Οἱ βαρύτατες εὐθύνες τῆς Ἑλληνικῆς στρατιωτικῆς ἡγεσίας γιά τήν Κυπριακή τραγωδία. ( Ἄς μήν δοῦμε τήν ἱστορία νά ἐπαναλαμβάνεται...)

Οἱ βαρύτατες εὐθύνες τῆς Ἑλληνικῆς στρατιωτικῆς ἡγεσίας γιά τήν Κυπριακή τραγωδία. ( Ἄς μήν δοῦμε τήν ἱστορία νά ἐπαναλαμβάνεται...)

25 Ιουλίου, 2020 12 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:542
Μοίρασέ το

Οι τέσσερις Αρχηγοί των όπλων παρέμειναν στις θέσεις τους επί Κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας και χειρίστηκαν εγκληματικά και την αντιμετώπιση του Αττίλα 2, όπου με μνημόνια τους προς τον Καραμανλή που περιέχονται στο πόρισμα της βουλής, τον καλούσαν να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην ολοκλήρωση της τραγωδίας .

Οι τέσσερις αυτοί αρχηγοί των όπλων (Μπονάνος, Αραπάκης, Παπανικολάου, Γαλατσάνος), πρωταγωνιστές της Χούντας του 1973, αποστρατευθηκαν λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του Αττίλα 2 με βαθμό επί τιμή, απολαμβάνοντας την σύνταξη και όλα τα υπόλοιπα προνόμια των συνταξιούχων στρατιωτικών….

 
 
Δεν είναι τυχαίο που παραμένει ΕΠΤΑΣΦΡΑΓΙΣΤΟΣ, Ο ΦΑΚΕΛΛΟΣ “ΚΥΠΡΟΣ 1974”.
 
Αν άνοιγε, δεν θα έμενε κολυμπιθρόξυλο, από την μεταπολίτευση…
 
ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ… ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ.
 
ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΙ.
 
Και φυσικά, θα αποκαλυπτόταν και ο ρόλος του Μακάριου και των ΜΑΣΣΟΝΙΚΩΝ ΣΤΟΩΝ…
 
 
Καλλιόπη Σουφλή

Ἡ στρατιωτική ἡγεσία ἐπί Ἰωαννίδη ( 1973) Μόνον τό καμάρι τούς ἔμεινε…! 

 

Όταν η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν πλέον γεγονός στις ο7.00 την 21ης Ιουλίου 1974, το πολεμικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Φαίδωνα Γκιζίκη και την συμμετοχή του “πρωθυπουργού” Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου και του ταξίαρχου Ιωαννίδη, έδωσε διαταγές στον Αρχηγό στρατού Αντιστράτηγο Γαλατσάνο, στον Αρχηγό Ναυτικού Αντιναυαρχο Πέτρο Αραπάκη, στον αρχηγό Αεροπορίας Παπανικολάου και στον Αρχηγο Ενόπλων Δυνάμεων Γρηγόριο Μπονάνο για γενική επιστράτευση και άμεση ενίσχυση της Άμυνας της Κύπρου

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων που συστάθηκε στις 21/2/1985 για να ανοίξει τον «Φάκελλο της Κύπρου», συμφωνήθηκε οτι:

1. Μια μοίρα καταδρομών πλήρως εξοπλισμένη θα μεταφερόταν αεροπορικώς από την Σούδα στην Λευκωσία

2. Τρία υπερσύγχρονα υποβρύχια θα έπλεαν στην Κύπρο σε μια προσπάθεια παρακόλλησης της απόβασης των Τούρκων

3. Το πλήρως εξοπλισμένο 573 Τάγμα πεζικού με 550 Κύπριους εθελοντές θα μεταφερόταν με το επιταγμένο οχηματαγωγό πλοίο «Ρέθυμνο».

4. Να εμπλακούν από αέρος τα 34 υπερσύγχρονα αεροπλάνα τύπου FANTOM που μόλις είχαν παραληφθεί.

Να σημειωθεί ότι κανείς από τους τρεις Αρχηγούς Όπλων δεν έφερε αντίρρηση εκείνη την στιγμή στα μέτρα αυτά, που ήταν αυτονόητα και επιβάλλονταν από την κρισιμότητα της κατάστασης.

Από τις τέσσερις αυτές στρατιωτικές ενέργειες, πλην της πρώτης με το γνωστό τραγικό αποτέλεσμα, καμμία άλλη δεν πραγματοποιήθηκε.

Όσον αφορά την επέμβαση των υποβρυχίων την διαταγή Αραπάκη για μεταφορά τους στην Κύπρο ανακάλεσε ο Παπανικολάου με το σκεπτικό ότι τα χρειαζόταν στο Αιγαίο για να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης είτε από Ανατολάς είτε από Βορρά.

 
Νέα απόπειρα του Αραπάκη στις 22.7.1974 να σταλούν τα υποβρύχια, χωρίς ενημέρωση του ΑΕΔ αυτή την φορά, ανακλήθηκε (από ποιόν; δεν αναφέρει το Πόρισμα) το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου υπό το πρόσχημα της συμφωνίας εκεχειρίας και της έναρξης τριμερών διαπραγματευσεων στην Γενευη.

ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΟΝΟΙ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ! Ο ΔΟΛΙΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Α/ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΑΡΑΠΑΚΗ

 

Ο απόπλους του εμπορικού πλοίου «Ρέθυμνος»που μετέφερε το 573 Τάγμα πεζικού υπό της διαταγές του Συνταγματάρχη Παπαποστόλου, ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της 21ης Ιουλίου για Κύπρο. Αμέσως μετά τον απόπλου ο Συνταγματάρχης Παπαποστόλου έλαβε 2 διαταγές ανάκλησης της αποστολής του.

 
Με προσωπική του ευθύνη παράκουσε τις διαταγές που έλαβε και το πλοίο έφτασε λίγα ναυτικά μίλια έξω από την Κύπρο. Τότε με νέο σήμα, ο ΑΕΔ Παπανικολάου του έγραψε επί λέξει «…Σπευσατε και αποβιβάσατε τα τμήματα εις την ΡΟΔΟΝ απειλούμενην υπό Τούρκων…».
 
Ο Παπαποστόλου έσπευσε στην Ρόδο εγκαταλείποντας την αποστολή του, όπου όταν έφτασε αντίκρισε ένα νησί που δεν είχε τεθεί καν σε επιφυλακή!

Τα υπερσύγχρονα αεροπλάνα τύπου FANTOMS βρίσκονταν στο αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης πλήρως εξοπλισμένα και έτοιμα για επέμβαση. Η διαταγή για επέμβαση τους στάλθηκε δύο φορές στις 22.7.1974 από τον Στρατηγό Μπονάνο και ανακλήθηκε 2 λεπτά μετά.

 
Η ανάκληση οφειλόταν κατά τον Παπανικολάου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη στον οποίο ο Μπονάνος τηλεφωνούσε για να επιβεβαιώσει τις διαταγές που έδινε. Ο Γκιζίκης σε κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής αρνήθηκε κατηγορηματικά το γεγονός.

Και οι τέσσερις αυτές επεμβάσεις σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό πόρισμα, είτε η κάθε μια μόνη της, πολύ περισσότερο σε συνδυασμό, θα μπορούσε να μεταβάλλει δραματικά την στρατιωτική κατάσταση στο Νησί και ίσως να συντρίψει και εντελώς την εισβολή. 

Σύμφωνα με το πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων «…η μη έγκαιρη αποστολή υποβρυχίων και η εξ αυτής μη επίθεση κατά της αποβατικής Τουρκικής δύναμης εστέρησε από τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις την μοναδική ευκαιρία να καταγάγουν μια μοναδική νίκη επί της Τουρκικής αποβατικής Δύναμης….» και λίγο μετά «….Η ποιότητα και το αξιόμαχο των υποβρυχίων τα καθιστούσαν αποφασιστικό παράγοντα για την έκβαση της αποβατικής εχθρικής ενέργειας…».

Για την επέμβαση των Φάντομς ομοίως αναφέρεται στο πόρισμα ότι «…η μη αποστολή των αεροσκαφών χρήζει περαιτέρω έρευνας, γιατί αν είχε εκτελεστεί η κατάσταση στην Κύπρο θα ήταν διαφορετική…»

Μια συνηθισμένη δικαιολογία που πρόταξαν οι Αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων για την άνωθεν περιγραφείσα συμπεριφορά τους ήταν οι δήθεν πληροφορίες που είχαν για επίθεση από την Βουλγαρία. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονταν σύμφωνα με τις καταθέσεις τους από τον “Αρχηγό¨ της ΚΥΠ Σταθόπουλο και τον ΑΣΔΕΝ Γκράτσιο που όμως στις καταθέσεις τους αρνούνται κατηγορηματικά ότι έδωσαν τέτοιες πληροφορίες.

Μια άλλη πολύ κρίσιμη πληροφορία είναι ότι το ΑΕΔ (Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων) (Μπονάνος) ως τις 08.40 το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974 δεν έδινε έγκριση στο ΓΕΕΦ (Γενικό επιτελείο Εθνοφρουράς) για άρξη του πυρός και ανάσχεση της εισβολής, αντίθετα καθησύχαζε ότι πρόκειται για άσκηση του Τουρκικού στρατού και συνιστούσε αυτοσυγκράτηση, όρο άγνωστο μέχρι τότε στην στρατιωτική ορολογία. Αυτό την στιγμή που τα αποβατικά πλοία των Τούρκων ήταν ορατά με γυμνό μάτι από την στεριά τις τελευταίες ώρες της 19ης Ιουλίου. Οι Τούρκοι έτσι κέρδισαν τουλάχιστον μια μέρα χωρίς να παρενοχληθούν στην απόβαση τους. Σύμφωνα με τον έγκυρο ερευνητή Κώστα Χατζηαντωνίου “...η μη εκμετάλλευση αυτής της νύχτας θα αποδειχθεί μοιραία....”.

 
Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Όσα γράφτηκαν ως εδώ αποτελούν μέρος του πορίσματος της ελληνικής βουλής για τα γεγονότα της Κυπριακής τραγωδίας.

 
Τα στοιχεία είναι διασταυρωμένα, ενώ δόθηκαν λεπτομερείς καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους. Το πόρισμα όμως δεν έδωσε εξήγηση για την αλλοπρόσαλλη (προδοτική κατά την γνώμη μας) συμπεριφορά της Ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας εκείνης της εποχής (Μπονάνος, Αραπάκης, Παπανικολάου, Γαλατσάνος).

Ὅλος ὁ πατριωτισμός τῆς στρατιωτικῆς ἡγεσίας ἐξαντλήθηκε στό νά φέρουν τούς «σωτῆρες» τῆς μεταπολιτεύσεως στήν Ἑλλάδα ! Μέ τήν Κῦπρον θά ἀσχολοῦνταν; Μά ἡ Κῦπρος ἔκειτο μακράν…! 

 

Οι τέσσερις συμμετείχαν στην ιστορική σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό την προεδρία του Γκιζίκη στις 22 Ιουλίου 1974, όπου παρέδωσαν την εξουσία στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 
Κάποια χρόνια μετά, ο αντιναύαρχος Αραπάκης και ο αντιστράτηγος Μπονάνος εξέδωσαν βιβλία όπου περιγράφουν τα τραγικά αυτά γεγονότα από την σκοπιά τους. Αξίζει να τα διαβάσετε….

Οι τέσσερις Αρχηγοί των όπλων παρέμειναν στις θέσεις τους επί Κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας και χειρίστηκαν εγκληματικά και την αντιμετώπιση του Αττίλα 2, όπου με μνημόνια τους προς τον Καραμανλή που περιέχονται στο πόρισμα της βουλής, τον καλούσαν να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην ολοκλήρωση της τραγωδίας .

Οι τέσσερις αυτοί αρχηγοί των όπλων (Μπονάνος, Αραπάκης, Παπανικολάου, Γαλατσάνος), πρωταγωνιστές της Χούντας του 1973, αποστρατευθηκαν λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του Αττίλα 2 με βαθμό επί τιμή, απολαμβάνοντας την σύνταξη και όλα τα υπόλοιπα προνόμια των συνταξιούχων στρατιωτικών….

Να σημειωθεί ότι το “άνοιγμα” του Φακέλου της Κύπρου και ο καταλογισμός ευθυνών που θα προέκυπταν, αποτέλεσε συνηθισμένη πολιτική απειλή για τον Ανδρέα Παπανδρέου κατά της Νέας Δημοκρατίας του Κ. Μητσοτάκη για όλη την διετία 1987-1988. Γιατί άραγε… (ἀπό ἐδῶ)

Οἱ «μάγκες»,«πατριώτες» ἀξιωματικοί πού «ἀγωνίζονταν» μέσῳ πραξικοπημάτων γιά τό …καλό τῆς Πατρίδος,ἀπέδειξαν στήν πιό καίρεια στιγμή πόσο «πατριῶτες» ἦσαν καί γιά πιό καλό πάσχιζαν…

 
Ἄς ἐλπίσουμε,μέρες πού βιώνουμε καί πάλιν μέ τούς τουρανομογγόλους,νά μήν ζήσουμε κάτι ἀνάλογον,γιά νά μήν πῶ τραγικώτερον…

Θά δοῦμε…

Ἡ Πελασγική

 

Πηγή

 

ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΟΝΟΙ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ! Ο ΔΟΛΙΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Α/ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΑΡΑΠΑΚΗ

 
 
Λάβαμε την παρακάτω σημαντική επιστολή από αναγνώστη μας στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και αναφέρεται στον προδοτικό ρόλο του Π. Αραπάκη τότε Α/ναυάρχου της χούντας Ιωαννίδη, ο οποίος διέταξε τα ελληνικά υποβρύχια να αποχωρήσουν από την Κύπρο και να αφήσουν τα τουρκικά αποβατικά να συνεχίσουν ανενόχλητα την αποβίβαση!!!
 
O Αραπάκης ήταν μεγαλοστέλεχος της μασονικής στοάς “Πυθαγόρας”
 
Διαβάστε την επιστολή: 
 
“Κύριε Βραχιολίδη,
 
Τυχαία έπεσε στα χέρια μου ένας παλιός αλφαβητικός κατάλογος με τα μέλη της μασονικής στοάς “Πυθαγόρας”.
 
Ο κατάλογος, που πρέπει να είναι από τα μέσα της δεκαετίας του ’50, περιέχει ονόματα, επαγγέλματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα.
 
 Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον είναι ότι ο κατάλογος περιέχει κάποια ονόματα που μετέπειτα συμμετείχαν στη χούντα Ιωαννίδη, όπως π.χ. το όνομα του αντιναύαρχου Πέτρου Αραπάκη, του Αρχηγού Ναυτικού της χούντας, που διέταξε τα ελληνικά υποβρύχια να αποχωρήσουν από την Κύπρο και να αφήσουν τα τουρκικά αποβατικά να συνεχίσουν ανενόχλητα την αποβίβαση!
 
Ο Αραπάκης αναφέρεται ως πλωτάρχης(!), με διεύθυνση κατοικίας Αριστείδου 162, Καλλιθέα και τηλέφωνα 96198, γραφ. 24987, 31506.
 
Δεδομένου ότι ο Αραπάκης με το βιβλίο του “Το τέλος της σιωπής” που εξέδοσε το 1999, καυχάται ότι αυτός έφερε τον Καραμανλή το 1974 και δεδομένου ότι υπηρέτησε στο Παρίσι την ίδια εποχή που ο Καραμανλής ήταν εκεί αυτοεξόριστος, όλα συνηγορούν ότι ο Αραπάκης ήταν πράγματι σε συνεχή επικοινωνία με τον Καραμανλή και στην ουσία ήταν ο άνθρωπός του μέσα στην χούντα!
 
 Στον κατάλογο αναφέρεται 2 φορές και το όνομα Δημήτριος Ιωαννίδης, με διευθύνσεις κατοικίας Τροίας 19 και Σωζοπόλεως 62, αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αν πρόκειται για τον αρχιπραξικοπηματία, γιατί δεν γνωρίζω ποιά ήταν η τότε διεύθυνση κατοικίας του.
 
Επίσης αναφέρεται και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Σπυρίδων Τετενές, οδός Σπ. Βασιλειάδου 28, ο οποίος παραιτήθηκε στις 8 Ιουλίου 1974!
 
 Επίσης, αναφέρονται ο παλιός συνεργάτης του Καραμανλή, ο Γεώργιος Δ. Ράλλης, οδός Ακαδημίας 17, καθώς και ο μετέπειτα υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης Καραμανλή 1977, Ηλίας Παπαηλιού, οδός Ιλισσίων 21, τηλ. 662856, 34488.
 
Αν μέσα μόνο από μια στοά βρέθηκαν τόσα ονόματα υπουργών, φαντασθείτε τι θα βρίσκαμε αν είχαμε στη διάθεσή μας τα αρχεία όλων των στοών της χώρας…
 
 Φιλικά,
Β. Β.

Βιρτζίνια, ΗΠΑ”

 

Πηγή

Προβολές : 542


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα