Παράδοση είναι …τo μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού ,τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, οι μαντινάδες,τα έθιμα ,οι χοροί και οι σκοποί που μας συντρόφευαν σε κάθε χαρά ,οι ενδυμασίες ,τα κεντήματα ,τα δίστιχα, τα παιχνίδια και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής του τόπου μας.
Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων δε, η χώρα μας είναι πλούσια σε έθιμα και αφηγήσεις!
Ως χώρα της θάλασσας, η Ελλάδα είχε το έθιμο του στολισμού του καραβιού…
Έθιμο πανάρχαιο της ναυτικής πατρίδας μας, το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Έθιμο που υποχώρησε με το χρόνο, μπροστά σε αυτό του δέντρου, αλλά κανένας δεν δείχνει να το έχει ξεχάσει.
Το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι αποτελεί παράδοση των παλαιών εποχών της χώρας μας, που τα παιδιά με αγάπη, χαρά και δημιουργικό νου κατασκεύαζαν τα παιχνίδια τους.
Αποτελούσε, όμως, και ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς, που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους.
Πριν από 50 χρόνια, δηλαδή έως και την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία, συναντούσαμε το καραβάκι σε πολλά ελληνικά σπίτια και στα χέρια των παιδιών που έλεγαν τα κάλαντα
Σύμφωνα με την κυρία Πολυμέρου- Καμηλάκη , διευθύντρια του κέντρου λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, τα παιδιά των νησιών στις Κυκλάδες αλλά και σε ολόκληρο το Αιγαίο, κατασκεύαζαν με χαρτί και ξύλο ένα ομοίωμα καραβιού, το στόλιζαν με χρωματιστά χαρτιά και σχοινιά και γυρνούσαν με αυτό στα σπίτια και έλεγαν τα κάλαντα.
Στο καραβάκι αυτό, τα παιδιά φύλαγαν τα γλυκίσματα και τα χριστόψωμα που έπαιρναν ως φίλεμα από τις νοικοκυρές, αφού τους είχαν τραγουδήσει τα κάλαντα…
Σένα σου πρέπει αφέντη μου
καράβι ν’αρματώσεις
και τα σκοινιά του καραβιού
να τα μαλαματώσεις…
Σένα σου πρέπει αφέντη μου
στασίδι να καθίζεις,
το να σου χέρι να μετρά
τσαι τ άλλο να δανείζει…
Σενά σου πρέπει αφέντη μου
καρέκλα καρυδένια
για να κουμπάς τη μέση σου
τη μαργαριταρένια…
Σένα σου πρέπει αφέντη μου
κάραβι από την Πόλη,
όντας το φέρεις στο νησί
να το ζηλεύουν όλοι…
Να έχει απάνω το Σταυρό
και την Αγία Σοφία
όντας γυρνάς στα πέλαγα
να έχεις ευλογία…
Να έχει πάνω την ευχή
απ’ το Πατριαρχείο
και από τον ‘Αγιο Δέσποτα
να μην δουγιάς θηρίο…
Σένα σου πρέπει αφέντη μου
καράβι από την Μάλτα
τσαι κείνο που χεις στο νησί
να το τραβάς για βάρκα…
Σήμερα, η παράδοση αυτή τείνει να εξαφανιστεί, μιας και έχει αντικατασταθεί από το έλατο.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο εκτόπισε το παραδοσιακό καραβάκι που στόλιζαν οι Έλληνες τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Σε ορισμένες περιοχές (κυρίως στα νησιά) εξακολουθούν να στολίζουν «καραβάκια», ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται μια αξιέπαινη προσπάθεια ορισμένων Δήμων της χώρας, να επαναφέρουν το έθιμο στην αρχική του μορφή, στολίζοντας στις πλατείες τους καραβάκια αντί για έλατα.
Ωστόσο, το χλωρό κλαδί πάντα έμπαινε στο ελληνικό σπίτι τις ημέρες του Δωδεκαημέρου, για να φέρει την ελπίδα για μια καινούρια ανθοφορία, για ένα καλύτερο μέλλον.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
- Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
- Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
- Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
- Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
- Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.
Μας μάθανε να στολίζουμε δέντρο , μας μάθανε τον κόκκινο άγιο Βασίλη της κόκα κόλα. Όλα τα ξενοφερτα αμερικανηλικια μας τα φέραν εδώ. Τώρα μας φέρνουν και το Halloween σιγά σιγά. Ξεχάστε ότι ελληνικό και ασχοληθείτε με την μοδα
Ποιους ναυτικους να καλωσορίσουμε τώρα..που εχουν γιομισει οι “Έλληνες” καραβοκύρηδες τα καράβια τους με χίλιες λατσόνες.Ποιους να καλωσορίσουμε.Τους Φιλιππινέζους;Τους Ουκρανούς;Τους Μπουρμανεζους;Τους ινδούς;Τους….
Χρόνια Πολλά εύχομαι και καλά!
Ιδρύθηκε το Ταμείον Ελληνικού Στόλου “ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ” – Ας στηρίξουμε όλοι οι Έλληνες την προσπάθεια http://www.averof2.gr/
(Δεν συμφωνώ με το πρόσωπο που επιλέχθηκε ως επιτιμος Προεδρας του Σωματείου αλλά συμφωνώ σε μια κοινή προσπάθεια για δωρεά μιας υπερσύγχρονης φρεγάτας στο Πολεμικό Ναυτικό και ως συμβολισμό και ως ουσία ενίσχυσης του Ελληνικού Στόλου).
Λυπάμαι… ούτε θα το προβάλω ούτε θα συμμετάσχω οικονομικά, γιατί τα χρήματα θα πάνε πάλι σε άλλων τις τσέπες.
Λέτε κυρία Σουφλή;Αυτό με απασχολεί κι εμένα.Απο την μια θεωρώ σωστή την κατεύθυνση του εγχειρήματος αλλά ποιος μας εξασφαλιζει την διαφάνεια.
Και τον Παπούλια επιτιμο πρόεδρο;Τον πρόεδρο των μνημονίων;
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΕΝΤΙ… Κι εύχομαι να μην βρεθούν κορόϊδα να δώσουν τον οβολό τους.
τι μας λετε…..να πληρωσουν οι ελληνες 3 και 4 φορες[γιατι τοσο θα παει] την φρεγατα και οι μιζες να πανε στις τσεπες των λαμογιων πολιτικων…..ρε αει σιχτιρ χρονιαρες μερες….ξανθοπουλου
Δεν δίνω ούτε λεπτό. Ποτέ δε δίνω σε όποιον μου απλώνει το χέρι. Αν πεινάει πραγματικά πάω του αγοράζω μια τυρόπιτα και ένα μιλκο. Λεφτά δε δίνω ούτε σε συγκινητικόυς τηλεμαραθώνιους. Είδαμε που πήγαν και τα λεφτά των πυροπληκτων της Ηλείας που δώσαμε.
Χρόνια πολλά, με υγεία! Καλές γιορτές, καλή χρονιά να έχουμε!!
ΓΕΝ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ, ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ
http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2020/12/bethlehem-star.html