Η Αρπαγή της Φύσης από τη Wall Street Προχωρά με την Έναρξη μιας Νέας Κατηγορίας Περιουσιακών Στοιχείων

Η Αρπαγή της Φύσης από τη Wall Street Προχωρά με την Έναρξη μιας Νέας Κατηγορίας Περιουσιακών Στοιχείων

2 Νοεμβρίου, 2021 6 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:417
Μοίρασέ το

 

 

Ο πανικός για την κλιματική αλλαγή που ανεβαίνει τώρα για να πάρει τη θέση του πανικού για το COVID-19 θα χρησιμοποιηθεί σίγουρα για να προωθηθούν έξυπνα οι NACs και παρόμοιες τακτικές ως απαραίτητες για τη σωτηρία του πλανήτη, αλλά – να είστε σίγουροι – οι NACs δεν είναι μια κίνηση για τη σωτηρία του πλανήτη, αλλά μια κίνηση που θα επιτρέψει στα ίδια συμφέροντα που είναι υπεύθυνα για τις τρέχουσες περιβαλλοντικές κρίσεις να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή όπου η ληστρική τους εκμετάλλευση θα φτάσει σε νέα ύψη που ήταν προηγουμένως αδιανόητα.

 
 
 
 
 
 
 
Μένει να ξεσηκωθούν οι λαοί, χωρίς πατρώνες και ν’ αρχίσουν να πράττουν το αυτονόητο… και ο νοών νοεί το…
ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ, ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΜΕ ΠΟΤΑΜΟΥΣ ΑΙΜΑΤΟΣ…
 
 
 
Καλλιόπη Σουφλή
 

Μετάφραση: Απολλόδωρος

Ένα σχέδιο του πολυμερούς αναπτυξιακού τραπεζικού συστήματος, του Ιδρύματος Rockefeller και του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης δημιούργησε πρόσφατα μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που θα θέσει προς πώληση, όχι μόνο τον Φυσικό Κόσμο, αλλά και τις διαδικασίες που διέπουν όλη τη ζωή, με το πρόσχημα της προώθησης της “βιωσιμότητας”.

Τον περασμένο μήνα, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων και ένα συνοδευτικό όχημα εισαγωγής που αποσκοπεί “στη διατήρηση και αποκατάσταση των φυσικών περιουσιακών στοιχείων που τελικά στηρίζουν την ικανότητα να υπάρχει ζωή στη Γη“. Με την ονομασία Εταιρεία Φυσικών Περιουσιακών Στοιχείων ή NAC, το όχημα θα επιτρέπει τη δημιουργία εξειδικευμένων εταιρειών “που κατέχουν τα δικαιώματα στις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παράγονται σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι γης, υπηρεσίες όπως η δέσμευση άνθρακα ή το καθαρό νερό“. Αυτές οι NAC θα διατηρούν, θα διαχειρίζονται και θα αναπτύσσουν τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία που θα μετατρέπουν σε εμπορεύματα, με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση των πτυχών του εν λόγω φυσικού περιουσιακού στοιχείου που η εταιρεία κρίνει ότι είναι κερδοφόρες.

Αν και περιγράφεται ότι ενεργεί όπως “οποιαδήποτε άλλη οντότητα” στο NYSE, υποστηρίζεται ότι οι NAC “θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός τροπικού δάσους ή να αναλάβουν άλλες προσπάθειες διατήρησης, όπως η αλλαγή των συμβατικών γεωργικών πρακτικών παραγωγής ενός αγροκτήματος”. Ωστόσο, όπως εξηγείται προς το τέλος αυτού του άρθρου, ακόμη και οι δημιουργοί των NACs παραδέχονται ότι ο απώτερος στόχος είναι η απόσπαση σχεδόν απεριόριστων κερδών από τις φυσικές διεργασίες που επιδιώκουν να ποσοτικοποιήσουν και στη συνέχεια να μετατρέψουν σε χρήμα.

Ο γενικός διευθυντής του NYSE Michael Blaugrund υπαινίχθηκε αυτό όταν δήλωσε τα εξής σχετικά με την κυκλοφορία των NACs: “Η ελπίδα μας είναι ότι η ιδιοκτησία μιας εταιρείας φυσικών περιουσιακών στοιχείων θα είναι ένας τρόπος με τον οποίο ένα όλο και ευρύτερο φάσμα επενδυτών θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σε κάτι που είναι εγγενώς πολύτιμο, αλλά, μέχρι σήμερα, ήταν πραγματικά αποκλεισμένο από τις χρηματοπιστωτικές αγορές”.

Πλαισιωμένες με την υψηλή συζήτηση περί “βιωσιμότητας” και “διατήρησης“, οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης για την κίνηση αυτή σε μέσα όπως το Fortune δεν θα μπορούσαν να αποφύγουν να σημειώσουν ότι οι NACs ανοίγουν τις πόρτες σε “μια νέα μορφή βιώσιμων επενδύσεων“, η οποία “έχει γοητεύσει τα τελευταία χρόνια ανθρώπους όπως ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Larry Fink, παρόλο που παραμένουν μεγάλα, αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με αυτήν“. Ο Fink, ένας από τους ισχυρότερους οικονομικούς ολιγάρχες στον κόσμο, είναι και υπήρξε επί μακρόν ένας εταιρικός επιδρομέας, όχι περιβαλλοντολόγος, και ο ενθουσιασμός του για τα NACs θα έπρεπε να βάλει σε σκέψεις ακόμη και τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές τους, αν αυτό το εγχείρημα αφορούσε πραγματικά την προώθηση της διατήρησης, όπως υποστηρίζεται.

# Πώς να δημιουργήσετε μια NAC

Η δημιουργία και η έναρξη λειτουργίας των NACs προετοιμαζόταν για δύο χρόνια και είδε το NYSE να συνεργάζεται με την Intrinsic Exchange Group (IEG), στην οποία το ίδιο το NYSE κατέχει μειοψηφικό μερίδιο. Οι τρεις επενδυτές της IEG είναι η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, ο κλάδος του πολυμερούς αναπτυξιακού τραπεζικού συστήματος που επικεντρώνεται στη Λατινική Αμερική και επιβάλλει νεοφιλελεύθερες και νεοαποικιοκρατικές ατζέντες μέσω της παγίδευσης του χρέους– το Ίδρυμα Ροκφέλερ, το ίδρυμα της αμερικανικής δυναστείας ολιγαρχών, οι δραστηριότητες του οποίου είναι εδώ και καιρό στενά συνυφασμένες με τη Wall Street– και η Aberdare Ventures, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επικεντρώνεται κυρίως στον χώρο της ψηφιακής υγειονομικής περίθαλψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η IADB και το Ίδρυμα Rockefeller συνδέονται στενά με τις σχετικές πιέσεις για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDC) και τις βιομετρικές ψηφιακές ταυτότητες.

Η αποστολή της IEG επικεντρώνεται στην “πρωτοπορία μιας νέας κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων που βασίζεται σε φυσικά περιουσιακά στοιχεία και στον μηχανισμό μετατροπής τους σε χρηματοοικονομικό κεφάλαιο”. “Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία”, αναφέρει η IEG, “καθιστούν δυνατή και ευχάριστη τη ζωή στη Γη… Περιλαμβάνουν βιολογικά συστήματα που παρέχουν καθαρό αέρα, νερό, τρόφιμα, φάρμακα, σταθερό κλίμα, ανθρώπινη υγεία και κοινωνικό δυναμικό”.

Διαφορετικά, οι NAC δεν θα επιτρέψουν μόνο στα οικοσυστήματα να γίνουν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά και στα δικαιώματα στις “οικοσυστημικές υπηρεσίες”, ή στα οφέλη που λαμβάνουν οι άνθρωποι από τη φύση. Σε αυτές περιλαμβάνονται η παραγωγή τροφίμων, ο τουρισμός, το καθαρό νερό, η βιοποικιλότητα, η επικονίαση, η δέσμευση άνθρακα και πολλά άλλα. Η IEG συνεργάζεται επί του παρόντος με την κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα για την πιλοτική εφαρμογή των προσπαθειών της NAC στην εν λόγω χώρα. Η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κόστα Ρίκα, Andrea Meza Murillo, υποστήριξε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα με την IEG “θα εμβαθύνει την οικονομική ανάλυση της απόδοσης στη φύση της οικονομικής της αξίας, καθώς και να συνεχίσει να κινητοποιεί τις χρηματοοικονομικές ροές για τη διατήρηση της φύσης”.

Με τα NACs, η NYSE και η IEG θέτουν πλέον το σύνολο της φύσης προς πώληση. Ενώ διαβεβαιώνουν ότι με αυτόν τον τρόπο “θα μετασχηματίσουμε την οικονομία μας σε μια οικονομία πιο δίκαιη, ανθεκτική και βιώσιμη”, είναι σαφές ότι οι επερχόμενοι “ιδιοκτήτες” της φύσης και των φυσικών διεργασιών θα είναι οι μόνοι πραγματικοί δικαιούχοι.

Σύμφωνα με την IEG, οι NAC ξεκινούν πρώτα με τον προσδιορισμό ενός φυσικού περιουσιακού στοιχείου, όπως ένα δάσος ή μια λίμνη, το οποίο στη συνέχεια ποσοτικοποιείται με τη χρήση ειδικών πρωτοκόλλων. Τέτοια πρωτόκολλα έχουν ήδη αναπτυχθεί από συναφείς ομάδες, όπως η Capitals Coalition, η οποία συνεργάζεται με αρκετούς από τους εταίρους της IEG, καθώς και με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και διάφορους συνασπισμούς πολυεθνικών εταιρειών. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια NAC και η δομή της εταιρείας αποφασίζει ποιος έχει τα δικαιώματα στην παραγωγικότητα αυτού του φυσικού αγαθού, καθώς και τα δικαιώματα να αποφασίζει για τον τρόπο διαχείρισης και διακυβέρνησης αυτού του φυσικού αγαθού. Τέλος, μια NAC “μετατρέπεται” σε χρηματοοικονομικό κεφάλαιο με την έναρξη μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς σε ένα χρηματιστήριο, όπως το NYSE. Αυτό το τελευταίο στάδιο “δημιουργεί κεφάλαιο για τη διαχείριση του φυσικού περιουσιακού στοιχείου” και η διακύμανση της τιμής του στο χρηματιστήριο “σηματοδοτεί την αξία του φυσικού κεφαλαίου του”.

Πηγή: IEG

Ωστόσο, η NAC και οι εργαζόμενοι, οι διευθυντές και οι ιδιοκτήτες της δεν είναι απαραίτητα οι ιδιοκτήτες του ίδιου του φυσικού περιουσιακού στοιχείου μετά από αυτό το τελικό στάδιο. Αντιθέτως, όπως σημειώνει η IEG, η NAC είναι απλώς ο εκδότης, ενώ οι δυνητικοί αγοραστές του φυσικού περιουσιακού στοιχείου που εκπροσωπεί η NAC μπορεί να περιλαμβάνουν: θεσμικούς επενδυτές, ιδιώτες επενδυτές, ιδιώτες και ιδρύματα, εταιρείες, κρατικά επενδυτικά ταμεία και πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες. Έτσι, οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που ουσιαστικά ήδη κατέχουν μεγάλο μέρος του κόσμου, όπως η Blackrock, θα μπορούσαν έτσι να γίνουν ιδιοκτήτες των φυσικών διεργασιών, των φυσικών πόρων και των ίδιων των θεμελίων της ίδιας της φυσικής ζωής που σύντομα θα νομισματοποιηθούν.

Τόσο το NYSE όσο και η IEG έχουν προωθήσει στην αγορά αυτό το νέο επενδυτικό όχημα με στόχο τη δημιουργία κεφαλαίων που θα επιστρέψουν σε προσπάθειες διατήρησης ή αειφορίας. Ωστόσο, στην ιστοσελίδα της IEG σημειώνεται ότι ο στόχος είναι στην πραγματικότητα το ατελείωτο κέρδος από φυσικές διαδικασίες και οικοσυστήματα που προηγουμένως θεωρούνταν μέρος των “κοινών”, δηλαδή των πολιτιστικών και φυσικών πόρων που είναι προσβάσιμοι σε όλα τα μέλη μιας κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων φυσικών υλικών όπως ο αέρας, το νερό και μια κατοικήσιμη γη. Σύμφωνα με το IEG, “καθώς το φυσικό περιουσιακό στοιχείο ευημερεί, παρέχοντας μια σταθερή ή αυξανόμενη ροή οικοσυστημικών υπηρεσιών, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα πρέπει να ανατιμάται ανάλογα παρέχοντας επενδυτικές αποδόσεις. Οι μέτοχοι και οι επενδυτές της εταιρείας μέσω δευτερογενών προσφορών, μπορούν να αποκομίσουν κέρδη πουλώντας μετοχές. Οι πωλήσεις αυτές μπορούν να μετρηθούν ώστε να αντανακλούν την αύξηση της κεφαλαιακής αξίας της μετοχής, σε αντιστοιχία περίπου με την κερδοφορία της, δημιουργώντας ταμειακές ροές με βάση την υγεία της εταιρείας και των περιουσιακών της στοιχείων”.

Ο ερευνητής και δημοσιογράφος Cory Morningstar έχει διαφωνήσει έντονα με την προσέγγιση που ακολουθείται από το NYSE/IEG και θεωρεί τα NACs ως ένα σύστημα που το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει την εταιρική αρπαγή της φύσης, παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου. Ο Morningstar έχει περιγράψει τα NACs ως “Rockefeller et al. που αφήνουν τις αγορές να υπαγορεύσουν τι στη φύση έχει αξία – και τι όχι. Ωστόσο, δεν είναι δουλειά των καπιταλιστικών θεσμών και της παγκόσμιας οικονομίας να αποφασίζουν ποια ζωή έχει αξία. Τα οικοσυστήματα δεν είναι “περιουσιακά στοιχεία”. Οι βιολογικές κοινότητες υπάρχουν για τους δικούς τους σκοπούς, όχι για τους δικούς μας”.

# Ένας νέος τρόπος Λεηλασίας

Ο απώτερος στόχος των NAC δεν είναι η βιωσιμότητα ή η διατήρηση – είναι η χρηματιστικοποίηση της φύσης, δηλαδή η μετατροπή της φύσης σε εμπόρευμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνεχίσει να ανθεί η σημερινή, διεφθαρμένη οικονομία της Wall Street με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αποτροπής της περαιτέρω υποβάθμισής του. Πράγματι, η IEG το καθιστά αυτό σαφές όταν σημειώνει ότι “η ευκαιρία” των NACs δεν έγκειται στη δυνατότητά τους να βελτιώσουν την περιβαλλοντική ευημερία ή τη βιωσιμότητα, αλλά στο μέγεθος αυτής της νέας κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων, την οποία ονομάζουν “Οικονομία της Φύσης”.

Πηγή: IEG

Πράγματι, ενώ οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων της σημερινής οικονομίας αποτιμώνται σε περίπου 512 τρισεκατομμύρια δολάρια, οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που ξεκλειδώνονται από τις NACs είναι σημαντικά μεγαλύτερες και ανέρχονται σε 4.000 τρισεκατομμύρια δολάρια (δηλαδή 4 τετράκις εκατομμύρια δολάρια). Έτσι, τα NACs ανοίγουν ένα νέο πεδίο τροφοδότησης για τις ληστρικές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Wall Street που θα τους επιτρέψει να κυριαρχήσουν όχι μόνο στην ανθρώπινη οικονομία, αλλά και σε ολόκληρο τον φυσικό κόσμο. Στον κόσμο που κατασκευάζεται σήμερα από αυτές και τις συναφείς οντότητες, όπου ακόμη και η ελευθερία επαναδιατυπώνεται όχι ως δικαίωμα αλλά ως “υπηρεσία”, οι φυσικές διεργασίες από τις οποίες εξαρτάται η ζωή επαναδιατυπώνονται ομοίως ως περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα έχουν ιδιοκτήτες.

Αυτοί οι “ιδιοκτήτες” θα έχουν τελικά το δικαίωμα, σε αυτό το σύστημα, να υπαγορεύουν ποιος θα έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, σε καθαρό αέρα, στην ίδια τη φύση και με ποιο κόστος.

Σύμφωνα με τον Cory Morningstar, ένας από τους άλλους στόχους της δημιουργίας της “Οικονομίας της Φύσης” και της τακτοποίησής της για τη Wall Street μέσω των NACs είναι να προωθηθούν δραστικά οι μαζικές προσπάθειες αρπαγής γης που έχουν γίνει από τη Wall Street και την τάξη των ολιγαρχών τα τελευταία χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει τις πρόσφατες αρπαγές γης που έγιναν από τις εταιρείες της Wall Street καθώς και από δισεκατομμυριούχους “φιλάνθρωπους” όπως ο Bill Gates κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID. Ωστόσο, οι αρπαγές γης που θα διευκολυνθούν μέσω της ανάπτυξης των NAC θα στοχεύουν σε μεγάλο βαθμό τις αυτόχθονες κοινότητες στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Όπως σημειώνει η Morningstar:

Η IEG, συζητώντας για τις ΕΑΣ, σημειώνει ενδεικτικά ότι τα έσοδα από την ΑΜΚ μιας ΕΑΣ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση περισσότερων εκτάσεων από τις οντότητες που την ελέγχουν ή να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των προϋπολογισμών ή των κεφαλαίων εκείνων που λαμβάνουν τα κεφάλαια από την ΑΜΚ. Αυτό απέχει πολύ από το διαφημιστικό μήνυμα των NYSE/IEG ότι οι NACs είναι “διαφορετικές” επειδή οι δημόσιες εγγραφές τους θα χρησιμοποιηθούν για τη “διατήρηση και προστασία” φυσικών περιοχών.

Ο πανικός για την κλιματική αλλαγή που ανεβαίνει τώρα για να πάρει τη θέση του πανικού για το COVID-19 θα χρησιμοποιηθεί σίγουρα για να προωθηθούν έξυπνα οι NACs και παρόμοιες τακτικές ως απαραίτητες για τη σωτηρία του πλανήτη, αλλά – να είστε σίγουροι – οι NACs δεν είναι μια κίνηση για τη σωτηρία του πλανήτη, αλλά μια κίνηση που θα επιτρέψει στα ίδια συμφέροντα που είναι υπεύθυνα για τις τρέχουσες περιβαλλοντικές κρίσεις να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή όπου η ληστρική τους εκμετάλλευση θα φτάσει σε νέα ύψη που ήταν προηγουμένως αδιανόητα.

——————

Δικτυογραφία:

Wall Street’s Takeover of Nature Advances with Launch of New Asset Class

https://unlimitedhangout.com/2021/10/investigative-reports/wall-streets-takeover-of-nature-advances-with-launch-of-new-asset-class/

 

Πηγή

 

Τις μεταφράσεις κάνει ο ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ, τον οποίον και ευχαριστώ για  την κοπιαστική εργασία, τις γνώσεις και την αφύπνιση που παραχωρεί στα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ και πάσα κλοπή της πνευματικής του ιδιοκτησίας και παρουσίασή τους ως δική τους από … “μπατριώτες”, είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

 

Προβολές : 417


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα