ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ (Ο Πρύτανης των Συνταγματολόγων): «Μην επιτρέψετε να σας εξανδραποδίσουν…»

ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ (Ο Πρύτανης των Συνταγματολόγων): «Μην επιτρέψετε να σας εξανδραποδίσουν…»

5 Οκτωβρίου, 2021 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:907
Μοίρασέ το

 

Τα παρακάτω λόγια του, βρίσκουν απόλυτη εφαρμογή στα όσα συμβαίνουν σήμερα. Δε γνωρίζω ποια θα ήταν σήμερα η στάση του καθηγητού. Πιθανολογώ ότι θα επαναλάμβανε τα ίδια, βλέποντας ότι η δικτατορία του Παπαδοπούλου ήταν μία παιδική χαρά μπροστά σε αυτά που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα.

 

 

 

Ο Πρύτανης των Συνταγματολόγων, στο κείμενο που ακολουθεί,  ήθελε να τονίσει, ότι όποιος δεν δηλώνει τα φρονήματά του σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους, όποιος δεν παίρνει θέση δημόσια γι’ αυτά που γίνονται ή πρόκειται να γίνουν, σημαίνει ότι συναινεί στην ανατροπή, συναινεί στην ανατροπή της δημοκρατίας.

Δυστυχώς σε μια τέτοια τραγική συγκυρία για την Πατρίδα μας, λείπουν πνευματικές προσωπικότητες σαν τον αείμνηστο ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟ ΜΑΝΕΣΗ, με μοναδικές εξαιρέσεις τον ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΒΑΘΙΩΤΗ, τον ΣΠΥΡΟ ΚΑΜΠΙΩΤΗ και τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, από τον Πανεπιστημιακό χώρο.

Όπως λείπουν προσωπικότητες στην “δικαιοσύνη”, σαν τον αείμνηστο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΕΒΑ. Δεν υπάρχει ούτε ένας άξιος αντικαταστάτης του… ή μάλλον αυτός που υπάρχει, βρίσκεται σε… δυσμένεια από ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ…

Έχοντας συνεργαστεί σε υπηρεσιακό επίπεδο άψογα με μια τόσο μεγάλη πνευματική προσωπικότητα, καθώς  ήταν ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, για μεγάλο διάστημα, μπορώ να διαβεβαιώσω πως και πάλι τα ίδια θα έλεγε.

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. Στο τέλος της ανάρτησης, παραθέτω όλη την συγκλονιστική ομιλία του αείμνηστου ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΥ ΜΑΝΕΣΗ.

Είναι πράγματι απορίας άξιον, πώς γίνεται και λόγια που ειπώθηκαν σε άλλες εποχές και με άλλες αιτίες, να βρίσκονται σήμερα στην επικαιρότητα. Πώς γίνεται αυτά τα λόγια να μη «μυρίζουν ναφθαλίνη», αλλά να παίρνουν μία άλλη ευωδία, μία άλλη φρεσκάδα. Τα ίδια λόγια, να μπορούν να εκφράζουν μία κατάσταση του χθες, όπως τουλάχιστον φαινόταν από την οπτική του εκφραστή τους, αλλά ταυτόχρονα να εκφράζουν και μία κατάσταση του σήμερα, κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα…

Κι είναι εκείνα τα λόγια που είχε πει ο τότε καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αριστόβουλος Μάνεσης, ως τελευταίο μάθημα το 1968 στους φοιτητές του, που σήμερα βρίσκουν εφαρμογή σε μία άλλη κατάσταση.

Το πρίσμα του καθηγητού κ. Μάνεση τότε, έχοντας μάθει για τις δικτατορίες του Τίτο, του Πινοσέτ, του Φράνκο και άλλων, φανταζόταν ότι η δικτατορία του Γεωργίου Παπαδοπούλου θα ήταν ένα πιστό αντίγραφο. Ασχετα αν τελικά η ιστορία τον διέψευσε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, τα λόγια του απηχούν σήμερα, στη μαοϊκού τύπου ιατρική χούντα που βιώνουμε, ως διαχρονικά.

Είναι εκείνα ακριβώς τα λόγια που έψαχνα για να απευθύνω στους αδελφούς μας που δίνουν τον αγώνα τους κατά των εμβολίων του θανάτου, κατά της παγκόσμιας χούντας και κατά της «Αρχουσας Τήξης», η οποία έχει εξαπολύσει μία λυσσαλέα επίθεση ενάντια στη λογική και τον άνθρωπο:

“Μην επιτρέψετε να σας εξανδραποδίσουν.

Διατηρήστε, μέσα στους ζοφερούς και άρρωστους καιρούς, άγρυπνη και ανυπόταχτη τη σκέψη σας, περιφρουρήστε την άγια υγεία και ρωμαλεότητα της ψυχής σας, κρατήστε στητό και αγέρωχο το ωραίο ανάστημά σας.

 

Και αν η Εξουσία, που την συμφέρει να έχη παθητικούς και πολιτικά αδιάφορους υπηκόους, σας πη ότι, έτσι κάνοντας, δεν είστε φρόνιμοι και νομοταγείς πολίτες, αποδείξτε της ότι καλός πολίτης είναι μόνον ο ελεύθερος πολίτης, ο συνειδητός, ενεργός και υπεύθυνος πολίτης.

 

Και θυμίστε της ό,τι ο Περικλής είχε πει στον «Επιτάφιο»: όποιος αδιαφορεί για τα πολιτικά πράγματα του τόπου του είναι όχι φιλήσυχος, αλλ’ άχρηστος, «αχρείος» πολίτης.

 

Και μην ξεχνάτε, στις σημερινές δύσκολες για την Πατρίδα μας
και το Λαό μας περιστάσεις, τα λόγια του ποιητή και θέλω μ’ αυτά να σας αποχαιρετίσω:

 

«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσι· θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία». ”

Αριστόβουλος Μάνεσης, στο τελευταίο του μάθημα επί δικτατορίας. Ιανουάριος 1968

Ο Αριστόβουλος Μάνεσης (Αργοστόλι, 1922 – Αθήνα, 2 Αυγούστου 2000) ήταν διαπρεπής Έλληνας πανεπιστημιακός, ακαδημαϊκός και νομικός. Γεννήθηκε το 1922 στο Αργοστόλι και σπούδασε νομικά στη νομική σχολή του Αριστοτελείου πανεπιστημίου στην Θεσσαλονίκη. Μετεκπαιδεύτηκε στο δημόσιο δίκαιο στα πανεπιστήμια της Αμιέν της Γαλλίας και στη Χαϊδελβέργη. Το 1953 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Συνταγματικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου στο οποίο και σταδιοδρόμησε ως υφηγητής (1957). Το 1961 εκλέχθηκε έκτακτος καθηγητής και τέσσερα χρόνια αργότερα τακτικός καθηγητής στην έδρα του συνταγματικού δικαίου. (πηγή: Wikipedia)

Κατά έναν… περίεργο τρόπο, επί δικτατορίας, αυτοεξορίστηκε στο… Παρίσι! Εκεί ακριβώς που ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος την ίδια εποχή… Αλλά αυτό έχει να κάνει με το βιογραφικό του.

Τα παραπάνω λόγια του όμως, βρίσκουν απόλυτη εφαρμογή στα όσα συμβαίνουν σήμερα. Δε γνωρίζω ποια θα ήταν σήμερα η στάση του καθηγητού. Πιθανολογώ ότι θα επαναλάμβανε τα ίδια, βλέποντας ότι η δικτατορία του Παπαδοπούλου ήταν μία παιδική χαρά μπροστά σε αυτά που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα.

 

Πηγή

 

Ολόκληρη η ομιλία του αείμνηστου Καθηγητή και ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΩΝ, προς  τους φοιτητές του, λίγο πριν συλληφθεί από την χούντα των συνταγματαρχών.

Ας γίνει αυτή η ομιλία το σύνθημα της δικής μας ΑΞΙΟΠΡΕΠΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ… φάρος και οδηγός στις σκοτεινότερες εποχές που έρχονται.

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Προβολές : 907


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα