Νομπελίστας Μ. Λέβιτ: “Πολλαπλάσιοι οι θάνατοι από τους περιορισμούς παρά από τον κορονοϊό” (βίντεο)

Νομπελίστας Μ. Λέβιτ: “Πολλαπλάσιοι οι θάνατοι από τους περιορισμούς παρά από τον κορονοϊό” (βίντεο)

13 Μαΐου, 2020 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:45
Μοίρασέ το
“Οι θάνατοι από τα μέτρα αδιάκριτου κατ’ οίκον περιορισμού θα είναι πολλαπλάσιοι από τον κορονοϊό – Αντί να οικοδομήσουμε ανοσία του πληθυσμού, καθυστερούμε την εξαφάνιση της μόλυνσης“.

Ο Καθηγητής Δομικής Βιολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Στάνφορντ Michael Levitt και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Χημείας του 2013 είναι ένας άνθρωπος των αριθμών

– όπως λέει στην συνέντευξή του: η σύζυγός του λέει ότι “αγαπά τους αριθμούς περισσότερο από αυτήν”.

Οι κουβέντες του είναι σαφείς, τεκμηριωμένες και προκαλούν σεισμό: “Οι θάνατοι από τα μέτρα αδιάκριτου κατ’ οίκον περιορισμού θα είναι πολλαπλάσιοι από τον κορονοϊό – Αντί να οικοδομήσουμε ανοσία του πληθυσμού, καθυστερούμε την εξαφάνιση της μόλυνσης“.

 

Με μια καθαρά στατιστική προοπτική, παρακολουθεί στενά την πανδημία Covid-19 από τον Ιανουάριο, όταν οι περισσότεροι από εμάς δεν το γνωρίζαμε καν.

Μίλησε για πρώτη φορά στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν αναλύοντας τον αριθμό των περιπτώσεων και των θανάτων στην επαρχία Χουμπέι προέβλεψε με αξιοσημείωτη ακρίβεια ότι η επιδημία σε αυτή την επαρχία θα ξεπεράσει τους 3.250 περίπου θανάτους.

Η παρατήρησή του είναι απλή: μετά το ξέσπασμα αυτής της ασθένειας, παρατηρείται ένα παρόμοιο μαθηματικό μοτίβο, ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Μετά από μια εκθετική αύξηση των περιπτώσεων περίπου δύο εβδομάδων (και, στη συνέχεια, των θανάτων), ξεκινά ένα είδος διακοπής και η ανάπτυξη αρχίζει να επιβραδύνεται. Η καμπύλη γίνεται γρήγορα «υπο-εκθετική».

 

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια τεχνική διάκριση, αλλά οι επιπτώσεις του είναι βαθιές.

Τα «απροβλημάτιστα» σενάρια που διαμορφώθηκαν από (μεταξύ άλλων) το Imperial College, και που έστρεψαν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σε επιθετική δράση, βασίστηκαν σε ένα τεκμήριο συνεχιζόμενης εκθετικής ανάπτυξης – όπου με σταθερό αριθμό R σημαντικά πάνω από 1 και σταθερό ποσοστό θανάτου, πολύ γρήγορα η πλειονότητα του πληθυσμού θα μολυνθεί και θα καταγραφεί τεράστιος αριθμός θανάτων.

Αλλά το επιχείρημα του καθηγητή Levitt είναι ότι αυτό δεν έχει συμβεί πουθενά, ακόμη και σε χώρες που έχουν σχετικά χαλαρή απόκριση και περιοριστικά μέτρα.

Δεν είναι πεισμένος ότι η διατήρηση φυσικών αποστάσεων και οι περιορισμοί κατ΄οίκον έχουν επιβραδύνει την καμπύλη.

“Πιστεύει ότι τόσο κάποιος βαθμός προηγούμενης ανοσίας όσο και μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών περιπτώσεων είναι σημαντικοί παράγοντες.

 

Παρατηρεί επίσης ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων που βλέπουμε, σε μέρη τόσο διαφορετικά όσο η πόλη της Νέας Υόρκης, μέρη της Αγγλίας, τμήματα της Γαλλίας και της Βόρειας Ιταλίας, όλα φαίνεται να ισοπεδώνουν σε ένα πολύ παρόμοιο κλάσμα του συνολικού πληθυσμού.

«Όλοι ασκούν εξίσου καλή κοινωνική απόσταση; Δεν το νομίζω”.

Διαφωνεί με τις προβλέψεις για ένα επιπλέον έτος υπερβολικού αριθμού θανάτων.

Υπολογίζει ότι η επιδημία θα μοιάζει περισσότερο με ένα μήνα υπερβολικού θανάτου πριν εξαφανιστεί ο ιός.

 

Γενικότερα, παραπονιέται ότι οι επιδημιολόγοι φαίνεται να ελέγχονται για λάθος μόνο εάν υποεκτιμούν τον αριθμό των θανάτων. «Βλέπουν τον ρόλο τους ως φοβισμένους ανθρώπους να κάνουν κάτι, και το καταλαβαίνω… αλλά στη δουλειά μου, αν λέω ότι ένας αριθμός είναι πολύ μικρός και κάνω λάθος, ή πολύ μεγάλος και κάνω λάθος, και τα δύο αυτά λάθη είναι το ίδιο.”

 

Περιγράφει τα αδιάκριτα μέτρα περιορισμού κατ’ οίκον ως «ένα τεράστιο λάθος» και υποστηρίζει μια πολιτική «έξυπνου περιορισμού», επικεντρωμένη σε πιο αποτελεσματικά μέτρα και στην προστασία των ηλικιωμένων.

 

“Πιστεύω ότι η πολιτική της ανοσίας της αγέλης είναι η σωστή πολιτική. Νομίζω ότι η Βρετανία βρισκόταν ακριβώς στο σωστό δρόμο προτού τους δοθεί λάθος αριθμητική εκτίμηση. Και έκαναν ένα τεράστιο λάθος. Βλέπω ως νικητές την Γερμανία και την Σουηδία. Δεν εφάρμοσαν γενικούς περιορισμούς και νόσησαν αρκετά άτομα για να για να εξασφαλίσουν ανοσία αγέλης. Βλέπω ως χαμένους χώρες όπως η Αυστρία, η Αυστραλία και το Ισραήλ, που είχαν πολύ αυστηρό περιορισμό, αλλά δεν είχαν πολλές περιπτώσεις. Έβλαψαν τις οικονομίες τους, προκάλεσαν τεράστιες κοινωνικές ζημιές, έβλαψαν το εκπαιδευτικό έτος των παιδιών τους, αλλά δεν έχουν καμιά ανοσία”.

 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου, ότι όταν το ξαναδούμε αυτό, η ζημιά που προκαλείται από τον περιορισμό κατ΄οίκον θα υπερβεί κάθε διάσωση ζωών κατά πολλές φορές”, καταλήγει.

 

 

Πηγή

Προβολές : 45


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα