Το πρόβλημα με τη μάσκα δεν είναι η μειωμένη οξυγόνωση (ασήμαντη) αλλά η υπερκαπνία στο αίμα.

5 Σεπτεμβρίου, 2020 6 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:937
Μοίρασέ το

Aναρωτηθείτε αν πρέπει να στείλετε το παιδί σας σχολείο, με ή χωρίς μάσκα.

Γράφει ο Γιώργος Ευαγγελάτος*

Aναρωτηθείτε αν πρέπει να στείλετε το παιδί σας σχολείο, με ή χωρίς μάσκα.

Και η πιο απλή μάσκα, (η χειρουργική, αυξάνει το διοξείδιο σε δυο λεπτά πέρα από τα επιτρεπτά όρια των 1000 ppm που θεωρείται φυσιολογικό για τη Γερμανία).

Άνω των 1200 ppm  καθίσταται παθολογικό για όλους πόσο μάλλον για τα παιδιά.

Άνω των 3000 ppm διοξειδίου ο μετρητής κρασάρει.

Αύξηση του CO2 αποκαλείται υπερκαπνία και συνέπειες της υπερκαπνίας στο αίμα είναι οι κάτωθι:

Ως υπερκαπνία ορίζεται η κατάσταση που αφορά στην αύξηση της μερικής πίεσης του CO2 στο αίμα ( PaCO2 > 45mmHg ) και η οποία οφείλεται σε μειωμένο κατά λεπτό αερισμό.

Αυτό εξαρτάται απο δύο παράγοντες.

Τόσο τον αναπνεόμενο όγκο όσο και την αναπνευστική συχνότητα.

Η μεταβολή οποιουδήποτε από τους δύο παράγοντες συνεπάγεται υπερκαπνία.

Επομένως να τονιστεί ότι δεν οφείλεται ποτέ σε υπερπαραγωγή CO2.

O κυψελιδικός αερισμός είναι γινόμενο του αναπνεόμενου όγκου  μείον του αερισμού του νεκρού χώρου επί την αναπνευστική συχνότητα, οπότε αυτό αποτελεί τον ακριβέστερο ορισμό του κυψελιδικού αερισμού.

«Νεκρός χώρος» είναι ο δαπανώμενος στους αμιγείς αεραγωγούς ή τις κυψελίδες που δεν αερίζονται.

Ο καταλεπτός αερισμός ρυθμίζεται μέσω του κεντρικού χημυοϋποδοχέως στον προμήκη, ενώ οι κεντρομόλες ίνες ρυθμίζουν τον αναπνεόμενο όγκο και τον αναπνευστικό ρυθμό.

Τα συμπτώματα και τα σημεία καθορίζονται κυρίως από τον ρυθμό αύξησης της PaCO2.

Οξεία αύξηση αυτής οδηγεί σε αυξημένη ενδοκράνια πίεση που προκαλεί σύγχυση, λήθαργο, σπασμούς, πτερυγοειδή τρόμο μέχρι και κώμα.

Σπανιότερα εμφανίζεται σε μεγάλη οξεία αύξηση (>100mmHg) οδηγώντας σε καρδιαγγειακή καταπληξία.

Σε χρόνια αύξηση η κατάσταση γίνεται σταδιακά ανεκτή οπότε το σώμα προσαρμόζεται μέχρι ενός ορίου στα νέα δεδομένα.

Η διάγνωση τίθεται από την μέτρηση της PaCO2 στα αέρια αίματος, αφού τεθεί η κλινική υποψία.

Η μέτρηση του διοξειδίου που βγαίνει από τους πνεύμονες και παραμένει μέσα στη μάσκα δίνει μια εικόνα της αναπνευστικής δυσχέρειας που προκαλεί η μάσκα, ιδίως αν τη χρησιμοποιεί κάποιος πέρα των 2-3 ωρών.

 

*O Γιώργος Ευαγγελάτος είναι ψυχίατρος – ψυχαναλυτής 

ΠηγήΜοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα