Ο Μητσοτάκης και η ΥΒΡΙΣ

Ο Μητσοτάκης και η ΥΒΡΙΣ

15 Αυγούστου, 2021 9 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:757
Μοίρασέ το
Αυτά, λοιπόν, περί σπόρων κι υβριδίων, σε μια εποχή που έχει γίνει πολύ “της μόδας” να στειρώνουμε φυτά, ζώα, ίσως και τους εαυτούς μας.
Σε μια εποχή που ο σπόρος της ζωής ευνουχίζεται με χίλια προσχήματα κι ένα σωρό πιστευτές δικαιολογίες, γιατί ίσως μας “είναι βολικό”, γιατί “κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη” και σίγουρα ισχύει.

Ο Μητσοτάκης και η ΥΒΡΙΣ

Κάποτε, υπήρχε η ύπαιθρος χώρα… εκεί που οι αγρότες φύτευαν σπόρους ζωής.

Κι αυτό, έπρεπε να τελειώσει…

Και ο Καρμανλής ο “εθνάρχης του κώλου”, κατέφερε να μαντρώσει τους αγρότες στις μεγαλουπόλεις, δίνοντάς τους θέσεις… θυρωρών στις πολυκατοικίες…

Πού να κουράζεσαι καημένε με τη γη… έλα στην Αθήνα να είσαι πασάς…

Κι ο αγρότης, εγκατέλειψε τη γη του…

Κι ύστερα ήρθε και η Ευρωπαϊκή Ένωση… και να τα πακέτα Ντελορ… και να οι επιχορηγήσεις… χρήμα με ουρά…

Έτρωγαν οι ελίτ, και ξερίζωναν το αγροτικό και κτηνοτροφικό βιός τους οι αγρότες, γιατί έτσι επιτάσσουν οι Ευρώπες…

Και γίναν οι επιδοτήσεις βίλες και αυτοκινητάρες… κι ο λαουτζίκος, έπιανε χρήμα και τ’ ακούμπαγε στα καζίνα και στις πουτάνες… μεγάλη ζωή…

Έλα όμως που έρχεται η ώρα της πληρωμής… κι αυτή με τόκο.

ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕΣ ΤΗ ΓΗ ΠΟΥ Σ’ ΕΝΩΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ, ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΧΘΗΚΕΣ ΣΕ ΑΟΡΑΤΟΥΣ ΣΑΤΑΝΑΔΕΣ, ΕΛΛΗΝΑΚΟ ΜΟΥ.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΣΑΤΑΝΑΔΕΣ, ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΟΥ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Ή ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΗΝ ΤΣΑΠΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ  ΠΤΩΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΕ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΑΝ Ή ΠΑΡΑΔΙΔΕΣΑΙ.

ΧΩΡΙΣ ΑΙΜΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ.

Η ΥΒΡΙΣ, ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΜΕΣΗ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. Θυμάμαι με αγάπη και τρυφερότητα το χωριό του πατέρα μου… τη γιαγιά Μυγδάλω να στρίβει στη ρόκα το βαμβάκι… τις μυρωδιές της γης και της φύσης…

Κι αν είχα να διαλέξω από τη ζωή που έζησα στις πόλεις και στο χωριό, θα διάλεγα το χωριό… εκεί που όλα κάποτε ήταν απλά κι αυθεντικά… εκεί που υπήρχε η ευλογία Του Θεού.

Εκεί, που η ζωή είναι σκληρή, αλλά ΖΕΙΣ.

Πρώτα ο Μητσοτάκης ανακοινώνει στο διάγγελμα του ότι για την αναδάσωση θα χρησιμοποιηθούν τα ‘σωστά’ δέντρα, και ευθέως σου γεννιέται η απορία:
Γιατί να διαλέξει αυτή τη λέξη; Ποια είναι αυτά τα σωστά δέντρα;
Έπειτα, εμφανίζεται το παρακάτω στην φωτογραφία:
«Νέες ποικιλίες ανθεκτικότερες στις θερινές πυρκαγιές»
Θα μπορούσαμε μήπως να μάθουμε ποιες είναι αυτές οι ποικιλίες; Είμαι πολύ περίεργος..

 

Πηγή

 

Περί σπόρων, υβριδίων, ύβρεως και Διός..
Είναι ακόμα εποχή που μαζεύω τους σπόρους των καλοκαιρινών μου φυτών για να τους φυλάξω για την επόμενη χρονιά, να τους φυτέψω πάλι την άνοιξη, να καρπίσουν ξανά το καλοκαιράκι..
Η διαδικασία είναι απλή: επιλέγεις καρπούς που βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη ρίζα, τους αφήνεις να ωριμάσουν καλά (για την ντομάτα αρκεί να κοκκινίσει και να μαλακώσει αρκετά, όχι φυσικά να σαπίσει, για το κολοκύθι πρέπει να περιμένεις περισσότερο, να μεγαλώσει, να κιτρινίσει, να σκληρύνει, ν’ αρχίσει να ξεραίνεται το κοτσάνι του), τους κόβεις, αφαιρείς το σπόρο και τον στεγνώνεις στον ήλιο κι ύστερα τον διατηρείς σε γυάλινα βαζάκια φυλαγμένο.
Σήμερα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που τρέφονται από τον σπόρο τούτο που ανέθρεψε γενεές γενεών.
Σχεδόν όλοι τρέφονται από τα κασόνια των σουπερ-μάρκετ και των μανάβικων, από καρπούς αγνώστου επεξεργασίας και προέλευσης.
Ακόμη κι οι λιγοστοί που έχουν τη δυνατότητα και το μεράκι να φυτέψουν τον κήπο τους, αγοράζουν έτοιμα φυτά-υβρίδια, ή επεξεργασμένους σπόρους σε φακελάκια από τα ανάλογα καταστήματα.
Γιατί να μπουν στον κόπο να διατηρήσουν το σπόρο, αφού τα βρίσκουν έτοιμα και σε καλές τιμές;
Αλλά κι αν κάποια στιγμή πλέον, το αποφασίσουν να μπουν στη διαδικασία, ο σπόρος πια χάθηκε..
… η Δήμητρα αποδιωγμένη απ’ τους ανθρώπους τριγυρίζει δυστυχισμένη προς την αναζήτηση της πολύτιμης θυγατέρας της που, ύπουλα και κρυφά της έκλεψαν…
… καθώς όλα τούτα τα σπόρια και τα φυτά του εμπορίου, ο άνθρωπος φρόντισε να τα ευνουχίσει, να τα κάνει στείρα, να διακόψει, μετά από τόσους αιώνες τη φυσική τους αναπαραγωγή, τη δυνατότητά τους να διατηρούν τη ζωή εσαεί…
… και να τα πουλάει στέρφα και κατεργασμένα, για λίγα κέρματα, ικανά να επιβιώσουν, μοναχά για μια χρονιά…
Μου γεννιέται, μάλιστα, η απορία: αν κάποια στιγμή εκείνοι που μας προμηθεύουν σπόρους, πάντα υβριδικούς (χμ.. οι οποίοι βέβαια προέρχονται, κατά κανόνα, από το εξωτερικό..), αποφασίσουν να μη μας ξαναπρομηθεύσουν…. τί θα συμβεί;
Υβρίδιο, λοιπόν, σύμφωνα με μια κοινή εγκυκλοπαίδεια, είναι:
“υβρίδιο (Βιολ.). Οι απόγονοι μίας διασταύρωσης, στην οποία οι γονείς διαφέρουν γενετικά μεταξύ τους τουλάχιστον σε ένα γονίδιο για ένα κληρονομήσιμο χαρακτηριστικό.
Ο όρος συχνά χρησιμοποιείται σε απογόνους από πολύ διαφορετικούς ως προς τα χαρακτηριστικά γονείς, όπως π.χ. για τις ποικιλίες των φυτών. Υβρίδια μεταξύ διαφορετικών ζωικών ή φυτικών ειδών, αν επιτευχθεί διασταύρωση μεταξύ τους, είναι συνήθως στείρα, όπως το μουλάρι (διασταύρωση αλόγου και γαϊδουριού).
Ο όρος υβρίδιο χρησιμοποιείται και για κάθε βιολογική δομή, κύτταρο, γονίδιο, ένζυμο, DNA, που προέρχεται από δύο αντίστοιχες δομές, π.χ. δύο κύτταρα που περιέχουν διαφορετικό γενετικό υλικό.”(Εγκυκλοπαίδεια “Μαλλιάρης-Παιδεία”)
Χμ.. Κι αν δεν είναι απολύτως στείρα, δηλαδή αν δοκιμάσεις να κρατήσεις σπόρο από αυτά και δεις κάτι να φυτρώνει.. θα διαπιστώσεις ότι το φυτό είναι ασθενικό, οι καρποί ανύπαρκτοι έως λιγοστοί και κακομοίρικοι.. κι αυτό, άντε για μια χρονιά επιπλέον…
Και, για να σκεφτώ, η λέξη “υβρίδιο”… τί ρίζες έχει;
Από ποιά λέξη θα μπορούσε να προέρχεται;
Γιατί, κάτι βάζω κατά νου…
Το “Μείζον Ετυμολογικό Λεξικό Τεγόπουλος-Φυτράκης”, αναφέρει στην ετυμολογία: γαλλικό hybride
Κι απορώ γιατί μένει εκεί.. Το hybride σας κάνει για γαλλική λέξη; Γιατί ηχεί ελληνικότατη. Και γράφεται αντιστοίχως.
Ας ανοίξω, επομένως, το περίφημο γαλλικό “Petit Larousse” και, μάλιστα, εκδόσεων του 1920!
Σημειώστε’ πολύ προτού ακόμη κατακλυσθεί η αγορά μας από επεξεργασμένους σπόρους και φυτά υβρίδια:
Hybride: ουσ.αρσ. και επίθ. (από το ελληνικό “ύβρις”, προσβολή).
Λέγεται για λέξεις προερχόμενες από δύο γλώσσες, όπως cholera-morbus, bureaucratie ‘ για φυτά, για ζώα προερχόμενα από δύο διαφορετικά είδη, όπως το μουλάρι: Τα υβρίδια είναι σπανίως γόνιμα.
Υβρίδιο, συνεπώς, εκ του “Ύβρις”, όπου ύβρις σημαίνει:
“Αυθάδης βία πηγάζουσα εξ υπερβολικής συναισθήσεως δυνάμεως ή εκ πάθους, αυθάδεια, αλαζονεία αυθάδης, προπέτεια, συχν. εν τη Οδυσσεία ως επί το πλείστον επί των μνηστήρων.” (“Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης Liddell-Scott”)
και “ύβρις: ετυμ. εκ του υπέρ (υπέρβασις ορίου)’ υπέρ– ύπρις– ύβρις. Η ύβρις τιμωρείται αυστηρότατα υπό των θεών”.
Η Νέμεσις παραγγέλει “μηδέν υπέρ το μέτρον” και επεμβαίνει όπου διαπράττεται ύβρις, δια να αποκαταστήσει τη διαταραχθείσαν ισορροπίαν.
Η ύβρις παράγεται από την πρόθεση υπέρ, διότι υπερβαίνει το μέτρον: “ύβρις παρά την υπέρ πρόθεσιν γέγονεν, ύπερις, και κατά συγκοπίν ύπρις, και τροπή του π εις β”.” (Ο εν τη λέξει Λόγος”, Α.Τζιροπούλου-Ευσταθίου”)
Υβρίδιον, λοιπόν, εκ του “ύβρις”.. χμ.. και ίσως εκ του “ύβρις” και “Δίας, Διός”..
Ύβρις προς το Δία, προς τη Φύση, προς το σπόρο της ζωής, προς το Θεό…
Καθώς, όμως, το θέμα μας είναι ο σπόρος, η γονιμότητά του ή η τεχνητή στείρωσή του, ενδιαφέρον έχει κι ο ακόλουθος “μύθος” των αρχαίων προγόνων μας..:
Ο Αθάμας, λοιπόν, έκανε με τη Νεφέλη τέκνα δύο, τον Φρίξο και την Έλλη.
Ύστερα, όμως, παντρεύτηκε την Ινώ, η οποία του γέννησε το Λέαρχο και τον Μελικέρτη και καθώς επιβουλεύτηκε τα προηγούμενα παιδιά του, μηχανεύτηκε το εξής σχέδιο:
Έπεισε τις γυναίκες να φρυγανίσουν, να ξεράνουν τους σπόρους, λαμβάνοντάς τους κρυφά από τους άντρες, κι έτσι η γη, λαμβάνοντας το στείρο πλέον σπέρμα, καρπούς δεν ανέδιδε.
Ο Αθάμας, μες στην απόγνωση, στράφηκε προς του Δελφούς για να πάρει μιαν απάντηση για την αφορία της γης.
Η παμπόνηρη Ινώ, όμως, τους απεσταλμένους στους Δελφούς ανέπεισε, λέγοντάς τους ότι κεχρησμένο είναι για να σταματήσια η ακαρπία, να θυσιαστεί στο Δία ο Φρίξος.
Όταν μαθεύτηκε αυτό, ο καημένος ο Αθάμαντας, αναγκαζόμενος από το πλήθος των απεγνωσμένων κατοίκων πού ‘βλεπαν τη γη τους στείρα και το λιμό να καραδοκεί, έστησε το γιο του Φρίξο στο βωμό!
Η Νεφέλη όμως τον άρπαξε και μαζί με την αδερφή του Έλλη, τους έδωσε το χρυσόμαλλο Κριό, που έλαβε από τον Ερμή, για να διαφύγουν, να σωθούν, πετώντας στον ουρανό… κ.λπ., κ.λπ.,.. (λοιπά, αλλά όχι ασήμαντα…)
Αυτά, λοιπόν, περί σπόρων κι υβριδίων, σε μια εποχή που έχει γίνει πολύ “της μόδας” να στειρώνουμε φυτά, ζώα, ίσως και τους εαυτούς μας.
Σε μια εποχή που ο σπόρος της ζωής ευνουχίζεται με χίλια προσχήματα κι ένα σωρό πιστευτές δικαιολογίες, γιατί ίσως μας “είναι βολικό”, γιατί “κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη” και σίγουρα ισχύει.
Σίγουρα ο εξουθενωμένος αγρότης που καλλιεργεί βαμβάκι, “θα έχει τα δίκια του” να προτιμήσει τον αγοραστό μεταλλαγμένο σπόρο που του υπόσχεται μεγαλύτερη απόδοση.. και σίγουρα ο “φιλόζωος” “θα έχει τα δίκια του” να επιλέξει να στειρώσει τη γάτα του για να μην το σκάει από το σπίτι ζητώντας γαμπρό και για να μη γεμίσει αμέτρητα γατάκια που δε θα ξέρει τι να τα κάνει… αλλά, ποιές θα είναι οι συνέπειες;
Απλά, ας μην ξεχνάμε την ύβρι που διαπράττουμε… ας μην είμαστε τόσο σίγουροι ότι “κάνουμε το σωστό”, επειδή μ’ αυτό το μήνυμα θέλουν να μας βομβαρδίζουνε, ας μην το ωραιοποιούμε, επειδή “έτσι μας βολεύει”…
(Υ.Γ. Να μην επεκταθώ και στον κίνδυνο της υγείας μας από τα μεταλλαγμένα..)

Ζαφείρης Γεωργόπουλος

πηγή

Προβολές : 757


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα