Ο Γιάννης Ιωαννίδης, καταγγέλλει πως κορυφαίοι επιστήμονες φοβούνται να μιλήσουν. Έχουμε μπει σε σκληρά μονοπάτια. Χαρακτηρίζει Φρανκενστάιν τα ΜΜΕ.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, καταγγέλλει πως κορυφαίοι επιστήμονες φοβούνται να μιλήσουν. Έχουμε μπει σε σκληρά μονοπάτια. Χαρακτηρίζει Φρανκενστάιν τα ΜΜΕ.

7 Ιουνίου, 2021 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το
Ο Γιάννης Ιωαννίδης, καταγγέλλει πως κορυφαίοι επιστήμονες φοβούνται να μιλήσουν. Έχουμε μπει σε σκληρά μονοπάτια. Χαρακτηρίζει Φρανκενστάιν τα ΜΜΕ.

Γιάννης Ιωαννίδης: Οι επιστήμονες πρέπει να μιλούν χωρίς να φοβούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό των πολιτικών ή κάποιων άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι επιστήμονες μπορεί πολλές φορές να σκεφτούν τι θα γίνει για την δικιά τους χρηματοδότηση εάν εμφανιστούν ως επαναστάτες μέσα στο σύστημα, καθώς την επόμενη φορά που θα ζητήσω χρηματοδότηση από κάποιον οργανισμό ίσως με μηδενίσουν και μετά τι θα πρέπει; Θα πρέπει να καταστρέψω την ομάδα μου».

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, καταγγέλλει πως κορυφαίοι επιστήμονες φοβούνται να μιλήσουν. Έχουμε μπει σε σκληρά μονοπάτια. Χαρακτηρίζει Φρανκενστάιν τα ΜΜΕ. 

Μεμονωμένα, είναι τελειωμένοι από το ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ, ΩΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΟΜΩΣ, κύριε Ιωαννίδη, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΘΑΥΜΑΤΑ.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΕΤΕ ΜΕ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΙΣΤΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΕΝΙΚΕΥΘΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

«Βόμβες» από τον καθηγητή Παθολογίας- Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου Stanford και μέλος της Αμερικανικής Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας, Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος μίλησε για την ηθική κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Ο καθηγητής μίλησε για την πίεση που δέχονται επιστήμονες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία τους οδηγεί στο να ακολουθούν τις εντολές της κάθε κυβέρνησης και του κάθε επιχειρηματία.

Ο Γ.Ιωαννίδης για την «φίμωση» που υπάρχει στην επιστημονική σκέψη τόνισε πως πρέπει «να διασφαλίσουμε πως οι επιστήμονες μπορούν να μιλήσουμε ως ελεύθεροι άνθρωποι, να μιλήσουμε με θάρρος, σύνεση και τη σωστή δόση αβεβαιότητας. Οι επιστήμονες πρέπει να μιλούν χωρίς να φοβούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό των πολιτικών ή κάποιων άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι επιστήμονες μπορεί πολλές φορές να σκεφτούν τι θα γίνει για την δικιά τους χρηματοδότηση εάν εμφανιστούν ως επαναστάτες μέσα στο σύστημα, καθώς την επόμενη φορά που θα ζητήσω χρηματοδότηση από κάποιον οργανισμό ίσως με μηδενίσουν και μετά τι θα πρέπει; Θα πρέπει να καταστρέψω την ομάδα μου». 

Ενώ αναφέρθηκε πως το «κομφούζιο» που δημιουργήθηκε δεν οφείλεται «τόσο στους επιστήμονες, όσο σε άλλους παίκτες που βρέθηκα μέσα στο παιχνίδι. Πολιτικοί, κόμματα, επιχειρηματίες, ή και απλοί άνθρωποι με αγωνίες και φόβους, αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». 

Στη συνέχεια ο καθηγητής, μιλώντας στην εκπομπή «Αντιθέσεις», εξήγησε το γιατί αρκετοί επιστήμονες δείχνουν διστακτικοί στο να μιλήσουν για τα όσα βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο με τον κορωνοϊό, λέγοντας πως «σκέφτονται πως μετά μπορεί να μην μπορούν να μην κάνουν μετά επιστήμη».

Ενώ εξηγεί πως αυτό δεν ισχύει μόνο για νέους επιστήμονες, αλλά ακόμα και για τους πιο καταξιωμένους τονίζοντας πως «αμέτρητες επιστήμονες που είχαν φτάσει στην κορυφή της ιεραρχίας έστελναν μηνύματα πως δεν μπορώ να κάνω τίποτα, δεν μπορώ να μιλήσω, φοβάμαι να μιλήσω, εάν βγω να μιλήσω θα με καταστρέψουν, θα με τελειώσουν, θα με ποδοπατήσουν».

Ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας «Και σκεφτόμουν “μα είναι δυνατόν αυτός να φοβάται να μιλήσει;” Και όμως είχαν δίκαιο, θα μπορούσαν να πολτοποιηθούν μέσα σε μία ημέρα. Άρα λοιπόν για ανθρώπους που συμβιβαστήκανε λυπάμαι αλλά δεν τους κατηγορώ, γιατί ήταν πολύ δύσκολο να μην συμβιβαστείς».

Στη συνέχεια περιέγραψε τη δυστοπία που ζούμε, καθώς είπε πως «έχουμε μπει σε πολύ σκληρά μονοπάτια, δυστυχώς».

Ενώ συνέχισε λέγοντας «και σκληρά μονοπάτια για επιστήμονες που συνεχίζουν να εργάζονται στον κεντρικό πυρήνα της επιστήμης, δεν μιλάω για περίεργους ανθρώπους που μιλάνε για περίεργες ιδέες που δεν θα μπορούσα να δημοσιεύσουν σε επιστημονικά περιοδικά».

Σε ερώτηση για το αν η ηθική στην επιστήμη ορίζεται από αυτούς που αποφασίζουν για το αν θα σε πολτοποιήσουν ή όχι ο καθηγητής Ιωαννίδης απάντηση «δυστυχώς».

Τονίζοντας πως «σκεφτείτε ότι είναι σαν να βρίσκεται κάποιος σε μία κατάσταση εκβιασμού και κάποιοι μπορεί να είναι κάποιοι ίσως πιο γενναίοι από τους άλλους, αλλά μπορεί η γενναιότητα να εξηγηθεί και ως αφροσύνη, ή ως επιπολαιότητα, ή ότι είναι αλαφροΐσκιωτος. Ο Ιωαννίδης είναι αλαφροΐσκιωτος, είναι χαμένος στο διάστημα, ίσως γι’ αυτό δεν τον τον ενδιαφέρει εάν θα πολτοποιηθεί».

Ο καθηγητής Ιωαννίδης είπε επίσης πως «ένας επιστήμονας που θέλει να σώσει ζωές πρέπει να καταλαβαίνει τι σημαίνει ανθρώπινη ζωή». 

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην επίθεση που δέχονται οι επιστήμονες, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ένας επιστήμονας μπροστά σε έναν υπεύθυνο πολιτικού γραφείου που θα συντονίσει 2-3 εφημερίδες και θα ρίξει λίγη λάσπη, είναι ανίσχυρος.

Ο επιστήμονας θα βγει θα μπει 2-3 πράγματα και αυτομάτως ο τελευταίος υπαλληλίσκος του πρωθυπουργικού γραφείο θα τον κονιορτοποιήσει στην κυριολεξία.

Γιατί; Γιατί η κοινωνία δεν αντιδρά σε αυτό. Παρακολουθεί τρώγοντας γαριδάκια και ποπ κορν. Πιθανότατα ο ίδιος υπαλληλίσκος έχει κάνει την κοινωνία να αδρανοποιηθεί, απλώς να τρώει ποπ κορν και γαριδάκια». 

 

«Είναι συνολική η λύση, νομίζω αυτό είναι ηθική υπόθεση του καθενός μας», επισήμανε ο καθηγητής Ιωανννίδης. Ενώ υποστήριξε πως «υπόθεση του αν στεκόμαστε ειλικρινείς απέναντι στον συνάνθρωπο μας. Να πω πως εγώ θα βγω και θα πω την αλήθεια γιατί δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό. Αν δεν μπορώ να το κάνω αυτό τότε μάλλον πρέπει να πάω σπίτι μου και να ξεκινήσω και εγώ να βλέπω ριάλιτι με γαριδάκια».

 

Για τα σόσιαλ και τα ΜΜΕ είπε: «Έχουμε έναν Φρανκενστάιν που κατασκευάσαμε και αυτή τη στιγμή είναι ανεξέλεγκτος. Δεν θέλω να τον ελέγξω, σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζω την λογοκρισία με λογοκρισία, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε έναν Φρανκενστάιν.

Τα ΜΜΕ και τα σόσιαλ έχουμε μετατραπεί σε Φρανκενστάιν.

Υπάρχουν πάρα πολλοί που μπορούν να τα χειραγωγήσουν.

Υπάρχουν πάρα πολλοί που μπορούν να τα οδηγήσουν σε επιλογές που είναι ακατανόητες και παράλογες και τη στιγμή που συμβαίνουν είναι παντοδύναμες.

Δεν έχω κάποιο καλό αντίδοτο, άλλο από ψυχραιμία και ειλικρίνεια».

Τέλος, έκλεισε λέγοντας πως «έχουμε όλες αυτές τις σφραγίδες της δυστοπίας, η οποία είναι πλέον πανίσχυρη και είναι πολύ δύσκολο να της αντισταθείς, είναι πραγματικά πολύ λίγα τα όπλα, προσωπικά πιστεύω πως έχω ξοδέψει τις σφαίρες μου απέναντι αυτής της δυστοπίας, πραγματικά δεν ξέρω αν έχω πετύχει τίποτα».

«Αλλά ταυτόχρονα υπάρχει αυτό το απρόβλεπτο, αυτό το χαοτικό στοιχείο, ότι η ανθρώπινη ψυχή, η ανθρώπινη σκέψη ή πίστη θα βρει αυτή τη λύση και θα βγει απ’ αυτό τον λαβύρινθο. Αν δεν κρατήσουμε κάποια τέτοια πίστη ή ελπίδα δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουμε», είπε κλείνοντας με έναν πιο αισιόδοξο τρόπο την συνέντευξη του.

Δείτε όσα είπε για την ηθική της επιστήμης σε καιρούς δυστοπίας και πανδημίας ο Γ.Ιωαννίδης από το 2.30.00 του βίντεο και μετά

 

Πηγή

Προβολές : 307


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα