Ο ιατροδικαστής που συμμετείχε στην εξιχνίαση της δολοφονίας βρεφών στη Γερμανία μιλά αποκλειστικά στην ΜΠΑΜ για την υπόθεση της Πάτρας

Ο ιατροδικαστής που συμμετείχε στην εξιχνίαση της δολοφονίας βρεφών στη Γερμανία μιλά αποκλειστικά στην ΜΠΑΜ για την υπόθεση της Πάτρας

28 Μαρτίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:403
Μοίρασέ το

«Ένας θάνατος βρέφους μπορεί να συμβεί σε μια οικογένεια.

Δεύτερος θάνατος βρέφους (σ.σ. στην ίδια οικογένεια) είναι εξαιρετικά ύποπτος, αλλά ο τρίτος είναι… απόδειξη ανθρωποκτονίας».

«Περίεργες οι διαγνώσεις θανάτου των παιδιών…»

 

 

 

 

Η αλήθεια θα βρεθεί… η τραγωδία όμως είναι πως δυο ιατροδικαστές ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ… ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΛΗΦΘΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ, ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ Η ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΖΟΥΣΑΝ…

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ;;;

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. Στην ανάκριση όποιος είναι ένοχος, θα σπάσει…

Ο κορυφαίος  Γερμανός Ιατροδικαστής Ράινχαρντ Ντετμάγιερ,μιλά αποκλειστικά στην “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” για την υπόθεση της Πάτρας.

Η συμβολή του ήταν σημαντική στο να εξιχνιαστεί η φρικιαστική υπόθεση που συγκλόνισε τη Γερμανία, της μητέρας -που όπως αποδείχτηκε μετά από δύο και πλέον χρόνια ερευνών- «έπνιξε» με τα χέρια της τα τρία μωρά της με ένα πανάκι !

«Ένας θάνατος βρέφους μπορεί να συμβεί σε μια οικογένεια. Δεύτερος θάνατος βρέφους (σ.σ. στην ίδια οικογένεια) είναι εξαιρετικά ύποπτος, αλλά ο τρίτος είναι… απόδειξη ανθρωποκτονίας».

«Περίεργες οι διαγνώσεις θανάτου των παιδιών…»

Του
ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Ο διακεκριμένος  επιστήμονας αφού εξέτασε το ιστορικό της υπόθεσης «θρίλερ» της Πάτρας και τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο με τις αμυχές στο πρόσωπο της Μαλένας ,που αποκάλυψε η “Μ” ανέφερε αποκλειστικά στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ»:

«Οι δολοφονίες βρεφών -όπως συνέβη στην πόλη Βίλμαρ- είναι πιθανό να οφείλονται σε ασφυξία χρησιμοποιώντας πανάκι ή άλλα μαλακά υφάσματα, που δυστυχώς συχνά δεν αφήνουν ίχνη. Η περίπτωση στην Πάτρα είναι προφανώς διαφορετική από αυτήν στη Γερμανία. Ακόμη και οι ηλικίες των παιδιών είναι πολύ διαφορετικές».

Κρίσιμα ερωτήματα

Ερωτώμενος για το τι πρέπει κατά τη γνώμη του να εξεταστεί στην περίπτωση των τριών νεκρών παιδιών της Πάτρας, ο κ. Ντετμάγιερ σημείωσε:

«Οι συνθήκες θανάτου πρέπει να ελέγχονται όσο το δυνατόν ακριβέστερα.

Οι Αρχές σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να εξετάζουν:
– Ποιος έμεινε μόνος με το παιδί, πότε και για πόσο;
– Ποιος βρήκε το παιδί;
– Ποιος κάλεσε γιατρό; Το έκανε αμέσως ή με καθυστέρηση;
– Ποιος ενημέρωσε την Αστυνομία;

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας και των τριών παιδιών πρέπει επίσης να συγκριθούν μεταξύ τους (Τραυματισμοί; Απόδειξη αιτίας θανάτου; Είναι πιθανές γενετικές ασθένειες;)».

Ο ιατροδικαστής μας είπε ακόμα ότι «χωρίς αυτοψία, είναι πολύ δύσκολο να προσκομιστούν στοιχεία, καθώς σε μεμονωμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί άλλη αιτία θανάτου.

Οι λίγες υποθέσεις που είναι γνωστές από τη βιβλιογραφία δείχνουν ότι ο εισαγγελέας ασκεί κατηγορίες μόνο εάν υπήρξε προηγούμενη ομολογία.

Σε τέτοιες περιπτώσεις ο στόχος της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας πρέπει να είναι η άσκηση πίεσης στον φερόμενο ως δράστη ώστε να ληφθεί ομολογία», τόνισε ο γερμανός ιατροδικαστής.

Το δεύτερο και το πρώτο απαντητικό email με τις απαντήσεις του Γερμανού ιατροδικαστή στον δημοσιογράφο Νίκο Νικολετάκη

 

Σπάνια διάγνωση

Ο κ. Ντετμάγιερ ωστόσο χαρακτηρίζει «περίεργες διαγνώσεις» την «αγενεσία του φλεβοκόμβου» που έγραψε η παθολογοανατόμος κυρία Αντιγόνη Μητσέλου ως αιτία θανάτου της Ίριδας και την «ηπατική ανεπάρκεια» που ανέφερε η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα ως τον λόγο για τον οποίο «έφυγε» η Μαλένα.

Όπως έχει αναφέρει η «ΜΠΑΜ», διακεκριμένοι επιστήμονες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κάνουν λόγο για «άστοχη διάγνωση». Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό το εύρημα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ευθύνεται για την ξαφνική απώλεια του μόλις έξι μηνών βρέφους.
«Η αγενεσία του φλεβόκομβου είναι μια περίεργη διάγνωση, που δεν γνωρίζω. Πώς καθορίστηκε αυτό; Η ηπατική ανεπάρκεια είναι επίσης μια πολύ σπάνια διάγνωση σε ένα παιδί και θα πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς», μας είπε ο Γερμανός καθηγητής -ιατροδικαστικής.

 

«Ασφυξία με πανάκι»

«Εάν δεν μπορεί να βρεθεί καμία πειστική αιτία θανάτου -σε καμία περίπτωση η αγενεσία του φλεβοκόμβου και η ηπατική ανεπάρκεια δεν ακούγονται πολύ πειστικές-, τότε θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου ή ακόμα και ασφυξίας με κάλυψη των αεροφόρων οδών (στόμα και μύτη) με πανάκι», υπογραμμίζει ο κ. Ντετμάγιερ.

Ο ίδιος δεν θα απέκλειε το Σύνδρομο Mινχάουζεν διά αντιπροσώπου: «Μια ψυχιατρική εξέταση της μητέρας θα ήταν χρήσιμη», τόνισε.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να αφιερώσει κανείς πολλές ώρες διαβάζοντας όλους τους φακέλους. Απαιτείται πλήρης τοξικολογική και ιστολογική εξέταση όλων των σημαντικών εσωτερικών οργάνων», επισήμανε ο καθηγητής.

 

Η ομολογία

Αναφερόμενος στην εξιχνίαση της υπόθεσης που συγκλόνισε τη Γερμανία, ο κ. Ντετμάγιερ μας είπε:

«Εξαιρέσαμε όλες τις άλλες αιτίες θανάτου και παρουσιάσαμε στη μητέρα τη στατιστική απιθανότητα τριών θανάτων. Κάτω από την πίεση μιας επιδέξιας ανάκρισης (‘‘καλός μπάτσος – κακός μπάτσος’’) και αντιμέτωπη με την έρευνα ενός καθηγητή Ιατροδικαστικής που ανέλαβε τις δολοφονίες, η γυναίκα ομολόγησε».

 

Η συγκλονιστική τριπλή ανθρωποκτονία βρεφών στη Γερμανία

Οι τάφοι των δολοφονημένων βρεφών στη Γερμανία

Η ιστορία των τριών βρεφών (αδελφάκια) που πέθαναν αιφνιδιαστικά μέσα σε μια πενταετία (από το 2004 έως 2009) έκανε αίσθηση στη Γερμανία.

Η Κατερίνα ήταν μόλις δύο εβδομάδων, o Ντάνιελ σχεδόν έξι εβδομάδων και ο Ντένις έζησε τρεις μήνες.

Και τα τρία αδελφάκια κατέληξαν από απροσδιόριστα αίτια: «Αιφνίδιος βρεφικός θάνατος» με, τους γιατρούς να αναρωτιούνται εάν επρόκειτο για σύμπτωση ή ανθρωποκτονία.

Ο θάνατος του μικρού Ντένις το 2009 σε ηλικία έξι εβδομάδων από ασφυξία έκανε τις Αρχές να εστιάσουν πολύ προσεκτικά στο πώς θα εξιχνιάσουν την υπόθεση.

«Το τρίτο παιδί θα μας έδειχνε πώς πέθαναν τα άλλα», εξήγησε ο επιθεωρητής Πίτερ Κράαφτ.

Το πρωί του θανάτου του Ντένις, η 32χρονη τότε μητέρα επικοινώνησε με τα επείγοντα λέγοντας στους υπεύθυνους ότι ο γιος της δεν είχε σφυγμό.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, η ίδια πήγε να τον ταΐσει νωρίς το πρωί στο κρεβάτι του.

Έκλεισε το μόνιτορ ασφαλείας, τον σήκωσε από το κρεβάτι, τον τάισε, και τον έβαλε πίσω στο κρεβάτι.

Πενήντα λεπτά αργότερα διαπίστωσε τον θάνατό του.

Η στατιστική απιθανότητα προβλημάτισε ακόμα περισσότερο τους γιατρούς και την αστυνομία, καθώς δεν υπήρχαν ευρήματα που να υποδήλωναν ότι τα τρία αγγελούδια πέθαναν από ασφυξία ή από άλλο τρόπο.

Οι ερευνητές υποψιάζονταν ότι «κάτι δεν πήγαινε καλά», αλλά δεν είχαν αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα τους επέτρεπαν να κατηγορήσουν τους γονείς των παιδιών για ανθρωποκτονία.

«Ήταν αδιανόητο για εμάς ότι μια μητέρα θα μπορούσε να σκοτώσει τα τρία μωρά της», δήλωσε ο επικεφαλής του εγκληματολόγικού, Ρασίντ Βουαρούντι.

Ο θάνατος και των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας, πριν από αυτόν του Ντένις, είχε ήδη γεννήσει υποψίες στους αστυνομικούς, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η Ρωσίδα μητέρα των τριών παιδιών ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια των θανάτων.

Μάλιστα, και στα τρία περιστατικά ο πατέρας τους έλειπε στη δουλειά.

Η υπόθεση ανατέθηκε στο τμήμα ανθρωποκτονιών.

Οι δύο γονείς υπήρξαν απόλυτα συνεργάσιμοι με τις Αρχές καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας.

Μάλιστα, ανέφεραν στον επικεφαλής της έρευνας, συζητώντας χαλαρά μαζί του κάποια στιγμή, ότι ήθελαν να ξαναγίνουν γονείς.

Ωστόσο, παρόλες τις υποψίες η ιατροδικαστική έρευνα απέβη άκαρπη.

«Στην πραγματικότητα δεν διαπιστώσαμε εγκληματική ενέργεια σε καμία από τις τρεις περιπτώσεις», δήλωσε ο Βουαρούντι.

Η Αστυνομία αλλάζει τη μέθοδό της, ακολουθώντας αυτήν της εις άτοπον απαγωγής.

Ο γονιδιακός έλεγχος δεν έδειξε κανένα κληρονομικό πρόβλημα, ωστόσο οι Αρχές δεν μπορούν να κατηγορήσουν ανοιχτά δύο γονείς που έχασαν τρία παιδιά τους.

«Ένας θάνατος βρέφους μπορεί να συμβεί σε μια οικογένεια. Δεύτερος θάνατος βρέφους (σ.σ. στην ίδια οικογένεια) είναι εξαιρετικά ύποπτος, αλλά ο τρίτος είναι… απόδειξη ανθρωποκτονίας» είπε ο κορυφαίος ιατροδικαστής Ράιναρντ Ντετμάγιερ.

Δύο χρόνια μετά από την αρχή της έρευνας, που υπήρξε άκαρπη, ένας ντετέκτιβ αποφασίζει να ρισκάρει και να κατηγορήσει ανοιχτά τη μητέρα: «Την κατηγόρησα και της είπα ότι πιστεύω πως ο σύζυγός της και η ίδια εμπλέκονται στη δολοφονία των παιδιών», υποστήριξε ο ίδιος.

Η φόνισσα μητέρα

Το ζευγάρι είχε τότε μια συνομιλία στη μητρική του γλώσσα, τα ρωσικά.

Αμέσως μετά η Ναταλία Μ. είπε στον έκπληκτο αστυνομικό:

«Ο σύζυγός μου δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Ήμουν ολομόναχη…», του απαντάει. «Έκλεισα το στόμα των παιδιών με το πανάκι για τα σάλια κρατώντας ταυτόχρονα τη μύτη τους περιμένοντας να πεθάνουν», είπε ψυχρά.

Το πλέον σοκαριστικό είναι ότι στον ανακριτή η μητέρα-τέρας έδειχνε αμετανόητη. «Ήθελε να κλείσει τα παιδιά σαν ραδιόφωνο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Είπε μάλιστα ότι θα έκανε άλλο παιδί!

Οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του πρώτου παιδιού της, τον Μάρτιο του 2012, η μητέρα καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης για τις τρεις δολοφονίες.

Η εισαγγελία έκανε έφεση.

Έναν χρόνο αργότερα η «φόνισσα του Βίλμαρ» τιμωρήθηκε με ισόβια.

Δείτε το συγκλονιστικό ντοκυμαντέρ για την τριπλή δολοφονία


 

Πηγή

Προβολές : 403


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα