Εγκλημα στην τραγωδία
Προβολές:372
Δυναμικά θηλυκά, των οποίων οι ενέργειες έγιναν πεδίο μελέτης της ψυχικής αβύσσου και που πάνω τους στηρίχθηκαν διάφορα σύνδρομα-πρότυπα της ψυχιατρικής επιστήμης.
Ηλίας Βλάχος : «Το δικαίωμα στη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτο. Η γοητεία αυτών των προσώπων που ασκείται και στους σύγχρονους θεατές έγκειται στο ότι αγγίζουν μορφές του ψυχικού μας κόσμου».
Ας αλλάξουμε λίγο ρεπερτόριο κι ας γυρίσουμε στο χθές, για να διαπιστώσουμε πως στην πορεία του χρόνου, τίποτα δεν άλλαξε…
Τραγικοί ποιητές, τραγικές γυναικείες μορφές… ιερά τέρατα της Εβδόμης Τέχνης…
Γυναικείες μορφές που έγραψαν ιστορία… και στο βάθος ένα άντρας, κατευθύνει την μοίρα τους.
Αρχαίες τραγωδίες, σύγχρονες τραγωδίες…
Πάντα θα υπάρχει μια Μήδεια, μια Αντιγόνη, μια Ιφιγένεια, μια Ηλέκτρα… μια Πηνελόπη…
Και πάντα θα υπάρχει ένας Κρέοντας, ένας Αγαμένωνας, ένας Ορέστης…
Καλλιόπη Σουφλή
Η Kλυταιμνήστρα, η Aντιγόνη, η Ηλέκτρα, η Μήδεια, η Αγαύη, ηρωίδες των τραγωδών μας Αισχύλου, Ευριπίδη και Σοφοκλή, κρίνονται συνειδητά ή ασυνείδητα από όλους τους θεατές, κάθε καλοκαίρι, καθώς παραστάσεις τους ανεβαίνουν στα πολυάριθμα ελληνικά φεστιβάλ.
Γυναικείοι χαρακτήρες που με τις πράξεις τους προκαλούν την οργή, τη συγκίνηση ή τον απεριόριστο θαυμασμό μας.
Βασίλισσες, ημίθεες, μάγισσες, που ενέπνευσαν δεκάδες μεταγενέστερων συγγραφέων, σε μια σειρά εκπληκτικής πρόσληψης έργων.
Δυναμικά θηλυκά, των οποίων οι ενέργειες έγιναν πεδίο μελέτης της ψυχικής αβύσσου και που πάνω τους στηρίχθηκαν διάφορα σύνδρομα-πρότυπα της ψυχιατρικής επιστήμης.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μάς απασχολούν σε μια συζήτηση με τον Ηλία Βλάχο, φιλόλογο και ψυχίατρο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και γραμματέα του κλάδου «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ).
Κλυταιμνήστρα: το τέλος μιας εποχής
Ξεκινάμε με την Κλυταιμνήστρα, η οποία ορίζει το τέλος της μητριαρχίας και την αρχή της πατριαρχίας.
Επειδή ναι μεν δολοφόνησε τον άνδρα της Αγαμέμνονα, αποτυπώνοντας τη γυναικεία ισχύ, έρχεται όμως ο γιος της Ορέστης και, με την προτροπή της αδελφής του Ηλέκτρας, παίρνει εκδίκηση για τον νεκρό πατέρα, σκοτώνοντάς την.
Εως την εποχή εκείνη, η μητροκτονία ήταν πράξη ανίερη και τιμωρητέα.
O Ορέστης, όμως, συγχωρείται από τους θεούς και οι νομοθέτες της εποχής ευνοούν, με νέους θεσμούς, την έλευση της πατριαρχίας.
«Μεταίχμιο δύο εποχών», λέει ο κ. Βλάχος, «καθώς η Κλυταιμνήστρα, που θεωρείται φορέας της μητριαρχίας, δολοφόνησε εν ψυχρώ τον άνδρα της.
Ηταν μια γυναίκα παθιασμένη, που υπερασπίστηκε τη θέση του φύλου της στην κοινωνία με ένα έγκλημα προμελετημένο, αφού έφτασε μέχρι τη δουλοπρέπεια απέναντι στον Αγαμέμνονα, προκειμένου να μην του κινήσει υποψίες.
«Σαν στήνεις παγίδα στον εχθρό, πρέπει να σε περνά για φίλο» λέει σε κάποιον στίχο. Και εκείνος, ας μην ξεχνάμε, έλειψε δέκα χρόνια στην Τροία και, όταν επέστρεψε, και αφού είχε θυσιάσει την κόρη τους Ιφιγένεια, έφερε μαζί του και την ερωμένη του, Κασσάνδρα.
Γι’ αυτό η Κλυταιμνήστρα δικαιολογήθηκε για τον φόνο στην κόρη της Ηλέκτρα, λέγοντας «εμένα σκότωσε την κόρη μου, χωρίς να ερωτηθώ».
Εχει ενδιαφέρον και η ετυμολογία του ονόματός της, που σημαίνει αναπόληση της δόξας και της φήμης.
Η Κλυταιμνήστρα, ως τραγική ηρωίδα, υπερβαίνει την ηθική και εκδικείται ερωτικά, μεταφέροντας την αίσθηση της κάθαρσης στους θεατές και πληρώνοντας, βεβαίως, την ύβρη της με τη ζωή της. Πολλοί θα κατανοήσουν την εκδικητική της διάθεση».
Το σύμπλεγμα της Ηλέκτρας
Ας έρθουμε στην Ηλέκτρα και στην ηθική συμμετοχή της στον φόνο της μητέρας της.
«Η Ηλέκτρα θεωρούσε ότι, ως άνδρας, ο πατέρας της είχε το δικαίωμα να σκοτώσει ακόμη και την αδελφή της» λέει ο κ. Βλάχος.
«Το όνομά της δείχνει τη γυναίκα που λάμπει, που έλκει, αλλά που δεν πλαγιάζει με άνδρα.
Εκφράζει την αγάπη για τον πατέρα, απαρνούμενη τον ερωτισμό της.
Η στάση της οδήγησε τους ψυχαναλυτές και τον Φρόιντ να ορίσουν το σύμπλεγμα της Ηλέκτρας: η κόρη προσκολλάται κατά την παιδική ηλικία στο πρόσωπο του πατέρα, βλέποντας τη μητέρα ως ανταγωνίστρια. Θεωρείται σύμπλεγμα αντίστοιχο του οιδιπόδειου, χωρίς να είναι τόσο έντονο».
Το έγκλημα, όμως, το διαπράττει ο Ορέστης.
Τι συμβαίνει μαζί του;
«Ο «φόνος» αυτός ορίζει την αποκοπή του γιου από τη μάνα, ώστε να ταυτιστεί με το ανδρικό πρότυπο, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Αγαμέμνων.
Η αδελφή του τον ωθεί σε μια τραυματική ρήξη στη σχέση με τη μητέρα του, σε μια βίαιη ενηλικίωση.
Και μετά, ο γιος μετανιώνει.
Σε μια παράσταση βουτηγμένη στο αίμα, που είδα στη Γερμανία, ο Ορέστης ούρησε πάνω του, επί σκηνής, την ώρα του εγκλήματος, δείχνοντας τον φόβο και την αναστολή του».
Αντιγόνη, η ασυμβίβαστη
Ασυμβίβαστη γυναίκα η Ηλέκτρα και θα τη συγκρίνουμε με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, η οποία αντιτίθεται στην άρνηση του βασιλιά Κρέοντα να θάψει τον αδελφό της, Πολυνείκη.
Μια πράξη ηρωισμού, της οποίας τις συνέπειες γνωρίζει εκ των προτέρων, αλλά τις αψηφά.
Ο κ. Βλάχος επισημαίνει ότι «για τον ηρωισμό τους, Ηλέκτρα και Αντιγόνη θεωρούνται πρόσωπα εξιδανικευμένα.
Βεβαίως, είναι ένα ερώτημα κατά πόσον τα γυναικεία πρόσωπα στην τραγωδία εκφράζουν τη γυναικεία φύση ή είναι σύμβολα στάσεων ζωής.
Ακόμη, είναι μεγάλο ερώτημα αν έχουν συμβεί έτσι τα γεγονότα, καθώς, ιστορικά, δεν έχουν καταγραφεί.
Η Αντιγόνη, λοιπόν, βρίσκεται στη θέση του γονιού, του γένους – αυτό λέει το όνομά της -, νιώθει να αντικαθιστά τη μητέρα της και θυσιάζεται για έναν άνδρα, τον αδελφό της. Τα στοιχεία της πατριαρχίας είναι εμφανή».
Η θυσία της Αλκηστης
Ποια ηρωίδα να αντιπαραθέσουμε στην Κλυταιμνήστρα;
Ο Ηλίας Βλάχος αναφέρεται στην Αλκηστη του Ευριπίδη, η οποία ήταν σύζυγος του βασιλιά των Φερών Θεσσαλίας, Αδμητου.
«Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη «αλκή», που σημαίνει προστασία ή ισχυρή υπεράσπιση.
Η Αλκηστις θυσιάζεται για να προστατεύσει τον Αδμητο, με τον όρο ότι, μετά τον θάνατό της, δεν θα δεχόταν άλλη γυναίκα στο παλάτι ως σύντροφό του.
Στην πλοκή όμως της τραγωδίας, ο Ηρακλής κατεβαίνει στον κάτω κόσμο και την επαναφέρει στη ζωή.
Η Αλκηστις φορά πέπλα και εμφανίζεται στο παλάτι.
Ο Αδμητος δεν την αναγνωρίζει και τη δέχεται, παραβαίνοντας την υπόσχεσή του.
Η Αλκηστις δεν παίρνει εκδίκηση.
Δεν μιλά.
Η σιωπή της, όμως, ηχεί σαν έκρηξη».
Η Μήδεια και οι σύγχρονες «Μήδειες»
Η Μήδεια έχει μελετηθεί εξονυχιστικά, καθώς διαπράττει το μέγιστο των εγκλημάτων, το ανοσιούργημα της παιδοκτονίας, ορμώμενη από πάθος ερωτικό και εκδικητικό.
Δεν αυτοτιμωρείται, όμως, σκοτώνοντας τα παιδιά της;
«Η Μήδεια… «Μήδομαι» σημαίνει διανοούμαι, σχεδόν πάντα με κακή σημασία.
Συχνότατα λέγεται για τον θεό, «μήδεται όλεθρον».
Η Μήδεια σκοτώνει για να πληγώσει τον Ιάσονα.
Περνά από μιαν έντονη αμφιθυμία, αλλά προβαίνει, τελικώς, στην πράξη.
Και δεν πενθεί, ούτε εκφράζει ενοχή.
Και διαφεύγει της όποιας τιμωρίας αλώβητη.
Αποθεώνεται, αποχωρώντας με το άρμα του Ηλιου, που ήταν ο παππούς της.
Ενώ ο Ιάσων, το τραγικό πρόσωπο της τραγωδίας, φαίνεται ταπεινωμένος, ανίσχυρος, και τιμωρείται για την ύβρη του να εκθέσει την αγαπημένη του και μάνα των παιδιών του.
Στην τραγωδία αυτή βρίσκουμε και τον συμβολισμό της σύγχρονης οικογένειας, όπου τα παιδιά είναι θύματα, δεχόμενα έμμεσα βέλη από τους γονείς τους» εξηγεί ο καθηγητής.
Οι σύγχρονες «Μήδειες», όμως, δεν μπορεί να μην έχουν ενοχές…
«Εκτός κι αν είναι σχιζοφρενείς ή έχουν ψυχοπαθητική αντικοινωνική προσωπικότητα.
Ακρωτηριάζονται σκοτώνοντας τα παιδιά τους και υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που, στη συνέχεια, αυτοκτονούν.
Στη Μήδεια βρίσκουμε και τον συμβολισμό της σύγχρονης οικογένειας, όπου τα παιδιά είναι θύματα, δεχόμενα έμμεσα βέλη από τους γονείς τους» σχολιάζει ο Ηλίας Βλάχος.
Και η Αγαύη κατασπαράζει το παιδί της
Η τραγωδία «Βάκχες» του Ευριπίδη είναι η νεότερη σωζόμενη τραγωδία και ασχολείται με την εισαγωγή της διονυσιακής λατρείας στον ελληνικό χώρο.
Εχουν πολύ ενδιαφέρον όσα λέει ο κ. Βλάχος:
«Το έργο προτείνει ολόκληρη θεωρία για τα ένστικτα «έρως-ζωή-θάνατος», πολύ προτού ο Φρόιντ διατυπώσει τη δική του.
Η απώθηση του διονυσιακού στοιχείου τρελαίνει τις γυναίκες της Θήβας και οδηγεί τον υβριστή Πενθέα στον μαρτυρικό θάνατό του.
Η μητέρα του, Αγαύη, τον διαμελίζει ζωντανό, μαζί με τις αδελφές της, και τον κατασπαράζει».
Βλέπουμε, δηλαδή, ότι η παραμέληση και η περιφρόνηση του ερωτικού ενστίκτου οδηγούν στον θάνατο.
Και επισημαίνει: «Ψυχαναλυτικά, το ερωτικό ένστικτο εκφράζει τη ζωή και τη διάθεση για συνένωση των πραγμάτων, και το ένστικτο του θανάτου – αυτό που περιέγραφε ο Φρόιντ ως θάνατο – είναι η διάθεση της καταστροφής και της αποδόμησης.
Συνδυάζοντας τις «Βάκχες» με τη «Μήδεια», που είναι έργα του ίδιου τραγωδού, εγείρονται ερωτήματα για την εικόνα που είχε ο Ευριπίδης για τη γυναίκα-μητέρα, ο οποίος Ευριπίδης, παρεμπιπτόντως, θεωρείται και ο πρώτος ψυχολόγος! Και, εν τέλει, αποτελεί ένα τεράστιας σημασίας θέμα το ότι όλα αυτά τα έργα είναι γραμμένα από άνδρες».
Ερωτας και εκδίκηση
Μπορεί να έχουν υπάρξει φορές κατά τις οποίες εκδικητικές πράξεις πυροδοτούν δικούς μας μηχανισμούς που δικαιολογούν τους θύτες· κυρίως, όταν απονέμουν κοινωνική δικαιοσύνη και, επομένως, εμπεριέχουν την εξιλέωση.
Στο πεδίο του έρωτα, όμως, η κρίση του κοινωνικού συνόλου διαφοροποιείται, καθώς τα κίνητρα του θύτη είναι προσωπικά και απολύτως υποκειμενικά.
Και ερωτικά εγκλήματα, προμελετημένα, με δράστη ή παρασκηνιακό συνένοχο μια γυναίκα, βρίσκουμε καταγεγραμμένα και στη σύγχρονη ζωή.
Γυναίκες-θύτες ή άλλες, που έχουν προτρέψει – συνήθως τον εραστή ως μυϊκά δυνατότερο ή με ασθενέστερη ενοχική προδιάθεση – στην εξόντωση οποιουδήποτε τρίτου παρεισφρέει στο πάθος τους.
Να είναι περισσότερο γυναικείο χαρακτηριστικό, λοιπόν, η ερωτική εκδίκηση;
«Σπανίζουν αυτές οι περιπτώσεις» λέει ο Ηλίας Βλάχος.
«Ούτε καν ο θυμός ή η επιθετικότητα δεν συνάδουν με την εικόνα των «καθωσπρέπει» γυναικών.
Απωθούν οι γυναίκες αυτά τα συναισθήματα, προκειμένου να είναι αποδεκτές και να μην παρεκκλίνουν από τις προσδοκίες για το πρόσωπό τους.
Ο θυμός, όμως, όταν δεν εκδηλώνεται, στρέφεται αργότερα εναντίον του εαυτού τους και θα εκδηλωθεί σε κατάθλιψη.
Είναι και ίδιον των γυναικών.
Τα περιστατικά της κατάθλιψης είναι υψηλότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες, ίσως επειδή οι τελευταίοι δυσκολεύονται να αρθρώσουν το πρόβλημά τους και να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς».
Υπάρχει, ασφαλώς, και κάποια διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλα.
«Τις γυναίκες αφορά περισσότερο η συναισθηματική εμπλοκή του συντρόφου τους με τρίτο πρόσωπο.
Στις περιπτώσεις απιστίας, προσπαθούν να τονώσουν τη σχέση τους και σπάνια εκφράζουν την επιθετικότητά τους, ενώ οι άνδρες ενδιαφέρονται περισσότερο αν η σύντροφός τους κάνει σεξ με άλλον και εκφράζουν την επιθετικότητά τους προς το τρίτο σκέλος» εξηγεί ο κ. Βλάχος.
Μα ποια είναι η ψυχοσύνθεση του εν ψυχρώ εγκληματία;
«Δεν είναι απαραίτητα ένας σχιζοφρενής σε κατάσταση παραληρήματος, οπότε να ξεφεύγει από την πραγματικότητα» απαντά.
«Μπορεί να λειτουργεί λογικά, αλλά δεν έχει αίσθηση ενοχών, επομένως δεν μετανιώνει.
Το εν ψυχρώ έγκλημα δείχνει μια ψυχοπαθητική αντικοινωνική προσωπικότητα, όπως ονομάζεται η διαταραχή».
Και μπορεί, άραγε, ύστερα από ένα έγκλημα, να ηρεμήσει ένας άνθρωπος;
«Εξαρτάται από το κίνητρο του εγκλήματος.
Αν νιώθει ότι με την πράξη του αποδίδει δικαιοσύνη, δεν θα έχει ενοχές.
Αν γίνεται εν θερμώ ή σε μια παροδική αίσθηση δικαίου, θα είναι αβέβαιη η εξέλιξη».
Ηθικά, κάποιες φορές, έχουν δικαιωθεί εγκληματίες, αλλά μπορείς να αφαιρείς μια ζωή για να αποδώσεις δικαιοσύνη;
Ο Ηλίας Βλάχος είναι κάθετος: «Το δικαίωμα στη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτο. Η γοητεία αυτών των προσώπων που ασκείται και στους σύγχρονους θεατές έγκειται στο ότι αγγίζουν μορφές του ψυχικού μας κόσμου».
Προβολές : 372
Μοίρασέ το:
Ετικέτες: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΥΝΑΙΚΑ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
- Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
- Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
- Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
- Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
- Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΤΡΑΓΩΔΟΙ, ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΡΥΨΕΙ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ :
ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΗΡΩΪΔΩΝ ΤΟΥΣ !
ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΣΕ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ. ΑΛΛΑΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΗΡΩΙΔΕΣ ΜΟΝΟΝ ΣΑΝ ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΕΣ, ΣΥΖΥΓΟΚΤΟΝΕΣ κ.λ.π ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΟΝ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΦΕΡΕ…..
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΗΔΕΙΑΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΗΜΑ ΜΗΔΟΜΑΙ= ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ -ΕΦΕΥΡΙΣΚΩ- ΠΡΟΝΟΩ..
” ….Αν στους αδαείς καινουργια Γνώση φέρεις, βλαβερο θα σε πουν και ΟΧΙ σοφό…”
Σοφή Γυναίκα στον Ανδροκρατούμενο κόσμο που ήξελε τις γυναίκεε Αμαθείς και Σιωπληλές ? ΠΟΤΕ !
Η Μήδεια θα παρουσιαθεί από τους ανελλέητους τραγωδούς σαν Παιδοκτόνος, ωστε να ταυτισθεί με τη φρίκη της Παιδοκτονίας, ενώ ιστορικά, δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχει σμβεί.
Η ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ, φέρει επάξια τον Διπλούν Πέλεκυ της Εξουσίας το χέρι και εκφράζει το θηλυκό πρόωπο του ηγεμόνα για δέκα χρόνια. ΄Οταν ο Αγαμέμνων επιστρέφει, η Κλυταιμνήστρα, αρνείται να παραδώσει ατήν την εξουσία στον άνδρα της και τον δολοφονεί,
Η ΗΛΕΚΤΡΑ, αδυνατώντας ν’ αναμετρηθεί με την τρομερή μητέρα της, ” παγώνει” ανίσχυρη μέσα στον χρόνο και περιμένει τον φυγάδα αδελφό της Οεέστη για να εκδικηθεί για λογαριασμό της. Η Ηλέκτρα, εκδικείται μέσω Αντιπροσώπου,αφού δεν έχει η ίδια τα κότσια..Η δύναμη της Ηλέκτρας είναι να διοχετεύει στους άλλους σκέψεισ και ιδέες, για να τους οπλίσει το χέρι Αυτή είναι η μόνη δύναμη που έχει..
Η Αντιγόνη, είναι ο ” Ευγενικός ‘ Ολεθρος” που θα διαλύσει κυριολεκτικά τον Κρέοντα, αφού εξ αιτίας της, αυτοκτόνησαν ο γυιός του ο Αίμων και η μητέρα του η Ευριδίκη. Επιπλέον η μικρή Αντιγόνη,είναι η προσωποποίηση της Αιώνιας Σύγκρουσης μεταξύ Κράτους και Ανθρώπου.
Και για το Δολοφονικό Κράτος, όποιος διαφωνεί, πρεπει αμέσως να ε ξ ο ν τ ώ ν ε τ α ι, κάτι που επαναλαμβάνεται στους αιώνες, μέχρι σήμερα, και θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται, εκτός εάν εμείς αποφασίσουμε να κιόψουμε τα κεφάλια των δημίων μας…..
Υπάρχουν κι’ άλλες Ελληνικές Γυναικείες μορφές με την τρομερή Ανεξέλεγκτη Δύναμη, όπως π.χ η Τελέσιλλα, που έτρεψε σε φυγή τον στρατό του ΚΙλεομένη, αλλά ο χώρος δεν το επιτρέπει.
Στη σημερινή κτηνώδη εποχή, η πιό επίκαιρη ηρωίδα, είναι η Αντιγόνη, γιατι πρέπει κι’ εμείς να την μιμηθούμε και να σηκώσουμε κεφάλι απέναντι στην διεστραμμένη Εξουσία και τις ανώμαλες ” Κυβερνήσεις” της Λέσχης Μπίλτεμπεργκ,που μας τυραννούν.
Αλλά μας νίκησε το σουβλάκι, το ουϊσκυ, η τσόντα και το ποδόσφαιρο,ποιός νοιάζεται για την πατρίδα ?
Μόνον οι ελάχιστοι, αλλά αυτοί μπορούν να κάνουν την διαφορά, εάν το αποφασίσουν και τότε θα έχουν πολλούς με το μέρος τους.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Αγγελική μου, εξαιρετικό το σχόλιό σου, με προτρέπει να κάνω ένα άρθρο για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ… ελπίζω να βρω τον χρόνο και την έμπνευση, μέσα σ’ όλο αυτό το σκοτεινό σκηνικό αρχαίας τραγωδίας που ζούμε.
Είχα πάντα την αίσθηση πως οι αρχαίοι μας τραγωδοί, και η τότε εποχή, είχε έναν μισογυνισμό… μια άρνηση να εισχωρήσει στον μοναδικό κόσμο της γυναικείας ψυχής και σκέψης.
Εξαίρεση ο Όμηρος, που επικαλέστηκε την ΜΟΥΣΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ για την έμπνευσή του να γράψει τα ΕΠΗ του.
Τρόμαζε και τρομάζει τους άντρες η γυναικεία ψυχή… κι όμως, δεν θα έπρεπε…
Ήταν και είναι ένας κόσμος φτιαγμένος για άντρες… και ουχί για ΑΝΔΡΕΣ.
Το σχολιο αυτο ειναι αποκλειστικα για τις “φεμω-φιλες” μου
https://www.youtube.com/watch?v=lhJCTFZf03A
Femmeeeeeeeees!!!!!!!!
Πισω στις κουζινες σας!
Ποιός σας είπε, πως μια Γυναίκα, δεν μπορεί να είναι και βασίλισσα στην καρδιά κάπου ΑΝΔΡΑ, και βασίλισσα στην κουζίνα της;
Άλλωστε στους άντρες, ο έρωτας και η αγάπη, περνάει από το … στομάχι… έτσι δεν λένε;;;
Λατρεύω την κουζίνα μου, γιατί σ’ αυτή φτιάχνω με αγάπη υπέροχα φαγητά.. γι αυτούς που αγαπώ.
Και δεν είμαι φεμινίστρια, ούτε … φίλη σας… ΕΥΤΥΧΩΣ.
Nα γαμησω τους πλυθηντικους σας
Μόνον γι αυτό σ’ έχω ικανό… να γαμάς και την ευγένεια…
Ευτυχως που ΔΕΝ εγινες φιλη μου
Είμαι πολύ εκλεκτική στις φιλίες μου… δεν θα μπορούσες ποτέ να είσαι φίλος μου.