Τι θα συμβεί αν ο Πούτιν κόψει το φυσικό αέριο στην Ελλάδα – Συναγερμός επιπέδου 3!

1 Απριλίου, 2022 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:744
Μοίρασέ το

 

«Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό της Ρωσίας», λέει η κυβέρνηση

Σε οριακή κατάσταση θα βρεθεί το σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας στην περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, ενώ το ενεργειακό κόστος αναμένεται να πάρει κι άλλο φωτιά.

Διακοπές ρεύματος, πλαφόν στην λιανική αγορά βενζίνης και πετρελαίου, δελτίο στην αγορά συγκεκριμένων τροφίμων προκειμένου να στοκαριστεί ενέργεια και τρόφιμα σε αποθήκευση για να μην υπάρξουν δραματικές ελλείψεις.

 

Για την περίπτωση που δεν έχει γίνει κατανοητό, ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΤΗΝΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ, ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ…

ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΤΣΑΚΙΣΕΙ, ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΣΙΔΗΡΟΔΕΣΜΙΟ ΚΑΙ ΕΡΕΙΠΙΟ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΑΚΗΔΩΝ ΤΗΣ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΙΤ.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΡΑΓΙΑΔΕΣ, ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΗ… ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

Αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση ως προς την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών είναι πιθανό να βρεθεί η Ελλάδα από τις 20 Απριλίου.

Τότε λήγει η προθεσμία πληρωμής δόσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας προς τη ρωσική Gazprom στο πλαίσιο του μακροχρόνιου συμβολαίου προμήθειας που έχουν συνάψει οι δυο εταιρείες και ισχύει για πέντε χρόνια.

Η δημόσια επιχείρηση αερίου προμηθεύεται περί τα 2 δις κυβικά μέτρα ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 36% με 40% των εισαγωγών σε αέριο.

Με το διάταγμα Πούτιν για πληρωμή των ποσοτήτων αερίου που πουλά σε «μη φιλικές χώρες» η ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς και άλλες εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό αέριο, δεν αποκλείεται να κληθούν να πληρώσουν σε ρούβλι αντί σε ευρώ ή δολάριο. Αν δεν το πράξουν τότε θα βρουν τη στρόφιγγα κλειστή, σύμφωνα με πληροφορίες από το ot.gr

Η στάση της Ελλάδας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας μετά τα μεσάνυχτα στον ΣΚΑΙ επιβεβαίωσε πως μετά από 20 ημέρες, στις 20 Απριλίου, υπάρχει δόση πληρωμής της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

«Η επόμενη πληρωμή είναι μετά από 20 ημέρες. Εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε και λαμβάνουμε μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας. Η απόφαση της Ευρώπης είναι ξεκάθαρη. Εμείς δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ Σκρέκας σηματοδοτώντας την ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις της ΕΕ.

Οι πελάτες της Gazprom

Εκτός, όμως από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, πελάτης της ρωσικής Gazprom στην Ελλάδα είναι και η Mytilineos με συμβόλαιο προμήθειας ποσοτήτων αερίου μέσω του αγωγού που φτάνει στο Σιδηρόκαστρο.

Πηγές της ιδιωτικής εταιρείας σημείωναν πως «και η Mytilineos όπως και άλλες εταιρείες που προμηθεύονται αέριο από τη Ρωσία έχουν θωρακιστεί πριν από αυτές τις εξελίξεις. Και φυσικά δεν πάνε αντίθετα με τις κυρώσεις της Ευρώπης», συμπληρώνουν.

Οριακή η ασφάλεια

Σε οριακή κατάσταση θα βρεθεί το σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας στην περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, ενώ το ενεργειακό κόστος αναμένεται να πάρει κι άλλο φωτιά.

Με αυτά τα λόγια κάνουν στον ΟΤ αρμόδιοι παράγοντες την προβολή της εγχώριας αγοράς ενέργειας και κατ’ επέκταση και της καθημερινότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων από τη στιγμή που θα εκλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, αντιστοιχεί στο περίπου 36% με 40% των εισαγωγών του συγκεκριμένου καυσίμου.

Οι ίδιες πηγές συνιστούν «ψυχραιμία» και δηλώνουν πως έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας χωρίς βέβαια να αποκλείουν και άλλες έκτακτες παρεμβάσεις οι οποίες θα εξαρτηθούν από τη συνολική διαθεσιμότητα αερίου στη διεθνή αγορά καθώς και από ακραίες καιρικές συνθήκες.

Και ο ίδιος ο Κώστας Σκρέκας με δηλώσεις του επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει. «Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε και την πορεία των τιμών. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας τι θα συμβεί αν η Μόσχα κόψει τη ροή αερίου: «Τότε θα πάμε σε συναγερμό επιπέδου 3», είπε.

Συναγερμός επιπέδου 3

Διακοπές ρεύματος, πλαφόν στην λιανική αγορά βενζίνης και πετρελαίου, δελτίο στην αγορά συγκεκριμένων τροφίμων προκειμένου να στοκαριστεί ενέργεια και τρόφιμα σε αποθήκευση για να μην υπάρξουν δραματικές ελλείψεις.

Ελλείψεις θα υπάρξουν. Κάποιες αληθινές και κάποιες τεχνητές προφανώς αφού μπαίνουμε σε war economy. Υπόψιν, στη Γερμανία ήδη εξετάζονται τα παραπάνω σενάρια. Η Γερμανία βρίσκεται σε red alert No 1 και μόλις φτάσει σε συναγερμό 3 θα εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω.

Η επάρκεια

Στο απευκταίο σενάριο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΡΑΕ έχουν ετοιμάσει το Plan B με βάση τα λεγόμενα του υπουργού ΠΕΝ.

Θα απαιτηθούν επιπρόσθετα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Ο ανεφοδιασμός των τριών δεξαμενών θα πρέπει να είναι αδιάλειπτος κάθε μήνα με πρόσθετα μηνιαία φορτία της τάξης της 1 Τερραβατώρας. Ήδη έχουν γίνει σχετικοί προγραμματισμοί για τον Απρίλιο.

Επιπλέον, μέχρι το καλοκαίρι οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη θα πρέπει να λειτουργούν με φειδώ…, ώστε να είναι διαθέσιμες σε ακραίες καιρικές συνθήκες τους θερινούς μήνες.

Πέραν αυτών μονάδες παραγωγής ρεύματος συνολικής ισχύος 1 Γιγαβάτ, όπως της ΔΕΗ και της εταιρείας ΗΡΩΝ θα λειτουργήσουν με καύσιμο το πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια.

Τέλος, σύντομα θα ληφθεί και η τελική απόφαση του ΔΕΣΦΑ για την εγκατάσταση μίας ακόμη πλωτής δεξαμενής LNG. Κάτι που επιβεβαίωσε ο κ. Σκρέκας υπενθυμίζοντας πως «σήμερα ο ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να υποβάλλει τη μελέτη κόστους – οφέλους για την αναβάθμιση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας».

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει ένας πρόσθετος αποθηκευτικός χώρος.

 

Πηγή

Προβολές : 744


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα