Κλίμα ΙΜΙΩΝ στο Καστελλόριζο – Ποιούς στέλνει εκεί ο Ερντογάν

Κλίμα ΙΜΙΩΝ στο Καστελλόριζο – Ποιούς στέλνει εκεί ο Ερντογάν

8 Σεπτεμβρίου, 2020 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:165
Μοίρασέ το

 

Η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρο το Καστελόριζο, καθώς η ΑΟΖ που δικαιούται με βάση το Διεθνές Δίκαιο το νησί, περιορίζει ασφυκτικά την ΑΟΖ της Τουρκίας σε μια γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου.

 

 

Οι Τουρκομογγόλοι, δεν έβαλαν τυχαία στο στόχαστρό τους το Καστελλόριζο…

ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ (συγνώμη, Κυριάκος Μητσοτάκης – Μπακογιάννης, ήθελα να γράψω), ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΟΖΑΚΗΣ-ΡΟΖΕΝΣΤΑΙΝ.

ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΕΧΙΔΝΩΝ, ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ;;;

 

Καλλιόπη Σουφλή

Έχει να συμβεί από το 1974…

Η ελληνοτουρκική «κρίση φθοράς» που ζούμε αυτή την στιγμή, είναι η μεγαλύτερη στις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974!

Συνεχίζεται για 30η ημέρα, με το ερευνητικό Oruc Reis να προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να κάνει έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Η τουρκική προπαγάνδα επιχειρεί να παρουσιάσει την Ελλάδα, διεθνώς, ως την πλευρά εκείνη που αρνείται τον διάλογο, την ίδια ώρα που ο τουρκικός στόλος παραμένει αναπτυγμένος στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, στις περισσότερες τοποθετήσεις του χρησιμοποιεί πολεμική ρητορική εναντίον της Ελλάδας, ενώ μία στο τόσο παρουσιάζεται δήθεν έτοιμος για συνομιλίες με την Αθήνα, αλλά καταγγέλλοντας την ελληνική κυβέρνηση επειδή δεν αποδέχεται μια μεθοδολογία διαπραγματεύσεων kazan-kazan (win-win δηλαδή), με βάση το επιχείρημά του ότι η Άγκυρα έχει 100% δίκιο σε όλα όσα υποστηρίζει!

Στην ουσία, η εν λόγω ρητορική επιδιώκει κέρδη μόνο για την Τουρκία, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκιο και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα για την Ελληνική πλευρά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει βάλει για τα καλά στο στόχαστρο το Καστελόριζο, το οποίο χαλάει τα σχέδια της Άγκυρας για εξάπλωση της τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Καστελόριζο είναι σημείο-κλειδί για την Ελλάδα.

Οι Τούρκοι δεν δέχονται πως έχει επήρεια (όπως για κανένα νησί άλλωστε) στην οριοθέτηση ΑΟΖ, καθώς δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα.

Αν οι Τούρκοι δεχτούν ότι η περιοχή του Καστελόριζου έχει επήρεια σε ΑΟΖ, τότε το ακριτικό μας νησί αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και συνεπώς, η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο -και φυσικά ούτε με την Λιβύη. Άλλωστε ήδη η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, μπλοκάρει το παράνομο Μνημόνιο Ερντογάν-Σάρατζ για δήθεν κοινή ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης.

Άρα λοιπόν, η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρο το Καστελόριζο, καθώς η ΑΟΖ που δικαιούται με βάση το Διεθνές Δίκαιο το νησί, περιορίζει ασφυκτικά την ΑΟΖ της Τουρκίας σε μια γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου.

Θυμηθείτε:

Τι θα γίνει τώρα;

Η Δύση πιέζει για αποκλιμάκωση της έντασης και συζητήσεις.

  • Η Τουρκία αρνείται να υποχωρήσει και να ρίξει τους τόνους, καθώς επιθυμεί διαπραγματεύσεις από την θέση του ισχυρού.
  • Η Ελλάδα, από την πλευρά της, αρνείται να δώσει συγκατάθεση για έναρξη διαλόγου, όσο η Τουρκία διατηρεί το Oruc Reis άνωθεν της Ελληνική υφαλοκρηπίδας.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος. Ωστόσο, όσο αρνείται η Τουρκία, τόσο περισσότερο τα βλέμματά τους θα πέφτουν πάνω μας, μιας και μας θεωρούν τους λιγότερο ισχυρούς.

Διπλωματικές πηγές, στην ερώτηση, αν οι Τούρκοι εκδώσουν μια νέα Navtex ανανεώνοντας τις έρευνες του Oruc Reis ή ακόμη χειρότερα επιλέξουν να συνεχίσουν τις απόπειρες ερευνών βορειότερα, εγγύτερα στο Καστελόριζο ή κοντά σε άλλα ελληνικά νησιά, απάντησαν:

«Όλα παίζουν, μπορεί να είναι έτσι, μπορεί να είναι καθαρά ψυχολογικός πόλεμος των Τούρκων. Αν η διεθνής κοινότητα καταφέρει να πετύχει στις 12 Σεπτεμβρίου και ο Ερντογάν δεν ανανεώσει την Navtex, τότε θα έχει κερδίσει η διπλωματία. Αλλιώς θα έχουμε δυσκολίες…».

Πάντως οι Τούρκοι δεν δείχνουν προθυμία για αποκλιμάκωση.

Ακολουθώντας πιστά τη γραμμή της Άγκυρας για το Καστελόριζο, τουρκικά ΜΜΕ στοχοποιούν το μικρό νησί και στήνουν σκηνικό που θυμίζει … Ίμια.

Τις τελευταίες μέρες, ο Ερντογάν στέλνει δημοσιογράφους από μεγάλα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα βρίσκονται στο Κας, στα τουρκικά παράλια απέναντι από το Καστελόριζο, και με συνεχείς ανταποκρίσεις και ζωντανές συνδέσεις επιχειρούν να μεταφέρουν στην τουρκική κοινή γνώμη, κλίμα απειλής από την Ελλάδα, παρουσιάζοντας το νησί ως … «ξεκομμένο βράχο» που η χώρα μας παράνομα έχει στρατικοποιήσει για να βάλει «χέρι» στην «Γαλάζια Πατρίδα».

Τούρκοι δημοσιογράφοι, με ζωντανές συνδέσεις επάνω σε πλοιάρια της ακτοφυλακής, πλησιάζουν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, μεταδίδοντας live εικόνες από το Καστελόριζο, με πολεμικές κραυγές και απειλές, ενίοτε συνοδεία … οθωμανικών εμβατηρίων.

Οι Τούρκοι θεωρούν πως ένας … βράχος, όπως αποκαλούν την Μεγίστη (Καστελλόριζο), μακριά από την ελληνική επικράτεια, δεν μπορεί να έχει 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας. Ουσιαστικά στοχεύει στο να αποκόψει το νησί από τον ελληνικό κορμό.

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε αν θα εκδοθεί νέα NAVTEX, από τις 13 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, σε περιοχή που θα φθάνει στα 6 ν.μ από το Καστελόριζο.

 

 

Πηγή

Προβολές : 165


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα