Έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά στην πολιτική και στην ψυχοπάθεια

Έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά στην πολιτική και στην ψυχοπάθεια

12 Φεβρουαρίου, 2023 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:338
Μοίρασέ το

 

Και οι δύο ομάδες αναζητούν δύναμη και έλεγχο στους άλλους, έχουν κίνητρο φιλοδοξίας και τείνουν να χειραγωγούν ανθρώπους και περιστάσεις για να πετύχουν τους στόχους τους.

Επίσης, και οι δύο ομάδες έχουν αυξημένη αίσθηση της σημασίας του εαυτού τους και μπορεί να είναι γοητευτικές και μαγνητικές για τους άλλους.

>Έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά στην πολιτική και στην ψυχοπάθεια

 

Μία νέα έρευνα δείχνει ότι οι πολιτικοί και οι ψυχοπαθείς έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά επειδή και οι δύο ομάδες τείνουν να επικεντρώνονται στους στόχους τους και να ενδιαφέρονται λιγότερο για τις συνέπειες των πράξεων τους.
Και οι δύο ομάδες αναζητούν δύναμη και έλεγχο στους άλλους, έχουν κίνητρο φιλοδοξίας και τείνουν να χειραγωγούν ανθρώπους και περιστάσεις για να πετύχουν τους στόχους τους. Επίσης, και οι δύο ομάδες έχουν αυξημένη αίσθηση της σημασίας του εαυτού τους και μπορεί να είναι γοητευτικές και μαγνητικές για τους άλλους.
Η ψυχοπαθητική συμπεριφορά ποικίλλει πολύ από το ένα άτομο στο άλλο. Μερικοί είναι σεξουαλικοί παραβάτες και δολοφόνοι, ενώ άλλοι μπορεί να είναι επιτυχημένοι ηγέτες. Όλα εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά τους. Είναι επίσης σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ ενός ψυχοπαθή και κάποιου με ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά.
Είναι δυνατό να επιδείξετε ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά χωρίς να είστε πραγματικός ψυχοπαθής. Τα άτομα με ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά δεν εμπλέκονται απαραίτητα σε ψυχοπαθητική συμπεριφορά. Μόνο άτομα με ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν επίσης αντικοινωνική συμπεριφορά θεωρούνται ψυχοπαθείς.
Τα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά συνήθως περιλαμβάνουν: 
* Αντικοινωνική συμπεριφορά
* Ναρκισσισμός
* Επιφανειακή γοητεία
* Παρορμητικότητα
* Ανυπόκριτα, μη συναισθηματικά χαρακτηριστικά
* Έλλειψη ενοχής
* Έλλειψη ενσυναίσθησης
Επιφανειακή Γοητεία
Οι ψυχοπαθείς είναι συχνά συμπαθείς στην επιφάνεια. Συνήθως είναι καλοί συνομιλητές και μοιράζονται ιστορίες που τους κάνουν να φαίνονται όμορφα. Οι ψυχοπαθείς μπορεί να είναι και αστείοι και χαρισματικοί.
Ανάγκη για τόνωση
Ένας ψυχοπαθής αγαπά τον ενθουσιασμό. Τους αρέσει να έχουν συνεχή δράση στη ζωή τους και συχνά θέλουν να ζουν στη «γρήγορη λωρίδα».
Αρκετά συχνά, η ανάγκη ενός ψυχοπαθούς για διέγερση περιλαμβάνει την παραβίαση κανόνων. Μπορεί να απολαμβάνουν τη συγκίνηση να ξεφεύγουν από κάτι, ή μπορεί ακόμη και να τους αρέσει το γεγονός ότι θα μπορούσαν να «πιαστούν» ανά πάσα στιγμή. Κατά συνέπεια, οι ψυχοπαθείς συχνά αγωνίζονται να παραμείνουν αφοσιωμένοι σε βαρετές ή επαναλαμβανόμενες εργασίες και μπορεί να μην ανέχονται τις ρουτίνες.
Παθολογικό Ψέμα
Οι ψυχοπαθείς λένε ψέματα για να φαίνονται όμορφα και να ξεφεύγουν από τα προβλήματα. Λένε επίσης ψέματα για να καλύψουν τα προηγούμενα ψέματά τους. Έτσι, δυσκολεύονται να κρατήσουν τις ιστορίες τους ευθείες μερικές φορές καθώς ξεχνούν τι έχουν πει. Αν αμφισβητηθεί από οποιονδήποτε, ένας ψυχοπαθής απλώς θα αλλάξει ξανά την ιστορία του ή θα ξαναδουλέψει τα γεγονότα για να ταιριάζει στην κατάσταση.
Μεγάλη αίσθηση της αυτοαξίας
Ένας ψυχοπαθής έχει μια διογκωμένη άποψη για τον εαυτό του . Βλέπουν τους εαυτούς τους σημαντικούς και δικαιωματικούς. Οι ψυχοπαθείς συχνά αισθάνονται δικαιωμένοι να ζουν σύμφωνα με τους δικούς τους κανόνες και πιστεύουν ότι οι νόμοι δεν ισχύουν για αυτούς.
Παραποιητικός
Οι ψυχοπαθείς είναι πολύ καλοί στο να κάνουν τους άλλους ανθρώπους να κάνουν αυτό που θέλουν. Μπορεί να παίζουν με τις ενοχές ενός ατόμου ενώ λένε ψέματα για να κάνουν κάποιον άλλο να κάνει τη δουλειά του για εκείνους.
Έλλειψη τύψεων
Ένας ψυχοπαθής δεν ενδιαφέρεται για το πώς η συμπεριφορά του επηρεάζει τους άλλους ανθρώπους. Μπορεί να ξεχάσουν κάτι που πληγώνει κάποιον ή μπορεί να επιμείνουν ότι οι άλλοι αντιδρούν υπερβολικά όταν πληγώνονται τα συναισθήματά τους. Τελικά, οι ψυχοπαθείς δεν αισθάνονται ενοχές επειδή προκαλούν πόνο στους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, συχνά εκλογικεύουν τη συμπεριφορά τους και κατηγορούν άλλους ανθρώπους.
Ρηχή επίδραση
Οι ψυχοπαθείς δεν δείχνουν πολλά συναισθήματα τουλάχιστον όχι αυθεντικά. Μπορεί να φαίνονται ψυχρά και χωρίς συναισθηματισμό πολλές φορές. Αλλά όταν τους εξυπηρετεί καλά, ένας ψυχοπαθής μπορεί να επιδείξει μια δραματική εμφάνιση συναισθημάτων. Αυτά είναι συνήθως βραχύβια και αρκετά ρηχά.
Για παράδειγμα, ένας ψυχοπαθής μπορεί να δείξει θυμό αν μπορεί να εκφοβίσει κάποιον ή μπορεί να δείξει λύπη για να χειραγωγήσει κάποιον. Αλλά δεν βιώνουν πραγματικά αυτά τα συναισθήματα.
Έλλειψη Ενσυναίσθησης
Οι ψυχοπαθείς αγωνίζονται να καταλάβουν πώς κάποιος άλλος μπορεί να αισθάνεται φόβο, λύπη ή άγχος. Απλώς δεν έχει νόημα για αυτούς, καθώς δεν μπορούν να διαβάσουν ανθρώπους . Ένας ψυχοπαθής είναι εντελώς αδιάφορος για τους ανθρώπους που υποφέρουν ακόμα και όταν είναι στενός φίλος ή μέλος της οικογένειας.
Παρασιτικός τρόπος ζωής
Οι ψυχοπαθείς μπορεί να έχουν ιστορίες λυγμού για το γιατί δεν μπορούν να κερδίσουν χρήματα ή μπορεί συχνά να αναφέρουν ότι έχουν πέσει θύματα από άλλους. Στη συνέχεια εκμεταλλεύονται την ευγένεια των άλλων εξαρτώντας από αυτούς οικονομικά. Ένας ψυχοπαθής χρησιμοποιεί τους ανθρώπους για να πάρει ό,τι μπορεί, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το πώς μπορεί να αισθάνεται το άλλο άτομο.
Κακοί έλεγχοι συμπεριφοράς
Οι ψυχοπαθείς αγωνίζονται να ακολουθήσουν κανόνες, νόμους και πολιτικές πολλές φορές. Ακόμα κι αν ξεκινήσουν να ακολουθήσουν τους κανόνες, ένας ψυχοπαθής συνήθως δεν τους μένει για πολύ.
Πρώιμα προβλήματα συμπεριφοράς
Οι περισσότεροι ψυχοπαθείς παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς σε νεαρή ηλικία. Μπορεί να εξαπατήσουν, να παραλείψουν το σχολείο, να βανδαλίσουν ιδιοκτησία, να κάνουν κατάχρηση ουσιών ή να γίνουν βίαιοι. Οι κακές συμπεριφορές ενός ψυχοπαθούς τείνουν να κλιμακώνονται με την πάροδο του χρόνου και είναι πιο σοβαρές από τις κακές συμπεριφορές των συνομηλίκων τους.
Παρορμητικότητα
Οι ψυχοπαθείς ανταποκρίνονται στα πράγματα σύμφωνα με τον τρόπο που αισθάνονται. Δεν ξοδεύουν χρόνο σκεπτόμενοι τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη των επιλογών τους. Αντίθετα, ένας ψυχοπαθής θέλει άμεση ικανοποίηση . Έτσι, μπορεί να εγκαταλείψουν μια δουλειά, να τερματίσουν μια σχέση, να μετακομίσουν σε μια νέα πόλη ή να αγοράσουν ένα νέο αυτοκίνητο από μια ιδιοτροπία.
Ανευθυνότητα
Οι υποσχέσεις δεν σημαίνουν τίποτα για έναν ψυχοπαθή. Είτε υπόσχονται να αποπληρώσουν ένα δάνειο είτε να υπογράψουν ένα συμβόλαιο, δεν είναι αξιόπιστοι. Μπορεί να αποφύγουν τις πληρωμές για τη διατροφή των παιδιών, να χρεωθούν βαθιά ή να ξεχάσουν υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.
Ένας ψυχοπαθής δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τα προβλήματα στη ζωή του. Βλέπουν τα προβλήματά τους σαν να φταίνε πάντα κάποιος άλλος. Οι ψυχοπαθείς παίζουν συχνά το ρόλο του θύματος και απολαμβάνουν να μοιράζονται ιστορίες για το πώς οι άλλοι τους έχουν εκμεταλλευτεί.
Πηγές:
1. The Dark Triad and Politics: Psychopathy, Machiavellianism, and Narcissism in the Political Arena (C. Chamorro-Premuzic, et al., 2015)
2. Ο πολιτικός εξτρεμισμός προβλέπει την ψυχοπάθεια στο γενικό πληθυσμό (A. Lehmann, et al., 2015)
3. The Psychopathic Personality in Politics: Examing a Link between Psychopathy and Political Leadership (JR Anderson, et al., 2016)
4. Ψυχοπαθητικά και μακιαβελικά χαρακτηριστικά στην πολιτική ηγεσία: Μια διαπολιτισμική ανάλυση (KD Williams, et al., 2016)
5. Η σχέση μεταξύ της πολιτικής ιδεολογίας και των σκοτεινών γνωρισμάτων της προσωπικότητας: μια μελέτη Ιταλών πολιτικών (F. Durante, et al., 2019)

 

Πηγή

Προβολές : 338


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα