Να σας πάω ένα ταξείδι, για να ξεφύγουμε από το γκριζάρισμα της ζωής μας;
Μάνη: Ελαιογραφία στα χρώματα της άνοιξης
Μια τεράστια πέτρα ολόκληρη η Μάνη που τώρα έχει ντυθεί στα πράσινα, στα κόκκινα, στα μαβιά, στα κίτρινα των αγριολούλουδων που έχουν βαλθεί, λες, να καλύψουν κάθε σπιθαμή της.
Για μένα Ελλάδα, σημαίνει ΨΥΧΗ… κι οι ψυχές, είναι αιώνιες, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να τις γκριζάρουν.
Δεν γκριζάρεται τούτη η Πατρίδα, όση σκοτεινιά κι αν της ρίξουν…
Γκριζάρουν όμως τις ψυχές μας.
Ας πάρουμε μια ανάσα ζωής… μέσα από την ΨΥΧΗ ΠΑΤΡΙΔΑ.
Καλλιόπη Σουφλή
Υ.Γ. Πάει ένας και πλέον χρόνος που σταμάτησα να μας ταξειδεύω.
Καιρός να ανασάνουμε, έστω και νοητά… να δραπετεύσουμε απ’ τον λαβύρινθο που μας έκλεισαν.
Καιρός να πάρουμε βαθιές ανάσες άνοιξης, μυρωδιών και γεύσεων.. έστω και στο όνειρο… με την ελπίδα πως κάτι θ΄ αλλάξει…
Αλλά όσο σκοτεινά σοκκάκια κι αν μας περιμένουν, εμείς θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε.
“Περαστικός βλέπεις τη Μάνη σε τρεις ημέρες, περπατητής σε τρεις μήνες και για να δεις την ψυχή της θέλεις τρεις ζωές: μία για τη θάλασσα, μία για τα βουνά της και μία για τους ανθρώπους της”. Είναι το πρώτο πράγμα που θα σου πουν οι ντόπιοι μόλις πατήσεις το πόδι σου στην ιστορική γη τους. Και όχι άδικα.
Αν το σκηνικό της Μάνης ήταν έργο τέχνης, θα ήταν σίγουρα ελαιογραφία, με τις εποχές – σαν τα χρώματα – να επικαλύπτουν η μία την άλλη, αφήνοντας να φανούν, ακόμα και στην καρδιά της άνοιξης, ψήγματα της ορεινής της ταυτότητας.
Κι επειδή η Μάνη δεν θέλησε να κακοκαρδίσει καμία από τις δύο περιοχές της νότιας Πελοποννήσου, πατάει και στις δύο.
Γερολιμένας, credit: Ξενώνας Λάουλα
Η Μέσα Μάνη (η λακωνική) με το ένα πόδι βλέπει στο Λακωνικό Κόλπο και η Έξω Μάνη (η μεσσηνιακή) στον Μεσσηνιακό.
Άτυπη πρωτεύουσα της πρώτης, η Αρεόπολη, η πατρίδα των Μαυρομιχάληδων.
Πέτρα παντού. Στα καλντερίμια, στα πυργόσπιτα, στις εκκλησίες.
Μια τεράστια πέτρα ολόκληρη η Μάνη που τώρα έχει ντυθεί στα πράσινα, στα κόκκινα, στα μαβιά, στα κίτρινα των αγριολούλουδων που έχουν βαλθεί, λες, να καλύψουν κάθε σπιθαμή της.
Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες του Ακούμαρου, το Γύθειο διατηρεί ένα σχεδόν νησιώτικο χρώμα που κοσμείται από τα νεοκλασικά του Τσίλερ, το καταπράσινο νησάκι της Κρανάης και αποτελεί την καλύτερη ανοιξιάτικη εισαγωγή στην αδούλωτη Μάνη.
Ηλιοβασίλεμα στο Λιμένι, credit: Mavromichalai
Το Λιμένι σε συλλαμβάνει σχεδόν αδιάβαστο, καθώς κατηφορίζεις το δρόμο που συνδέει το Οίτυλο με την Αρεόπολη.
Εμφανίζεται μπροστά σου ξαφνικά, ξεπροβάλλοντας μέσα από ένα μικρό όρμο.
Παλιά πέτρινα σπίτια ισορροπούν ριψοκίνδυνα πάνω σε μια λωρίδα γης ανάμεσα στην άγρια θάλασσα και την απότομη πλαγιά με τα λίγα ψηλόκορμα κυπαρίσσια.
Και πριν καλά καλά το καταλάβουμε μπαίνουμε στην Μεσσηνιακή Μάνη.
Χαριά, Πύργος Διρού, credit: Πύργος Αραπάκη
Η νησιώτικη αύρα σπάει την αυστηρότητα της μανιάτικης αρχιτεκτονικής στην Καρδαμύλη, όπου οι γήινοι τόνοι και οι γκρίζες αποχρώσεις του Ταΰγετου εναλλάσσονται με το γαλάζιο του μεσσηνιακού κόλπου.
Ο δυνατός ανοιξιάτικος ήλιος αντανακλάται στις ανοιχτόχρωμες πέτρες των σπιτιών και στα μέτωπα των νεοφερμένων που μυούνται στην ιεροτελεστία της πρώτης περιήγησης στην Παλιά Καρδαμύλη.
Μέσα από αυλές χρωματισμένες από βουκαμβίλιες, καταλήγουμε στο χοντρό λευκό βότσαλο της παραλίας Ριτσά, παρέα με βορειοευρωπαίους που έχουν αρχίσει τα μπάνια από νωρίς.
Μοίρασέ το:
Ετικέτες: ΤΑΞΕΙΔΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
- Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
- Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
- Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
- Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
- Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.