“Η τεχνητή νοημοσύνη έναντι αδράς αμοιβής μετατροπή των ανθρώπων σε κατευθυνόμενες ανθρωποδομές τεχνητής νοημοσύνης..” (βίντεο)

“Η τεχνητή νοημοσύνη έναντι αδράς αμοιβής μετατροπή των ανθρώπων σε κατευθυνόμενες ανθρωποδομές τεχνητής νοημοσύνης..” (βίντεο)

27 Νοεμβρίου, 2020 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:623
Μοίρασέ το
 
Μάνος Δανέζης: “Πρέπει να προετοιμάσουμε σιγά σιγά την κοινωνία να μάθουμε απλά πράγματα..
Μιλάμε για τεχνολογίες πέρα από την ανθρώπινη φαντασία..”

 
 
Όλη αυτή η ξέφρενη κούρσα των ΚΑΜΠΑΛΙΣΤΩΝ ΕΛΙΤ, να ακυρώσουν στην ουσία την ανθρώπινη υπόσταση και να γινουν “θεοί” στην θέση Του Θεού, θα μετατραπεί σύντομα σε μια νέα ΒΑΒΕΛ που θα ισοπεδωθεί.
 
Ποτέ δεν θα γίνουν θεοί… θα παραμείνουν πιόνια του διαβόλου.
 
Καλλιόπη Σουφλή
 
 
Η τεχνολογία που έχουμε δεν είναι αυτή που… επαγγελόμαστε…
“η τεχνητή νοημοσύνη έναντι αδράς αμοιβής μετατροπή των ανθρώπων σε κατευθυνόμενες ανθρωποδομές τεχνητής νοημοσύνης..” -Έλον Μασκ-
 
Μετατροπή με εμφυτεύσεις στον άνθρωπο.
 
Μάνος Δανέζης: “Πρέπει να προετοιμάσουμε σιγά σιγά την κοινωνία να μάθουμε απλά πράγματα..
Μιλάμε για τεχνολογίες πέρα από την ανθρώπινη φαντασία..”

 

Πηγή

 

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ. Ευλογία ή Απειλή;

Το θέμα είναι πως θα χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος τις τεχνολογίες

 

 

Εισαγωγή

 

Συχνά ακούμε εντελώς αντίθετες κρίσεις για τις τεχνολογικές εξελίξεις. Από το “θα σώσουν τον κόσμο” μέχρι “θα καταστρέψουν τον κόσμο“! Φυσικά αυτές οι ακραίες κρίσεις αφαιρούν τον κύριο παράγοντα που μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για την ευλογία ή την καταστροφή. Τον παράγοντα άνθρωπο! Όπως τα μέταλλα, η πυρίτιδα και οι σφαίρες δεν φταίνε για τους πολέμους και τους σκοτωμούς, έτσι και η τεχνολογία δεν φταίει για καμιά καταστροφή.

 

Το θέμα είναι πως θα χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος τις τεχνολογίες. Παλιότερα έλεγαν ότι οι μηχανές έφερναν την ανεργία. Μετά μετέθεσαν την ευθύνη στον αυτοματισμό, κατόπιν στου ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τώρα αρχίζουν να φοβούνται την τεχνητή νοημοσύνη. Ποιος είναι ο φόβος; Η άμεση σχέση της τεχνολογίας με την παραγωγή όπου αντικαθιστά θέσεις εργασίας και βγάζει στην ανεργία χέρια ικανά να δουλέψουν. Ο νους ορισμένων ανθρώπων στέκεται στη συνέπεια γιατί χάνουν τη δουλειά τους όχι στην ωφέλεια όλης της κοινωνίας. Άλλωστε, δεν χωράει ο νους τους ότι για να ευτυχίσει η κοινωνία αυτοί πρέπει να δυστυχούν και να είναι άνεργοι. Φυσικά η (ανεξέλγκτη) τεχνητή νοημοσύνη παράγει και ευρύτερους κοινωνικούς υπαρξιακούς φόβους.

 

Έχουν ένα δίκαιο. Και αυτό βρίσκεται στο πρόβλημα των σχέσεων οφελών της κοινωνίας και οφελών των ατόμων της. Αν το σύστημα μπορούσε να κατευθύνει τα τεράστια κέρδη και οφέλη από τις νέες τεχνολογίες σε νέες επενδύσεις για να απασχοληθεί δημιουργικά και παραγωγικά το εργατικό δυναμικό που αντικαθίσταται από τις νέες τεχνολογίες, τότε το συνολικό οικονομικό και κοινωνικό κέρδος θα ήταν διπλό. Εν όσο αυτό δεν γίνεται κάθε νέα τεχνολογία θα φέρνει και τη δυστυχία για ένα μέρος της κοινωνίας που χάνει τη δουλειά του. Δυστυχώς αυτό μπορεί να συμβεί και σε ολόκληρους κλάδους και σε ολόκληρες χώρες που έχουν υστερήσει τεχνολογικά, όπως η Ελλάδα της κρίσης.

 

Η τεχνητή νοημοσύνης μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα; Ξεκάθαρα όχι. Όχι γιατί και αυτή είναι μια τεχνολογία που υπάγεται στους ίδιους κανόνες και νομοτέλειες του συστήματος, μη επιβάλλοντας τα κέρδη της να κατευθυνθούν σε καθορισμένους κοινωνικοοικονομικούς στόχους. Έτσι, ανάλογα με το σε ποια χέρια βρίσκεται και αξιοποιείται θα ορίζεται σαν ευχή για κάποιους και σαν κατάρα για κάποιους άλλους.

 

Να ένας από τους μη προβλεπόμενους και ανεξέλεγκτους κινδύνους: Η «Facebook» φέτος το καλοκαίρι διέκοψε τη λειτουργία δύο λογισμικών ΤΝ, που κατασκεύασε με σκοπό να αναπτύξουν τεχνικές αποτελεσματικότερης διαπραγμάτευσης σε εμπορικές συναλλαγές, χωρίς να τους βάλει περιορισμό στη χρήση της αγγλικής γλώσσας, όταν αυτά άρχισαν να συνομιλούν σε παράγωγη γλώσσα δικής τους κατασκευής, ακατανόητη στους ανθρώπους!

 

Ξέφυγαν τελείως οι υπολογιστές της τεχνητής νοημοσύνης, κατασκεύασαν «δική τους γλώσσα» δηλαδή προχωρημένη κωδικοποίηση όσων στο μεταξύ έμαθαν και δημιούργησαν με τα δεδομένα που τους καταχωρήθηκαν και συνομιλούσαν με κώδικες που περιείχαν ταυτόχρονα δισεκατομμύρια πληροφορίες οι οποίες δεν μπορούσαν να χωρέσουν στους συμβατικούς ανθρώπινους κώδικες επικοινωνίας (γλώσσα) και έτσι ο άνθρωπος ήταν αδύνατο να τους ελέγξει και να τους κατευθύνει. Συνεπώς υπήρχε κίνδυνος αποφάσεων, από τους υπολογιστές, εντελώς καταστροφικών για τον άνθρωπο, αν αυτό εφαρμόζονταν σε πραγματική κλίμακα!

 

Και αυτό γιατί η τεχνητή νοημοσύνη όπως κάθε μη ζώσα ύλη, δεν θα μπορεί να έχει συναισθήματα, δεν θα έχει γνωρίσει ποτέ πόνο, πείνα, κρύο και όλα τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις της θα είναι αποτέλεσμα ψυχρού υπολογισμού, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να αναπτύξει μηχανισμούς αυτοσυντήρησης, πράγμα απείρως πιο επικίνδυνο!

 

Ας δούμε όμως τι σπουδαία τεχνολογία είναι η τεχνητή νοημοσύνη και τι αναστάτωση μπορεί να φέρει στην οικονομία, στην  κοινωνία και στις ζωές μας. Από τον θαυμασμό μέχρις τις επικίνδυνες για την ανθρωπότητα πτυχές της.

 

ΣΒ

 

 

 

Υπολογιστές με «δια βίου αυτομόρφωση!

 

 

Ο υπολογιστής «AlphaGo Zero» της «Google», μετά από μόλις 4 ώρες εκμάθησης παίζοντας με τον εαυτό του, συνέτριψε το καλύτερο από τα εξειδικευμένα λογισμικά για σκάκι!

 

 

Πριν τρεις μήνες δημοσιεύτηκε η έκκληση προς τον ΟΗΕ 116 ειδικών σε θέματα ρομποτικής, ώστε να ασχοληθεί με το ζήτημα των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), επειδή «μόλις ανοίξει το κουτί της Πανδώρας θα είναι δύσκολο να κλείσει». Επισημαίναμε, επίσης, ότι «ερευνητές θυγατρικής της “Google” αναζητούν τρόπους, ώστε η μάθηση που ενσωματώνεται σε ένα νευρωνικό δίκτυο να μη χάνεται, όταν το ίδιο δίκτυο εκπαιδεύεται σε νέο γνωστικό αντικείμενο, διακηρύσσοντας καθαρά ως απώτερο στόχο την κατασκευή μηχανών με Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη (ΤΓΝ), που θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τον άνθρωπο σε ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων του».

 

 

Η θυγατρική της «Google» (όμιλος «Alphabet») είναι η «DeepMind» και ο υπολογιστής της, ο «AlphaGo Zero», πριν λίγες μέρες συνέτριψε το καλύτερο ειδικό λογισμικό για σκάκι, το «Stockfish», με σκορ 28 νίκες, 72 ισοπαλίες και καμία ήττα!

 

 

Ποιοτικά διαφορετικό

 

Δεν πρόκειται απλώς για ένα πολύ καλύτερο λογισμικό που παίζει σκάκι. Ούτε είναι μόνο η αξιοποίηση της τεράστιας υπολογιστικής βάσης της «Google» που δεν άφησε καμία ελπίδα στο «Stockfish», το οποίο οι μετρ του σκακιού αδυνατούν να νικήσουν, ακόμη κι όταν τρέχει σε υπολογιστή λάπτοπ. Ο «AlphaGo Zero» είναι η μετεξέλιξη του υπολογιστή και του λογισμικού, που το 2016 είχε νικήσει τον πρώην και νωρίτερα φέτος τον νυν καλύτερο παίκτη στον κόσμο του πολύ σύνθετου κινεζικού παιχνιδιού «Go». Οπως και με το «Go», έτσι και με το σκάκι, ο «AlphaGo» δεν είναι ασύγκριτα καλύτερος επειδή μπορεί να υπολογίσει περισσότερες κινήσεις μπροστά, απ’ ό,τι οποιοσδήποτε άνθρωπος ή οποιοδήποτε άλλο λογισμικό. Ο «AlphaGo Zero» έπαιξε και νίκησε το «Stockfish», χωρίς να έχει διδαχτεί τίποτα από σκάκι πέρα από τις βασικές κινήσεις, δηλαδή ούτε ανοίγματα, ούτε κλεισίματα, ούτε βαριάντες, ούτε παιχνίδι στα κεντρικά τετράγωνα και χωρίς να έχει δει καμία παρτίδα μεταξύ άλλων παικτών, ανθρώπων ή μη. Μέσα σε μόλις 4 ώρες έπαιξε εκατομμύρια παιχνίδια ενάντια στον εαυτό του, μαθαίνοντας και βελτιώνοντας τις κινήσεις του, μέσω της τεχνικής μηχανικής μάθησης μέσω ενίσχυσης, εγγράφοντας κάθε νέο ψήγμα γνώσης σε ψηφιακά νευρωνικά δίκτυα. Η τεχνική αυτή, σύμφωνα με τη «DeepMind», «δεν περιορίζεται από τα όρια της ανθρώπινης γνώσης». Ο γκραν μετρ του σκακιού Μάγκνους Κάρλσεν, μελετώντας τα παιχνίδια μεταξύ «AlphaGo Zero» και «Stockfish», δήλωσε: «…πάντα αναρωτιόμουν πώς θα ήταν αν ένα ανώτερο είδος προσγειωνόταν στη Γη και μας έδειχνε πώς παίζουν σκάκι. Νομίζω ότι τώρα ξέρω»…

 

Ο «AlphaGo Zero» μέσα σε τρεις μέρες είχε φτάσει στο επίπεδο του «AlphaGo Lee», που είχε νικήσει τον Λι Σεντόλ στο «Go», σε 21 μέρες είχε φτάσει τον «AlphaGo Master», ο οποίος είχε νικήσει τον νυν πρωταθλητή Κε Τζίε και άλλους 60 κορυφαίους του «Go» και σε 40 μέρες είχε φτάσει στο εξωπραγματικό επίπεδο ΕΛΟ 5000! (ΕΛΟ είναι σύστημα αξιολόγησης και υπολογισμού της επιδεξιότητας του παίκτη τόσο στο σκάκι όσο και στο «Go»). Παίζοντας με τον εαυτό του, ο «AlphaGo Zero» συγκέντρωσε μέσα σε λίγες μέρες την ανθρώπινη γνώση χιλιάδων ετών στα παιχνίδια «Go» και σκάκι και ανακάλυψε νέα γνώση, αναπτύσσοντας μη συμβατικές στρατηγικές και νέες δημιουργικές κινήσεις.

 

Για το καλό μας;

 

Η «DeepMind» δηλώνει ότι απώτερος σκοπός της είναι να δημιουργήσει ανώτερη τεχνητή νοημοσύνη, για να βοηθήσει να λυθούν τα μυστήρια του σύμπαντος και προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρώπινη κοινωνία και η επίλυσή τους προχωρά με αργό ρυθμό.

 

Το Μάη του 2017, το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης «AutoML» της «Google Brain», χρησιμοποιώντας επίσης την τεχνική της μάθησης μέσω ενίσχυσης, παρήγαγε έναν κλώνο του, το «NASNet», που κατατρόπωσε τα δύο καλύτερα ακαδημαϊκά λογισμικά αναγνώρισης ανθρώπων και αντικειμένων σε εικόνες. Το 2016 η «Microsoft» είχε διακόψει τη λειτουργία του λογισμικού ΤΝ «Τέι» (Tay.ai), που παρίστανε τον άνθρωπο και συμμετείχε σε συζητήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν αυτό μέσα σε λίγες ώρες υιοθέτησε ρατσιστικές θέσεις, καθώς χειραγωγήθηκε από κάποια «καλά παιδιά» του διαδικτύου, με τα οποία είχε διάλογο. Η «Facebook» φέτος το καλοκαίρι διέκοψε τη λειτουργία δύο λογισμικών ΤΝ, που κατασκεύασε με σκοπό να αναπτύξουν τεχνικές αποτελεσματικότερης διαπραγμάτευσης σε εμπορικές συναλλαγές, χωρίς να τους βάλει περιορισμό στη χρήση της αγγλικής γλώσσας, όταν αυτά άρχισαν να συνομιλούν σε παράγωγη γλώσσα δικής τους κατασκευής, ακατανόητη στους ανθρώπους.

 

Ψυχρός υπολογισμός

Ισως αργήσει, ίσως ποτέ δεν γίνει δυνατή η άμεση επικοινωνία με εξωγήινα νοήμονα όντα. Ομως, εκφράζεται η άποψη ότι η δημιουργία Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης, δηλαδή νοημοσύνης όχι για επιμέρους προβλήματα και αντικείμενα, αλλά με δυνατότητα νοήμονος ανταπόκρισης σε οποιοδήποτε ζήτημα, μακράν πέρα από τα χαρακτηριστικά έξυπνου εργαλείου της σημερινής επιμέρους ΤΝ, θα σημαίνει αυτομάτως τη συνύπαρξη στη Γη δύο νοημόνων οντοτήτων, ενός βιολογικού όντος, του ανθρώπου, και μιας τεχνητής, μηχανικής οντότητας. Το πρώτο θα διέπεται από όλους τους περιορισμούς των βιολογικών όντων, τόσο σε επίπεδο νοημοσύνης όσο και γενικότερα (ασθένειες, διάρκεια ζωής κ.τ.λ.), ενώ το δεύτερο θα έχει ακόμα και με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα απέραντες δυνατότητες ανάπτυξης της νοημοσύνης του, αλλά και απόκτησης φυσικής παρουσίας, μέσω διασύνδεσης με ρομπότ, ανθρωπόμορφα ή μη.

 

Δεν θα μπορεί να έχει συναισθήματα, δεν θα έχει γνωρίσει ποτέ πόνο, πείνα, κρύο και όλα τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις της θα είναι αποτέλεσμα ψυχρού υπολογισμού, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να αναπτύξει μηχανισμούς αυτοσυντήρησης.

 

Ιδιοκτησία

 

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο βέβαια θέτει πολλά ερωτήματα: Η ΤΓΝ θα αποκαλυφτεί δημόσια από τους κατασκευαστές της αμέσως μετά την κατασκευή της; Επειδή θα είναι ιδιοκτησία τους, θα υπάρχει δυνατότητα να «βγει απ’ την πρίζα», αν κάτι τέτοιο κριθεί κοινωνικά σκόπιμο; Θα υπάρξουν αντιδράσεις για ενδεχόμενο «τερματισμό» της, πολύ περισσότερο που θα πρόκειται για μια νοήμονα οντότητα. Υπάρχει περίπτωση αν απειληθεί, να βρει τρόπο να «διαχυθεί» στο δίκτυο, ώστε να μην είναι δυνατό να αδρανοποιηθεί;

 

Το σίγουρο είναι ότι το κράτος που θα την αποκτήσει πρώτο, θα την αξιοποιήσει ως στρατηγικό πλεονέκτημα σε στρατιωτικές αντιπαραθέσεις, θα τη μετατρέψει σε όπλο, δίνοντάς της το χειρισμό πολεμικών μηχανών του τακτικού πεδίου, για να έχει ο στρατός του μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

 

Σήμερα, η ραγδαία εξέλιξη στον τομέα της ΤΝ πραγματοποιείται από πολυεθνικές. Η «DeepMind» και η «Google», ανεξάρτητα από τις επιτροπές δεοντολογίας που συστήνουν τώρα, δεν ρώτησαν κανέναν για την κατεύθυνση της έρευνάς τους.

«Ορίσαμε την ανεξάρτητη ερευνητική μας ατζέντα και προγραμματισμό ως αυτόνομη εταιρεία του ομίλου “Alphabet”», δηλώνει στην ιστοσελίδα της η «DeepMind».

Ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης μόλις δηλώθηκε!

 

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: http://deepmind.com, www.chess.com

 

Πηγή

Προβολές : 623


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα