Τα 2 σενάρια για τον πόλεμο και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης – Η τροπολογία για εκλογικό νόμο και ο ευρωπαϊκός παράγοντας

21 Μαρτίου, 2022 13 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:469
Μοίρασέ το

Φυσικά θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις σε πολιτικό πεδίο, φέρνοντας τις εκλογές μπροστά εν είδη ψήφου εμπιστοσύνης με το ερώτημα να είναι «ποια κυβέρνηση θέλετε να σας βγάλει έξω και από αυτή την κρίση».

Ακόμα και σε αυτό το σενάριο, ο Μάιος ή ο Ιούνιος έχουν αποκλειστεί για διάφορους λόγους, αλλά είναι προφανές ότι η δυσαρέσκεια που θα δημιουργηθεί από την εξωγενή ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, θα «πέσει» πάνω στην κυβέρνηση.

 

 

 

Μα την αλήθεια, είναι για γέλια όσα γράφονται στο παρακάτω ρεπορτάζ.

Θα έλεγα πως ο δημοσιογράφος, προσπαθεί να πείσει τους αναγνώστες, πως τις εκλογές τις αποφασίζει ο πρωθυπουργεύων και το πολιτικό του σκυλολόι…

Σε μια χώρα (χώρο σκουπιδιών και απορριμμάτων) που την έχουν καταντήσει αποικία οι εβραιοσιωνιστές, δεν αποφασίζει η δοτή κυβέρνηση πότε θα κάνει εκλογές και πότε όχι, αλλά τα αφεντικά της…

Κι όσο τ’ αφεντικά της δοτής κυβέρνησης βλέπουν πως τα γκόιμ οι νεοέλληνες δεν ενδιαφέρονται, δεν ξεσηκώνονται, δεν τινάζουν την μπάνκα που λέμε λαϊκά, όσο βλέπουν πως σαν ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ πληρώνουν τους δυσβάσταχτους φόρους, θα κρατήσουν το ΕΒΡΑΙΟΧΑΖΑΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΜΑ, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΤΗΡΙΑ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

Τα 2 σενάρια για τον πόλεμο και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης – Η τροπολογία για εκλογικό νόμο και ο ευρωπαϊκός παράγοντας
Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού (τρίμηνο πακέτο στήριξης) περίπου 5 δισ ευρώ ξεπερνώντας τις αντοχές του προϋπολογισμού

Εβδομάδα αποφάσεων ξεκινάει στην κυβέρνηση με τα νέα δεδομένα στο οικονομικό τοπίο να είναι καθοριστικά για τους σχεδιασμούς της. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επεξεργαστεί κάποια σενάρια με κύρια μεταβλητή την συνέχιση ή όχι του πολέμου και αναλόγως θα υπάρξουν οι αποφάσεις.

Σενάριο 1ο: Ο πόλεμος σταματάει το επόμενο διάστημα – Θα περιμένει ευρωπαϊκές αποφάσεις

Ο πόλεμος σταματάει σε λίγες μέρες είτε με την διαδικασία εκεχειρίας είτε μέσω διπλωματικής λύσης η οποία ενώ συζητιέται, όπως υποστηρίζει και η τούρκικη πλευρά, δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα.
Σε αυτή την περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μην υπολογίζει σε άμεση βοήθεια από την Ε.Ε η οποία θα πάρει τις αποφάσεις της μετά τον Μάιο και αφού έχει δει τις επιπτώσεις της σύρραξης στην Ουκρανία στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ενεργές οι επιπτώσεις του πληθωρισμού αλλά υπάρχουν και ανάσες

Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά, πληθωρισμός και ενεργειακή ακρίβεια, θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές καλοκαιριού.

Πέρα από την ακρίβεια, έχουν παρατηρηθεί στην ευρωπαϊκή αγορά ελλείψεις στα σουπερμάρκετ, που ενδεχομένως να τις δούμε και εδώ.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού (τρίμηνο πακέτο στήριξης) περίπου 5 δισ ευρώ ξεπερνώντας τις αντοχές του προϋπολογισμού.

Περιμένει δε τις αποφάσεις της Ε.Ε τον Μάιο για να ξέρει με τι ευελιξία θα κινηθεί στα δημοσιονομικά, όπως επίσης, περιμένει να «τρέξει» η τουριστική κίνηση για να βοηθηθεί το κλάσμα του ΑΕΠ διότι με όλα τα μέτρα που έχει πάρει το ελληνικό χρέος θα εκτοξευθεί.

Και αυτό είναι το μέγεθος που παίζει ρόλο για τους ευρωπαίους αλλά και για τους οίκους αξιολόγησης.

Διαχείριση της δυσαρέσκειας μέχρι τις εκλογές

Σε αυτό το σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση, επίσης, σκοπεύει να κάνει πολιτική διαχείριση του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, να τρέξει τις συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης το καλοκαίρι, να δημιουργήσει συνθήκες κανονικότητας και έτσι μετά το καλοκαίρι να μπορέσει να προσφύγει σε εκλογές.

Αν τα πράγματα, ομαλοποιηθούν περισσότερο και γρηγορότερα, το Μαξίμου θα κοιτάξει και τις αρχές Άνοιξης του 2023.

 

Σενάριο 2ο: Ο πόλεμος συνεχίζεται μέχρι τέλος άνοιξης και φέρνει κρίση χρέους

Ο πόλεμος συνεχίζεται για ένα δίμηνο ακόμα και δημιουργεί μεγάλη κρίση, μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις και ελλείψεις στην αγορά.

Σε αυτό το σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει την Ε.Ε να αντιδράσει τόσο με έναν μηχανισμό στήριξης των καταναλωτών ενέργειας, όσο και με την πολιτική απόφαση για δημοσιονομική ευελιξία για το 2023.

Σε αυτό το σενάριο, όλη η ευρωπαϊκή οικονομία θα βρεθεί σε μεγάλη κρίσης χρέους και ελλείμματος.

Επιτάχυνση πολιτικών εξελίξεων

Η ελληνική οικονομία με μεγάλη προϊστορία θα βρεθεί ξανά ελλειμματική (πέραν του -1,4%, στόχο του 2022) κάτι που θα αναγκάσει, εκ των πραγμάτων, την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλλάξει τους σχεδιασμούς της στα θέματα των φοροελαφρύνσεων και άλλων εμβληματικών προεκλογικών υποσχέσεων.

Και φυσικά θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις σε πολιτικό πεδίο, φέρνοντας τις εκλογές μπροστά εν είδη ψήφου εμπιστοσύνης με το ερώτημα να είναι «ποια κυβέρνηση θέλετε να σας βγάλει έξω και από αυτή την κρίση».

Ακόμα και σε αυτό το σενάριο, ο Μάιος ή ο Ιούνιος έχουν αποκλειστεί για διάφορους λόγους, αλλά είναι προφανές ότι η δυσαρέσκεια που θα δημιουργηθεί από την εξωγενή ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, θα «πέσει» πάνω στην κυβέρνηση.

Οπότε, ο Σεπτέμβριος αποτελεί το χρονικό όριο τέλεσης της κρίσιμης αναμέτρησης.

Ξεκάθαρες πιέσεις στον Πρωθυπουργό για τροπολογία στον εκλογικό νόμο

Σε κάθε περίπτωση, στο επιτελείο του Πρωθυπουργού προετοιμάζονται για σημαντικές αποφάσεις, προχωρώντας σε ψήφιση νομοσχεδίων και ολοκλήρωση κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Επίσης, τις τελευταίες μέρες διατυπώνονται αρκετές προτάσεις για μία τροπολογία στον παρόντα εκλογικό νόμο (θα ισχύσει στις δεύτερες εκλογές) που θα δίνει μεγαλύτερο μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, εάν η διαφορά του με το δεύτερο κόμμα υπερβαίνει στις 4-5μονάδες.

Είναι σαφές, ότι εκφράζεται ο προβληματισμός ότι ο παρόντας νόμος έχει ελλείψεις τηρουμένων των συνθηκών στις οποίες έχει περιέλθει το πολιτικό σκηνικό.

Ο Πρωθυπουργός προσωπικά δεν θέλει να το πράξει, αλλά υπάρχουν σοβαρές ασκούμενες πιέσεις οι οποίες συσχετίζουν την ανάγκη της τροπολογίας με τις έκτακτες συνθήκες, τις οποίες κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει 2 μήνες πριν.

 

Σωτήρης Πίκουλας
[email protected]
www.bankingnews.gr

 

Πηγή

Προβολές : 469


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα