Έρχεται καταιγίδα με... μπλακ άουτ σε Ευρώπη και ΗΠΑ –  Σχεδόν 1 δισ. άνθρωποι στο έλεος της κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας

25 Μαΐου, 2022 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

 

Η ιστορία μπορεί να είναι διαφορετική στην Ανατολική Ευρώπη, όπου χώρες όπως η Ελλάδα, η Λετονία και η Ουγγαρία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για ένα σημαντικό μέρος της ισχύος τους και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες.

Εκεί είναι το υψηλότερο ενδεχόμενο για μπλακ άουτ, είπε ο Ronningen.

Ο Ορυκτός μας πλούτος, έχει ήδη παραδοθεί στους διεθνείς τοκογλύφους…
Τον λιγνίτη, τον σταμάτησε το γνωστό μπά στα ρδο…
Η πράσινη ενέργεια για να δουλέψει, είναι πολύ ενεργοβόρα και δεν συμφέρει…
Πάμε πίσω στο 2008 και στο μεγάλο οικονομικό κράχ…
Πάμε ακόμα πιο πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όπου όλα παραδόθηκαν παγκοσμίως στις πολυεθνικές των χάζαρων… (η φωτογραφία που παραθέτω, είναι ενδεικτική)
Ο κορονοϊός, ήταν το μεγάλο βήμα κατά της ενέργειας και του επισιτισμού…
Τι μας ετοιμάζουν;;; Πολλά… πάρα πολλά…
ΚΑΥΣΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΕΤΟΥΣ… ας είναι καλά το HAARP…
Κι όσοι αντέξουμε…
Τι… υπέροχη που είναι η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ!!!
Καλλιόπη Σουφλή
Υψηλός ο κίνδυνος σε ΗΠΑ και Ασία, ελεγχόμενος προς ώρας στην Ευρώπη
Αυτό το καλοκαίρι, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο δεν θα παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση, απειλώντας περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους με κυλιόμενες διακοπές ρεύματος.
Τα δίκτυα εξασθενούν από τις ελλείψεις ορυκτών καυσίμων, την ξηρασία και τους καύσωνες, τις διακοπές των εμπορευμάτων και την άνοδο των τιμών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την αποτυχημένη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια όπου οι διαχειριστές του δικτύου απέσυραν πάρα πολλές μονάδες παραγωγής ορυκτών καυσίμων.
Και αυτό το περιβάλλον, δημιουργεί μια τέλεια καταιγίδα με μπλακ άουτ σε μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου.
Η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, που επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου και τις κορυφαίες οικονομίες, θα μπορούσε να απέχει λιγότερο από ένα μήνα όταν ξεκινήσει το καλοκαίρι στις 21 Ιουνίου.

Οι περιοχές που θα αφορούν, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η Ασία, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια όταν η ζήτηση εκτιναχθεί λόγω ζέστης.

Οι επίμαχες περιοχές

 

Ο καύσωνας της Ασίας έχει προκαλέσει καθημερινά μπλακ άουτ για πολλές ώρες, θέτοντας περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε κίνδυνο σε όλο το Πακιστάν, τη Μιανμάρ, τη Σρι Λάνκα και την Ινδία.

Επίσης, έξι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής του Τέξας απέτυχαν νωρίτερα αυτό το μήνα να καλύψουν τη ζήτηση, καθώς η καλοκαιρινή ζέστη μόλις άρχισε, προσφέροντας μια γεύση του τι θα ακολουθήσει.

Τουλάχιστον δώδεκα πολιτείες των ΗΠΑ από την Καλιφόρνια μέχρι τις Μεγάλες Λίμνες κινδυνεύουν από διακοπές ρεύματος αυτό το καλοκαίρι.

 

Οι τροφοδοσίες θα είναι περιορισμένες και στην Κίνα και την Ιαπωνία.

 

Η Νότια Αφρική είναι έτοιμη για ένα έτος ρεκόρ με διακοπές ρεύματος.
Και η Ευρώπη βρίσκεται σε μια επισφαλή θέση που κρατά η Ρωσία — εάν η Μόσχα διακόψει το φυσικό αέριο στην περιοχή, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπές σε ορισμένες χώρες.

 

Πόλεμοι και κυρώσεις

Ο αναλυτής του Bloomberg, Shantanu Jaiswal, επισημαίνει ότι ο συνδυασμός «πολέμου και κυρώσεων» που διαταράσσουν τις αγορές εμπορευμάτων, οι «ακραίες καιρικές συνθήκες» και «μια οικονομική ανάκαμψη από τον COVID που ενισχύει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας» είναι μια «μοναδική» κατάσταση που «δεν μπορεί να θυμηθεί» να έχει συμβεί πάλι στην ιστορία.

Έχουμε έναν συνδυασμό τόσων πολλών παραγόντων», μια τέλεια καταιγίδα παραγόντων.

Ο Henning Gloystein, αναλυτής του Eurasia Group, προειδοποιεί εάν μεγάλα μπλακ άουτ εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο αυτό το καλοκαίρι, «αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιας μορφής ανθρωπιστικής κρίσης όσον αφορά τις ελλείψεις τροφίμων και ενέργειας σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες».

Εάν οι ΗΠΑ είναι οποιοσδήποτε οδηγός για τα παραπαίοντα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα, οι ρυθμιστικές αρχές είπαν ότι η μισή χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει διακοπές ρεύματος από τις Μεγάλες Λίμνες έως τη Δυτική Ακτή.

Ο λόγος οφείλεται στην έλλειψη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σε μεγάλη ξηρασία.

Το μοτίβο στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του κόσμου είναι η ευθραυστότητα λόγω της έλλειψης επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα και η μείωσης των σταθμών παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα καθώς τα δίκτυα προσπαθούν να μεταβούν σε καθαρότερες και πιο πράσινες πηγές ενέργειας.

Ο Alex Whitworth, αναλυτής της Wood Mackenzie, επισημαίνει ότι καθώς τα δίκτυα μεταβαίνουν στην πράσινη ενέργεια, η έλλειψη αποθήκευσης μπαταριών όταν ο ήλιος δεν λάμπει ή ο άνεμος δεν φυσάει θα δημιουργήσει αστάθειες και περισσότερη πίεση στα δίκτυα κάθε φορά.
Το Bloomberg παρέχει μια εικόνα των δικτύων με τη μεγαλύτερη καταπόνηση που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μαζικές διακοπές ρεύματος αυτό το καλοκαίρι:

ΗΠΑ

Οι προμήθειες φυσικού αερίου, το Νο. 1 καύσιμο εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής στις ΗΠΑ, είναι περιορισμένες σε εθνικό επίπεδο και οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη.

Η ισχύς σε μεγάλο μέρος της χώρας και μέρος του Καναδά θα αυξηθεί, σύμφωνα με την North American Electric Reliability Corporation.
Είναι από τις πιο τρομερές εκτιμήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο ρυθμιστικός φορέας.

Οι καταναλωτές θα κληθούν να βοηθήσουν να διατηρήσουν τα δίκτυα σταθερά περιορίζοντας την κατανάλωσή τους.

Στην Καλιφόρνια, την πολυπληθέστερη πολιτεία, οι προμήθειες φυσικού αερίου μειώνονται ακόμη περισσότερο λόγω μιας καταστροφής αγωγού πέρυσι που περιόρισε τις εισαγωγές.

Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί την ξηρασία, περιορίζοντας σοβαρά την παροχή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος της Καλιφόρνια δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι η πολιτεία ενδέχεται να κινδυνεύει από διακοπές ρεύματος για τα επόμενα καλοκαίρια εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών.

Στο δίκτυο 15 πολιτειών που διαχειρίζεται ο ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος Midcontinent (MISO), οι καταναλωτές σε 11 πολιτείες κινδυνεύουν από διακοπές.

Η MISO, η οποία εξυπηρετεί περίπου 42 εκατομμύρια ανθρώπους, προέβλεψε ότι έχει «ανεπαρκή» παραγωγή ενέργειας για να καλύψει τις περιόδους υψηλότερης ζήτησης αυτό το καλοκαίρι, ειδικά στις μεσοδυτικές πολιτείες της.

Ο φορέας δεν έχει δώσει ποτέ στο παρελθόν τέτοια προειδοποίηση πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής ζήτησης.

Στο Τέξας, το δίκτυο «εξακολουθεί να κινδυνεύει» από ελλείψεις παρά την προσπάθεια της πολιτείας να βελτιώσει την ανθεκτικότητα μετά τη χειμερινή καταιγίδα του Φεβρουαρίου του 2021 που άφησε εκατομμύρια στο σκοτάδι για μέρες, δήλωσε ο Gary Cunningham, διευθυντής έρευνας αγοράς στη χρηματιστηριακή Tradition Energy.

Η γήρανση των υποδομών και οι καθυστερήσεις συντήρησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν προστεθεί στα προβλήματα των πιο έντονων καιρικών φαινομένων, δήλωσε ο Teri Viswanath, επικεφαλής οικονομολόγος για την ενέργεια στην CoBank ACB.

«Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν περισσότερες διακοπές λειτουργίας παγκοσμίως από οποιοδήποτε άλλο βιομηχανοποιημένο έθνος», είπε.
“Περίπου το 70% του δικτύου μας πλησιάζει στο τέλος της ζωής του.”

 

Ασία

Το επίκεντρο των διακοπών μέχρι στιγμής ήταν η Νότια και η Νοτιοανατολική Ασία, όπου τα ​​κύματα καύσωνα έχουν θέσει τα κλιματιστικά σε πλήρη λειτουργία.

Τα μπλακ άουτ ήταν βασικά σε εθνικό επίπεδο στο Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και τη Μιανμάρ, όπου ζουν συνολικά 300 εκατομμύρια άνθρωποι.

Και στην Ινδία, 16 από τις 28 πολιτείες του έθνους – όπου ζουν περισσότεροι από 700 εκατομμύρια άνθρωποι – αντιμετωπίζουν διακοπές λειτουργίας δύο έως 10 ωρών την ημέρα.

Η κυβέρνηση της Ινδίας ζήτησε πρόσφατα από τις εταιρείες να αυξήσουν τις αγορές ακριβού ξένου άνθρακα, ενώ επίσης αναιρούν τα περιβαλλοντικά πρωτόκολλα για τις επεκτάσεις ορυχείων για να προσπαθήσουν να αυξήσουν την προσφορά καυσίμων.

Μένει όμως να δούμε αν αυτές οι κινήσεις θα μειώσουν την πίεση.

Η επικείμενη εποχή των μουσώνων θα φέρει χαμηλότερες θερμοκρασίες και θα περιορίσει τη ζήτηση ενέργειας, αν και μπορεί επίσης να πλημμυρίσει περιοχές εξόρυξης και να παρεμποδίσει την παροχή καυσίμων.

Στο Βιετνάμ, η κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας προετοιμάζεται για ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας για περισσότερο από ένα μήνα, καθώς η ζήτηση αυξάνεται, ενώ η εγχώρια προσφορά άνθρακα έχει μειωθεί και το κόστος των ξένων καυσίμων έχει αυξηθεί.

Στην Κίνα, όπου οι ελλείψεις άνθρακα οδήγησαν σε εκτεταμένες περικοπές ρεύματος πέρυσι, οι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειες το 2022 και πίεσαν τους ανθρακωρύχους να αυξήσουν την παραγωγή σε ρεκόρ.

Ακόμα κι έτσι, αξιωματούχοι της βιομηχανίας έχουν προειδοποιήσει ότι η προσφορά της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι περιορισμένη αυτό το καλοκαίρι στον βαριά βιομηχανοποιημένο νότο της χώρας, που απέχει πολύ από τους κόμβους εξόρυξης στην ενδοχώρα και επομένως εξαρτάται περισσότερο από τον ακριβό ξένο άνθρακα και φυσικό αέριο.

Η Ιαπωνία αντιμετώπισε “ηλεκτρικό τρόμο” τον Μάρτιο, όταν ένα κύμα ψύχους προκάλεσε άνοδο της ζήτησης λίγες μέρες αφότου ένας σεισμός έριξε εκτός λειτουργίας πολλά εργοστάσια άνθρακα και φυσικού αερίου.

Η παροχή ρεύματος αναμένεται να είναι περιορισμένη κατά τους προσεχείς καλοκαιρινούς μήνες και η ζήτηση πιθανότατα θα υπερβεί ξανά την προσφορά και τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δικτύου.

Η Μητροπολιτική Κυβέρνηση του Τόκιο ξεκίνησε μια εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας, ζητώντας από τους κατοίκους να λάβουν μέτρα όπως η παρακολούθηση λιγότερης τηλεόρασης.

 

Ευρώπη

 

Ο κίνδυνος συσκότισης είναι μικρότερος στην Ευρώπη, επειδή λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν κλιματισμό στο σπίτι.

Η ήπειρος αγωνίζεται επίσης για να γεμίσει την αποθήκη αερίου της.
Αλλά υπάρχουν λίγα περιθώρια για λάθη.

Προσθέτοντας πίεση στις τιμές και τις προμήθειες είναι οι εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Electricite de France SA.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός της περιοχής μείωσε τον στόχο πυρηνικής παραγωγής του για τρίτη φορά φέτος, το τελευταίο σημάδι ότι η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη επιδεινώνεται.

Εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην περιοχή, αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να προκαλέσει διακοπή ρεύματος σε ορισμένες χώρες, δήλωσε ο Fabian Ronningen, αναλυτής αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Rystad Energy.

Ενώ είπε ότι οι πιθανότητες η Ρωσία να κάνει αυτή την τολμηρή κίνηση είναι «απίθανες», οι απόψεις του έγιναν πιο απαισιόδοξες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Πριν από δύο μήνες, είπε, θα έθετε τις πιθανότητες σε “πολύ απίθανο”.
Ορισμένες χώρες έχουν λάβει τεράστιες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και πιθανότατα θα είχαν επαρκή προμήθειες για να απορροφήσουν το πλήγμα, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ιστορία μπορεί να είναι διαφορετική στην Ανατολική Ευρώπη, όπου χώρες όπως η Ελλάδα, η Λετονία και η Ουγγαρία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για ένα σημαντικό μέρος της ισχύος τους και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες.
Εκεί είναι το υψηλότερο ενδεχόμενο για μπλακ άουτ, είπε ο Ronningen.

«Δεν νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μπορούν καν να φανταστούν ένα τέτοιο σενάριο», είπε.
«Δεν έχει συμβεί ποτέ στη ζωή μας».

Εάν τα πλέγματα πιεστούν και χαλάσουν αυτό το καλοκαίρι, θα ήταν ένα δυσοίωνο σημάδι για τα πράγματα που θα έρθουν αυτόν τον χειμώνα.

 

Πηγή

Προβολές : 436


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα