Τι είπε Ο ΕΒΡΑΙΟΣ Ροζάκης, για το Καστελλόριζο;;; “ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ”!!!!!!!!!!!!! Ως πότε θα ανεχόμαστε την εποχή Σημίτη; (βίντεο)

Τι είπε Ο ΕΒΡΑΙΟΣ Ροζάκης, για το Καστελλόριζο;;; “ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ”!!!!!!!!!!!!! Ως πότε θα ανεχόμαστε την εποχή Σημίτη; (βίντεο)

1 Ιουλίου, 2020 18 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:733
Μοίρασέ το

Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα έχει «χτυπήσει κόκκινο», αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ, Χρήστου Ροζάκη, για τις τουρκικές διεκδικήσεις σε σχέση με τα χωρικά ύδατα και το Καστελόριζο .

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ρωτήθηκε σχετικά με την αμφιλεγόμενη τοποθέτηση του συμβούλου του Υπουργείου Εξωτερικών, Χρήστου Ροζάκη, για το Καστελόριζο, απαντώντας πως «εξέφρασε προσωπικές απόψεις».

 

 
Δηλώσεις που πλήττουν την Ελλάδα… ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στην κυβέρνηση

Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα έχει «χτυπήσει κόκκινο», αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ, Χρήστου Ροζάκη, για τις τουρκικές διεκδικήσεις σε σχέση με τα χωρικά ύδατα και το Καστελόριζο (διαβάστε εδώ τι είναι ΑΟΖ, χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα κτλ.).

Ο κ. Ροζάκης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη, φαίνεται πως θα ήθελε να ακολουθήσει  η Ελλάδα την πολιτική του 1996, με υποχωρήσεις και παραχωρήσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «εμείς έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις.»

Την ίδια ώρα, χαρακτηρίζει το Καστελόριζο ως «απομονωμένο» και «κοντά στις τουρκικές ακτές» ενώ αναφερόμενος στην ΑΟΖ τόνισε ότι «το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ρωτήθηκε σχετικά με την αμφιλεγόμενη τοποθέτηση του συμβούλου του Υπουργείου Εξωτερικών, Χρήστου Ροζάκη, για το Καστελλόριζο, απαντώντας πως «εξέφρασε προσωπικές απόψεις».

Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να «ξεφορτωθεί» τις όποιες αριστερόστροφες και σημιτικές απόψεις, οι οποίες ταλανίζουν χρόνια τώρα ακόμα και τις δεξιές κυβερνήσεις. Ευτυχώς φωνές στην Νέα Δημοκρατία, όπως εκείνη του σύμβουλου του πρωθυπουργού, διεθνολόγου, Τάσου Χατζηβασιλείου, έχουν βάλει τα πράγματα στην θέση τους, καθώς τονίζουν πως η Ελλάδα θα κινηθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο ορίζει πως νησιά, όπως το Καστελόριζο, έχουν υφαλοκρηπίδα και φυσικά επήρεια στον καθορισμό ΑΟΖ.

Οι Τούρκοι θέλουν συνδιαχείριση του Αιγαίου (καζάν-καζάν), κάτι που συζητούσε η προηγούμενη κυβέρνηση της Αριστεράς! Θέλουν να μοιράσουν το Αιγαίο, χωρίς να χάσουν τίποτα. Στις όποιες διαπραγματεύσεις, όμως δίνεις και παίρνεις. Τέτοιες ΔΗΜΟΣΙΕΣ δηλώσεις βοηθούν μόνο στο να δώσεις. Η κυβέρνηση, η οποία, μέχρι στιγμής, τα πάει πολύ καλά στα εθνικά θέματα, οφείλει να απομονώσει τέτοιους είδους φωνές, καθώς βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα και την Ελληνική διπλωματία.

Δήλωσε ο κ. Ροζάκης:

Ροζάκης: Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα. Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές (Σχόλιο el.gr: Το Διεθνές Δίκαιο πάντα μας προστατεύει, αρκεί να χρησιμοποιούμε ως βάση, κάτι που η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους. Γιατί ο κ. Ροζάκης ξεφεύγει από την κεντρική γραμμή;).

Δημοσιογράφος: Εντάξει, τι να κάνουμε, η γεωγραφία το έβαλε κοντά στις ακτές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανήκει στη συστάδα της Δωδεκανήσου και δεν περιγράφεται στις περίφημες συνθήκες, έτσι δεν είναι;

Ροζάκης: Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι απομονωμένο το Καστελόριζο.

Δημοσιογράφος: Δεν είναι συνέχεια, δηλαδή, του ελλαδικού νησιωτικού χώρου κατ’ εσάς;

Ροζάκης: Είναι συνέχεια, αλλά τι σημαίνει συνέχεια…

Δημοσιογράφος: Οπότε, πώς είναι απομονωμένο; Απομονωμένο σημαίνει, αν κάνω λάθος, και θέλω να μας το εξηγήσετε απόψε, γιατί προξενεί αίσθηση απόψε και είναι και είδηση αν θέλετε, να μας το εξηγήσετε, γιατί το Καστελόριζο το περιγράφουμε ως μεμονωμένο επειδή είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, όταν κοντά στις τουρκικές ακτές είναι Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Κως, τόσα μικρά και μεγάλα νησιά σε μια συνέχεια, αυτό είναι η πατρίδα μας. Γιατί ντε και καλά το Καστελόριζο το ξεκόβουμε εμείς ως Έλληνες, και λέμε είναι απομονωμένο και σε απόσταση; Γιατί είναι σε απόσταση; Δεν είναι σε συνέχεια;

Ροζάκης: Δεν είναι συνέχεια, κύριε. Δεν είναι σε συνέχεια. Είναι σε απόσταση.

Δημοσιογράφος: Με την ίδια λογική είναι σε απόσταση και η Γαύδος από την Κρήτη, ξέρετε… Είναι και αυτή αμφισβητήσιμη;

Ροζάκης: Σε μια μια περίπτωση οριοθέτησης με τη Λιβύη;

Δημοσιογράφος: Ναι, ναι…

Ροζάκης: Η Λιβύη δε δέχεται ότι η Γαύδος έχει υφαλοκρηπίδα.

Δημοσιογράφος: Με βάση το Διεθνές Δίκαιο έχει;

Ροζάκης: Βεβαίως. Το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο. Ως εκ τούτου, η Τουρκία τράβηξε μια οριοθετική γραμμή η οποία είναι πιο κοντά στις ακτές της Κύπρου παρά στις δικές της. Δηλαδή, πήρε περισσότερη υφαλοκρηπίδα, ή ΑΟΖ, τέλος πάντων.

Δημοσιογράφος: Παρ’ όλα αυτά, οριοθέτησε υφαλοκρηπίδα με το Ψευδοκράτος, που στα δικά μας νησιά δεν αναγνωρίζει. Και το διεθνές δίκαιο της Θαλάσσης δεν μιλάει για μικρό, μεσαίο και μεγάλο νησί. Κάνει ορισμένους διαχωρισμούς. Πρώτα-πρώτα, λέει να είναι κατοικημένα. Και το Καστελόριζο είναι.

Ροζάκης: Έχετε μείνει στο Καστελόριζο. Το ζήτημα είναι ότι το Καστελόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Τουρκίας.

Δημοσιογράφος: Είναι ελληνική επικράτεια, όμως, κ. Ροζάκη.

Ροζάκης: Βεβαίως, φυσικά και είναι. Από κει και πέρα, το μήκος των ακτών που βρίσκονται αντικείμενα προς στις ακτές του Καστελορίζου είναι πολύ μεγαλύτερο.

Δημοσιογράφος: Γιατί επικαλείσθε το μήκος των ακτών. Θέλω να μας το διευκρινίσετε. Η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερο μήκος ακτών…

Ροζάκης: Συνολικά…

Δημοσιογράφος: Συνολικά. Γιατί, η οριοθέτηση θα γίνει κατά κομμάτι, σαλάμι- σαλάμι;

Ροζάκης: Δεν το ξέρω αυτό πώς θα γίνει…Τα δέκα ναυτικά μίλια είναι ιδανική λύση. Διότι αφήνεις μέσα από τα δέκα ναυτικά μίλια διόδους να περνάνε τα πλοία ελεύθερα. Δηλαδή δεν καταργείς την ελευθερία των θαλασσών και ταυτόχρονα διατηρείς τον εναέριο χώρο.

Δημοσιογράφος: Εφόσον δεν έχει καταργηθεί η αβλαβής διέλευση, γιατί να μη το κάνουμε στα δώδεκα;

Ροζάκης: Διότι σας είπα, κλείνουμε όλο το Αιγαίο με τα δώδεκα… (Σχόλιο el.gr: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια. Γιατί να μην το κάνει; Γιατί να λυπηθούμε την Τουρκία κ. καθηγητά; Μας προσφέρει κάτι σε αντάλλαγμα ή θέλει μονά ζυγά δικά της;)

Δημοσιογράφος: Προφανώς θ’ αφήσουμε ανοικτές τις ναυτικές διόδους, αυτό εξυπακούεται…

Ροζάκης: Στα δέκα μίλια σύμφωνα με το χάρτη, έχεις αφήσει αρκετή θαλάσσια περιοχή ελεύθερη χάριν της ελευθερίας των θαλασσών, η οποία είναι πολύτιμη.. Από κει και πέρα, αν το κάνεις δώδεκα, την κλείνεις την θάλασσα συνολικά.

Δημοσιογράφος: Άρα, κ. Ροζάκη, το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης μας δίνει το δικαίωμα έως τα δώδεκα ναυτικά μίλια, αλλά εάν το κάνουμε περιορίζουμε την ελευθερία των θαλασσών, που το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης την εξασφαλίζει σε όλους; Δεν είναι αντιφατικό αυτό; Το διεθνές δίκαιο είναι αυτό;

Ροζάκης: Έτσι είναι το διεθνές δίκαιο, τι να κάνουμε τώρα;

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τέτοιες δηλώσεις, που ειπώνονται μάλιστα δημόσια, πλήττουν δεν βοηθούν τα ελληνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα έχει το Δίκαιο της Θάλασσας με το μέρος της. Γιατί φωνές με σημιτικό παρελθόν να θέλουν να απεμπολήσουν αυτό το πλεονέκτημα; Γιατί να υποχωρήσει η Ελλάδα, απέναντι σε μία Τουρκία, η οποία συνεχώς προκαλεί;

Υπάρχουν και εντός Νέας Δημοκρατίας φωνές που τείνουν προς την Αριστερά. Ωστόσο, το κυβερνητικό κομμάτι που έχει επικρατήσει και καθοδηγεί αυτή την στιγμή την εθνική πολιτική, σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, θα πρέπει να βάλει όρια, καθώς τέτοιου είδους δηλώσεις δίνουν «πάτημα» εντός και εκτός συνόρων.

 

Πηγή

Προβολές : 733


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα