Ας τον ρωτήσει κάποιος αν έχει ή δεν έχει συγγένεια με την οικογένεια Γιαδικιάρογλου. |
Υπενθυμίζεται ότι ο εκ των παρισταμένων Κώστας Γαβρόγλου είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Λάτση, το οποίο έχει έδρα το Λιχτενστάιν. |
Ο συνήθως περιδεής προ των δοσιλόγων Κώστας Γαβρόγλου (αριστερά) αποδίδει τιμές στον μεγαλύτερο μαυραγορίτη της Κατοχής Απόστολο Κιουζέ Πεζά (δεξιά) |
Με τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το Μπλόκο της Καλογρέζας, ο γνωστός αφελληνιστής Κώστας Γαβρόγλου αποφάσισε ενυπογράφως να τιμήσει τον ηθικό αυτουργό της εκτέλεσης 22 θυμάτων, τον Απόστολο Πεζά, τον μεγαλύτερο μαυραγορίτη που γνώρισε η Κατοχή: Έδωσε το όνομά του στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Κίου, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Φ10/16286/Δ1 υπουργική απόφαση που υπογράφει ο ίδιος και που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 796 τεύχος Β (7 Μαρτίου 2019). Σημειωτέον ότι στις 15 Μαρτίου 2019 συμπληρώθηκαν ακριβώς 75 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας (15 Μαρτίου 1944), που διατάχθηκε τότε επειδή διαταρασσόταν η λειτουργία των Λιγνιτορυχείων Καλογρέζας που ανήκαν στον Απόστολο Κιουζέ Πεζά, ο οποίος είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα κατά των απεργών εργατών του!
Βέβαια οι προσωπικές προτιμήσεις του Κ. Γαβρόγλου, ενός υπουργού της χειρότερης κατοχικής κυβέρνησης που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα, προς ό,τι μπορεί να θυμίζει δοσιλογισμό δεν είναι κάτι το καινούργιο.
Τον Μάιο 1957, όταν στην Αθήνα συλλαμβανόταν και προφυλακιζόταν ως εγκληματίας πολέμου ο διαβόητος Μαξ Μέρτεν, ο Απόστολος Κιουζέ Πεζάς επανερχόταν στην Ελλάδα για να δημιουργήσει το …Χίλτον Αθηνών.
Και για να κάνει πράξη το νέο όραμά του, να δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο με τη μαγική φίρμα “Χίλτον” στην Αθήνα, δεν είχε παρά να αγοράσει πρώτα το μεγαλύτερο “φιλέτο” που μπορούσε να ονειρευθεί κανείς τότε, ακριβώς εκεί που χτίστηκε τελικά. Ήταν ένας τεράστιος χώρος που ανήκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ο Απόστολος Κιουζέ Πεζάς (1891-1966), που μέχρι τη γερμανική εισβολή ήταν ένας μικροπλοιοκτήτης, αποφάσισε με την Κατοχή να κάνει το μεγάλο άλμα. Καθώς πλέον δεν γίνονταν εισαγωγές καυσίμων, έχοντας στα χέρια του μια μεταλλειολογική μελέτη, δημιούργησε τα Λιγνιτορυχεία Καλογρέζας και Νέου Ηρακλείου.
Τα Λιγνιτορυχεία Καλογρέζας που δημιούργησε επί Κατοχής ο Απόστολος Πεζάς.
Και σαν καλός επιχειρηματίας που διέθετε προϊόν με τέτοια ζήτηση, απαιτούσε να πληρώνεται τοις μετρητοίς. Μπορεί να φαντασθεί κανείς τι αμύθητα ποσά συγκέντρωνε καθημερινά. Και όλα αυτά τα ποσά τα μετέτρεπε σε χρυσό και τα αποθήκευε στο σπίτι του, που βρισκόταν στο ασφαλέστερο σημείο της Αθήνας: Στην οδό Ακαδημίας 4, ακριβώς κάτω από το πολυσυζητημένο διαμέρισμα που έμενε τότε η Μελίνα Μερκούρη με τον σύζυγό της Πάνο Χαροκόπο και βεβαίως συγκατοικούσε ενίοτε ο Γιαδικιάρογλου (ο μαυραγορίτης που τον είχε χαστουκίσει ανελέητα ο ίδιος ο Τσολάκογλου).
Με όλη αυτή τη δύναμη του χρυσού, όταν έφυγαν οι Γερμανοί και επρόκειτο να αρχίσουν οι αναμενόμενες διώξεις εναντίον του, αγόρασε παρασκηνιακά ένα φορτηγό πλοίο, επιβιβάσθηκε σ’ αυτό ως δόκιμος πλοίαρχος, συναποκομίζοντας την κινητή περιουσία του και φυσικά δραπέτευσε.
Εφημερίδες της εποχής γράφουν σχετικά:
“Εστία” 31 Οκτ. 1945: “…με φρικτάς κατηγορίας, ως υπαιτίου φυλακίσεων και εκτελέσεων Ελλήνων, αρπαγών και εκβιασμών”. Ανάμεσά τους και μία του υπουργείου Γεωργίας και μία άλλη της επιτροπής δοσιλόγων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
“Εστία” 7 Νοε. 1945 (ανακοίνωση υπουργείου Δικαιοσύνης): “Ανακοινούται ότι κατά του Αποστόλου Κιουζέ Πεζά έχει εκδοθή το υπ’ αριθ. 26/945 ένταλμα συλλήψεως υπό του προανακριτού κ. Ρωμανού. Υπό του αρμοδίου Επιτρόπου Αθηνών, ως ούτος αναφέρει διά της υπ’ αριθ. 15098/45 αναφοράς του, δεν εξεδόθη πιστοποίησις περί του ότι ούτος δεν διώκεται ως δοσίλογος, ήτις απητείτο διά την κανονικήν εις το εξωτερικόν αναχώρησίν του. Παρηγγέλθη ο Εισαγγελεύς Πειραιώς, όπως εξακριβώση τους όρους και τας συνθήκας της δραπετεύσεως εις το εξωτερικόν του άνω αναφερομένου και ασκήση την νόμιμον κατά των δραστών ποινικήν αγωγήν”.
“Ελευθερία” 11 Δεκ. 1945: “Μήπως το υπουργείον Εμπορικής Ναυτιλίας έχει καμμίαν πληροφορίαν διά την τύχην του δραπετεύσαντος εις το εξωτερικόν μεγαλοδοσιλόγου Αποστόλου Κιουζέ Πεζά;
“Ριζοσπάστης” 1 Δεκ. 1945: “…Ο αρχιδοσίλογος Πεζάς, αν και ζούσε άνετα στο δοσιλογικό κλίμα της Αθήνας, ίσως για περισσότερη ασφάλεια, αλλά μάλλον για να απολαύσει στη μεγαλύτερη ζωή του εξωτερικού το βαύτιμο τίμημα της συνεργασίας του με τους Γερμανούς – πολλές χιλιάδες λίρες – ζήτησε από το κράτος το διαβατήριό του. Οι συγγενικοί δεσμοί του δικηγόρου του με τον υπουργό της Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μάτεση έκαναν απλούστερη την υπόθεσή του. Έτσι, ο διαβόητος Πεζάς ταξίδευσε πριν λίγο καιρό με πιστοποιητικό ότι ανήκει στο πλήρωμα του πλοίου. Αυτή είναι η μια απάτη. Υπάρχει και δεύτερη. Αμέσως μετά την αναχώρησή του βγήκε ένταλμα συλλήψεως, ενώ οι μηνύσεις είχαν υποβληθεί πριν δέκα μήνες. Τι λένε για όλα αυτά: α) η εισαγγελική αρχή για την κοινή πλαστογραφία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και β) ο κ. Αποστολόπουλος, γενικός επίτροπος διώξεως των δοσιλόγων;”
Αλλά ο Απόστολος Κιουζέ Πεζάς είχε ήδη διαφύγει. Έφθασε πρώτα στον Καναδά, όπου ανασυντάχθηκε επενδύοντας τα αμύθητα κέρδη της Κατοχής. Έπειτα εξασφάλισε την είσοδό του στην Αμερική, όπου μετέφερε την έδρα και τα κεφάλαιά του και άρχισε να αγοράζει πλοία μέχρι που έγινε μεγαλοεφοπλιστής. Μέσω τρίτων προσώπων έφθασε στο σημείο ακόμη και λίμπερτι να αγοράσει σε χαριστικές τιμές. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν ο νεαρός και υπεράνω κάθε υποψίας ανιψιός του Ευγένιος Παναγόπουλος, ο οποίος εγκαίρως είχε φύγει στη Μέση Ανατολή και εντάχθηκε ως έφεδρος αξιωματικός στον στόλο της εξόριστης κυβέρνησης Τσουδερού.
Ο εφοπλιστής Σπύρος Ανδρεάδης (αδελφός του περίφημου Στρατή Ανδρεάδη) είχε καταγγείλει μεταξύ άλλων (επιστολή του προς τον Σ. Βενιζέλο, 24 Ιουνίου 1947): “Ευγένιος Παναγόπουλος, νεαρός την ηλικίαν και τελείως άγνωστος εις τον εφοπλιστικόν κόσμον ως εφοπλιστής, με μόνον προσόν το ότι ετύγχανε ανεψιός επ’ αδελφή του διωκομένου την εποχήν εκείνην επί δοσιλογία θείου του, Αποστόλου Κιουζέ Πεζά, όπισθεν του οποίου και εκρύπτετο ούτος. Μετ’ επιτάσεως διαδίδεται μεταξύ καλώς πληροφορημένων εφοπλιστικών κύκλων ότι το μέγιστον μέρος της κυριότητος του σκάφους του χορηγηθέντος δυνάμει της υπό του Ευγενίου Παναγοπούλου υποβληθείσης αιτήσεως, μετεβιβάσθη αργότερον εις τον ως άνωθι ειρημένον Απόστολον Κιουζέ Πεζάν”.
Ο Γεώργιος Μοάτσος έγραφε σε προσωπική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό Σοφοκλή Βενιζέλο στις 28 Αυγούστου 1950: “Το βαπόρι μου “Κρήτη” το επούλησα στο Γιώργη Εμπειρίκο το γαμβρό του μακαρίτη Γιάννη Γουλανδρή. Υπέβαλα μια αίτηση στο Υπουργείο να εγκρίνουν την αλλαγή της ιδιοκτησίας και σε παρακαλώ πες στον Κωστόπουλο να διατάξει να εγκριθεί η αίτησίς μου, μη τυχόν μπερδέψει στα χέρια κανενός λιμενικού. Να γίνει δηλαδή ό,τι έγινε και με το S/S “Σούνιον” το οποίον επώλησε ο Μάνθος στον Πεζά. Σοφοκλή μου σε παρακαλώ μη το ξεχάσεις…”.
Καράβια, λίμπερτι, Πεζάς, Μοάτσος, Σοφοκλής κλπ. Όλες εκείνες οι αλχημείες στην ελληνική ναυτιλία καταγγέλλονται από τον Αριστοτέλη Ωνάση (βλ. το μοναδικό βιβλίο που είχε γράψει ο ίδιος, “Εγχειρίδιο του Έλληνα εφοπλιστή”), ενώ η ανάμιξη του ίδιου του Σοφοκλή Βενιζέλου σ’ αυτές χρησιμοποιήθηκε πολλά χρόνια αργότερα ως εργαλείο πίεσης εναντίον του από την κυβέρνηση Καραμανλή για να μην ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους όταν φούντωσε η υπόθεση Μέρτεν το 1959…
http://aera2012.blogspot.com/
για όλους ανεξαιρέτως το τέλος είναι ίδιο
είτε πας στο τέλος με λιμουζίνα είτε πεζός και ρακένδυτος
τα σκουλήκια θα τους φάνε όλους
τότε αρχίζει η πραγματική ζωή
και η φανέρωση των πάντων
κι εκεί είσαι εντελώς μόνος εσύ, οι πράξεις σου, τα συναισθήματα σου, οι σκέψεις σου που θα κρίνονται σύμφωνα με τον Λόγο
ο καθένας μας διαλέγει το τέλος του απ την στιγμή που αρχίζει να ψελλίζει τις πρώτες λέξεις
γιατί να αφανιστεί η χώρα;
μια του κλέφτη δυό του κλέφτη τρεις και την κακή του ώρα
το κακό δεν είναι αθάνατο ούτε άτρεπτο
καταργείται
είναι όπως ο ιός, κάνει έναν κύκλο και φεύγει
αν κάποιοι είχαν λογική θα την είχαν κάνει ήδη με ελαφρά
κάποιοι αισθάνονται παντοδύναμοι επειδή είναι ατιμώρητοι, η αληθινή δύναμη είναι άλλη, όταν την ζήσουν θα είναι αργά είναι ο Παντοδύναμος
Το ΚΑΚΟ, κυβερνάει εδώ και χιλιάδες χρόνια, ελέω Θεού… αυτό, μην το ξεχνάτε…
Άρα, ούτε μια, ούτε δυο, ούτε τρεις του κλέφτη… οι κλέφτες θριαμβεύουν και η Ελλάδα ΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ.
Από την … μέλλουσα ζωή, δεν έχει γυρίσει κανείς… οπότε ας τα αφήσουμε αυτά κι ας κοιτάξουμε να σώσουμε την Πατρίδα μας.
O Γαβρόγλου γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, επικίνδυνος κομμουνιστής, υπογράφει σχέδιο Ανάν, υπέρ βομβαρδισμών της Σερβίας. Κατάγεται προφανώς από τις ελληνικές περιοχές Καππαδοκίας-Λυκαονίας, όπως το 50% των Κωνσταντινοπολιτών των νεωτέρων χρόνων.
Ο Αγησίλαος Γιαδικάρογλου, εραστής της Μελίνας Μερκούρη αλλά και του συζύγου της Πάνου Χαροκόπου, της γνωστή οικογενείας. Το κόλλησε στις εν Λονδίνω σπουδές του…
Το γνωστό ξενοδοχείο Χίλτον κατασκευάστηκε στο χώρο της Εφορείας Υλικού Πολέμου, κεντρική αποθήκη
αντίστοιχος με την σημερινή ΑΒΥΠ (Αποθήκη Βάσεως Υλικού Πολέμου) του ΣΥΠ (Σώμα Υλικού Πολέμου).
Λόγω της αδυναμίας να ολοκληρωθεί το κτήριο του ξενοδοχείου ανέλαβε ο Στρατής Ανδρεάδης μέσω της θυγατρικής της Ιονικής Τραπέζης, ΙΟΝΙΚΗΣ Α.Ξ.Ε.
Να βάλουμε μια σειρά. Ο Σπυρίδων Λάτσης , ΒορειοΗπειρώτης καταφεύγει το 1912 στο Κατάκωλο για να αποφύγει τις διώξεις του νεοπαγούς αλβανικού κράτους, που ιδρύθηκε με την συγκατάθεση του Ελ. Βενιζέλου.
Ο εγγονός του Σπύρος Λάτσης, απόφοιτος της μεγάλης των γενιτσάρων σχολής ( Αμερικανικό Κολλέγιο Π.Ψυχικού». Σπουδές στο LSE του Λονδίνου και πνευματικώς οπαδός του εξ Ουγγαρίας Εβραίου καθηγητού του ΄Ιμρε Λάκατος.
Νυμφεύεται την ελληνοαγγλίδα Δωροθέα Μπάρκλεϋ, εγγονή εκ μητρός του ναυάρχου Περικλέους Ρουσσέν. Τέσσερα τέκνα. Ο πρώτος, ο Τζών, έρχεται εις γάμου κοινωνίαν με Αγγλίδα υπάλληλο τους. Η Ενριέτα παντρεύται τον Εβραίο Σιμόν Μπλανκ, ο Αλεξάντερ με τουρκάλα και η μικρή 37 ετών άγαμος…
Ο Σπύρος Λάτσης είναι εδώ και πολύ χρόνο εγκατεστημένος στην Γενεύη, γνωστό προπύργιο εβραίων διεθνών απατεώνων.