Επιτέλους άρχισε να ξυπνάει ο ραγιάς. Στάση πληρωμών κηρύσσουν οι πολίτες προς την Εφορία!

Επιτέλους άρχισε να ξυπνάει ο ραγιάς. Στάση πληρωμών κηρύσσουν οι πολίτες προς την Εφορία!

23 Απριλίου, 2022 16 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:2,116
Μοίρασέ το

 

 

Στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός αφού υπάρχει ανησυχία για τον βαθμό ανταποκρίσεως των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους τους επόμενους μήνες.

Ο προβληματισμός πηγάζει από το γεγονός ότι η πληθωριστική καταιγίδα όχι μόνο δεν θα κοπάσει αλλά θα ενισχυθεί, όπως παραδέχονται πλέον όλοι οι θεσμικοί φορείς, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι ασφυκτικές πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, καθιστώντας επισφαλή την φορολογική τους συμμόρφωση.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ… ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΑΕΙ Ο ΡΑΓΙΑΣ…

ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΩ… ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΕΦΟΡΙΕΣ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΔΕΗ…

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΔΥΣΩΠΗΤΗ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑ.

ΣΤΕΙΛΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ …

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ…

ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ, ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ” ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ.

ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΙΝΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ Ο ΧΑΖΑΡΟΕΒΡΑΙΟΣ.

     ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. Το φωτογραφικό υλικό είναι επιλογής μου  και λιαν αφυπνιστικό.

 

 

Τεράστια αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία έφερε το κύμα ακρίβειας που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης αλλά και το τέλος των αναστολών συμβάσεων για τους πληγέντες της πανδημίας.

Το αποτέλεσμα είναι τα νοικοκυριά να καλύπτουν με μεγάλη δυσκολία τις βασικές ανάγκες για θέρμανση και διατροφή και να μην έχουν διαθέσιμο εισόδημα για την πληρωμή των χρεών προς την Εφορία.

Το «άλμα» κατά 77,9% που σημείωσαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία τον περασμένο Φεβρουάριο καθώς οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,733 δισ. ευρώ έναντι 974 εκατ. ευρώ που ήταν τα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη τον Φεβρουάριο του 2021 προκαλεί συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο καθώς μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών αρχίζει να δημιουργείται. Το αποτέλεσμα είναι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος να εκτιναχθεί στα 113,040 δισ. ευρώ.

 

Οι «φρέσκες» ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν το Φεβρουάριο στα 1,778 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 1,028 δισ. ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 73%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αντίστοιχη αύξησις χρεών  είχε να καταγραφεί από την εποχή των μνημονίων και ίσως είναι επιβεβλημένη η ενεργοποίηση μίας νέα ρύθμισης οφειλών για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο πρώτο δίμηνο του έτους, οι απλήρωτοι φόροι στο πρώτο δίμηνο του 2022 ανήλθαν σε 2,536 δισ. ευρώ ενώ τα νέα χρέη διαμορφώθηκαν σε 2,641 δισ. ευρώ. Το σύνολο των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία εμφάνισε οριακή μείωση σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 καθώς διαμορφώθηκε σε 4.087.432 άτομα έναντι 4.140.400. Από τους οφειλέτες 2.020.892 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία τον περασμένο Φεβορουάριο δεν πληρώθηκαν φόροι  εισοδήματος ύψους 688,7 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 144% συγκριτικά με πέρυσι. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τον ΦΠΑ επίσης αυξήθηκαν αφού από 299,7 εκατ. ευρώ, ήταν απλήρωτα τον Φεβρουάριο του 2021, διαμορφώθηκαν στα 446,1 εκατ. ευρώ,αυξημένα κατά 49%.

Επίσης, τετραπλασιάστηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη από πρόστιμα τα οποία ανήλθαν σε 291,4 εκατ. ευρώ, από 55,6 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περυσινή περίοδο καταγράφοντας αύξηση κατά 424%. Συμφώνως προς την ΑΑΔΕ πάντως, τα 800 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφορούν το χρέος μιας εταιρείας που της έγινε έλεγχος, διαπιστώθηκαν μια σειρά από παραβάσεις και επεβλήθη αυτό το τσουχτερό πρόστιμο.

Στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός αφού υπάρχει ανησυχία για τον βαθμό ανταποκρίσεως των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους τους επόμενους μήνες. Ο προβληματισμός πηγάζει από το γεγονός ότι η πληθωριστική καταιγίδα όχι μόνο δεν θα κοπάσει αλλά θα ενισχυθεί, όπως παραδέχονται πλέον όλοι οι θεσμικοί φορείς, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι ασφυκτικές πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, καθιστώντας επισφαλή την φορολογική τους συμμόρφωση.

Το πρόβλημα θα επιτείνουν, το «ξεπάγωμα» των πληρωμών για οφειλές που είχαν ανασταλεί εξ αιτίας της πανδημίας, η έναρξη της καταβολής των ποσών από την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα νέα χρέη που θα δημιουργηθούν.

 

Πηγή: newsbreak.gr

 

Πηγή

Προβολές : 2,116


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα