Επιτρέπουν πειράματα «Φράνκεσταϊν» σε ανθρώπινα έμβρυα – Θα «καλλιεργούνται» στο εργαστήριο για εβδομάδες!

Επιτρέπουν πειράματα «Φράνκεσταϊν» σε ανθρώπινα έμβρυα – Θα «καλλιεργούνται» στο εργαστήριο για εβδομάδες!

27 Μαΐου, 2021 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το
Επιτρέπουν πειράματα «Φράνκεσταϊν» σε ανθρώπινα έμβρυα – Θα «καλλιεργούνται» στο εργαστήριο για εβδομάδες!

Μια μεγάλη αλλαγή ήρθε το 2016, όταν δύο ερευνητικές ομάδες ανακοίνωσαν ότι μπόρεσαν να κρατήσουν ζωντανά ανθρώπινα έμβρυα για 13 ημέρες, πριν τελικά τα καταστρέψουν λόγω του κανόνα των 14 ημερών.

 

Επιτρέπουν πειράματα «Φράνκεσταϊν» σε ανθρώπινα έμβρυα – Θα «καλλιεργούνται» στο εργαστήριο για εβδομάδες!

 

Ο διεθνής οργανισμός που συντάσσει κατευθυντήριες γραμμές για την έρευνα με βλαστοκύτταρα χαλαρώνει τον χρονικό περιορισμό που ισχύει εδώ και δεκαετίες για τις μελέτες με ανθρώπινα έμβρυα, τα οποία στο εξής θα μπορούν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο για περισσότερο από 14 ημέρες, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Η Διεθνής Εταιρεία για την Έρευνα Βλαστικών Κυττάρων (ISSCR) δεν καταργεί το όριο των 14 ημερών από τη στιγμή της γονιμοποίησης, λέει όμως ότι οι ερευνητικές προτάσεις που προβλέπουν την καλλιέργεια εμβρύων πέρα από αυτό το όριο πρέπει να εξετάζονται ανά περίπτωση.

Το όριο των 14 ημερών παραμένει σε ισχύ από το 1970, όταν οι επιστήμονες δεν είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργούν έμβρυα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μια μεγάλη αλλαγή ήρθε το 2016, όταν δύο ερευνητικές ομάδες ανακοίνωσαν ότι μπόρεσαν να κρατήσουν ζωντανά ανθρώπινα έμβρυα για 13 ημέρες, πριν τελικά τα καταστρέψουν λόγω του κανόνα των 14 ημερών.

Η χαλάρωση των περιορισμών θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει στη μελέτη συγγενών ανωμαλιών και παραγόντων που οδηγούν σε αποβολή, λέει η ISSCR. Για παράδειγμα, περίπου 8 βρέφη ανά χίλια πάσχουν από συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, των οποίων η μελέτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες ώστε να μειωθούν οι αμβλώσεις.

Ωστόσο οποιαδήποτε τέτοια μελέτη θα έπρεπε να περάσει από αρκετά στάδια αξιολόγησης προκειμένου να προσδιοριστεί πότε πρέπει να τερματιστεί το πείραμα, επισήμανε η ISSCR.

«Υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις, οπότε σίγουρα δεν δίνουμε το ελεύθερο σε όλους» δήλωσε ο Ρόμπιν Λάβελ-Μπατζ, καθηγητής του Ινστιτούτου «Φράνσις Κρικ» στο Λονδίνο και πρόεδρος της Ένωσης.

Δεδομένου πάντως ότι ο κανόνας των 14 ημερών έχει ενσωματωθεί στη νομοθεσία χωρών όπως ο Καναδάς και η Βρετανία, τυχόν μελέτες που διατηρούν τα έμβρυα για περισσότερο χρόνο θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με νομοθετική ρύθμιση, εφόσον το κοινοβούλιο συμμερίζεται το σκεπτικό της ISSCR.

 

Πηγή

Προβολές : 166


Μοίρασέ το:Ετικέτες: ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα