Τελειώνουν τα κρατικά λεφτά, αρχίζουν τα όργανα! Έρχεται «τσουνάμι» στην ελληνική οικονομία

Τελειώνουν τα κρατικά λεφτά, αρχίζουν τα όργανα! Έρχεται «τσουνάμι» στην ελληνική οικονομία

5 Μαρτίου, 2021 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:444
Μοίρασέ το
Τελειώνουν τα κρατικά λεφτά, αρχίζουν τα όργανα! Έρχεται «τσουνάμι» στην ελληνική οικονομία

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ ΧΡΗΜΑΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ…

Τελειώνουν τα κρατικά λεφτά, αρχίζουν τα όργανα! Έρχεται «τσουνάμι» στην ελληνική οικονομία
Μετά τα παράλογα lockdowns, έρχεται πείνα.

 

Έως και 80.000 επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία θα μείνουν εκτός του προγράμματος για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας!

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που συνυπογράφουν ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, πρόκειται από τον μήνα Μάρτιο να εισαχθεί η ρήτρα του τζίρου, με την οποία πάρα πολλές επιχειρήσεις θα αποκλειστούν από τη δυνατότητα χρήσης του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργαζομένων!

Αυτό θα σήμαινε την ακαριαία διακοπή μίας πολύτιμης κρατικής βοήθειας, τη στιγμή που τα περιοριστικά μέτρα σε ολόκληρη τη χώρα σκληραίνουν ακόμα περισσότερο!

Φαίνεται όμως το οικονομικό επιτελείο δεν έχει και πολλές επιλογές καθώς τα διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία χρήματα στερεύουν και το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας είναι το πλέον κοστοβόρο!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ισχύσουσα ΚΥΑ:

«Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα σχετικό παράρτημα της παρούσας, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και ΔΕΝ παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ, δύνανται κατά τον μήνα Μάρτιο και πάντως όχι πέραν της 31ης Μαρτίου 2021:

Να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ή και β. να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2021».

.

Ο «κόφτης» στην κρατική βοήθεια αφορά τις επιχειρήσεις που από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τον Δεκέμβριο είδαν αύξηση στον τζίρο τους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019.

Θυμίζουμε πως η οικονομία από τις αρχές του προηγούμενου Μαϊου έως και τις αρχές Νοεμβρίου ήταν ανοικτή σχεδόν στο σύνολο της χώρας!

Η εισαγωγή ωστόσο μίας τέτοιας ρήτρας τη στιγμή που η οικονομία παραμένει κλειστή, μόνο προβλήματα θα προκαλούσε σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που «φυτοζωούν» τους τελευταίους μήνες.

Τι λέει ουσιαστικά το κράτος στους επιχειρηματίες που ναι μεν πλήττονται από τα lockdowns, αλλά δεν έχουν κατεβάσει ρολά λόγω κρατικής εντολής;

Ότι θα πρέπει ΜΟΝΟΙ τους να συντηρήσουν το δυσβάσταχτο σε πολλές περιπτώσεις μισθολογικό κόστος, αναγκάζοντάς τους, με την οικονομία να είναι κλειστή, να προβούν σε άλλες επώδυνες λύσεις (απολύσεις ή ακόμη και οριστικό λουκέτο).

 

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, με τουλάχιστον τις μισές επιχειρήσεις να αποκλείονται από το πρόγραμμα, δίχως μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις να δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις!

Ακόμη και εκείνοι που έγιναν δεκτοί είδαν στους λογαριασμούς τους «κουτσουρεμένα» ποσά από αυτά που είχαν αρχικά υπολογίσει.

Είναι φανερό πως τα χρήματα τελειώνουν και οι «κόφτες» που μπαίνουν στα ήδη ανεπαρκή προγράμματα κρατικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις είναι μόνο η αρχή στον απότομο κατήφορο που πήρε η οικονομία από τις καραντίνες.

 

Πηγή

Προβολές : 444


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα