Δημοσίευμα-«βόμβα» των FT εμπλέκει την Αλεξία Μπακογιάννη σε εξαγορά διυλιστηρίου από τον καταδικασμένο Μπένι Στάινμετζ

Δημοσίευμα-«βόμβα» των FT εμπλέκει την Αλεξία Μπακογιάννη σε εξαγορά διυλιστηρίου από τον καταδικασμένο Μπένι Στάινμετζ

17 Νοεμβρίου, 2023 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:405
Μοίρασέ το

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbreak.gr, υπάρχει εμπλοκή και πασίγνωστου Έλληνα εφοπλιστή – Σκάνδαλο με την καταγγελία που αναφέρει ότι η Αλεξία Μπακογιάννη είχε μεσολαβήσει για να μην εκδοθεί ο επιχειρηματίας από την Κύπρο

Βρε, η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΡΛΕΟΝΕ πάντα στήριζε και στηρίζει τους ομοϊδεάτες της…

ΟΠΟΥ ΜΑΦΙΑ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ Η ΣΚΑΤΟ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ…

Άλλωστε έναν ΕΒΡΑΙΟ υπερασπίζονται… “φυσικό” είναι, καθώς και η οικογένεια ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ – ΧΑΖΑΡΟΙ ΚΑΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ.

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΕ Η ΑΛΕΞΙΑ;;;

ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΛΕΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ Η ΚΩΛΟΦΑΡΑ ΤΗΣ…

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Αίσθηση έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα τωνFinancial Times για την εξαγορά διυλιστηρίου στην Ιταλία από τον Ισραηλινό επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διαφθορά και χρηματισμό σε Ρουμανία και Ελβετία, ενώ παράλληλα εμπλέκει στην εξαγορά και την Αλεξία Μπακογιάννη, ανιψιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις ρουμανικές αρχές, είχε συλληφθεί το 2020 στην Λάρνακα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Ιταλία αρνήθηκαν να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης.

Tην ίδια στιγμή, η καταγγελία πως η ανιψιά του πρωθυπουργού μεσολάβησε για να μην εκδοθεί ο Στάινμετζ από την Κύπρο, συνιστά από μόνο του ένα τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο. Σημειώνεται ότι ο Ισραηλινός μεγιστάνας εξορύξεων διαμαντιών, είχε καταδικαστεί για χρηματισμό και στην Ελβετία το 2021.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, η Αλεξία Μπακογιάννη συνόδευε τον διαβόητο επιχειρηματία στα ταξίδια που έκανε σε Ρώμη και Μιλάνο πριν ένα χρόνο προκειμένου να διαπραγματευτεί την προσφορά ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το διυλιστήριο, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι η ανιψιά του Έλληνα πρωθυπουργού «έχει μετοχές τηςGOI Energy με έδρα την Κύπρο, της οποίας υπήρξε επίσης για λίγο μέλος του διοικητικού συμβουλίου».

Και εμπλοκή του πασίγνωστου Έλληνα εφοπλιστή, σύμφωνα με πληροφορίες του newsbreak

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbreak.gr, υπάρχει εμπλοκή και πασίγνωστου Έλληνα εφοπλιστή στην υπόθεση εξαγοράς του διυλιστηρίου. Στο άρθρο των Financial Times πάντως, δεν γίνεται καμία αναφορά στο όνομα του, γεγονός που προκαλεί εντύπωση.

Aναλυτικά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα

Με τίτλο «Ο καταδικασμένος μεγιστάνας ορυχείων Μπένι Στάινμετζ συνδέεται με το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ιταλίας», οι FT αναφέρουν στο δημοσίευμα:

Η εταιρεία που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση για να αναλάβει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας από τον Ρώσο ιδιοκτήτη της έχει δεσμούς με το στέλεχος ορυχείων Beny Steinmetz, καταδικασμένου για διαφθορά.

Οι δεσμοί μεταξύ του Γαλλο-ισραηλινούδισεκατομμυριούχου και της GOI Energy, η οποία αγόρασε το διυλιστήριο της Σικελίας από τη Lukoil νωρίτερα φέτος με την υποστήριξη του εμπόρου εμπορευμάτων Trafigura, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πώληση και την ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου που η Ρώμη θεωρεί στρατηγικό.

Ο Steinmetz, ο οποίος καταδικάστηκε για διαφθορά στην Ελβετία και τη Ρουμανία, ταξίδεψε στη Ρώμη και το Μιλάνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022για να συζητήσει με δικηγόρους και συμβούλους μια προσφορά 1,5 δισ. ευρώ για το διυλιστήριο, σύμφωνα με τέσσερα άτομα με γνώση των συναντήσεων και επικαλούνται οι Financial Times.

Ο Steinmetz συνοδευόταν από την Αλεξία Μπακογιάννη σε αυτά τα ταξίδια, σύμφωνα με τρεις από τους ανθρώπους που μίλησαν στους FT. H Αλεξία Μπακογιάννη, γράφει το δημοσίευμα, είναι ανιψιά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατέχει μετοχές της GOI Energy με έδρα την Κύπρο, της οποίας υπήρξε επίσης για λίγο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.

Ένα ίδρυμα της οικογένειας Steinmetz είναι επίσης επενδυτής στο Argus New Energy Fund, τον μεγαλύτερο μέτοχο της GOI Energy, σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα που χρησιμοποίησε η ιταλική κυβέρνηση για να εγκρίνει τη συναλλαγή.

Ένας άλλος σύνδεσμος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της GOI Energy, Michael Bobrov, ο οποίος κατέχει μερίδιο στην κυπριακή εταιρεία και είναι επίσης μέτοχος σε διυλιστήριο που ανήκει σε γαμπρούς του Steinmetz στο Ισραήλ.

Η αναγκαστική πώληση του εργοστασίου της Σικελίας, που αντιπροσωπεύει το 1/5 της ικανότητας διύλισης της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε καθώς η ΕΕ ετοιμαζόταν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών θαλάσσιων και πετρελαϊκών προϊόντων τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Η Ρώμη «έβαλε μπροστά τα μεγάλα μέσα», τα οποία της δίνουν το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε συμφωνίες ή να επιβάλλει αιτιάσεις για την αγορά στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων.

Παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Giorgia Meloni ενέκρινε την πώληση στην GOI Energy αφού η εταιρεία κατάφερε να υπεκεράσει την προσφορά της αμερικανικής εταιρείας ιδιωτικών μετοχών Crossbridge και τον ελβετικό έμπορο εμπορευμάτων Vitol. Πρόσφερε επίσης ισχυρότερες διαβεβαιώσεις σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τις λειτουργίες, ανέφερε τότε η κυβέρνηση.

«Το διυλιστήριο ISAB είναι ένα κρίσιμο μέρος του συστήματος διύλισης της Ιταλίας, αντιπροσωπεύοντας το 30% της προμήθειας ντίζελ και το 20 % της συνολικής χωρητικότητας», δήλωσε ο Viktor Katona, αναλυτής στον πάροχο δεδομένων Kpler. «Όταν το τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ευρώπης καταλήγει να πωληθεί σε μια ως επί το πλείστον άγνωστη εταιρεία, αυτό σίγουρα προκαλεί ανησυχία».

Τον Σεπτέμβριο, ο Steinmetz συνελήφθη στην Κύπρο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη Ρουμανία, όπου καταδικάστηκε το 2020 και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για διαφθορά σε υπόθεση απάτης σε ακίνητα. Το 67χρονο στέλεχος αφέθηκε ελεύθερος αυτόν τον μήνα αφού το κυπριακό ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε μια προηγούμενη απόφαση έκδοσης.

Ο Steinmetz είπε ότι η δίκη και η ποινή στη Ρουμανία είχαν πολιτικά κίνητρα. Η Ιταλία και η Ελλάδα αρνήθηκαν επίσης να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης του Βουκουρεστίου.

Ο δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε για ακόμα μια κατηγορία για δωροδοκία το 2021, από ελβετικό δικαστήριο μετά από υπόθεση εξόρυξης που αφορούσε την απόκτηση κοιτασμάτων σιδηρομεταλλεύματος της Γουινέας. Ο Steinmetz άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Γόνος μιας επιχειρηματικής δυναστείας διαμαντιών, ο Steinmetz επέκτεινε την οικογενειακή περιουσία στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η BSG Resources δραστηριοποιείται σε 25 χώρες με δραστηριότητες που καλύπτουν εξόρυξη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και μέταλλα.

Η GOI Energy είπε ότι «ένα ίδρυμα του οποίου [οι τελικοί πραγματικοί ιδιοκτήτες] περιλαμβάνουν μέλη της οικογένειας του κ. Steinmetz (αλλά όχι τον κ. Steinmetz) είναι μειοψηφικός επενδυτής στο ταμείο Argus, όπως προφανώς έχει αποκαλυφθεί πλήρως στις ιταλικές αρμόδιες αρχές».

Ωστόσο, ανέφεραν ότι ο Steinmetz δεν ήταν επενδυτής στην GOI Energy.

Οι γαμπροί του Steinmetz, Ohad και Eder Schwartz, κατέχουν από κοινού την Green Oil Israel με έδρα το Ισραήλ, η οποία λειτουργεί το διυλιστήριο Bazan που βρίσκεται στον κόλπο της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά αρχεία. Ο Bobrov κατέχει επίσης το 50% των μετοχών στο διυλιστήριο Bazan, δείχνουν τα αρχεία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, το ιταλικό υπουργείο βιομηχανίας είπε ότι οι χρυσές δυνάμεις έχουν σχεδιαστεί για να διατηρήσουν την ενεργειακή ασφάλεια, προσθέτοντας: «Έγιναν εις βάθος μελέτες για τους εμπλεκόμενους χρηματοδότες/επενδυτές. . . καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ της Green Oil (Israel) Ltd. . . και μέλη της οικογένειας Steinmetz».

Σύμφωνα με του FT, η Αλεξία Μπακογιάννη βοήθησε επίσης τον Steinmetz στην Κύπρο ως σύμβουλος επικοινωνίας του όταν αγωνιζόταν για την έκδοσή του στη Ρουμανία.

Η GOI Energy είπε ότι τυχόν ερωτήσεις σχετικά με τις συναντήσεις του Steinmetz στην Ιταλία με τους δικηγόρους της GOI Energy τον Δεκέμβριο του 2022 ανέφεραν ότι ο Steinmetz «δεν εκπροσωπεί με κανέναν τρόπο την GOI Energy». Εκπρόσωπος του Steinmetz στο Ισραήλ, που αναφέρθηκε στους Financial Times από την Μπακογιάννη, δεν μπόρεσε να σχολιάσει.

Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πρωταρχικός στόχος της Ρώμης ήταν να διασφαλίσει ότι δεν θα προκύψουν κρυφά Ρώσοι επενδυτές ή ρωσικό αργό πετρέλαιο στο διυλιστήριο.

Η Ιταλία «παρηγορήθηκε» από το γεγονός ότι σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας με τη GOI Energy το αργό και το κεφάλαιο κίνησης για το διυλιστήριο προμηθεύεται από την Trafigura. Ο Bobrov εργάστηκε στο παρελθόν για την Trafigura ως επικεφαλής των επιχειρήσεων του εμπόρου στο Ισραήλ. Η Trafigura αρνήθηκε να σχολιάσει, σε αίτημα των FT.

Ένας Ιταλός που εξέτασε την κυπριακή προσφορά είπε: «Μας παρηγορούσε το γεγονός ότι το κυπριακό ταμείο δεν είχε καμία σχέση με τους Ρώσους και ότι ο Steinmetz είχε ιστορικό παρόμοιων επιχειρήσεων καθώς η οικογένειά του και ο Bobrov κατέχουν επίσης το διυλιστήριο Bazan στο Ισραήλ».

Τα αρχεία της κυπριακής εταιρείας δείχνουν ότι το 76 % της GOI Energy ανήκει στην Argus New Energy Fund, του οποίου οι μέτοχοι είναι δύο δικηγόροι με έδρα τη Λευκωσία. Ο Bobrov κατέχει το 20%.

Το υπόλοιπο 4% κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ της Completicos Holdings, της οποίας μέτοχος είναι η Αλεξία Μπακογιάννη, και του Itzik Gur, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας. Ο Gur είναι ένας Ισραηλινός υπήκοος που καταχωρίστηκε ως «συνεργάτης» του Steinmetz σε κλήτευση δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης . Δεν ήταν ωστόσο δυνατή η επικοινωνία με τον Gur για κάποιο σχόλιο.

Η GOI Energy ανέφερε ότι η Μπακογιάννη, ο Bobrov και ο Gur ήταν «όλοι ανεξάρτητοι επιχειρηματίες. . . με ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο πελατών, συνεργασιών και συνεργασιών», καταλήγει το δημοσίευμα.

 

 

Πηγή

Προβολές : 405


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα