Πόσο μετράει άραγε ο χρόνος;

Πόσο μετράει άραγε ο χρόνος;

7 Νοεμβρίου, 2020 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:159
Μοίρασέ το

Για έναν ανεκπλήρωτο στόχο, για ένα απωθημένο βαθιά ριζωμένο στο στέρνο, για ένα τραγούδι, για μια πλούσια αγκαλιά. Όλα μοιάζουν μικροσκοπικά μόλις φτάσουν στην πόρτα σου, σε ένα πακέτο που μόλις ανοιχτεί επιστρέφεις ξανά στην αφετηρία σου. Και ο χρόνος κυλά. Προχωρά.

 

 

 

Όπως είχε γράψει ο Σοπενχάουερ, “τα πρώτα σαράντα χρόνια, μας δίνουν το κείμενο… τα επόμενα τριάντα τα σχόλια επί του κειμένου, για να αντιληφθούμε το πραγματικό νόημα, τα ηθικά διδάγματα και τις λεπτές έννοιες του κειμένου”

 

Καλλιόπη

Γράφει η Ειρήνη Σταυρακάκη

 

Όλα μικροσκοπικά. Οι μέρες, οι νύχτες, τα χρώματα. Ακόμη και οι άνθρωποι μοιάζουν μικροσκοπικοί. Σαν ένα τριανταφυλλάκι –θαρρώ- που ανθίζει. Ένα μπουμπούκι που γέρνει το πρόσωπό του προς το φως.

Κάθε λεπτό μέσα στη μέρα κάνει αργές κι απαλές κινήσεις για να εκτεθεί ολόκληρο στο μακρόκοσμο της ολόφωτης μέρας. Μέχρι την επόμενη, κάθε του πέταλο έχει αγγίξει το φως, έχει λουστεί τα αρώματα της Αφροδίτης. Πόσο μετρά άραγε για κείνο ο χρόνος;

Όλα μικροσκοπικά. Κάθε λεπτό για κείνο το άνθος φαντάζει το έτος. Λες να ναι πιο σοφό από μας; Ισχυρίζονται οι παλιοί πως κάθε χρόνο ο άνθρωπος αποκτά εμπειρίες και γίνεται πιο σοφός μέσα στον κόσμο.

Κι αφού σε μας ο χρόνος μετρά διαφορετικά, μπορώ να καταλάβω τη σοφία που ενυπάρχει στη φύση. Ένα τριανταφυλλάκι τόσο δα μπορεί να αγγίξει την ψυχή σου, να κερδίσει το σεβασμό σου αν το αντικρίσεις με άλλη ματιά.

Υπάρχουν ιστορίες για ανθρώπους που πούλησαν την ψυχή τους σε μαύρη μαγεία με αντάλλαγμα το να ζήσουν για πάντα. Το «ελιξίριο της ζωής», η «αλχημεία» όπως τη χαρακτήρισαν πολλοί στα βάθη του χρόνου. Άραγε οι σκέψεις αυτές έγιναν χάριν σοφίας ;

Ή μήπως υπήρχε ανέκαθεν ο φόβος του γήρατος που κάνει το σώμα πιο μαλθακό; Μπορεί οι απόψεις να διίστανται ή η μια να είναι προέκταση της άλλης. Δεν ξέρω καθόλου από αλχημεία, αλλά ούτε κι από σοφία. Όλα και πάλι μου φαντάζουν μικροσκοπικά.

Ανοίγοντας ένα βιβλίο οποιασδήποτε υφής –λογοτεχνία, ιστορία, φυσική, γεωμετρία- πάντα υπάρχει ένας σκοπός. Ένα ανθρώπινο συναίσθημα που προσπαθεί να γείρει στο φως. Ένας έρωτας, μια μονομαχία για εξουσία, ένα θεώρημα που προσπαθεί να καταρρίψει το προηγούμενο.

Όλα τα ανθρώπινα πάθη σε σελίδες ατέλειωτες. Ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να ζήσει για πάντα άραγε θα τολμούσε να τα βιώνει όλα αυτά ξανά και ξανά; Θα ήταν ευχή ή κατάρα για κείνον; Όλη η σοφία των χρόνων θα μπορούσε να αγκαλιάσει την «αμαρτωλή» του ψυχή; Όλα τόσο μικροσκοπικά σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.

Για έναν ανεκπλήρωτο στόχο, για ένα απωθημένο βαθιά ριζωμένο στο στέρνο, για ένα τραγούδι, για μια πλούσια αγκαλιά. Όλα μοιάζουν μικροσκοπικά μόλις φτάσουν στην πόρτα σου, σε ένα πακέτο που μόλις ανοιχτεί επιστρέφεις ξανά στην αφετηρία σου. Και ο χρόνος κυλά. Προχωρά.

Με ή χωρίς εσένα. Με σοφία ή δίχως σοφία…

 

Πηγή

Προβολές : 159


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα