Τα δικαστήρια τινάζουν στον αέρα την ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος

Τα δικαστήρια τινάζουν στον αέρα την ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος

16 Απριλίου, 2022 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:803
Μοίρασέ το

 

Βροχή πέφτουν οι προσφυγές και αιτήματα ασφαλιστικών μέτρων στη Δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής των λογαριασμών ρεύματος διότι είναι ο μόνος τρόπος προστασίας έναντι των υπέρογκων ποσών που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια ρεύματος.

 

 

 

 

Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΓΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

Τα δικαστήρια τινάζουν στον αέρα την ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος
Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει αναλάβει να σηκώσει το βάρος κατά της Ρήτρας Αναπροσαρμογής

Βροχή πέφτουν οι προσφυγές και αιτήματα ασφαλιστικών μέτρων στη Δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής των λογαριασμών ρεύματος διότι είναι ο μόνος τρόπος προστασίας έναντι των υπέρογκων ποσών που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια ρεύματος.

Αγρότης με επιχειρηματική δραστηριότητα από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2022 έλαβε λογαριασμό ρεύματος συνολικού ύψους 190.000 ευρώ με τη ρήτρα αναπροσαρμογής να αντιπροσωπεύει το άνω του 80% της αξίας του λογαριασμού.

Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που βλέπει αντίστοιχους λογαριασμούς ρεύματος , οι οποίοι να σημειωθεί είναι ανέφικτο να αποπληρωθούν και κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος.

Το δικηγορικό γραφείο της Αριάδνης Νούκα στη Θεσσαλονίκη έχει αναλάβει αρκετές υποθέσεις με σκοπό να τις οδηγήσει ενώπιων της Δικαιοσύνης ζητώντας την αναστολή της ρήτρας στους λογαριασμούς ρεύματος.

Πρόσφατα η κα Αριάδνη Νούκα εξασφάλισε θετική απόφαση από το Ειρηνοδικείο Αθηνών μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, να απαγορευτεί στην εταιρεία προμήθειας ενέργειας να ζητήσει τη διακοπή ρεύματος διότι είχε καταβάλει μόνο την αξία ρεύματος που αντιστοιχούσε στην κατανάλωσης ρεύματος με την ονομαστική αξία της Kwh ενώ δεν αποπλήρωσε την αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που είχε υπολογιστεί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το Ειρηνοδικείο Αθηνών απαγόρευσε στην προμηθευτή να ζητήσει τη διακοπή ρεύματος της επιχείρησης μέχρι να δικαστεί η κύρια αίτηση προσφυγής , η οποία ορίστηκε για την Πέμπτη 5 Μάιου.

Η κα Αριάδνη Νούκα είπε στο ΒΝ για τις επιχειρήσεις είναι η μόνη διέξοδος που διαγράφεται για να αντιμετωπιστούν οι υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων που να σημειωθεί ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Αναφέρει ότι η πρόσφατη δικαστική απόφαση για απαγόρευση διακοπής ρεύματος από τον προμηθευτή είναι ένα σημαντικό βήμα για τον ενδιαφερόμενο που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για ξενοδοχειακή μονάδα η οποία προετοιμάζεται για την καλοκαιρινή σεζόν και θα ήταν αδύνατο να λειτουργήσει η επιχείρηση χωρίς ρεύμα.

 

Τι πρέπει να κάνουν τα νοικοκυριά

Η δικηγόρος προτείνει στα φυσικά πρόσωπα να μην επιλέξουν τις δικαστικές αίθουσες για να αντιμετωπίσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής διότι οι διαδικασίες είναι πολυεξοδες και χρονοβόρες.

Προτείνει στα νοικοκυριά να επιλέξουν το νομικό εργαλείο «Αντιρρήσεις», το οποίο στην πράξη βάζει το φυσικό πρόσωπο σε αναμονή με δικαιώματα στην περίπτωση που η συγκεκριμένη ρήτρα καταργηθεί με Δικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η «Ρήτρα Αναπροσαρμογής» θα καταπέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως όρος παράνομος και καταχρηστικός διότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των καταναλωτών ενώ οι προμηθευτές ενέργειας με την «εφεύρεση» τη ρήτρας μειώνουν στο μηδέν το επιχειρηματικό τους ρίσκο.

 

Τι περιμένει η ΕΚΠΟΙΖΏ

Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει αναλάβει να σηκώσει το βάρος κατά της Ρήτρας Αναπροσαρμογής με συλλογικές αγωγές , οι οποίες θα ζητηθούν στις ενώπιον της Δικαιοσύνης την Τετάρτη 18 Μαΐου.

Έγκυροι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η συζήτηση και στη συνέχεια η δικαστική απόφαση όπως και το σκεπτικό της θα καθορίσει το μέλλον της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος

 

 

Πηγή

Προβολές : 803


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα