Great Reset: Έρχεται η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα

Great Reset: Έρχεται η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα

30 Σεπτεμβρίου, 2020 14 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:663
Μοίρασέ το
 
 
Έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτουν το όραμα της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το όραμά της για μια Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα, με επιδίωξη να παρέχει μια «αξιόπιστη και ασφαλή» μορφή διαδικτυακής ταυτοποίησης για τη χρήση δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με έγγραφα που έφτασαν στο EURACTIV.

Τα σχέδια της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΕ έρχονται προ της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα, στην οποία οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να ζητήσουν επισήμως από την Επιτροπή να αναπτύξει το συστατικό πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής ηλεκτρονικής ταυτότητας

Στο πλαίσιο μας παρουσίασης της Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα προς την Ομάδα Εργασίας για την Κοινωνία των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορίας, αξιωματούχοι τόνισαν τους λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι η ψηφιακή ταυτότητα έχει καταστεί «θεμελιώδης» για την καθημερινή λειτουργία των διαδικτυακών υπηρεσιών.

«Δεν υπάρχει επιλογή για τον χρήστη για αξιόπιστη και ασφαλή ταυτοποίηση που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως», αναφέρει η παρουσίαση της Επιτροπής που έλαβε το EURACTIV, προσθέτοντας ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους απαιτείται ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο είναι ότι οι ιδιωτικές υπηρεσίες ψηφιακής ταυτοποίησης αυξάνονται και οι πλατφόρμες διαδραματίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο.

Το έγγραφο προσθέτει ότι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης έχουν «χαμηλό επίπεδο ασφαλείας» όσον αφορά τη διαδικτυακή ταυτοποίηση (σ.ι. οι χρήστες συνδέονται με ένα email και έναν κωδικό πρόσβασης), και έτσι είναι ευάλωτα σε κακόβουλους παράγοντες.

 

Ενιαία ψηφιακή ταυτοποίηση για όλη την ΕΕ

 

Τα έγγραφα παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με το όραμα της Επιτροπής για το μελλοντικό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να είναι «καθολικά διαθέσιμο» σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ σε εθελοντική βάση, καθώς και να είναι «καθολικά χρησιμοποιήσιμο» και αναγνωρισμένο «από ιδιωτικούς και δημόσιους παρόχους υπηρεσιών για όλες τις συναλλαγές που απαιτούν έλεγχο ταυτότητας. “Η Επιτροπή το ονομάζει αυτό «EU single sign-on ».

Στη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή, οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να εγκρίνουν συμπεράσματα, προτρέποντας την Επιτροπή να προτείνει μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ψηφιακής Ταυτοποίησης έως τα μέσα του 2021.

Τον Ιούνιο, οι υπουργοί τηλεπικοινωνιών της ΕΕ κάλεσαν την Επιτροπή να αναπτύξει ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο ψηφιακής ταυτότητας, το οποίο «θα ωθήσει τα κράτη μέλη να διαθέσουν ευρέως ασφαλείς και διαλειτουργικές ψηφιακές ταυτότητες σε όλους τους Ευρωπαίους, για ασφαλείς κυβερνητικές και ιδιωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές»

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έλαβε το EURACTIV σημειώνει ότι η πρωτοβουλία θα πρέπει να στοχεύσει στην «παροχή ελέγχου στους χρήστες της διαδικτυακής ταυτότητας και των δεδομένων τους, καθώς και στο να επιτρέπει την πρόσβαση τους σε δημόσιες, ιδιωτικές και διασυνοριακές ψηφιακές υπηρεσίες».

14 χώρες της ΕΕ διαθέτουν ήδη γνωστοποιημένο σύστημα eID, με πιο πρόσφατη τη Δανία.

Προς το τέλος του περασμένου έτους, η χώρα υπέβαλε το «σύστημα NemID» για προ-γνωστοποίηση, που είναι το πρώτο βήμα της διαδικασίας που επιτρέπει στους πολίτες της Δανίας να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τους διαπιστευτήρια για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες άλλων κρατών – μελών.

Ο κανονισμός eIDAS της ΕΕ θέτει τα θεμέλια για τους πολίτες σε χώρες με συστήματα ψηφιακής ταυτότητας, να χρησιμοποιούν τα δικά τους εθνικά συστήματα ηλεκτρονικής ταυτότητας για πρόσβαση σε δημόσιες διαδικτυακές υπηρεσίες άλλων χωρών της ΕΕ.

Σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί μια πιο εναρμονισμένη και ανθεκτική αγορά για τα συστήματα ηλεκτρονικής ταυτότητας στο μπλοκ, η Επιτροπή επιδιώκει να ενημερώσει τους κανόνες σε αυτόν τον χώρο και στις αρχές του έτους ξεκίνησε μια δημόσια διαβούλευση για τους κανόνες.

Η Αντιπρόεδρος της Ψηφιακής Επιτροπής Margrethe Vestager δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι η αναθεώρηση του κανονισμού eIDAS του 2018, «στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του, την επέκταση των οφελών του στον ιδιωτικό τομέα και την προώθηση αξιόπιστων ψηφιακών ταυτοτήτων για όλους τους Ευρωπαίους και τη δημιουργία μιας ασφαλούς και διαλειτουργικής Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας που δίνει στους πολίτες έλεγχο. “

Η διαβούλευση είναι ανοιχτή έως τις 2 Οκτωβρίου και περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την προσπάθεια της ΕΕ να επεκτείνει το πλαίσιο ηλεκτρονικής ταυτοποίησης αναμένεται να συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο Ψηφιακών Υπηρεσιών, το οποίο θα ανακοινωθεί από την Επιτροπή έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο, οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά στη δημιουργία ενός πλαισίου ψηφιακής ταυτοποίησης για ολόκληρη την ΕΕ, είναι γνωστές.

Τα έγγραφα σημειώνουν πώς «τα κράτη μέλη δεν είναι έτοιμα» λόγω των χαμηλών επιπέδων συνδεσιμότητας σε ορισμένα μέρη και του γεγονότος ότι τα συστήματα eID περιορίζονται επί του παρόντος στη διασυνοριακή χρήση στο δημόσιο τομέα.

Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι η ΕΕ έχει σήμερα χαμηλή ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα, μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικές προκλήσεις, αναφέρει το έγγραφο. (σ.ι. Η ψηφιοποίηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι στις άλλες χώρες θα γίνει με την ταχύτητα του φωτός.)

Πηγή

Προβολές : 663


Μοίρασέ το:Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα