«Η Ρώμη καίγεται» – «Η διάλυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας θα ανοίξει τον δρόμο να περάσει ο Αντίχριστος»

«Η Ρώμη καίγεται» – «Η διάλυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας θα ανοίξει τον δρόμο να περάσει ο Αντίχριστος»

4 Φεβρουαρίου, 2021 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:447
Μοίρασέ το
«Η Ρώμη καίγεται» – «Η διάλυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας θα ανοίξει τον δρόμο να περάσει ο Αντίχριστος»

 

Απαξίωση από πανεπιστημιακό, Ελλήνων και Ρωμαίων Κλασικών: Ταύτιση με «λευκή ανωτερότητα» και ακροδεξιά ρητορική

Στη σύγχρονη εποχή, γενιές διανοουμένων, φεμινιστριών, ομοφυλόφιλων και έγχρωμων ακαδημαϊκών, έχουν επηρεαστεί από την κλασική αρχαιότητα.

Αν δει κανείς την αρχαιότητα όπως ο Padilla σημαίνει ότι την καταδικάζει ως ό,τι χειρότερο έχουμε διδαχθεί και να τη χρησιμοποιήσουμε ως μοχλό αλλαγής.

 

«Η Ρώμη καίγεται» – «Η διάλυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας θα ανοίξει τον δρόμο να περάσει ο Αντίχριστος»

 

Άγνωστη η λέξη ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, στο μπλακουλίνι… 

Το έργο που του ανέθεσαν προφανώς τα αφεντικά του είναι να καταστρέψει και να διαστρεβλώσει κάθε τι που παραπέμπει σε ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ.

Η “πόρνη Βαβυλών” θα καταστραφεί, όπως και ο ίδιος και τα αφεντικά του οι ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ,  ΑΛΛΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΡΩΜΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΑ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Εκτενές άρθρο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας New York Times, (Rachel Poser (ως και podcast), με θέμα τη θέση του καθηγητή Ρωμαϊκής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Dan-el Padilla Peralta.

Ο τελευταίος ισχυρίζεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι πρέπει οι κλασικές σπουδές να παραμερίσουν την αρχαιοελληνική και τη ρωμαϊκή αρχαιότητα.

Οι απόψεις του εν λόγω απαράδεκτου καθηγητή εκφράστηκαν δημοσίως τον Ιανουάριο του 2019, σε κατ’ αντιπαράθεση συζήτηση με τη Δημοκρατική εκπρόσωπο στη Βουλή των ΑντιπροσώπωνMary Frances Williams (Πολιτεία της Τζόρτζια), στο πλαίσιο ενός ακαδημαϊκού συνεδρίου, και ειδικότερα, του πάνελ: “The Future of Classics”

Η όλη συζήτηση έγκειται στην πρωτοκαθεδρία της αρχαιότητας ως βάση του Δυτικού πολιτισμού.

Και στο κατά πόσο έχει υιοθετηθεί από την ακροδεξιά και τους ρατσιστές, αν λάβει υπόψη κανείς ότι σύμβολά της όπως σημαίες, ψευδώνυμα και εικόνες αρχαίων μνημείων χρησιμοποιούνται σε ρατσιστικές διαδηλώσεις.

Υποστηρίζεται δε ότι οι κλασικές σπουδές διδάσκονται και μελετώνται κυρίως από λευκούς.

Ο Δομινικανής καταγωγής καθηγητής Padilla υποστηρίζει ότι οι κλασικές σπουδές έχουν αποτελέσει βάση για τη δουλεία, το ρατσισμό, το φασισμό, την αποικιοκρατία και το ρατσισμό, ότι διαμόρφωσαν ένα πλέγμα ρατσισμού σε όλη την ανώτερη παιδεία ενώ ο ρόλος τους υπήρξε καταλυτικός για την εφεύρεση της έννοιας της «λευκότητας» και της τελικής επικράτησής της.

 

Αναφέρεται πάντως στο δημοσίευμα, ότι παρά τη «δεξιά προπαγάνδα», οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι δεν θεωρούσαν τους εαυτούς τους λευκούς, ούτε τα αγάλματά τους ήταν κατάλευκα, ενώ επισημαίνεται ότι στην Αρχαία Αθήνα, μόνον οι άνδρες είχαν πολιτικά δικαιώματα, οι γυναίκες είχαν περιορισμένα δικαιώματα κοινωνικής ζωής και χιλιάδες σκλάβοι βρήκαν το θάνατο σε καταναγκαστικά έργα. 

O Padilla ισχυρίζεται ότι η κλασική αρχαιότητα ευθύνεται για τη συστημική αδικία και ότι πλέον δεν μπορεί να διαχωριστεί από το ρατσισμό.

Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στα παιδικά χρόνια και τις σπουδές του Padilla στις ΗΠΑ καθώς και το ενδιαφέρον του για τους σκλάβους στη Ρωμαϊκή αρχαιότητα και τις σχετικές πρακτικές αγριότητας εις βάρος τους.

 

Η αίσθηση που είχε για τη μελέτη της αρχαιότητας στη σύγχρονη εποχή είναι ότι κατάφερε να εκτοπίσει άλλες κουλτούρες και άλλες μορφές γνώσεως ενώ ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι αν υπήρχε μια διαφορετική οπτική θα οδηγούμασταν στην αναθεώρηση της ρατσιστικής ιδεολογίας η οποία έχει ενστερνιστεί τους κλασικούς.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά ακόμη και στη μεταναστευτική πολιτική του Donald Trump και τις σχετικές δηλώσεις του για τους Μεξικάνους ως «εγκληματίες, έμπορους ναρκωτικών και βιαστές» που έρχονται στη χώρα, ενώ αισθητή γίνεται μια τάση ανασύστασης της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και δημιουργίας ενός λευκού εθνικού κράτους στη Βόρεια Αμερική, παρόλο που ακαδημαϊκοί όπως η Mary Beard υποστηρίζουν ότι η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία στηρίχθηκε στις αρχές της ενσωμάτωσης και της ελευθερίας κίνησης των ανθρώπων.

Ο Padilla ενοχλημένος από τις πολιτικές Trump και τον τρόπο που αντιδρούσε η ακαδημαϊκή κοινότητα, ισχυρίστηκε ότι ο πολύ-πολιτισμός στην αρχαιότητα συνυπήρξε με το μίσος για τους ξένους, αναφερόμενος σε διωγμούς ολόκληρων πληθυσμών στην αρχαία Ρώμη, ότι στην πραγματικότητα η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία δεν υπήρξε ποτέ έτσι όπως παρουσιάζεται και ότι σκοπός των ακαδημαϊκών θα πρέπει να είναι η έρευνα του τι πραγματικά συνέβαινε τότε και αυτό θα έχει ως συνέπεια να ξαναγραφτεί μια ιστορία διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα.

Ο Padilla έχει κατηγορηθεί -όπως επισημαίνεται στο άρθρο- ότι προτίθεται να σκοτώσει τις κλασικές σπουδές και ότι αποτελεί εκπρόσωπο της άγνοιας, της πολιτικής ορθότητας και της πολιτικής των ταυτοτήτων.

Αναφέρεται παράλληλα στο δημοσίευμα, ότι κοινωνικά δικαιώματα, κινήματα ανά τον κόσμο και περιθωριοποιημένες ομάδες έχουν αντλήσει έμπνευση από τα αρχαία κείμενακορυφαίες ηρωίδες της αρχαίας τραγωδίας έχουν γίνει σύμβολα των φεμινιστριών, ενώ η ομοφυλοφιλική ποίηση της Σαπφούς και οι Πλατωνικοί διάλογοι είχαν απήχηση σε μεγάλους σύγχρονους συγγραφείς όπως ο Oscar Wilde.

Στη συνέχεια ακολουθεί μια ανάλυση για το πώς η αρχαιότητα υπήρξε η βάση διαμόρφωσης του Ευρωπαϊκού 18ου και 19ου αιώνα, ότι υπήρξε ο αντίλογος στη θρησκευτική ηθική, για το πώς διαμορφώθηκαν οι έννοιες της «λευκότητας» επί Διαφωτισμού, καθώς και πώς οι σχετικές ιδέες μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ και τον Αμερικανικό εμφύλιο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Jefferson ως μελετητή της αρχαίας γραμματείας και τις κοινωνικές ανισότητες της εποχής.

Η Αμερική μιμήθηκε το παράδειγμα της Ρώμης φοβούμενη την τυραννία της πλειοψηφίας, ενώ η σύγκριση αυτή ενισχύθηκε καθώς καθιερωνόταν σε παγκόσμια δύναμη.

Στη σύγχρονη εποχή, γενιές διανοουμένων, φεμινιστριών, ομοφυλόφιλων και έγχρωμων ακαδημαϊκών, έχουν επηρεαστεί από την κλασική αρχαιότητα.

Αν δει κανείς την αρχαιότητα όπως ο Padilla σημαίνει ότι την καταδικάζει ως ό,τι χειρότερο έχουμε διδαχθεί και να τη χρησιμοποιήσουμε ως μοχλό αλλαγής.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα γεγονότα του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου τ.έ. και στο γεγονός ότι πολλοί από τους διαδηλωτές έφεραν ρωμαϊκά και αρχαιοελληνικά σύμβολα, προέβαλαν αντισημιτικά συνθήματα και σημαίες, ακόμη και με τη ρήση του Λεωνίδα «Μολών Λαβέ». Στο πλαίσιο αυτό, παρεμβάλλεται ο ισχυρισμός του Padilla, ότι ο συστημικός ρατσισμός ενυπάρχει στην κλασική παιδεία.

 

Φωτογραφία από τις διαδηλώσεις της 6ης Ιανουαρίου
Το δημοσίευμα θα εμφανιστεί σε έντυπη μορφή στις 7 Φεβρουαρίου, στο ΝΥΤ με τον τίτλο «Ο Εικονοκλάστης». 
σ.ι. Για την καλύτερη κατανόηση του παρόντος δείτε τα ακόλουθα:
 
 

Οι δημοκρατικές ελευθερίες περιορίστηκαν κατά σχεδόν 70% σε παγκόσμιο επίπεδο

 

Πηγή

Προβολές : 447


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα