Πράξη πολέμου η προσάραξη του πλοίου στην Διώρυγα του Σουέζ.

Πράξη πολέμου η προσάραξη του πλοίου στην Διώρυγα του Σουέζ.

29 Μαρτίου, 2021 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:749
Μοίρασέ το

Αν η πράξη αυτή δεν είναι τρομοκρατική ενέργεια τότε σίγουρα κάποιος…τεστάρει την δύναμη του σε περίπτωση έναρξης εχθροπραξιών.

Η παγκόσμια οικονομία εισέπραξε  ένα προειδοποιητικό μήνυμα τις τελευταίες ημέρες με την προσάραξη μέσα στο κανάλι της διώρυγας του Σουέζ του γιγαντιαίου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, του EVER GIVEN.

 

 

 

Μόνο τυχαίο δεν είναι γεγονός.

Θα το δούμε στην πορεία…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Πράξη πολέμου η προσάραξη του πλοίου στην Διώρυγα του Σουέζ.

Η προσάραξη ενός τέτοιου μεγέθους φορτηγού πλοίου στην Διώρυγα του Σουέζ μπορεί να θεωρηθεί τρομοκρατική πράξη αν αναλογιστεί κανείς ότι η ζημιά που δημιουργεί είναι αντάξια της επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στην Νέα Υόρκη.Αν η πράξη αυτή δεν είναι τρομοκρατική ενέργεια τότε σίγουρα κάποιος…τεστάρει την δύναμη του σε περίπτωση έναρξης εχθροπραξιών.Η παγκόσμια οικονομία εισέπραξε  ένα προειδοποιητικό μήνυμα τις τελευταίες ημέρες με την προσάραξη μέσα στο κανάλι της διώρυγας του Σουέζ του γιγαντιαίου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, του EVER GIVEN. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο σκάφος το οποίο έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 20.000 μεταλλικών containers.Η προειδοποίηση απευθύνεται προς όλους τους μηχανισμούς και τις δομές που διασφαλίζουν την ομαλή ροή της προμήθειας αγαθών στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες του πλανήτη. Η προσάραξη του EVER GIVEN στη διώρυγα του Σουέζ, η οποία προκάλεσε το απόλυτο «έμφραγμα» στη ναυσιπλοΐα μέσω της διώρυγας και προς τις δύο κατευθύνσεις, απέδειξε πόσο ευάλωτο είναι το παγκόσμιο δίκτυο μεταφοράς αγαθών κάθε είδους από και προς τις μεγάλες αγορές του πλανήτη, αλλά και από τις χώρες παραγωγής των αγαθών αυτών, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκονται στη νοτιοανατολική Ασία.

Το «έμφραγμα» που προκλήθηκε  επέβαλε ένα απίστευτο μποτιλιάρισμα και στις δύο εισόδους της διώρυγας του Σουέζ, δηλαδή τόσο σε εκείνη από την Ερυθρά θάλασσα όσο και αυτή από τη Μεσόγειο.

Εκατοντάδες πλοία ξαφνικά ακινητοποιήθηκαν περιμένοντας τη σειρά τους για να διασχίσουν το κανάλι.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού ενδεχομένως να χρειαστούν πολλές ημέρες, ακόμα και εβδομάδες που είναι απευκταίο σενάριο για να αποκολληθεί το EVER GINEN από τη διώρυγα.

Σε μία τέτοια περίπτωση αναμένεται να προκληθεί γενική αστάθεια στη λειτουργία των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων διακίνησης αγαθών, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τις εθνικές οικονομίες αφενός, αλλά και για το πορτοφόλι του μέσου καταναλωτή αφετέρου.

Ήδη από τα πρώτα 24ωρα του «εμφράγματος» της διώρυγας του Σουέζ εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου από τον φόβο της διακοπής μια ομαλής προμήθειας με μαύρο χρυσό των διεθνών αγορών.

Αργότερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου εξομαλύνθηκαν, αλλά αυτή η διακύμανση κατέδειξε το πόσο ευάλωτη είναι η διεθνής οικονομία.

 

Όπως σημειώνει και η ΝΥΤ σε πρωτοσέλιδη ανάρτησή της, η προσάραξη του EVER GINEN στη διώρυγα του Σουέζ είναι μια γενικότερη προειδοποίηση προς την παγκόσμια οικονομία για το πώς είναι δυνατόν να προκληθούν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία της από απλά ατυχήματα λόγω απόλυτης εξάρτησης αυτής της παγκόσμιας οικονομίας από την υπερβολική παγκοσμιοποίηση.Το Money Review επισημαίνει, ότι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν τώρα το διεθνές εμπόριο ήταν να κλείσει η αρτηρία από την οποία περνά το 12% των εμπορευμάτων που διακινείται μέσω θαλάσσης στον κόσμο.

Κάθε μέρα που περνά χωρίς να ανοίγει η διώρυγα, περίπου 3-5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου καθυστερούν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Επίσης σε ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg αναφέρεται πως κάθε εικοσιτετράωρο κατά το οποίο συνεχίζεται το «έμφραγμα» στη διώρυγα του Σουέζ κοστίζει στο παγκόσμιο εμπόριο 9,6 δισ. δολάρια.

Το φορτίο του πλοίου προερχόταν από την Κίνα έχει σημαία Παναμά και ανήκει σε εταιρεία από την Ταιβάν.

Όλοι γνωρίζουν την κόντρα μεταξύ Ταιβάν-Κίνας και τις στρατιωτικές κινήσεις του Πεκίνου γύρω από αυτήν. Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά στρατιωτικά την Τάιπει.

Η Διώρυγα του Σουέζ είναι ο διάδρομος κλειδί για τον “Δρόμο του Μεταξιού” που ενώνει την Άπω Ανατολή με την Ε.Ε. Αυτό που δεν κατάφεραν οι Γερμανοί με τα άρματα μάχης να καταλάβουν το Σουέζ, το κατάφεραν οι Αμερικανοί που ελέγχουν την Ταιβάν αλλά ελέγχουν και την έτερη διώρυγα αυτή του Παναμά.

Είναι απολύτως φυσιολογικό αποτέλεσμα μετά την διακοπή των μεταφορών λόγο της προσάραξης, οι τιμές πετρελαίου να ανέβουν πολύ.

Το μήνυμα όμως είναι να γίνει επίδειξη ισχύος, στο πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να κλείσει τις παγκόσμιες μεταφορικές οδούς και να απομονώσει ένα τμήμα του πλανήτη από ένα άλλο. Η ζημιά που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία  ανέρχεται στα 10 δισ. δολάρια ημερησίως.

Οι Ρώσοι θεωρούν ότι η προσάραξη του τεράστιου φορτηγού πλοίου Ever Given στην Διώρυγα του Σουέζ, είναι καθαρή “τρομοκρατική ενέργεια” και μάλιστα το πάνε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι είναι “ενέργεια που την συναντάμε μόνο σε περιόδους πολέμου”.

Οι Ρώσοι εκτιμούν πως με αυτή την ενέργεια, οι ΗΠΑ έπληξαν την Κίνα.

Το συμβάν αυτό μπορεί να σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή για το παγκόσμιο εμπόριο..

Η Διώρυγα του Σουέζ, ο πιο κοντινός δρόμος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας διακόπηκε από ένα από τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας του.

Περισσότερα από 50 πλοία περνούν την Διώρυγα σε καθημερινή βάση και από τις δύο πλευρές με ένα μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας μεταφορικής κίνησης να διεξάγεται εκεί”.

Οι συνέπειες στην μεταφορά υδρογονανθράκων και πετρελαίου είναι ανυπολόγιστες.

Η Διώρυγα του Σουέζ έχει ξανά κλείσει μόνο κατά την διάρκεια των πολέμων Ισραήλ-Αράβων.Και τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Αν διαρκέσει πολλές ημέρες ακόμη, η ζημιά που θα προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιο Κραχ. Τα πλοία πλέον θα αναγκαστούν να αλλάξουν πορεία προσπερνώντας το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Αυτά θα απογειώσει τα ναύλα και τις τιμές των αγαθών.

Θα υπάρξει έλλειψη υδρογονανθράκων στην αγορά με αποτέλεσμα την ανεξέλικτη αύξηση στις τιμές.

Η πιθανή παράκαμψη του Σουέζ με τον περίπλου της Αφρικής, όπως γινόταν μέχρι πριν ενάμιση αιώνα, υπολογίζεται ότι πέραν της καθυστέρησης συνιστά πρόσθετο κόστος 300.000 δολαρίων σε καύσιμα.

Ίσως η Ρωσία να ωφεληθεί από το ατύχημα στο Σουέζ.

Και δεν πρόκειται μόνο λόγω των τιμών στα αγαθά, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Το ατύχημα στο Σουέζ σηματοδοτεί και την ανάγκη δημιουργίας ενός Νότιου Διαδρόμου που θα είναι εναλλακτικός στο Σουέζ.

Ο Peter Berdowsk η εταιρεία του οποίου εργάζεται στο σημείο για να αποκαταστήσει το πρόβλημα, αποκάλυψε σε ΜΜΕ της Ολλανδίας πως η Διώρυγα θα δοθεί στην κυκλοφορία σε ημέρες  ακόμη και εβδομάδες.

Ανάμεσα στα πλοία αναμένουν να περάσουν βρίσκονται και περίπου 60 τάνκερ με εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Οι εκσκαφείς πρέπει να σκάψουν σε βάθος 12-16 μέτρων στην άμμο,  να αφαιρέσουν 20.000 κυβικά μέτρα άμμου για να απελευθερωθεί το πλοίο και να μπορέσει να μετακινηθεί.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία σε ανακοίνωσή της ζήτησε συγγνώμη για την χρονοβόρα διαδικασία και το κλείσιμο της διώρυγας.

Το πλοίο έχει μάκρος 400 μέτρα και πλάτος 59, ενώ ζυγίζει 224.000 τόνους. Επιπλέον, μεταφέρει πάνω του 20.000 κοντέινερ. Επομένως, η ρυμούλκησή του καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη.

 

 

Πηγή

Προβολές : 749


Μοίρασέ το:Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα