Όσο πιο ειλικρινής είσαι τόσο πιο αντιπαθής γίνεσαι

21 Μαΐου, 2021 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:296
Μοίρασέ το

Κανένας δεν σου είπε πως ακόμα κι αν τα σχόλιά σου επιβάλλεται να ‘ναι κάποιες στιγμές αρνητικά, αν υποδείξεις λάθη κι αστοχίες άλλων, αν τολμήσεις να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, θα γίνεσαι αυτομάτως αντιπαθής. Θα απέχεις απ’ τις κλίκες. Θα απομονώνεσαι, γιατί οι αλήθειες είναι άβολες κι όλοι ψάχνουν την άνεσή τους.

 

 

 

 

 

Κάποτε μου ζήτησαν να μιλήσω για την ειλικρίνεια. Μα πριν καν καταφέρω να αρθρώσω λέξη, τα βιώματά μου με προσπέρασαν. Με κυρίευσαν δεκάδες διχασμοί και σκέψεις. Με άλλα μάτια βλέπεις τον κόσμο όταν δεν τον γνωρίζεις.

Είναι που περιτριγυρίζομαι από ανθρώπους που η συμπεριφορά τους μου δίδαξε πως ο τρόπος που θα εκφέρεις μια γνώμη, είθισται να ‘ναι πρωτίστως εύπεπτος κι αρεστός και μετά να βγαίνει από μέσα σου αυθόρμητα κι αυθεντικά.

Είναι βεβαίως αναγκαίο να γίνεσαι κοινωνικά αποδεκτός, αν θες να συνυπάρχεις μαζί τους αρμονικά.

«Παράξενα πλάσματα» σκέφτηκα, κουνώντας το κεφάλι μου κι απορώντας: «Στο τέλος της ημέρας τους, χαμογελούν προτιμώντας να πλαγιάζουν κάθε νύχτα αγκαλιά με ψέματα;».

Αν θες να είσαι ειλικρινής, απολαμβάνεις να λες την αλήθεια, χωρίς να την παζαρεύεις και να την στρογγυλεύεις.

Τότε, όμως, γιατί πολλές φορές αισθάνεσαι πως κάτι θα πάει στραβά, αν πεις τα πράγματα ως έχουν;

Γιατί τα βλέμματα είναι στραμμένα επάνω σου σαν πολυβόλα οπλισμένα με σφαίρες, έτοιμα να διαπεράσουν κάθε λέξη που θα ξεστομίσεις;

Από πότε το να λες αυτό που πραγματικά πιστεύεις, θεωρείται κατακριτέο, σε βαθμό που ακόμα κι εσύ στο τέλος αμφιβάλλεις για τον ίδιο σου τον εαυτό; Μπουχτίζεις.

Αγανακτείς με την ανταπόκριση των άλλων, θυμώνεις, μα ο θυμός σου δεν οδηγεί πουθενά.

Δε θες και δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό που είσαι.

Το να παραμείνεις πιστός σε όσα υποστηρίζεις δηλώνει ωριμότητα.

Πόσο μάλλον όταν έχεις την πυγμή να τα φωνάξεις χωρίς να φοβηθείς ποιον θα ενοχλήσουν.

Εκτός κι αν ακολουθήσεις τη συμβουλή κάποιου συγκαταβατικότερου κι αποφασίσεις να γίνεις διπλωμάτης.

Όχι πως χαίρεσαι ιδιαίτερα με την ιδέα αυτή. Η αλήθεια είναι πάντοτε γυμνή και δεν έχει ανάγκη να στολίζεται με όμορφες φλυαρίες, μήπως κι ελαφρύνει, για να μην πέσει βαριά σε όποιον δυσκολεύεται να την σηκώσει.

Είναι κι αυτός ένας τρόπος να εκφραστείς, αποφεύγοντας πιθανές εντάσεις, χωρίς να αφήσεις κακές εντυπώσεις. Έτσι, θα καταφέρεις και να πεις αυτό που θες και να πάρεις ανθρώπους με το μέρος σου. Να κάνεις συμμάχους. Να θαυμάσουν τον εξαίσιο τρόπο σου να πεις αυτό που θες, προσέχοντας να μην τους ξεβολέψεις απ’ το ωραίο ροζ συννεφάκι τους. Να γίνεις αρεστός.

Ξέρουμε καλά πως οι άνθρωποι αγαπούν να τους χαϊδεύεις τα αφτιά.

Ακόμα κι όταν οι ίδιοι το αρνούνται κι επιμένουν πως θέλουν να ακούσουν την αλήθεια, ακόμη κι αν στην ζητήσουν, στο τέλος πάλι θα κρατήσουν αυτό που συμφέρει εκείνους.

Αυτό που θα τους κάνει να αισθανθούν καλά.

Θεωρείς πως θα σε εκτιμήσουν τάχα περισσότερο κι όμως κατά βάθος δεν ανέχονται από κανέναν κριτική, αφού τον εαυτό τους τον έχουν πάντα ψηλά για να μην μπορεί κανείς να τον φτάσει.

Αγαπούν τους κόλακες, κι έτσι ασυνείδητα επιλέγουν δίπλα τους συναισθηματικούς βρικόλακες.

Εκείνους που στο τέλος θα τους πιουν κάθε ψυχικό απόθεμα, κάθε σταγόνα αυτοεκτίμησης.

Πού πήγαν εκείνοι που αποδέχονται κι επιλέγουν την αλήθεια;

Την ευθύτητα, τη σκληρή –όταν χρειάζεται– κριτική.

Εκείνη την εποικοδομητική, που θα τους βοηθήσει να βελτιωθούν.

Πού πήγαν οι άνθρωποι εκείνοι που στο βλέμμα τους καθρεφτίζεται η ειλικρινής καλημέρα;

Το πραγματικό ενδιαφέρον τους όταν σε ρωτούν τι κάνεις, αν έφαγες, και πώς περνάς.

Γεμίσαμε στόματα που ανοίξανε κι αφτιά που έκλεισαν.

Φωνές λογικής που έμειναν στον πάγκο και παραλογισμούς που γίνανε αρχηγοί.

Βλέμματα γεμάτα απάθεια.

Λέξεις που αν δεν είναι συμφέρουσες και βολικές δε διατυπώνονται.

Α, και χαχανητά.

Πνιγμένα γέλια πίσω απ’ την πλάτη κάποιου, κυρίως αυτού που δε συμμετέχει σε όλη αυτή την κωμωδία.

Από παιδί σου μαθαίνουν να ‘χεις το θάρρος της γνώμης σου.

Κανείς, όμως, δε σου δίδαξε πώς να λες αυτό που πιστεύεις και παράλληλα αυτό που ο άλλος περιμένει να ακούσει.

Δεν εννοούμε να μην έχεις τρόπους, να γίνεσαι επικριτικός κι αγενής.

Κανένας, όμως, δε σου είπε πως ακόμα κι αν τα σχόλιά σου επιβάλλεται να ‘ναι κάποιες στιγμές αρνητικά, αν υποδείξεις λάθη κι αστοχίες άλλων, αν τολμήσεις να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, θα γίνεσαι αυτομάτως αντιπαθής. Θα απέχεις απ’ τις κλίκες. Θα απομονώνεσαι, γιατί οι αλήθειες είναι άβολες κι όλοι ψάχνουν την άνεσή τους.

Δε στα ‘πανε καλά.

Κι εσύ πλέον προτιμάς να μην τα λες καν. Τουλάχιστον όχι σε αυτούς που δεν εκτιμούν την ειλικρίνειά σου.

 

Μαίρη Νταουξή

 

 pillowfights.gr 

 

ΠηγήΜοίρασέ το:Ετικέτες:

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα