Επικίνδυνη η βιασύνη για την ανάπτυξη εμβολίου του κοροναϊού, λένε οι ειδικοί

21 Αυγούστου, 2020 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:228
Μοίρασέ το

 

Σε άρθρο του,  διακεκριμένος χημικός επιστήμονας, προειδοποιεί πως πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η αδικαιολόγητη επιτάχυνση της ανάπτυξης του εμβολίου.

Η βιασύνη και οι «εκπτώσεις» κατά την ανάπτυξή του μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες.

«Αμέτρητες ζωές διακυβεύονται. Δεν πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί στο εμβόλιο», καταλήγει ο Dr. Thorp το άρθρο του.

 

Στην πλάτη ολόκληρης της ανθρωπότητας, παίζονται απίστευτα παιχνίδια από το σατανικό καθεστώς της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ πολιτικών και φαρμακοβιομηχανιών.

Υπάρχει ελπίδα σωτηρίας;

ΝΑΙ… ΑΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

Βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στην επιστήμη και στην πολιτική, καθώς οι ηγέτες βιάζονται να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, αλλά η επιστήμη έχει τους δικούς της ρυθμούς και απαιτήσεις.

Ο κορωνοϊός Covid-19 συνεχίζει την επέλασή του στον πλανήτη και η ανάγκη για ένα εμβόλιο που θα προστατεύει αποτελεσματικά από αυτόν είναι επιτακτική. Ωστόσο η βιασύνη και οι «εκπτώσεις» κατά την ανάπτυξή του μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες.

Αυτό τονίζουν ολοένα περισσότεροι επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν για τους δυνητικούς κινδύνους που μας απειλούν, εάν δεν ακολουθηθούν όλα τα στάδια της έρευνας και ανάπτυξης πριν από την έγκρισή του.

Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο άρθρο του διακεκριμένου χημικού H. Holden Thorp, διευθυντή έκδοσης της επιστημονικής επιθεώρησης Science.

Σε αυτό προειδοποιεί πως πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η αδικαιολόγητη επιτάχυνση της ανάπτυξης του εμβολίου.

Όπως εξηγεί, οι περικοπές στις μελέτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου μπορεί:

  • Να θέσουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές βραχυπρόθεσμα
  • Να βλάψουν την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια και την επιστήμη για μεγάλο χρονικό διάστημα

Τα βασικά σημεία συνόψισαν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

 

Η τρίτη φάση των μελετών σε ανθρώπους

 

Στον πυρήνα του άρθρου του Dr. Thorp βρίσκεται η Φάση ΙΙΙ των τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών. Πρόκειται για το στάδιο των μελετών σε ανθρώπους, όπου κάθε υποψήφιο φαρμακευτικό προϊόν χορηγείται σε αρκετά μεγάλο αριθμό υγιών εθελοντών. Οι εθελοντές αυτοί συγκρίνονται με άλλους, οι οποίοι λαμβάνουν ένα εικονικό φάρμακο/εμβόλιο. Όσοι λάβουν το εικονικό σκεύασμα, αποτελούν την ομάδα ελέγχου.

Το τι θα λάβει κάθε εθελοντής επιλέγεται στην τύχη, γι’ αυτό και οι συγκεκριμένες μελέτες λέγονται τυχαιοποιημένες.

Οι μελέτες Φάσης ΙΙΙ που βρίσκονται σε εξέλιξη για το εμβόλιο της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, αφορούν περίπου 30.000 εθελοντές.

Μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική μελέτη είναι πολύ σημαντική για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Ωστόσο η μελέτη πρέπει να συνεχιστεί έως ότου μολυνθούν από τον κορωνοϊό τα άτομα της ομάδας ελέγχου.

Είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσο καιρό θα πάρει αυτό. Οι γιατροί που κάποια στιγμή θα κληθούν να πείσουν υγιείς ανθρώπους να εμβολιαστούν, θα απαιτήσουν δικαίως τα δεδομένα από αυτή τη μελέτη.

 

«Όχι» σε έγκριση έκτακτης ανάγκης

 

Ζήτημα αποτελεί επίσης και το ενδεχόμενο να χορηγηθεί βιαστική έγκριση στο εμβόλιο.

Στις ΗΠΑ την έγκριση δίνει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA).

Το FDA διαθέτει μια Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων και Συναφών Βιολογικών Προϊόντων (VRBPAC).

Η επιτροπή αυτή γνωμοδοτεί για τα εμβόλια και τις τυχόν σχετικές άδειες χρήσης έκτακτης ανάγκης.

Υπάρχουν ήδη επιστημονικές φωνές που ζητούν διαβεβαίωση πως δεν θα υπάρξει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο του νέου κορωνοϊού.

Η μοναδική άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης που έχει χορηγηθεί ποτέ για εμβόλιο, αφορούσε τον άνθρακα. Είχε χορηγηθεί λόγω της απειλής βιολογικού πολέμου με τον παράγοντα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική κοινότητα στις ΗΠΑ πρέπει να επιμείνει οι όποιες εγκρίσεις για το εμβόλιο να γίνουν σε συνεννόηση με την Επιτροπή του FDA. Ανάλογη επιστημονική εποπτεία πρέπει να υπάρχει και σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζουν οι ειδικοί.

«Η πρόωρη έγκριση ενός εμβολίου στις ΗΠΑ ή οπουδήποτε στον κόσμο, θα μπορούσε να αποτελέσει καταστροφική επανάληψη όσων συνέβησαν με την υδροξυχλωροκίνη, αλλά με πολύ μεγαλύτερο διακύβευμα», γράφει ο Dr. Thorp.

Με την πρόταση αυτή αναφέρεται στην πρόωρη άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης που είχε χορηγηθεί στο φάρμακο αυτό, ως θεραπείας για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Η άδεια είχε χορηγηθεί πριν γίνουν μελέτες για την αποτελεσματικότητά της. Όταν διεξήχθησαν τυχαιοποιημένες μελέτες που έδειξαν πως δεν ήταν αποτελεσματική, η άδεια ανακλήθηκε.

Όπως τονίζει ο Dr. Thorp, η πρόωρη έγκριση ενός επιβλαβούς ή μη αποτελεσματικού εμβολίου, θα μπορούσε ακόμα να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης απ’ όσους ήδη διαδίδουν αστήρικτους φόβους για τα εμβόλια.

 

«Διακυβεύονται αμέτρητες ζωές»

 

Μέχρι στιγμής, οι κορυφαίοι επιστήμονες των ΗΠΑ συμφωνούν με αυτές τις επισημάνσεις.

Ο Dr. Francis Collins, διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, ζήτησε με έμφαση να διεξαχθεί η φάση ΙΙΙ των κλινικών μελετών για τα εμβόλια. Αντίστοιχα, ο διευθυντής του FDA Dr. Stephen Hahn δήλωσε πως θα ακολουθήσει όσα επιτάσσει η επιστήμη.

Υπέρ της φάσης ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών για οποιοδήποτε εμβόλιο για τον κορωνοϊό έχουν ταχθεί και άλλοι επιστήμονες.

Μεταξύ αυτών ο Dr. Robert Redfield, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) και η Dr. Deborah Birx, υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας για τον Κορωνοϊό του Λευκού Οίκου.

«Αμέτρητες ζωές διακυβεύονται. Δεν πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί στο εμβόλιο», καταλήγει ο Dr. Thorp το άρθρο του.

ΠηγήΜοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα