Για ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ... ΚΑΡΑΒΑΝΑΔΕΣ, ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

28 Φεβρουαρίου, 2022 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

Πώς εκχριστιανίστηκαν οι Ρώσοι. Άννα Πορφυρογέννητη, η αδερφή του Βασίλειου του Βουλγαροκτόνου που στάλθηκε στην Ρωσία για να παντρευτεί τον βασιλιά τους, Βλαδίμηρο τον Μέγα.

 

 

 

Ας θυμηθούμε και λίγο την ιστορία των σχολικών μας χρόνων, για όσους ακόμα αναρωτιούνται τι θέλει ο Πούτιν στην Ουκρανία…

Μερικά μαθήματα Ιστορίας, θα τους κλείσουν το στόμα…

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. Και καλόν θα ήταν οι αγράμματοι ΧΑΖΑΡΟΙ πολιτικοί και οι Ουκρανολάγνοι καραβανάδες να στρώσουν κώλο και να διαβάσουν Ιστορία, αντί να παίρνουν το μέρος του ΕΒΡΑΙΟΧΑΖΑΡΟΥ ΣΙΩΝΙΣΤΗ ΖΕΛΕΝΣΚΙ, η χώρα του οποίου είναι η σφηκοφωλιά των οβριών…

Με τη Ρωσοβυζαντινή συνθήκη που υπογράφτηκε στη Δρίστρα το 971 από τον αυτοκράτορα Ιωάννη Τζιμισκή και τον Σβιατοσλάβο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών έχουν αποκατασταθεί.

Οι Ρώσοι έμποροι άρχισαν πάλι να επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κωνσταντινούπολη, οι βυζαντινές κατακτήσεις της Κριμαίας, δηλαδή το θέμα της Χερσώνας, επέτρεπαν στην αυτοκρατορία να διατηρεί μόνιμες και γόνιμες επαφές με τους κατοίκους της βορείας ακτής της Μαύρης Θάλασσας και τον ουκρανικών πεδιάδων.

Οι ρωσοβυζαντινές σχέσεις συσφίχθηκαν ακόμη περισσότερο με αφορμή την επανάσταση του Βάρδα Φωκά από το 987 μέχρι το 989.

Ο Βασίλειος Β΄, ο λεγόμενος Βουλγαροκτόνος, είχε αναγκαστεί να ζητήσει τη στρατιωτική βοήθεια των Ρώσων, προκειμένου να αντιδράσει.

Φαίνεται όμως ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών παρείχε κι άλλους όρους, με σημαντικότερες και μονιμότερες συνέπειες: οι Βυζαντινοί υποσχέθηκαν να δώσουν την πορφυρογέννητη Άννα, αδερφή του αυτοκράτορα Βασίλειου, ως σύζυγο στον Ρώσο ηγεμόνα του Κιέβου, Βλαδίμηρο.

Από την Βυζαντινή πλευρά, ο διακανονισμός αυτός αποτελούσε μια μεγάλη υποχώρηση: για πρώτη φορά πορφυρογέννητη θα παντρευόταν ξένο άρχοντα. Για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης προσπάθησε να το αποφύγει.

Το 989 όμως, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Χερσώνα και η αυτοκρατορία, εξαντλημένη από τον εμφύλιο πόλεμο, αναγκάστηκε να αποχωρήσει υπό τον όρο να εκχριστιανιστεί ο Βλαδίμηρος, και μαζί του όλοι οι Ρώσοι.

Η ζωή της Άννας Πορφυρογέννητης

 (Καλλιτεχνική απεικόνιση της Άννας Πορφυρογέννητης)

Η Άννα Πορφυρογέννητη ήταν κόρη του βυζαντινού αυτοκράτορα Ρωμανού Β΄ και της αυτοκράτειρας Θεοφανούς.

Ήταν επίσης η αδελφή των Αυτοκράτορων Βασίλειου Β΄ και Κωνσταντίνου Η΄.

Η Άννα ήταν μια Πορφυρογέννητη, μια νόμιμη κόρη που γεννήθηκε στο πορφυρό δωμάτιο του παλατιού.

Το χέρι της Άννας θεωρήθηκε ως ένα τέτοιο βραβείο που κάποιοι θεωρούν ότι ο Βλαντιμίρ έγινε χριστιανός μόνο για να την παντρευτεί.

Η Άννα στάλθηκε στην Χερσώνα, όπως αναφέρθηκε, το 989, με μεγάλη συνοδεία. Δεν ήθελε να παντρευτεί τον Βλαδίμηρο και εξέφρασε βαθιά αγωνία στο δρόμο της προς το γάμο της.

 

Στη Χερσώνα, ο Βλαδίμηρος βαπτίστηκε πριν τον γάμο του με την Άννα.

Σύμφωνα με την παράδοση, λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε η ομαδική βάπτιση των Ρώσων στα νερά του ποταμού Βορυσθένη (Δνειπέρου). 

Με το γάμο με τον Μεγάλο Πρίγκιπα Βλαδίμηρο, η Άννα έγινε Μεγάλη Πριγκίπισσα του Κιέβου, αλλά αναφερόταν ως Βασίλισσα ή Τσαρίνα, ίσως ως ένδειξη της ιδιότητας μέλους της στην Αυτοκρατορική Βυζαντινή Δυναστεία.

Η Άννα συμμετείχε ενεργά στον χριστιανισμό της Ρωσίας: ενήργησε ως θρησκευτικός σύμβουλος του Βλαδίμηρου και ίδρυσε μερικά μοναστήρια και εκκλησίες.

Μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι μπορεί να είχε μαζί με τον Βλαδίμηρο τρία παιδιά.

Μετά τον εκχριστιανισμό

(Ο εκχριστιανισμός των Ρώσων)

Με τον εκχριστιανισμό των Ρώσων κορυφώθηκε η πολιτιστική ακτινοβολία του Βυζαντίου.

Η νέα εκκλησία οργανώθηκε ως μητρόπολη, που εξαρτιόταν άμεσα από το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε μέχρι το 1448.

Έλληνες μητροπολίτες ανέλαβαν τη διακυβέρνησή της και την πνευματική της επιρροή.

Συχνά εξυπηρέτησαν την πολιτική της αυτοκρατορίας, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα σημαντικότατο εκπολιτιστικό έργο.

 

Οι εμπορικές επαφές με τη Ρωσία έγιναν ακόμη στενότερες. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ιωάννη Σκυλίτζη, οι βυζαντινοί έμποροι δεν δίσταζαν να ταξιδέψουν ως το Κίεβο.

Ο αριθμός των Ρώσων μισθοφόρων στον βυζαντινό στρατό αυξήθηκε, παρά τη δυσπιστία που εξακολουθούσε να υπάρχει για τις πραγματικές διαθέσεις των βόρειων πολεμιστών, που έφταναν στη βυζαντινή πρωτεύουσα ως οργανωμένα τμήματα με τους αρχηγούς τους που, καμιά φορά, αντί να υπηρετήσουν τον αυτοκράτορα, προτιμούσαν να κάνουν λεηλασίες στις παραλίες και τα νησιά.

Αυτά τα επεισόδια δεν φαίνεται να διατάραξαν τις καλές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη.

Αντίθετα, το επίσημο κράτος του Κιέβου θα βοηθήσει στρατιωτικά τους Βυζαντινούς για να υποτάξουν την Κριμαία το 1016.

Χωρίς ποτέ να γίνουν υποτελείς της αυτοκρατορίας, οι εκχριστιανισμένοι Ρώσοι είχαν οριστικά ενταχθεί στη σφαίρα της επιρροής τους.

Πηγές

Ιστορία του Ελληνικού Έθνος, τόμος Η΄, Εκδοτική Αθηνών Α.Ε.

Αγγλική Βικιπαίδεια

 

Πηγή

Προβολές : 924


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα