Προσπάθεια λογικής προσέγγισης των ανεξήγητων

Προσπάθεια λογικής προσέγγισης των ανεξήγητων

20 Μαΐου, 2020 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:174
Μοίρασέ το
 
 
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΡΥΘΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΜΑΣ, ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΦΛΑΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ.
ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΤΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ
 
 
 
 
Όταν τα λόγια αποτυγχάνουν, μιλάει η Μουσική
Θέλουν να κτυπήσουν και τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και την ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ.
 
 
Καλλιόπη Σουφλή
 
 

 
 
Και όσο περνάει ο καιρός βιώνοντας καταστάσεις που μόνο σε δυστοπικές ταινίες βλέπαμε, κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με το παράλογο, καθώς ανυποψίαστοι κουτουλάμε πάνω σε τοίχους παράνοιας και ανεξήγητων φαινομένων.
 

Θα μου πείτε, επιζήσαμε, είμαστε ακόμα ζωντανοί κατά το προσφιλές άσμα . Όχι φίλοι μου. Κανείς δε νοείται ζωντανός υπό τέτοιες συνθήκες.
 
Και το ανησυχητικό είναι πως τείνουμε να τις συνηθίσουμε ενώ κάποιοι προσαρμόστηκαν πλήρως εξ αρχής δεδομένης της λοβοτομικής παρέμβασης των ΜΜΕ στους εξαντλημένους και άνευ περιεχομένου εγκεφάλους τους.
 
Πραγματικά κάθε πρωί που ξυπνώ, αναρωτιέμαι τι άλλο καινούργιο θα σκαρφιστούν που υπο κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να σηκωθούν τα πόδια και να χτυπήσουν το κεφάλι ακούγοντάς το.
 
Και μετά φτάνω στην τραγική θέση να διαπιστώνω πως αμέτρητοι συμπολίτες αυτό το τρελό, το παράλογο , το εξωφρενικό το έχουν κάνει γαργάρα.
 
Έτσι και σήμερα το πρωί.
 
Ανοίγουν οι δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης!!!
Μέχρι εδώ όλα καλά.
 
Κι εκεί σκάει η χλαπάτσα της ημέρας:
 
α. Απαγορεύεται η διδασκαλία και η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, τυμπάνων καθώς και η φωνητική διδασκαλία.
 
 
Και οι ποινές:
 
1η παράβαση: Διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες.
 
2η παράβαση: Διοικητικό πρόστιμο τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες.
!!!!!!!!!!!!!!
 
 
 
Εύλογη απορία: Τα έγχορδα (πιάνο και τα υπόλοιπα) γιατί προφανώς εξαιρούνται της απαγόρευσης;
 
 
Κι εδώ κουτουλώντας πάνω στο παράλογο και ανεξήγητο αυτό δεδομένο, προσπαθώ να κατανοήσω τα βαθύτερα κίνητρα.
 
Κι ας υποθέσουμε πως με τα πνευστά φυσάς αέρα και σάλια, με το τραγούδι το ίδιο.
 
Με τα κρουστά τι συμβαίνει;
 
Λόγω της ιδιαίτερης σχέσης μου με τα όργανα αυτά καθώς και της επι σειρά ετών διδασκαλίας του Ρυθμού, θα κάνω μια προσέγγιση που ίσως σε κάποιους που θα δουν επιφανειακά το θέμα, φανεί παιδαριώδης.
 
Εδώ θα ήθελα να υπενθυμίσω πως η ενοχοποίηση κάποιων πραγμάτων και εννοιών στο ανθρώπινο υποσυνείδητο αποτελεί πλέον πάγια τακτική.
 
Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή σε μια προσπάθεια εξήγησης του φαινομένου.
Υποθέσεις κάνουμε. Έχοντας ανοιχτό και ελεύθερο πεδίο σκέψης.
 
Οι μη διαθέτοντες ένα τέτοιο πεδίο σκέψης μπορείτε να σταματήσετε την ανάγνωση του κειμένου αυτού εδώ, διότι θα είναι χάσιμο χρόνου για σας…
 
 
Αναδρομή 1η
 
Ρέα, Η Μεγάλη Μητέρα των Θεών ήταν η κόρη της Γαίας και του Ουρανού.
Η Ρέα ήταν μητέρα του Δία, του Ποσειδώνα και του Άδη αλλά και των τριών μεγάλων θεοτήτων, της Ήρας, της Δήμητρας και της Εστίας.
 
Δηλαδή, στα παιδιά της Ρέας οφείλουμε την απαρχή των Ολύμπιων θεών από τους οποίους προήλθαν οι νεότερες γενιές.
Στις τελετές και στις γιορτές η Ρέα εμφανιζόταν με αρσενικά όντα που τη συνόδευαν σε εκστατικούς χορούς κάτω από τους δυνατούς ήχους των μουσικών αυλών, κρουστών και ξύλινων οργάνων.
 
 
Αναδρομή 2η
 
Στην Ελληνική μυθολογία οι Κουρήτες ήταν Δαίμονες ( Δαΐμονες, ειδήμονες) που η λατρεία τους εντοπίζεται κυρίως στηΦρυγία και στην Κρήτη που κατά παράδοση ονομαζόταν και Κουρήτις.
Στη Φρυγία φέρονται ως ακόλουθοι της Κυβέλης – Ήρας στην οργιαστική της λατρεία.
 
Αντίθετα στην Κρήτη μνημονεύονται ως «άγρυπνοι φύλακες» του Δία που κάλυπταν με τις ένοπλες ορχήσεις και τον θόρυβο των όπλων τους και των κρουστών οργάνων τους, τους κλαυθμούς του για να μη τον ακούσει ο θεός Κρόνος.
 
 
Αναδρομή 3η
 
ΤΟ ΤΥΜΠΑΝΟ : όργανο κατεξοχήν «γυναικείο», χρησιμοποιείτο περισσότερο στις οργιαστικές λατρείες – πχ Βακχικές. Όπως και όλα εξάλλου τα κρουστά, δεν χρησιμοποιείτο για καθαρά μουσικούς σκοπούς, αλλά κυρίως σε τελετές και λατρευτικού χαρακτήρα θρησκευτικές εκδηλώσεις.
 
ΤΑ ΚΥΜΒΑΛΑ : κατασκευασμένα από μέταλλο, συνδέονταν κατεξοχήν με την διονυσιακή λατρεία και τελετές.
 
 
Αναδρομή 4η
 
 
Τα κρουστά αποτελούν τη μεγαλύτερη οικογένεια οργάνων στον κόσμο της μουσικής.
 
Σύμφωνα με έρευνες ανθρωπολόγων και των ιστορικών επιστημόνων, κάποια εξ αυτών υπήρξαν τα πρώτα μουσικά όργανα που χρησιμοποίησε ο πρωτόγονος άνθρωπος: τα παλαμάκια, τα χτυπήματα των ποδιών στο έδαφος, το χτύπημα του στήθους και των μηρών με τα χέρια, οι ήχοι των εργαλείων, οι ήχοι της φύσης και των ζώων, ήταν τα πρώτα ερεθίσματα που οδήγησαν τους πρωτόγονους να πειραματιστούν και να κατασκευάσουν τα πρώτα ιδιόφωνα κρουστά.
 
Μάλιστα κάποια κρουστά κατασκευάστηκαν τόσο νωρίς, που καταλήγουμε να αναρωτιόμαστε αν ανακαλύφθηκαν και πριν από τα εργαλεία.
Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούνταν κυρίως σε εορτές και τελετές διονυσιακού χαρακτήρα. Οι μουσικοί, σε εκστατική κατάσταση, χτυπούσαν τα κρουστά, ιδιαίτερα προς τιμήν της Κυβέλης και του Διονύσου, αυξάνοντας σταδιακά την ένταση και το ρυθμό.
 
 
Αναδρομή 5η
 
Ο Πυρρίχιος Χορός, ή Χορός της Φωτιάς, αναπόσπαστο κομμάτι που ποντιακού πολιτισμού -και όχι μόνο- προκαλεί παρόμοιες ανατριχίλες ακόμα και στα σημερινά, σύγχρονα αυτιά, καθώς πρόκειται για τον αρχαιότερο ελληνικό πολεμικό χορό.
 
Η ιστορία θέλει τους Κουρήτες να χορεύουν πρώτοι τον Πυρρίχιο Χορό για να σώσουν τον νεογέννητο Δία από τον Κρόνο που ήθελε να τον κατασπαράξει, χτυπώντας με δύναμη τα δόρατά τους στη γη για να καλύψουν με το θόρυβο το κλάμα του μωρού. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες εκδοχές, ενώ ο Πλάτωνας είχε πει πως «ο Πυρρίχιος είναι θείο δώρο των θεών προς τους ανθρώπους».
 
Στην πορεία, ο Πυρρίχιος έγινε κομμάτι της στρατιωτικής εκπαίδευσης των αρχαίων Ελλήνων, με τους Σπαρτιάτες να τον μαθαίνουν από την ηλικία των 5 ετών και τους Μακεδόνες να τον θεωρούν χορό των δυνατών πολεμιστών.
 
 
 
Ουκ ολίγες οι αναφορές της χρησιμότητας των τυμπάνων και γενικότερα των κρουστών στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας καθώς και του ρόλου τους στις καθημερινές εκδηλώσεις της ζωής σε όλους τους πολιτισμούς.
 
Αποτελούν πανάρχαια σκεύη δημιουργίας ήχου για θρησκευτικούς, πολεμικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς και συναντώνται σε όλους τους πολιτισμούς που παρουσιάστηκαν στη Γη.
 
Κοινώς τηρούν τον Ρυθμό που ως ρυθμός (αρχαία ελλ. ῥυθμός – “κάθε τακτική επαναλαμβανόμενη κίνηση,συμμετρία”) μπορεί γενικά να οριστεί “οποιαδήποτε κίνηση που χαρακτηρίζεται από την οργανωμένη διαδοχή ισχυρών και αδύναμων στοιχείων (ή/και το αντίθετο)».
 
Αυτή η γενική έννοια του ρυθμού ως τακτικής επαναλαμβανόμενης κίνησης, μπορεί να παρατηρηθεί σε μια ευρεία ποικιλία φυσικών φαινομένων, τα οποία διακρίνονται από μία περιοδικότητα που μπορεί να έχει εύρος από μερικά μικροδευτερόλεπτα έως και εκατομμύρια χρόνια.
 
 
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΡΥΘΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΜΑΣ, ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΦΛΑΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ.
ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΤΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ

 

Κλείνοντας, ας ακούσουμε μερικά μουσικά κομμάτια όπου κυριαρχούν τα κρουστά κι ας αφουγκραστούμε τα συναισθήματα που μας προκαλούν.
 
Ίσως τότε, μπορέσουμε να δώσουμε μια λογική εξήγηση στα ανεξήγητα…
 

 

 

 

Μάρη Λιώκη 20/5/2020

 

Πηγή

Προβολές : 174


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα