Δώστε προσοχή στους διαδικτυακούς απατεώνες.

Δώστε προσοχή στους διαδικτυακούς απατεώνες.

1 Φεβρουαρίου, 2022 5 Από Τεχνολογικός
Προβολές:754
Μοίρασέ το

 

Με αφορμή το παρακάτω email που ήρθε στα Αττικά Νέα , καιρός να εξηγήσουμε  μερικά πράγματα για τους απατεωνίσκους στο διαδίκτυο, και πως μπορείτε να προφυλαχθείτε από διάφορα τεχνάσματα που εφευρίσκουν.

 

Γράφει ο Τεχνολογικός

 

To παραπάνω email που κατέφθασε στο Inbox του Αττικά Νέα, βρωμάει από απόσταση.

Το έστειλε κάποιος απατεωνίσκος με διεύθυνση email [email protected].

H διεύθυνση email χωρίζετε σε 2 μέρη. Το πρώτο μέρος υποδηλώνει το όνομα χρήστη , που στην προκείμενη περίπτωση είναι το eltanetgr11.

To δεύτερο μέρος υποδηλώνει το domain(Όνομα χώρου) στο οποίο είναι δηλωμένο αυτό το όνομα χρήστη , και στην προκειμένη περίπτωση είναι greeceeltanposan.com.

Σε καμιά περίπτωση το domain δεν είναι elta-net.gr ή elta.gr, κ.τ.λ.

Κάποιο έμπειρο μάτι δεν θα ασχοληθεί κάν με το συγκεκριμένο μήνυμα , διότι η πρώτη διασταύρωση έχει γίνει και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μήνυμα  δεν προέρχεται από τα ΕΛΤΑ.

 

Αν πάλι κάποιος έχει αμφιβολίες διότι μπορεί να έστειλε κάποιο πακέτο μέσω ΕΛΤΑ, του οποίου τον κωδικό δεν θυμάται  , μπορεί να μεταβεί στην ιστοσελίδα των ΕΛΤΑ στην ενότητα Εντοπισμός Αντικειμένου   και να πληκτρολογήσει τον κωδικό που αναφέρεται στο email ή ακόμα καλύτερα μπορεί να επικοινωνήσει με τα ΕΛΤΑ και να αναφέρει το Συμβάν στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Αυτοί οι απατεωνίσκοι της κακιάς ώρας, νοίκιασαν ένα όνομα χώρου το  greeceeltanposan.com , δήλωσαν ένα email το [email protected], και έστειλαν email στον εαυτό τους, με την μόνη διαφορά  ότι τις διευθύνσεις των παραληπτών τις πρόσθεσαν στο BCC, έτσι ώστε  να μην μπορούν να δούν οι παραλήπτες που αλλού έχουν στείλει το συγκεκριμένο μήνυμα και να νομίζουν ότι ήρθε το μήνυμα προσωπικά σε αυτούς και μόνο.

Υπάρχει επίσης η σήμανση στο email που έστειλαν “Κάντε κλικ εδώ”, έτσι ώστε το υποψήφιο “ψαράκι” ,να το επιλέξει και να οδηγηθεί στο αγκίστρι.

Βάλαμε τον δείκτη του ποντικιού πάνω σε αυτή την σήμανση, χωρίς να κλικάρουμε φυσικά,  και είδαμε ότι θα μας οδηγούσε στην διεύθυνση https://gr-elta.ddns.net/el-gr/Checkout/ (Μην επισκεφθείτε το λίνκ με κανένα τρόπο).

Το ddns (Dynamic DNS) μας παραθέτει σε οικιακό δίκτυο , δηλαδή σε δίκτυο που βρίσκονται οι απατεωνίσκοι με τα μηχανήματα τους και περιμένουν να τσιμπήσουν τα ψάρια.

Προφανώς έχουν στήσει μια φόρμα  σε αυτήν την διεύθυνση και περιμένουν οι άτυχοι χρήστες να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, που μπορεί να έχουν στα ΕΛΤΑ, νομίζοντας ότι θα εισέλθουν στον λογαριασμό τους κανονικά, ενώ στην ουσία  θα τα έχουν παραδώσει στους απατεώνες  οι οποίοι με την σειρά τους  θα τα χρησιμοποιήσουν αναλόγως.Μπορεί να έχουν εγκαταστήσει και κάποιον ιό με καταστροφικά αποτελέσματα για τον άτυχο χρήστη.Μπορεί να έχουν στήσει μια φόρμα  , και να ζητάνε τα στοιχεία της πιστωτικής , για να πληρωθεί το υποτιθέμενο υπόλοιπο των 5,24€.

Αυτή η τεχνική ονομάζεται phishing,  ελληνιστί “ψάρεμα”.

Ο απατεωνίσκος είναι ο ψαράς και οι παραλήπτες τα ψαράκια.

Προβολές : 754


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα