«Συναγερμός» στην Αθήνα για τα ΕΞΙ ναυτικά μίλια – Ώρα κρίσιμων αποφάσεων (ΧΑΡΤΗΣ)

«Συναγερμός» στην Αθήνα για τα ΕΞΙ ναυτικά μίλια – Ώρα κρίσιμων αποφάσεων (ΧΑΡΤΗΣ)

13 Οκτωβρίου, 2020 7 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:275
Μοίρασέ το
 

Καλλιόπη Σουφλή

reis_6milia
Τι συμβαίνει αυτή την στιγμή με την Τουρκία…
Το τείχος που πρέπει να υψώσει η Ελλάδα!

Τα χωρικά ύδατα είναι γνωστά και ως αιγιαλίτιδα ζώνη.

Συνιστούν την φυσική επέκταση της εθνικής κυριαρχίας μίας χώρας, πέρα από τις ακτές. Στα χωρικά ύδατα, κάθε κράτος έχει κυριαρχικό δικαίωμα πάνω, επί και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μπορεί δηλαδή να κάνει ό,τι θέλει στον εναέριο χώρο, στα ύδατα, στον βυθό και στο υπέδαφος.

Το 1994, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων ορίστηκε στα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές.

Το ελληνικό κράτος προέβη στην ενεργοποίηση αυτού του δικαιώματος, στο Ιόνιο, ενώ αυτό μπορεί να το κάνει και στο Αιγαίο, κάτι που μάλιστα, σύμφωνα με στρατιωτικούς, χρειάζεται αυτή την στιγμή.

 

Αυτό γιατί η Τουρκία, ενώ πριν έστελνε το ερευνητικό Oruc Reis σε διεθνή ύδατα, άνωθεν της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά μακριά από τα νησιά μας (ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ: η χώρα μας έχει κυριαρχικά δικαιώματα μόνο στον βυθό και στο υπέδαφος. Εφόσον οριοθετηθεί ΑΟΖ τότε η χώρα μας θα έχει κυριαρχικό δικαίωμα και στα ενδιάμεσα ύδατα αλλά όχι εθνική κυριαρχία επί της επιφάνειας της θάλασσας) προσποιούμενο πως κάνει έρευνες, αυτή την φορά ανακοίνωσε πως το ερευνητικό θα πλεύσει στην περιοχή 6-12 ναυτικών μιλίων στο Καστελόριζο (ισχυρίζονται πως θα φτάσουν μόλις 6,5 ναυτικά μίλια από το ακριτικό νησί) αμφισβητώντας το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκταθεί στα 12 ναυτικά μίλια.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΣΑΦΕΣ: Μέχρι η Ελλάδα να επεκτείνει από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, ο συγκεκριμένος χώρος θεωρείται ακόμα «διεθνή ύδατα». Οι Τούρκοι, όμως, θέλουν να αμφισβητήσουν το δικαίωμα επέκτασης της Ελλάδας από τα 6 στα 12 μίλια.

Μάλιστα, από το 1995, η Τουρκία θεωρεί ως αιτία πολέμου την επέκταση  των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

ΑΡΑ: Η αποστολή του «Ορούτς Ρέις» για έρευνες σε έκταση, η οποία φθάνει ακόμα και 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, τουτέστιν σε περιοχή όπου η Ελλάδα διατηρεί κάθε δικαίωμα να επεκτείνει την κυριαρχία της από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, ΙΣΩΣ αποτελεί κίνηση κατακόρυφης αύξησης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με προφανή στόχο την τεχνητή πρόκληση ελεγχόμενης στρατιωτικής κρίσης, με την Ελλάδα να έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα πως σε τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρξει ανάφλεξη από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο.

Το βόρειο τμήμα της νέας τουρκικής NAVTEX – Για την πιο ακραία πρόκληση της Τουρκίας κάνουν λόγο πολιτικοί και αναλυτές!

Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα επί της αρχής παραμένει υπέρ του διαλόγου, καθίσταται σαφές πως στην παρούσα φάση οι διερευνητικές επαφές είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθούν.

Κύρια αιτία της τουρκικής επιστροφής στην τακτική των εντάσεων, είναι η ΑΡΝΗΣΗ της Αθήνας να αποδεχθεί ότι οι διερευνητικές επαφές αποτελούν φόρουμ για συζήτηση οποιασδήποτε άλλης διαφοράς, από εκείνη της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ και χωρικά ύδατα). Οι Τούρκοι θέλουν να διαπραγματευτούν με εμάς λες και έχουμε χάσει τον πόλεμο.

Τι θα κάνει τώρα η Αθήνα;

Πριν από λίγο, ο υποναύαρχος, Στέλιος Φενέκος, μιλώντας στον ρ/σ «Πρώτο Θέμα» για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι αυτή την φορά, το κρίσιμο ζήτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει τις έρευνες το Oruc Reis και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελόριζου, όπου είναι η κόκκινη γραμμή για την Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει η Αθήνα, να κηρύξει τα 12 μίλια πριν γίνει παράβαση.

Τόνισε όμως, ότι αυτή η περίπτωση είναι casus belli για την Άγκυρα. Έτσι διατείνονται, εδώ και χρόνια, οι Τούρκοι τουλάχιστον.

Που θα οδηγηθούν τελικά τα πράγματα;

O καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η είσοδος του ερευνητικού σκάφους πέραν των 12 ακόμη περισσότερο έως τα 6,5 μίλια που αναφέρονται στην παράνομη navtex συνιστούν παραβίαση της εν δυνάμει αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας.

Συμπλήρωσε δε ότι αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί γιατί τότε η Τουρκία θα έχει πετύχει στην πράξη να ακυρώσει ένα αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει, όποτε κριθεί σκόπιμο τα χωρικά της ύδατα.

Κατά την άποψή του η Ελλάδα θα πρέπει να στήσει ένα «τείχος» το οποίο θα παρεμποδίσει την είσοδο του Oruc Reis και η επιλογή πλέον θα ανήκει στην Τουρκία.

Ή θα σταματήσουν ή θα επιχειρήσουν να περάσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Πηγή

Προβολές : 275


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα