Οι ΗΠΑ προσανατολίζονται σε “ανοσία της αγέλης”

Οι ΗΠΑ προσανατολίζονται σε “ανοσία της αγέλης”

2 Σεπτεμβρίου, 2020 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:138
Μοίρασέ το

 

Ο επιδημιολόγος Marc Lipsitch του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ επισημαίνει ότι, ακόμα και όταν και σε έναν μεγάλο πληθυσμό επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, θα συνεχίσουν να υπάρχουν μεμονωμένα κρούσματα.

Οι μεταδόσεις δεν θα μηδενιστούν αλλά θα επιτευχθεί σημαντική επιβράδυνση της διασποράς.

 

 
Οι ΗΠΑ προσανατολίζονται σε "ανοσία της αγέλης"

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αρχίζουν να προσανατολίζονται, αναφορικά με τον κορωνοϊό, υπέρ της στρατηγικής της «ανοσίας αγέλης» – μιας αμφιλεγόμενης δηλαδή προσέγγισης που επιτρέπει την ευρεία διασπορά του κορωνοϊού προκειμένου να αναπτυχθεί ανοσία στον πληθυσμό και ως συνέπεια να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης ανάλυσης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σύμφωνα με την οποία μόνο το 6% των 153.504 θανάτων στις ΗΠΑ σχετίζονται μόνο με τον COVID-19

Το άλλο 94% είχε, κατά μέσο όρο, 2 και πλέον προϋπάρχουσες καταστάσεις ή αιτίες ανά θάνατο. Σχεδόν το 60% όλων των θανάτων δε ήταν άνω των 75 ετών.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, το ποσοστό αυτό δεν είναι ακριβές, όσον αφορά στην αιτία θανάτου των ασθενών. Κι αυτό διότι ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό μια σειρά άλλων ασθενειών -που δεν προϋπήρχαν-, όπως είναι η πνευμονία, και έτσι, όταν ο ασθενής καταλήξει, φαίνεται ότι ισχύει πάνω από μία αιτία θανάτου και όχι απαραίτητα ως καθοριστικός παράγοντας ο Covid-19.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάλυση του περιοδικού Forbes, οι πιθανότητες ο Covid-19 να προκαλέσει κι άλλα προβλήματα υγείας ξεπερνούν το 90%. Και οι γιατροί δεν θα μπορούσαν να αναφέρουν ως αιτία θανάτου μόνο τον Covid-19 αγνοώντας την ακριβή αιτία που οδήγησε τελικά στον θάνατο.

Μάλιστα, στις ΗΠΑ έχει δημιουργηθεί τεράστιο θέμα σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία του CDC και το αν το 6% σημαίνει ότι πράγματι ο Covid-19 αποτέλεσε ή όχι τη βασική αιτία για τον θάνατο περίπου 180.000 ανθρώπων μέχρι σήμερα.

Η μεγαλύτερη τάση για συζήτηση στο twitter στις ΗΠΑ τελευταία είναι το 6% του CDC
Η μεγαλύτερη τάση για συζήτηση στο twitter στις ΗΠΑ τελευταία είναι το 6% του CDC

Όπως έχει ανακοινώσει το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ο Covid-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 183.000 ανθρώπους μέχρι τις 30 Αυγούστου.

Η ανάλυση του ΕΚΠΑ για την «ανοσία της αγέλης»

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Δημήτριος Παρασκευής (αναπληρωτής καθηγητή Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής) αναλύει το πρόσφατο άρθρο της The Washington Post, στο οποίο εγείρονται σοβαρές επιφυλάξεις για την επιτυχία αυτής της στρατηγικής.

Όταν η ανοσία του πληθυσμού αυξάνεται, επιβραδύνεται η εξάπλωση του ιού και, αν η ανοσία προσεγγίσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό, η διασπορά του ιού θα σταματήσει. Το σημαντικό μειονέκτημα σε αυτή την προσέγγιση είναι ότι για τον συγκεκριμένο ιό, αν προσβληθούν πολλοί άνθρωποι, αντίστοιχα θα υπάρχει και υψηλός αριθμός θανάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισαν την εφαρμογή μιας τέτοιας στρατηγικής «πολύ επικίνδυνη».

«Αν αναλογιστούμε την ανοσία αγέλης ως διαδικασία που αφήνουμε τον ιό να μεταδοθεί ελεύθερα, αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» δήλωσε η Maria Van Kerkhove, ειδικός του ΠΟΥ για την πανδημία Covid-19. «Πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν…» εκτίμησε.

Ο Soumya Swaminathan, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, ανέφερε ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας, όσο το εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο, αποτελεί την πρωταρχική στρατηγική πρόληψης. Επισήμανε δε ότι «δεν έχει επιτευχθεί ο έλεγχος κάποιου λοιμώδους νοσήματος μέσω ανάπτυξης φυσικής ανοσίας».

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησε να ακολουθήσει τη στρατηγική της ανοσίας αγέλης, αλλά την εγκατέλειψε νωρίς λόγω των δραματικών συνεπειών.

Η Σουηδία, η οποία ακολουθεί μια παρόμοια στρατηγική, έχει επικριθεί έντονα λόγω του ότι η χώρα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά μεταδόσεων και θανάτων από Covid-19 στον κόσμο.

Παρ΄ όλα αυτά η προσέγγιση της ανοσίας αγέλης παραμένει δημοφιλής στις ΗΠΑ με τη Laura Ingraham να δηλώνει ότι η ανοσία αγέλης αποτελεί τη «μόνη πρακτική οδό να πορευθούμε».

Πώς όμως λειτουργεί η ανοσία αγέλης;

Η ανοσία αγέλης επιτυγχάνεται όταν ένα ποσοστό ατόμων αποκτήσει ανοσία σε ένα νόσημα με συνέπεια ο ιός να μην μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα άτομα, γεγονός που επιβραδύνει την εξάπλωσή του.

Οι δύο κύριοι τρόποι επίτευξης της ανοσίας αγέλης είναι μέσω φυσικής ανοσίας -όταν δηλαδή κάποιος μολύνεται με τον ιό και το σώμα αναπτύσσει αντισώματα που τον προστατεύουν από νέα μόλυνση- ή μέσω εμβολιασμού.

Ανάλογα με τον ιό, υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να αναπτύξει ανοσία μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης – που ονομάζεται «κατώφλι ανοσίας αγέλης».

Για παράδειγμα, η ιλαρά -μια ιδιαίτερα μολυσματική νόσος- μπορεί να περιοριστεί μόνο όταν περίπου το 95% του πληθυσμού αναπτύξει ανοσία.

Μέχρι σήμερα δεν είναι απόλυτα σαφές το ακριβές ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό για να φτάσει το κρίσιμο όριο. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 20% έως 80%. Δεδομένης της μολυσματικότητας του κορωνοϊού, πιστεύεται ότι απαιτείται ποσοστό περίπου 65% με 70% για να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης.

Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου θα απαιτούσε πολύ χρόνο και οι οροεπιδημιολογικές μελέτες εκτίμησαν ότι, κατά μέσο όρο, μόλις το 5% με 10% του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο έχει ανοσία. Αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο σε ορισμένες πόλεις, όπως, για παράδειγμα, η Νέα Υόρκη.

Ο Swaminathan ανέφερε ότι τα χαμηλά ποσοστά ανοσίας σημαίνουν ότι η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ακόμη ευάλωτη στον ιό, γεγονός που μεταφράζεται ότι η διασπορά μπορεί να συνεχίζεται, και συνεπώς ο ενδεδειγμένος τρόπος για να επιτευχθεί το κρίσιμο ποσοστό ανοσίας είναι μόνο μέσω εμβολίου.

Οι υποστηρικτές της ανοσίας αγέλης μιλούν για προστασία των ηλικιωμένων, των τροφίμων οίκων ευγηρίας και άλλων ευπαθών ομάδων, επιτρέποντας παράλληλα στον ιό να μεταδοθεί μεταξύ των νέων. Όμως, νεότερα στοιχεία υποδεικνύουν ότι άτομα μικρότερης ηλικίας μπορεί να μεταδώσουν σε ευάλωτους πληθυσμούς, ειδικά αν βρίσκονται στα μέλη του οικογενειακού τους κύκλου.

Η στρατηγική ανοσίας αγέλης περιπλέκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες από το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό νέων και μεσήλικων ατόμων έχουν υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και πάσχουν από άλλα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές της νόσου Covid-19.

Σύμφωνα με ανάλυση της The Washington Post, αν υποθέσουμε ότι η θνητότητα του ιού είναι 1%, για να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης 65% στις ΗΠΑ, όπου ο πληθυσμός είναι 328 εκατομμύρια, θα συμβούν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια θάνατοι. Ακόμα και αν το κρίσιμο κατώφλι ανοσίας αγέλης και η θνητότητα είναι στο χαμηλότερο όριο, θα έπρεπε να συμβούν 656.000 θάνατοι, αριθμός σχεδόν τετραπλάσιος από τον ήδη υφιστάμενο αριθμό θανάτων.

 

Γιατί η Αμερική δεν μπορεί να αναμένει την ανοσία αγέλης;

 

Παραμένει επίσης άγνωστο εάν τα άτομα που αναρρώνουν από τον Covid-19 έχουν μακροπρόθεσμη ανοσία ή αν ενδέχεται να επαναμολυνθούν. Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης.

Επίσης, από πρακτική άποψη, είναι σχεδόν αδύνατο να απομονωθούν εντελώς οι ευάλωτοι πληθυσμοί.

Ο επιδημιολόγος Marc Lipsitch του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ επισημαίνει ότι, ακόμα και όταν και σε έναν μεγάλο πληθυσμό επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, θα συνεχίσουν να υπάρχουν μεμονωμένα κρούσματα. Οι μεταδόσεις δεν θα μηδενιστούν αλλά θα επιτευχθεί σημαντική επιβράδυνση της διασποράς.

Ο Lipsitch δήλωσε επίσης: «Θα θέλαμε όλοι να μάθουμε πόσο μακριά είμαστε από το τέλος της πανδημίας. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο είναι το ακριβές ποσοστό που απαιτείται για την ανοσία αγέλης, αυτό παραμένει ακόμη ένα ακαδημαϊκό ερώτημα, γιατί απέχουμε σημαντικά από το να το επιτύχουμε».

Ο Michael Osterholm, διευθυντής του University of Minnesota’s Center for Infectious Disease Research and Policy, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να αναμένουμε την ανοσία αγέλης. Δεν μπορούμε επίσης να περιμένουμε το εμβόλιο. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό άμεσα για τον περιορισμό των μεταδόσεων. Χρειαζόμαστε σχέδιο και εθνική στρατηγική. Χρειαζόμαστε όραμα. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να παραγκωνίζουμε. Δεν μπορούμε να συζητάμε τι θα γίνει τον επόμενο μήνα ή τους επόμενους δύο μήνες. Είναι ανάγκη να δράσουμε άμεσα».

 

Πηγή

Προβολές : 138


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα