Επιστολή-κόλαφος εκπαιδευτικού για την εκδικητική αντιμετώπιση μαθητών και καταλήψεων από την υπουργό Παιδείας: “δεν πειράζει Νίκη μου. Προτιμώ να σου βάλω απουσία. Κι εσύ κατάληψη -σε μια θέση που δεν μπορείς να υποστηρίξεις- κάνεις.”

Επιστολή-κόλαφος εκπαιδευτικού για την εκδικητική αντιμετώπιση μαθητών και καταλήψεων από την υπουργό Παιδείας: “δεν πειράζει Νίκη μου. Προτιμώ να σου βάλω απουσία. Κι εσύ κατάληψη -σε μια θέση που δεν μπορείς να υποστηρίξεις- κάνεις.”

6 Οκτωβρίου, 2020 17 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:654
Μοίρασέ το

“Νίκη μου, διδάσκω Αντιγόνη, τον αυταρχισμό και την αλαζονεία της εξουσίας που οδηγεί στην πτώση, την αξία της ατομικής ευθύνης και της αντίστασης στο ανήθικο.

Διδάσκω Έκθεση και Φιλοσοφία, την κριτική σκέψη, τον ελλειμματικό χαρακτήρα του ατεκμηρίωτου, τις διχαστικές συνέπειες των στερεοτύπων και των διακρίσεων.

Διδάσκω Ρίτσο (“Περίμενα πρώτα να φωνάξουνε οι άλλοι από δίπλα. Κανένας δεν φώναξε.”).

Στήνω κάθε χρόνο τρεις εθνικές εορτές που μνημονεύουν την αντίσταση στον ολοκληρωτισμό, τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον.”

 

Αγαπητή μου ΚΥΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕ, είναι δυνατόν να σου απαντήσει η μανδάμ Νίκη Ροκφέλλερ – Μπίλντεμπεργκ;;;

Δεν σου έχει περάσει από το μυαλό, πως όταν εσύ ΔΙΔΑΣΚΕΙΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΙ ΡΙΤΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝΕΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ, αυτή μπορεί να διαβάζει ΚΑΜΠΑΛ ΚΑΙ ΒΑΒΥΛΩΝΙΑΚΟ ΤΑΛΜΟΥΔ;;;

Περιμένεις να απαντήσει σε ένα… “γκόιμ”;;;

Ή μήπως δεν γνωρίζεις πως για κάποιους Μωϋσέως Μητσοτάκη και κάτι ερπετέως, είμαστε όλοι… “γκόιμ”, δηλαδή, “ΖΩΑ”…

Περιμένεις από ένα τέτοιο πρόσωπο, που στα μάτια του καθρεπτίζεται ο ίδιος ο ΣΑΤΑΝΑΣ, (εγώ αυτόν βλέπω όταν την κοιτάζω) να σου απαντήσει;;;

(Καλά, για την “ψυχή της”, δεν σου λέω τίποτα… αν μπορούσες να την δεις, “θα σου έφευγε το μυαλό από τον τρόμο…”)

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Νίκη μου,συγνώμη κιόλας, δηλαδή, αλλά…

λίγο από το χρόνο σου χρειάζομαι (αν και εφόσον ευαρεστείσαι, που πολύ αμφιβάλλω).

[ξέρεις, σχετικά με την διαβόητη Υπουργική Απόφαση (σου) υπ’ αριθ. 131451/ΓΔ4 της 30/9/2020]να με συμπαθάς και πάλι για την οχληρή μου άγνοια, αλλά με κατατρύχουν ορισμένα φλέγοντα ερωτήματα.

Αιτούμαι λοιπόν (υπηρεσιακώς, ως υπάλληλος του δημοσίου, μάλλον… γιατί παιδαγωγικώς, ως λειτουργός της εκπαίδευσης, ελπίδα από σένα δεν διατηρώ πλέον ουδεμία)…

Αιτούμαι -λέγω- απάντηση στα κάτωθι ερωτήματα για ηλιθίους [για χάριν της προσωπικής προόδου μου, δηλαδή, γιατί πασιφανώς για ηλίθια με λογίζεις, νομίζω…… και -ίσως- τούμπαλιν]

 1. Όταν ένας/μία μαθητής/τρια δεν μπορεί να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη γιατί δεν έχει λειτουργικό υπολογιστή, εγώ πώς θα του/της βάλω απουσία; [ΝΑΙ, έχω παιδιά που δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, δεν ζούμε όλοι στον πλανήτη των ευπόρων και αρίστων, μην ξεγελιέσαι]
 2. Όταν ένας/μία μαθητής/τρια δεν μπορεί να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη γιατί δεν έχει ανάλογο κινητό τηλέφωνο, εγώ πώς θα του/της βάλω απουσία; [πριν πιπιλίσεις τη γνωστή στερεοτυπική καραμελίτσα “όλα τα παιδιά σήμερα έχουν smartphone”, ΝΑΙ, έχω παιδιά που το κινητό τους είναι μπακατέλα με κουμπιά ή δεν έχουν καθόλου]
 3. Όταν ένας/μία μαθητής/τρια δεν έχει σταθερό τηλέφωνο ή σύνδεση στο διαδίκτυο, εγώ πώς θα του/της βάλω απουσία; [αν πέφτεις απ’τα σύννεφα που υπάρχουν τέτοια σπίτια σήμερα, ξανασηκώσου. ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Εσύ -προφανώς- δεν έχεις ιδέα]
 4. Όταν το δίκτυο είναι προβληματικό, ασταθές, ανεπαρκές, όταν τα καιρικά φαινόμενα αποκόπτουν την επικοινωνία, όταν οι διακοπές του ρεύματος αμελούν ότι έχουμε τηλεδιάσκεψη και δεν μας κάνουν το χατήρι κι όταν τα router καίγονται και οι ιδιωτικές εταιρείες τηλεφωνίας σε βάζουν στην αναμονή για ώρες, μέρες και βδομάδες, εγώ πώς θα βάλω στα παιδιά μου απουσία; [δεν ξέρω αν έχεις ξανακούσει, εσύ, τέτοια τέρατα, αλλά εγώ, που ζω και διδάσκω στην πολύπαθη -και προσφάτως Ιανόπληκτη- ελληνική επαρχία, αυτό έχω μάθει να αποκαλώ “κανονικότητα”. Τη δική σου “κανονικότητα” δεν την γνωρίζω]
 5. Όταν σε ένα σπίτι κατοικούν περισσότερα απο ένα παιδιά κι έχουν έναν -οικογενειακό- υπολογιστή, πώς θα μπουν ταυτόχρονα σε διαφορετικά μαθήματα, κι εγώ πώς θα τους βάλω απουσία; [αν δεν απατώμαι, κι εσύ δύο παιδάκια έχεις, καλή μου, και δεν πάνε στην ίδια τάξη….βέβαια εσύ προφανώς κι έχεις περισσότερους υπολογιστές. Αλλά, έλα που δεν είμαστε όλοι -ευτυχώς;- σαν κι εσένα]
 6. Και μια τελευταία λεπτομέρεια, γεωγραφικής φύσεως:

α) Ας δεχτούμε υποθετικά ότι γίνεται -τυχόν- μια κατάληψη -θουκυριεφυλακηντωστοματίμου!!! Τα παιδιά -υπέρ ή κατά- οφείλουν να έρθουν στο σχολείο για να εκθέσουν τη γνώμη τους, να διαλεχθούν με τους συμμαθητές τους ή -έστω- να δουν τί μέλλει γενέσθαι.

β) Ας δεχθούμε ότι φοιτούν σε ένα σχολείο (τυχαίο αλλά υπαρκτό) που συγκεντρώνει μαθητές/τριες από μια έκταση 120 τετραγωνικών χιλιομέτρων που μετακινούνται με ΚΤΕΛ ή ταξί κάτω από αντίξοες συνθήκες [ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΘΗΝΑ!, θυμάσαι την παλιά αυτή εκπομπή της ΕΡΤ;]. Εννοείται -ως δεδομένο- ότι τα σχολικά δρομολόγια είναι πρωί-μεσημέρι, τελεία και παύλα.

γ) Άντε και ήρθαν οι μαθητές/τριες στο σχολείο, έχει κατάληψη, ψήφισαν κατά και θέλουν τώρα να πάνε σπίτι τους να κάνουν τηλεκπαίδευση, σαν καλά και άριστα παιδιά: ΠΩΣ θα πάνε τα έρμα; Κι εγώ ΠΩΣ θα τους βάλω απουσία, αν δεν μπορέσουν;

δ) Θα μου πεις, να μείνουν σπίτι από το πρωί, να περιμένουν την τηλεκπαίδευση, τί δουλειά έχουν στην κατάληψη(;). Κι αν λυθεί η κατάληψη εκείνη την ημέρα (ψαλλετεαλληλούια!), εγώ τότε πώς θα ανεχτώ να τους βάλω απουσία, στο ανοιχτό πια σχολείο;

(Δεν ξέρω αν με παρακολουθείς ακόμη, απαιτεί γνώση και κριτική σκέψη αυτό που σου ζητώ να αναλογιστείς, το ξέρω…..είναι το ακριβώς αντίθετο από το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”)

Συνεχίζω. Αν αντέχεις, καλώς, αν όχι, άντε να βγάλεις καμιά εγκύκλιο.

Αυτά, λοιπόν, με κάθε δυνατή συντομία, όσον αφορά τα παιδιά που -με κάποιο μαγικό τρόπο [κοινή λογική, τοπικό κουτσομπολιό, δοσίλογους, κλήρο, ταρώ/χειρομαντεία ή μυρίζοντας τα νύχια μου;]– γνωρίζω με κάθε σιγουριά(;) ότι είναι κατά της -τυχόν- κατάληψης και θέλουνε να μορφωθούνε αλλά δεν μπορούν. Υπάρχουν κι αυτά τα παιδιά και, ακόμη κι αν είναι λίγα, είναι παιδιά μου και τα νοιάζομαι.

Ας προχωρήσουμε:

Όταν ένας/μία μαθητής/τρια βρίσκεται εντός σχολικού χώρου που τελεί υπό κατάληψη (φτουφτουφτού!) και συνδέεται στο τηλε-μάθημά μου, εγώ πώς θα τον/την αποκλείσω;

Δεν θα επιμείνω στη “λεπτομέρεια” του ΠΏΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ τους/τις καταληψίες, έχουν πολλά ειπωθεί για τον ανεφάρμοστα αστυνομευτικό και καταδοτικό και αυθαίρετο (και έκνομο;) χαρακτήρα της πιο πρόσφατης έμπνευσής σου.

Εγώ, όμως, ΠΏΣ μπορώ να αποτρέψω ένα παιδί που -έστω νομίζει ότι- αγωνίζεται για το καλύτερο και το δίκαιο και δεν το κάνει για χαβαλέ και γι’ αυτό μπαίνει και στο μάθημα, εκτιμώντας και την μορφωτική του πορεία, εγώ ΠΏΣ μπορώ να αποκλείσω ένα παιδί από τη γνώση, εγώ ΠΏΣ θα του βάλω απουσία;

Δεν του έβαλα απουσία όταν ξέχασε μια μέρα το βιβλίο ή την εργασία του: μπορώ στην τάξη να υποκαταστήσω επάξια το σχολικό “ευαγγέλιο”, μπορώ να αναθέσω περισσότερες εργασίες. ΑΝ όμως δεν το αφήσω να μπει στην τάξη μου, φυσική ή ηλεκτρονική, τότε δεν υπάρχει καμία ελπίδα.

Αδυνατώ να αντιληφθώ πού βρίσκεται η παιδαγωγία στην παιδευτική αυτή διαδικασία….το παίδεμα -για όλους μας- μην ανησυχείς, το βλέπω καθαρά.

Νίκη μου (ήττα μου), εγώ, ως καλό δημόσιο στρατιωτάκι, θέλω να πειθαρχήσω στις άνωθεν εντολές σου.

Ας πούμε ότι θέλω. Το ΓΙΑΤΙ να πειθαρχήσω, όμως, δεν μπορώ με τίποτα να το καταλάβω.

Και ως φιλόλογος, δεν μπορώ ακόμη περισσότερο.

Διδάσκω Αντιγόνη, τον αυταρχισμό και την αλαζονεία της εξουσίας που οδηγεί στην πτώση, την αξία της ατομικής ευθύνης και της αντίστασης στο ανήθικο. Διδάσκω Έκθεση και Φιλοσοφία, την κριτική σκέψη, τον ελλειμματικό χαρακτήρα του ατεκμηρίωτου, τις διχαστικές συνέπειες των στερεοτύπων και των διακρίσεων.

Διδάσκω Ρίτσο (“Περίμενα πρώτα να φωνάξουνε οι άλλοι από δίπλα. Κανένας δεν φώναξε.”).

Στήνω κάθε χρόνο τρεις εθνικές εορτές που μνημονεύουν την αντίσταση στον ολοκληρωτισμό, τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον.

Και, στην τελική, η τηλεκπαίδευση θεσπίστηκε για ένα γεγονός “έκτακτο και απρόβλεπτο”. Κάτω από τις παρούσες συνθήκες [οικονομικές, υγειονομικές, πολιτικές, πολιτισμικές, κοινωνικές κ.ο.κ., μη στα λέω εγώ, πολιτικός είσαι, (όφειλες να) τα ξέρεις], κάθε αντί-δράση ούτε έκτακτη, ούτε απρόβλεπτη νοείται.

Συμπάθα με, Νίκη μου, ήττα μου, για τη φλυαρία. Είναι η φωτισμένη σου δεσποτεία που μου χρειάζεται, είμαι μάλλον πιο ανόητη κι από την όψιμη υπουργική σου απόφαση. Παρακαλώ, απαντησέ μου…..

Μ’ αυτά που βλέπω και ζω, αρρώστησα Νίκη μου, ήττα μου. ‘Αρρωστη κι εγώ (όπως στο Γράμμα ενός αρρώστου του Ν. Καββαδία), ξέρω…. βροντάω σε ώτα μή ακουόντων.

Δεν θά ‘βρεις, βέβαια, λόγια για μι’ απάντηση.

Μα δεν θα λάβεις κόπο να μου γράψεις.

Μα δεν πειράζει Νίκη μου. Προτιμώ να σου βάλω απουσία. Κι εσύ κατάληψη -σε μια θέση που δεν μπορείς να υποστηρίξεις- κάνεις.

Στην ήττα σου, Νίκη μου!

 

Φοίβη Ρίζου, μόνιμη εκπαιδευτικός

 

πηγή: alfavita.gr

 

Πηγή

Προβολές : 654


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
 • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
 • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
 • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
 • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
 • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα