Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ. Σοκάρει έρευνα για την ψυχική υγεία των πολιτών λόγω των lockdowns – Κοινωνική διάλυση

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ. Σοκάρει έρευνα για την ψυχική υγεία των πολιτών λόγω των lockdowns – Κοινωνική διάλυση

10 Ιανουαρίου, 2021 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:253
Μοίρασέ το

Ενας στους δέκα ερωτηθέντες ανέφερε χαμηλά επίπεδα ψυχικής υγείας τα οποία εκδηλώνονταν με αρνητική διάθεση, στρες, καταθλιπτικές συμπεριφορές και μια απαισιόδοξη ματιά για την κοινωνία.

Επίσης ένα επιπλέον 50% των συμμετεχόντων ανέφερε μέτρια επίπεδα ψυχικής υγείας τα οποία έχουν συνδεθεί επανειλημμένως με κίνδυνο περαιτέρω ψυχικών προβλημάτων.

ΕΛΛΗΝΕΣ, ΣΗΚΩΣΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ, ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΥΜΒΑΛΑ, ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ.

ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΑΣ, ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΗΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ.

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΡΝΗ ΝΑ ΣΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ.

ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΞΑΝΑΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις επωμιζόμενη και το “επιτελικό” μπάχαλο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, δημοσιεύει πρωτοσέλιδο εφημερίδας που τον αποκάλεσε θριαμβευτή όταν ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας όταν τα συνεχή και γενικά lockdowns πλέον έχουν αρχίσει, εκτός του εμφανούς οικονομικού αντικτύπου, να διαλύουν και την ψυχολογία του κόσμου με πάνω από τον μισό πληθυσμό να έχει χαμηλή ή μετρια ψυχολογική κατάσταση.

Και με αυτά τα δεδομένα ο Κ.Μητσοτάκης αναρτά: «Πέντε χρόνια μετά, τρεις λέξεις έγιναν πραγματικότητα και παραμένουν στην επικαιρότητα: Ανανέωση, Διεύρυνση, Μεταρρυθμίσεις!» αναφέρει μεταξύ άλλων για να προσθέσει «Προχωρούμε μπροστά!».

Πόσο επιδρούν η πρωτόγνωρη πανδημία του νέου κορωνοϊού που βιώνουμε και τα απανωτά απαγορευτικά με τα οποία ζούμε εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα στην ψυχική υγεία μας;

Μια νέα διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE» και στην οποία συμμετείχαν περί τα 10.000 άτομα από 78 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έθεσε αυτό το ερώτημα και οι απαντήσεις ήταν άκρως ενδιαφέρουσες.

 

Η άγνωστη επίδραση των lockdown

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», όταν η πανδημία του SARS-CoV-2 ξεκίνησε πέρυσι, ελάχιστα ήταν γνωστά σχετικά με την επίδραση που μπορούν να έχουν στον πληθυσμό τα lockdown σε τόσο ευρεία κλίμακα.

Οσα γνώριζαν οι ειδικοί αφορούσαν κυρίως προηγούμενες εμπειρίες από καθεστώς καραντίνας που περιελάμβανε μικρές ομάδες ατόμων. «Από τη μια πλευρά, τέτοιου είδους δραστικές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορούν να είναι επιβαρυντικές για την ψυχική υγεία. Από την άλλη πλευρά, εξαιτίας του ότι όλος ο πληθυσμός επηρεάζεται σχεδόν εξίσου από ένα λοκτάουν, παρέμενε ασαφές πόσο μεγάλη θα ήταν η επίδραση στην ψυχική υγεία του καθενός» εξήγησε ο καθηγητής Αντριου Γκλόστερ από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, εκ των επικεφαλής της νέας μελέτης μαζί με συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας στην Κύπρο.

 

Η μεγάλη δημοσκόπηση με την ελληνική συμμετοχή

 

Προκειμένου να εξακριβώσουν λοιπόν την επίδραση των λοκντάουν στην ψυχική υγεία του πληθυσμού οι ερευνητές διεξήγαγαν μια online δημοσκόπηση σε 18 διαφορετικές γλώσσες.

Στη δημοσκόπηση αυτή οι σχεδόν 10.000 συμμετέχοντες (270 εξ αυτών ήταν Ελληνες) έδωσαν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της ψυχικής υγείας τους αλλά και τη συνολική τους κατάσταση κατά το πρώτο lockdown (η δημοσκόπηση «έτρεξε» μεταξύ του περασμένου Απριλίου και των αρχών του περασμένου Ιουνίου όταν οι πιο πολλές χώρες βρίσκονταν σε σκληρό «απαγορευτικό»).

 

6 στους 10 με χαμηλά ή μέτρια επίπεδα ψυχικής υγείας

Ενας στους δέκα ερωτηθέντες ανέφερε χαμηλά επίπεδα ψυχικής υγείας τα οποία εκδηλώνονταν με αρνητική διάθεση, στρες, καταθλιπτικές συμπεριφορές και μια απαισιόδοξη ματιά για την κοινωνία.

Επίσης ένα επιπλέον 50% των συμμετεχόντων ανέφερε μέτρια επίπεδα ψυχικής υγείας τα οποία έχουν συνδεθεί επανειλημμένως με κίνδυνο περαιτέρω ψυχικών προβλημάτων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν σε μεγάλη κλίμακα ευρήματα προηγούμενων μικρότερων μελετών σχετικά με την επίδραση της πανδημίας στην ψυχική υγεία.

Οι διαφορές μεταξύ χωρών

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι απαντήσεις των συμμετεχόντων μεταξύ όλων των χωρών της μελέτης ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες. Παρότι καμία χώρα δεν φάνηκε να έχει σημαντικά μεγαλύτερα ή μικρότερα σκορ σε ό,τι αφορούσε συνολικά τα επίπεδα ψυχικής υγείας, υπήρχαν κάποιες διαφορές. Για παράδειγμα οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ και της Τουρκίας ανέφεραν περισσότερο στρες από τους κατοίκους των άλλων χωρών.

Οι κάτοικοι των ΗΠΑ δήλωσαν περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα ενώ το επίπεδο ευζωίας ήταν πιο στο Χονγκ Κονγκ και στην Ιταλία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες. Από την άλλη πλευρά οι συμμετέχοντες από την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία ήταν εκείνοι που δήλωσαν τα λιγότερα αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τον μέσο όρο όλων των άλλων χωρών.

Η εργασία στο γραφείο τρεις φορές την εβδομάδα ευεργετική

Ενα αξιοσημείωτο νέο εύρημα της μελέτης που δεν έχει προκύψει μέχρι σήμερα από άλλη μελέτη για την ψυχική υγεία του πληθυσμού σε καιρό πανδημίας και αυστηρών απαγορευτικών, ήταν ότι τα άτομα που έβγαιναν από το σπίτι τρεις φορές την εβδομάδα προκειμένου να πάνε στην εργασία τους ανέφεραν καλύτερα επίπεδα ψυχικής υγείας σε σύγκριση με τα άτομα που έμεναν συνεχώς μέσα στο σπίτι.

Οι παράγοντες που συντελούν στα επίπεδα της ψυχικής υγείας

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν μεταξύ διαφορετικών χωρών πιθανώς συνδέονται με την απόκριση της κάθε κυβέρνησης στην πανδημία, τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ λαών καθώς και τις πιθανές πολιτικές αναταραχές σε κάποιες χώρες.

Συμπληρώνουν ότι τα άτομα που είχαν μείωση του εισοδήματός τους εξαιτίας του lockdown ή δεν είχαν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά δήλωναν χειρότερα επίπεδα ψυχικής υγείας. Αντιθέτως οι παράγοντες που συνδέονταν με καλύτερη ψυχική υγεία του πληθυσμού ήταν η κοινωνική στήριξη, το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και η ικανότητα προσαρμογής στις νέες καταστάσεις.

Η «πανδημική» ψυχική υγεία να αποτελεί προτεραιότητα για τα κράτη

«Οι πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία πρέπει να στοχεύουν τα άτομα που δεν έχουν κοινωνική στήριξη καθώς και όσα πλήττονται περισσότερο οικονομικά εξαιτίας του λοκντάουν. Με βάση τα ευρήματα, παρεμβάσεις που προάγουν την ψυχολογική ευελιξία είναι υποσχόμενες ώστε να μειωθεί η επίδραση της πανδημίας και των απαγορευτικών στην ψυχική υγεία του πληθυσμού» τόνισε ο δρ Γκλόστερ και κατέληξε λέγοντας ότι δεδομένης της ρευστής κατάστασης που συνεχίζει να επικρατεί λόγω της πανδημίας και η οποία έχει ολοένα και μεγαλύτερες οικονομικές συνέπειες, είναι άκρως σημαντικό τα θέματα ψυχικής υγείας του πληθυσμού να αποτελούν σταθερά προτεραιότητα για τα κράτη.

 

Πηγή

Προβολές : 253


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα