παρασκευή μας κάλεσε το τηλεφωνικό κέντρο του γηροκομείου και μας ενημέρωσε ότι κόλλησε κορονοιο και πέρα από δέκατα απλά παρακολουθείται.
Όταν ζητήσαμε τον λόγο που κόλλησε εφόσον υποτίθεται πως ακολουθείται πρωτόκολλο για την προστασία των ενοίκων από τον κοβιντ η απάντηση τους ήταν «Μπορεί να το έφερε κάποιος απέξω ακόμα και οι καθαρίστριες». Το Σάββατο ο παππούς μεταφέρθηκε στο Θριάσιο επειδή το οξυγόνο έπεσε κάτω από 90. Εκεί γινόταν ένας κακός χαμός. Καταφέραμε την Κυριακή το πρωί να βρούμε των γιατρό που εφημέρευε ο οποίος μας ενημέρωσε ότι ο παππούς είναι με οξυγονο εκτός μεθ και παρακολουθείται. Παράλληλα μας είπε ότι κόλλησαν και κάποιοι γιατροί πνευμονολόγοι και η κατάσταση εκει είναι πιεσμένη.
Κάθε μέρα τηλεφωνούσαμε στο νοσοκομείο στις 8,30μμ για να μαθαίνουμε νέα του. Δυστυχώς χθες ο γιατρος μας ενημέρωσε ότι ο παππούς επαθε πνευμονική ανεπάρκεια και λοίμωξη του αναπνευστικού. Και πλέον είναι δύσκολο. Ουσιαστικά περιμένουμε το τηλέφωνο που θα μας πουν ότι «έφυγε».
Και διερωτώμαι : ένα γηροκομείο με 15 ενοίκους, που κόλλησαν όλοι, τι σόι πρωτόκολλο ακολουθεί; Δίναμε 1000€ τον μήνα για να προστατευτεί από εμάς και να βοηθηθεί περισσότερο από τους γηροκομους Αλλ δυστυχώς η απάντηση που πήρα, είναι ότι «ίσως το έφερε κάποιος απέξω». Εγκληματικά λάθη… και εγώ δεν κατάφερα ποτέ να τον χαιρετήσω όπως πολλοί άλλοι τους ανθρώπους τους.
Το σύστημα υγείας στα χειρότερά του και εμείς δίνουμε προστασίες σε τηλεπερσονες.. ότι πιο λυπηρό. Αυτό το γηροκομείο που έχει αλλά δυο παραρτήματα, είναι εγκληματικό. Προσοχή.
Από καρδιάς, για τον δημοσιογραφικό αγώνα που κάνετε”
Δυστυχώς στόχος είναι ο θάνατος όσο το δυνατόν περισσότερων και η εμπορευματοποίησή του