Φέρσου σαν άντρας

Φέρσου σαν άντρας

18 Μαρτίου, 2022 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:382
Μοίρασέ το

 

Γύρω από τον Κωστάκη ορθώθηκαν ένα σωρό ταμπέλες.

Αυτές οι ταμπέλες θα τον καθοδηγούν μέχρι να μεγαλώσει και να γίνει ένας σωστός άντρας κατά τα πρότυπα του πατέρα του και της κοινωνίας. Πρότυπα που εγκλωβίζουν ανθρώπους και φύλα σε καλούπια και δημιουργούν παθογένειες τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Πόσο ευνουχισμός, πια;;;
Πόσο σακάτεμα της ψυχής;;;
Πόσα τελειωμένα παιδιά, πριν γίνουν καν ΑΝΤΡΕΣ…
Σιχάθηκα αυτό το ευνουχισμένο είδος των “αντρών”…
“ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΡΑΣ, ΕΓΩ. ΟΤΙ ΛΕΩ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΩΣΤΟ”!
Κρατήστε τους στο σπίτι και μην τους αφήνετε να κυκλοφορούν έτσι που τους ευνουχίσατε εσείς οι γονείς…”μανάδες, πατεράδες,  γιαγιάδες και γυναίκες ” του …κώλου… και τους κάνατε τοξικούς και εμμονικούς…
Καλλιόπη
Υ.Γ.1. Να κλάψει, ρε… να νοιώσει ανίσχυρος… να πονέσει… να μιλήσει… ν’ ανοίξει την ψυχή του και να πει όλα όσα νοιώθει μέσα του να τον βαραίνουν…
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΩΡΕ… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΗ!!!
Υ.Γ.2. Διαβάστε και το άρθρο ενός άντρα, στο τέλος της ανάρτησης, για να καταλάβετε τι εννοώ…

«Φέρσου σαν άντρας», φώναξε ο μπαμπάς, ταρακουνώντας  τους ώμους του Κωστάκη. Ο Κωστάκης  ήταν δέκα χρονών. Το έγκλημα που διέπραξε ήταν να κλαίει με αναφιλητά. Λίγο πριν είχε τσακωθεί με τους φίλους του. Το λάθος του Κωστάκη ήταν ότι προτίμησε να κλάψει από το να παλέψει.

«Οι άνδρες δεν κλαίνε». Οι άντρες είναι το ισχυρό φύλο. Οποιαδήποτε ένδειξη αδυναμίας δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία τους. «Σήκω όρθιος. Δεν πρέπει να φέρεσαι έτσι». Πρέπει να δείχνεις δυνατός, σκληρός. Μην δείχνεις ευάλωτος, δεν ταιριάζει σε έναν άντρα.

«Αν σε πειράξουν να απαντήσεις». Οι άντρες πρέπει να απαντούν. Πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο.

Γύρω από τον Κωστάκη ορθώθηκαν ένα σωρό ταμπέλες. Αυτές οι ταμπέλες θα τον καθοδηγούν μέχρι να μεγαλώσει και να γίνει ένας σωστός άντρας κατά τα πρότυπα του πατέρα του και της κοινωνίας. Πρότυπα που εγκλωβίζουν ανθρώπους και φύλα σε καλούπια και δημιουργούν παθογένειες τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Πρέπει να έχεις εξουσία.

Να βγάζεις χρήματα.

Να είσαι επιτυχημένος.

Να φέρεσαι παντελονάτα στις γυναίκες.

Να τιμάς τον λόγο σου.

Να βλέπεις ποδόσφαιρο.

Να αποδεικνύεις τον ανδρισμό σου με κάθε ευκαιρία.

Έτσι κάνουν οι άντρες.

Τι σημαίνει όμως ανδρισμός; Ένα σύνολο χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει ένας άντρας για να θεωρείται κοινωνικά αποδεκτός. Και αν αυτά λείπουν; Θεωρείσαι λιγότερο άντρας ή λιγότερο αποδεκτός; Η συμπεριφορά σου καθορίζεται μόνο από το φύλο σου; Ο ανδρισμός είναι έμφυτος ή επίκτητος;

Ο Κωστάκης πήρε το πρώτο του μάθημα σήμερα. Θα ακολουθήσουν και άλλα.

«Φέρσου σαν άντρας», φώναξα ταρακουνώντας  τους ώμους του Κωστάκη.  Μην φοβάσαι να κάνεις πράγματα που σου είπαν ότι δεν είναι αντρικά. Κλάψε. Έχεις κάθε δικαίωμα να αισθάνεσαι ευάλωτος

Φόρα ροζ, αν σου αρέσει.

Περιποιήσου τον εαυτό σου όπως επιθυμείς.

Δεν χρειάζεται να παλέψεις με κανέναν για να αποδείξεις ποιος είσαι.

Φέρσου έντιμα. Σαν άνθρωπος και όχι σαν άντρας.

Δείξε ευγένεια και σεβασμό.

Σαν άνθρωπος όχι σαν άντρας.

Γίνε ο λόγος να μην ανησυχούν οι γυναίκες  όταν περπατούν μόνες τους το βράδυ.

Δεν υπάρχουν άντρες και λιγότερο άντρες.

Γίνε ο άντρας που εσύ θες.

 

Πηγή

 

Εχετε ποτέ σκεφτεί τη μοναξιά των ανδρών;

Ισως το σημερινό άρθρο να σας φανεί «περίεργο», καθώς δεν είναι από εκείνα που συνήθως δημοσιεύουμε ως ιστολόγιο. Είναι όμως ένα θέμα, που δυστυχώς απηχεί περισσότερο την κοινωνία μας και το πώς εκείνη έχει εξελιχθεί.

Ενα βίντεο που ανέβηκε στο tiktok, δείχνει μία οικτρή πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που άλλοι δε θέλουν να δουν κι άλλοι δεν τη συνειδητοποιούν. Και η πραγματικότητα είναι η μοναξιά του άνδρα. Μία ανομολόγητη μοναξιά που έχει τις ρίζες της άλλοτε στην παράδοση κι άλλοτε στα κοινωνικά δεδομένα.

Στο βίντεο αυτό, η ερώτηση είναι:

«Να είστε ειλικρινείς. Ποιον καλείτε όταν είστε στα πολύ κάτω σας; Ποιο είναι αυτό το μοναδικό άτομο;»

Οι απαντήσεις, αποκαρδιωτικές…:

Ο πρώτος απαντάει: «Κανέναν! Είμαι άντρας. Κανείς δε νοιάζεται…«

Ο δεύτερος με απογοήτευση, ακούγεται να λέει: «Ούτε μία ψυχή! Κανέναν!» και σκύβει το κεφάλι.

Ο τρίτος ακούγεται πιο απογοητευμένος: «Κανέναν! Γιατί είμαι ολομόναχος…«

Η φωνή του τέταρτου βαίνει με δυσκολία, καθώς ένα χαμόγελο πικρίας σχηματίζεται στο πρόσωπό του: «Νομίζω ότι μιλώ εκ μέρους όλων των ανθρώπων όταν λέω ότι δεν καλώ κανέναν…«

Ο πέμπτος λέει: «Κανέναν! Είμαι άντρας. Ποιος χέστηκε;«

Ο έκτος κάπως πιο αυθόρμητος ομολογεί: «Μιλώ εκ μέρους των ανδρών όταν λέω αυτό: ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑΝ!«

Ο έβδομος αφήνει ένα χαμόγελο πικρίας κι απογοήτευσης ταυτόχρονα. Το μόνο που λέει: «Αν καλώ κανέναν;«. Δεν απαντάει λεκτικά, αλλά το ύφος του τα λέει όλα…

Ο όγδοος απαντάει επίσης: «Κανέναν! Κανέναν που να μπορώ να σκεφτώ. Δεν ξέρω για εσάς μάγκες, αλλά… Κανέναν…«

Η απογοήτευση ζωγραφισμένη και στο πρόσωπο του ένατου: «Κανέναν! Ούτε έναν άνθρωπο! Κανέναν παιδιά…«

Ο δέκατος δείχνει κι έναν εκνευρισμό όταν λέει: «Κανέναν! Ούτε ένα γαμημένο άτομο«.

Ο ενδέκατος μας αποκαλύπτει: «Δε θα καλούσα κανέναν. Δε θα εμπιστευόμουν σε κανέναν τα προσωπικά μου, γιατί δε νοιάζονται. Θα το έβρισκαν ως αδυναμία (για να το χρησιμοποιήσουν) εναντίον μου«.

Στον τελευταίο κόβεται το βίντεο. Νομίζω όμως ότι δε θ’ ακούγαμε κάτι το διαφορετικό.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το βίντεο αυτό το ανέβασε μία κοπέλα η οποία είχε πέσει θύμα βιασμού μόλις στα 13 της χρόνια…

Πάμε να δούμε το βίντεο και να το σχολιάσουμε μετά.

Πόσο τραγικό αλήθεια μπορεί να είναι;

Ξέρουμε ότι ο μέσος όρος ζωής των ανδρών, είναι χαμηλότερος από εκείνον των γυναικών. Οι επιστήμονες έχουν βαλθεί να αποδείξουν ότι το θέμα είναι βιολογικό. Κανείς τους δε σκέφτηκε τον ψυχολογικό παράγοντα.

Τα κοινωνικά δεδομένα απαιτούν από τον άνδρα να είναι σκληρός. Να μη δείχνει τα συναισθήματά του γιατί αυτό θα θεωρηθεί αδυναμία. Ετσι, αν όχι όλοι οι άντρες, οι περισσότεροι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, κρύβουν τα συναισθήματα που νοιώθουν. Πιο πολύ όμως κρύβουν αυτό που τους πονάει, γιατί αυτό τους κάνει αδύναμους απέναντι στους άλλους.

Πολλές φορές, κρύβουν τον πόνο τους για να μη φορτώσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αλλες φορές, τον κρύβουν γιατί νοιώθουν ότι κανείς δε θα τους καταλάβει. Αλλες, διότι θα βιώσουν χλευασμό.

Ειδικά οι γυναίκες, δεν μπορούν να καταλάβουν το συναίσθημα που δημιουργείται σε έναν άντρα όταν του λένε: «άντρας είσαι, πρέπει ν’ αντέξεις»… Πιθανόν να έμαθαν από το περιβάλλον τους ότι ένας άντρας οφείλει να είναι «βράχος». Οτι ο άντρας δεν πρέπει να έχει καρδιά για να πονέσει, ούτε συναισθήματα.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τη φράση: «Δεν ντρέπεσαι να κλαις ολόκληρος άντρας;»! Απειρες!

‘Η ακόμα τη φράση: «Κοίτα έναν άντρα που κλαίει»…

Πόσες γυναίκες δεν έχουν απαξιώσει έναν άντρα επειδή έκανε το λάθος να κλάψει μπροστά τους;

Αυτό που οι γυναίκες θεωρούν προνόμιο για τον εαυτό τους και που βοηθάει τον οργανισμό να εκτονώσει την πίεση το κλάμα, είναι απαγορευμένο για έναν άντρα.

Ο άντρας απαγορεύεται να εκτονώσει την ένταση που έχει μέσα του με το κλάμα. Θα πρέπει να καταπιεί τον πόνο του και να τον αφήσει σαν το σαράκι να τον τρώει…

Αυτή η φράση: «Αντρας είσαι», που πάντα συνοδεύεται από κάτι άλλο, συνήθως απαξιωτικό σε κάθε τι αντίθετο με το κοινωνικά αποδεκτό της έκφρασης του πόνου, είναι στην πραγματικότητα ένα χαστούκι για κάθε άντρα.

Το κοινωνικά αποδεκτό θέλει τον άντρα «μπρουτάλ»! Σκληρό, ανθεκτικό. Οχι ευαίσθητο.

Ακόμα και η γυναίκα που θα πει ότι θέλει τον άντρα ευαίσθητο, λέει ψέμματα. Αν τον δει να δακρύζει, θα τον απαξιώσει. Με οποιονδήποτε τρόπο.

Φανταστείτε ότι αυτό που για μία γυναίκα αποτελεί φρικτό έγκλημα, ο βιασμός, για έναν άντρα αποτελεί αφορμή για χλευασμό. Οταν ένας άνδρας τολμήσει να καταγγείλει βιασμό από γυναίκα, αστυνομικοί και δικαστικοί τον αντιμετωπίζουν με χλευασμό και ειρωνεία, λέγοντάς του: «Και δε σου άρεσε; Ελα τώρα…» Ποιος θα τολμούσε να πει κάτι τέτοιο σε μία γυναίκα;

Ενας «μπρουτάλ» πατέρας, δε θα διστάσει ν’ αποκαλέσει το γιο του «αδελφή» αν αυτός τολμήσει να δακρύσει. Μία συνεχή κοινωνική καταπίεση που γίνεται βίωμα. Ενας εξαναγκασμός που γίνεται τρόπος ζωής.

Και κάπως έτσι, οι άντρες στην πραγματικότητα νοιώθουν μόνοι. Για να είμαστε ακριβείς, ΕΙΝΑΙ μόνοι! Ισως όχι όλοι όπως γράψαμε παραπάνω, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία, είναι σίγουρα! Οταν μένουν μόνοι, είναι η ώρα που ο εσωτερικός τους πόνος αρχίζει να τους χτυπάει πιο δυνατά. Αλλοι καταφεύγουν στο αλκοόλ, άλλοι στα ναρκωτικά, άλλοι στο τζόγο… Οτιδήποτε προκειμένου αυτός ο πόνος να καλυφθεί, έστω και προσωρινά.

Κι είναι αυτό λύση; Κάθε άλλο…

Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε ν’ αναθεωρούμε κάποια κοινωνικά «δεδομένα»; Δε λέω να φτάσουμε στο άλλο άκρο, αλλά τουλάχιστον να επιτρέψουμε στον άντρα να έχει μία συναισθηματική ισορροπία. Να μην καταπίνει τον πόνο του. Να τον εκφράζει χωρίς να γίνεται αντικείμενο χλευασμού ή απαξίωσης.

 

πηγή

Προβολές : 382


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα