Παγκόσμια σύγκρουση στην Ουκρανία: Το Ιράν ξεφορτώνει όπλα & Astros II από Βραζιλία στην Ρωσία- Κακή εξέλιξη & για Ισραήλ

12 Απριλίου, 2022 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

Astros II εμβέλειας μέχρι 300 χλμ πήρε η Ρωσία;

«Δεν μας ενδιαφέρει πού πάνε τα βαριά όπλα γιατί δεν τα χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή», είπε μια πηγή του Hashd al-Shaabi. «Ό,τι είναι κατά των ΗΠΑ μας κάνει ευτυχισμένους».

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις. Πληροφορίες που έρχονται από Βρετανία και Μέση Ανατολή κάνουν λόγο για μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών από το Ιράν προς την Ρωσία.

Εφόσον το Ιράν έχει θέσει σε εφαρμογή δίκτυο ενίσχυσης της Ρωσίας με πολεμοφόδια, αυτό σημαίνει πως και η Κίνα έστειλε μέσω Σερβίας όπλα στην Ρωσία. Γι αυτό και τα 12 θηριώδη μεταγωγικά Υ-20Α.

Η είδηση έχει τρομαχτικό ενδιαφέρον και για το ΝΑΤΟ αλλά και για το Ισραήλ.

Άξονας κατά ΝΑΤΟ

Έχει ενεργοποιηθεί ένας άξονας ο οποίος πολέμησε και στην Συρία και θα πολεμήσει ξανά και στην Ουκρανία: σιιτικές πολιτοφυλακές από κάθε μέρος της Μέσης Ανατολής, Ιράν-Συρία-Ρωσία και αθέατος υποστηρικτικός παράγοντας η Κίνα.

Κανείς δεν επιθυμεί πτώση ή ήττα του Β.Πούτιν και της Ρωσίας, συνεπώς ο άξονας αυτός θα φτάσει μέχρι τέλους και η αποστολή πολεμοφοδίων είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσουν και δυνάμεις όπως έχει πει ο Β.Πούτιν.

Ενδιαφέρον έχει αν η Βραζιλία έχει δώσει άδεια ή μεταφέρει όπλα προς το Ιράν με τελικό προορισμό την Ρωσία. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για παραδόσεις MLRS Astros II, ενός συστήματος που ανάλογα τους πυραύλους έχει εμβέλεια μέχρι και 300 χλμ!

Σε τελική ανάλυση, το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με μια κακή εξέλιξη:

Το Ιράν θα κεφαλαιοποιήσει την αποστολή ενισχύσεων προς την Ρωσία με παραδόσεις ρωσικών μαχητικών Su-30 και S-400… Δεν έχει κάποιο λόγο πλέον η Μόσχα να καθυστερεί τις παραδόσεις μετά και την αρνητική στάση του Ισραήλ στο θέμα της Ουκρανίας.

 

“Το Ιράν στέλνει όπλα στην Ρωσία”

 

“RPG, διάφοροι αντιαρματικοί πύραυλοι, καθώς και MLRS Astros II από τη Βραζιλία, έχουν σταλεί στη Ρωσία από το Ιράκ” αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία λαμβάνει πυρομαχικά και στρατιωτικό υλικό που προέρχεται από το Ιράκ με τη βοήθεια ιρανικών δικτύων λαθρεμπορίου όπλων.

Αυτό ανέφεραν μέλη ιρακινών σιιτικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν και περιφερειακές υπηρεσίες πληροφοριών με γνώση της διαδικασίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει σταλεί μέχρι και ένα ιρανικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα Bavar 373, παρόμοιο με το ρωσικό S-300, σύμφωνα με πηγή που βοήθησε στην οργάνωση της μεταφοράς. (Ίσως οι ιρανοί θέλουν να κάνουν κάποιες δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες μάχης.)

Η Μόσχα αναγκάζεται να στηριχθεί στο Ιράν, τον στρατιωτικό του σύμμαχο στη Συρία, μετά τις νέες κυρώσεις που προκλήθηκαν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι εξελίξεις έχουν επίσης τεράστιες επιπτώσεις στην κατεύθυνση και τον όγκο του εμπορίου στη διεθνή επιχείρηση διακίνησης όπλων.

“Πώς έγινε η μεταφορά”

 

Το Ιράκ έχει φιλοξενήσει αμερικανικά και δυτικά στρατεύματα από την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, και οι ΗΠΑ έχουν εκπαιδεύσει και προμηθεύσει διάφορες μονάδες ιρακινών και ειδικών δυνάμεων για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση της Βαγδάτης. Μετά από δύο δεκαετίες πολέμου, η χώρα είναι γεμάτη όπλα.

Μεγάλο μέρος του οπλισμού έχει περάσει στα χέρια σιιτών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίες αντιτίθενται στην παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα, αλλά από το 2016 έχουν ενσωματωθεί επίσημα στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ ως μέρος της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους.

RPG και αντιαρματικοί πύραυλοι βρίσκονται στην κατοχή της Hashd al-Shaabi, της πιο ισχυρής σιιτικής πολιτοφυλακής.

Ο οπλισμός μεταφέρθηκε στο Ιράν μέσω της συνοριακής περάσματος Salamja στις 26 Μαρτίου, όπου παρελήφθησαν από τον ιρανικό στρατό.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Ρωσία δια θαλάσσης” είπε ένας στρατιωτικός διοικητής της πολιτοφυλακής που ελέγχει τη διάβαση.

 

Τί όπλα έστειλε το Ιράν

 

“Η Ḥashd al-Shaabi έστειλε τουλάχιστον δύο MLRS Astros II, σχεδιασμένα από τη Βραζιλία, γνωστά στο Ιράκ ως Sajil-60. Τα Astros II μεταφέρθηκαν στο Ιράν την 1η Απριλίου” σύμφωνα με πηγή εντός της οργάνωσης.

«Δεν μας ενδιαφέρει πού πάνε τα βαριά όπλα γιατί δεν τα χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή», είπε μια πηγή του Hashd al-Shaabi. «Ό,τι είναι κατά των ΗΠΑ μας κάνει ευτυχισμένους».

Τρία φορτηγά πλοία ικανά να μεταφέρουν τέτοια φορτία –δύο με ρωσική σημαία και ένα με σημαία Ιράν– διέσχισαν την Κασπία Θάλασσα από το λιμάνι Μπαντάρ Ανζαλί του Ιράν προς το Αστραχάν, μια ρωσική πόλη στο δέλτα του Βόλγα, εντός των χρονικών πλαισίων που είχαν καθοριστεί.

«Αυτό που χρειάζονται οι Ρώσοι στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι πυραύλους. Αυτά απαιτούν ικανότητα μεταφοράς καθώς είναι εύθραυστα και εκρηκτικά», δήλωσε ο Yörük Işık, ειδικός σε θέματα ναυτιλιακών υποθέσεων με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

«Δεν είναι επίσης το είδος της δραστηριότητας που θα μπορούσε να εντοπιστεί από δορυφορικές εικόνες, καθώς μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλα κιβώτια και κανονικά εμπορευματοκιβώτια αποστολής».

“Θα κάνουν διαφορά στην Ουκρανία”

Ο Mohaned Hage Ali, συνεργάτης στο Carnegie Middle East Center, δήλωσε:

«Αυτό το είδος εξελιγμένου όπλου [συστήματα εκτοξευτών πυραύλων] θα έκανε μεγάλη διαφορά στο έδαφος στην Ουκρανία. Η Ḥashd al-Shaabi ελέγχει μεγάλο μέρος της συνοριακής περιοχής με το Ιράν, κάτι που θα διευκόλυνε αυτή τη συναλλαγή.

«Άλλες χώρες όπως η Κίνα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές σχετικά με την παροχή όπλων στη Ρωσία τώρα, δεδομένης της κατάστασης των νέων κυρώσεων. Και το Ιράν, ως μέρος αυτού του άξονα, θέλει να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα χάσει έδαφος σε αυτή τη σύγκρουση.

«Εάν αποσταθεροποιηθεί ο Πούτιν, αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για το Ιράν, ιδιαίτερα στη Συρία, όπου η Δαμασκός εξαρτάται από τη ρωσική αεροπορική υποστήριξη και η Ρωσία συντονίζεται για να αποφύγει την άμεση σύγκρουση μεταξύ αυτών και του Ισραήλ».

Οι εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου περιλαμβάνουν απαγορεύσεις σε ανταλλακτικά διπλής χρήσης – για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς – όπως ορισμένους τύπους ηλεκτρονικών συσκευών.

Οι ρωσικές στρατιωτικές εταιρείες φέρεται να έχουν πληγεί σκληρά από τους νέους περιορισμούς, με την Ουκρανία να λέει ότι το κύριο εργοστάσιο κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων της χώρας έχει ξεμείνει από εξαρτήματα για την κατασκευή μονάδων.

Όπλα και μέσω Γεωργίας

Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγόρησαν τη Γεωργία ότι δεν εμπόδισε τη Ρωσία να λάβει στρατιωτικό υλικό.

“Οι γεωργιανές υπηρεσίες έλαβαν οδηγίες από την πολιτική ηγεσία της χώρας να μην παρεμβαίνουν σε κανάλια λαθρεμπορίου από την «ανατολική Ασία» που έχουν σχεδιαστεί για να παρακάμψουν τις νέες δυτικές κυρώσεις” ανέφερε η διεύθυνση πληροφοριών του Κιέβου.

Γεωργιανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ουκρανικοί ισχυρισμοί ήταν αβάσιμοι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα όπλα στρατιωτικής υπεροχής και βοήθεια για την υποστήριξη της επιχείρησης της στην Ουκρανία.

Astros II εμβέλειας μέχρι 300 χλμ για Ρωσία;

 

Ακόμη δεν είναι γνωστά ποια συστήματα Astra II διέθετε το Ιράν και με τι πυραύλους. Ή αν έστειλε η Βραζιλία πυραύλους  AV-TM 300.

Πάντως, το Astros II, αναφέρεται και ως Astros 2020, είναι η πλέον σύγχρονη έκδοση του συστήματος και φέρεται πάνω σε οχήματα Tatra.

Οι πύραυλοι που βάλει το Atros II Mk.6 είναι οι AV-TM 300 καθώς και οι κατευθυνόμενες ρουκέτες AV-SS-G40 υψηλής ακρίβειας μέγιστου βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων.

Επιπλέον, εξοπλίζεται με τις ρουκέτες SS-60 με μέγιστο βεληνεκές τα 70 χιλιόμετρα, με τις ρουκέτες SS-80 (μέγιστο βεληνεκές τα 90 χιλιόμετρα) καθώς και με τις SS-150 (μέγιστο βεληνεκές 150 χιλιόμετρα).

Τέλος υπάρχει και ο πύραυλος AV-TM 300 , αναφέρεται και ως MTC-300, ο οποίος επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 300 χιλιόμετρα με μεγάλη ακρίβεια (πιθανότητα κυκλικού σφάλματος 30 μέτρα).

Ο AV-TM 300 έχει σχεδιαστεί προκειμένου να προσβάλει στρατηγικής σημασίας στόχους με μεγάλη ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις.

Δείτε βίντεο


Πηγή

Προβολές : 412


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα