Η ... “ανεξάρτητη” ακούει ή στραβόλαδο και κουφόλαδο ως συνήθως;;;

Η ... “ανεξάρτητη” ακούει ή στραβόλαδο και κουφόλαδο ως συνήθως;;;

16 Μαΐου, 2024 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:549
Μοίρασέ το

 

Διαβάζω κι αναρωτιέμαι…

«Αδυνατώ να υπογράφω απευθείας αναθέσεις» – Επιστολή παραίτησης του προέδρου του Γεωργικού Οργανισμού στον Μητσοτάκη

«Είσαι πολύ καλός αλλά δεν είσαι δικός μας»

 

Επιστολή «βόμβα» απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα»Σέρκος Χαρουτουνιάν, στον πρωθυπουργό, με την οποία υποβάλλει την παραίτησή του καταγγέλλοντας ότι δεν προτίθεται να υπογράφει εφεξής απευθείας αναθέσεις

Όπως υπερτονίζει, μεταξύ άλλων, του «ζητείται επιτακτικά με βάση ποικίλες προφάσεις» και εγκαλεί τον Λευτέρη Αυγενάκη επισημαίνοτας ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τον έχει παραγκωνίσει καθώς δεν ανήκει στον «κύκλο του “φίλων” του», γεγονός που οδήγησε ακόμη και στην ανάθεση εποπτείας «μιας Γενικής Διεύθυνσης που δεν υφίσταται».

Η επιστολή του Σέρκου Χαρουτουνιάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δημοσιεύει αποκλειστικά το Documento

elgo by Website Documento

Ο κ. Χαρουτουνιάν περιγράφει: «Το τελευταίο διάστημα, με ιδιαίτερη λύπη διαπιστώνω ότι η συνεργασία με τον εποπτεύοντα Υπουργό είναι ιδιαίτερα προβληματική. Χαρακτηριστικά επισημαίνω ότι στην Υπουργική Απόφαση με την οποία διένειμε τα καθήκοντα στη διοίκηση του Οργανισμού, μου ανέθεσε την εποπτεία μιας Γενικής Διεύθυνσης που ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ» σημειώνει εισαγωγικά (ναι, εισαγωγικά) και συμπληρώνει πως ο κ. Αυγενάκης ανέθεσε σημαντικές αρμοδιότητες και την εποτεπεία κρίσιμων αντικειμένων σε πρόσωπα που «δεν έχουν καμία ειδίκευση ή εμπειρία».

«Το σκηνικό θυμίζει τη συνομιλία που είχα με τον Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο όταν παρέδιδα το 2015 μου είχε πει: “Είσαι πολύ καλός αλλά δεν είσαι δικός μας”. Την ίδια αντιμετώπιση έχω και σήμερα, επειδή δεν ανήκω στον κύκλο των “φίλων” του κ. Υπουργού, με τον οποίο ουσιαστικά δεν έχω καμία επαφή ή συνεργασία το τελευταίο οκτάμηνο…» προσθέτει ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ και καθηγητής Χημείας, παραθέτοντας ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η παραγωγή έργου και όχι η προώθηση ημετέρων»- ένα προς ένα τα παρεπόμενα του ελλείμματος συνεργασίας με τον Λ. Αυγενάκη.

 

Επισημαίνει μεταξύ άλλων:

 

 1. Μη έκδοση Υπουργικής Απόφασης εδώ και έναν χρόνο για την ενεργοποίηση του Ψηφιακού συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0», το οποίο αποσκοπεί στην πάταξη της ελληνοποίησης γάλακτος.
 2. «Ο κ. Υπουργός δεν έχει δεχθεί να ασχοληθεί με το θέμα» της μελέτης που έχει εκπονήσει ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ δικαιώματα του διοξειδίου του άνθρακα που δεσμεύουν οι πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες και τα οποία «μπορούν να διαπραγματευτούν στην εθελοντική αγορά ρύπων αποφέροντας ετησίως περίπου 120 με 150 εκατ. ευρώ στους καλλιεργητές». «Λυπάμαι που η στάση του κ. Υπουργού στερεί τους Έλληνες αγρότες από ένα σημαντικό επιπλέον εισόδημα σε ένα αντικείμενο που συνάδει με τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ και ευνοεί τις φιλο-περιβαλλοντικές καλλιεργητικές πρακτικές» σημειώνει χαρακτηριστικά.
 3. Ο κ. Αυγενάκης τον «επέπληξε έντονα» επειδή πήρε την πρωτοβουλία να αναζητήσει τη συνεργασία υπουργών της κυβέρνησης στο πλαίσιο της εκπόνησης σχεδιασμού για την εύρεση αλλοδαπών εργατών γης.
 4. «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ακόμα υιοθετήσει (χρειάζεται Υπουργική Απόφαση) την ηλεκτρονική έκδοση των CMR (Δελτίων Αποστολής) που συνοδεύουν το εισαγόμενο γάλα. Έτσι, ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται χειρόγραφα δελτία με ό,τι αυτό συνεπάγεται» εξηγεί και συνεχίζει λέγοντας: «Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να γίνω δεκτός από τον κ. Υπουργό για να εκθέσω την κατάσταση αυτή. Παράλληλα, είναι λυπηρό να εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2023 η έκδοση Υ.Α. για τη σύσταση Επιτροπής που θα προσδιορίσει το ποσό του γάλακτος που απαιτείται για την παρασκευή ενός κιλού φέτας (σήμερα δηλώνονται από 2,4 έως 4 κιλά, ανάλογα με την τιμιότητα του παρασκευαστή)».
 5. Παρά το γεγονός ότι «ένα σημαντικό ποσοστό του μελιού που διακινείται στην Ελλάδα δεν είναι ελληνικό (προέλευση Κίνα, Ουγγαρία κλπ)» και -κατά τον κ. Χαρουτουνιάν- δεν είναι καν μέλι αλλά «επεξεργασμένα σάκχαρα», ο υπουργός δεν έχει δώσει «καμιά απάντηση» στην εισήγηση του «να ενταχθεί το μέλι στο ελληνικό σήμα προκειμένου να ελέγχεται αποτελεσματικά» από τον ΕΛΓΟ.
 6. «Είχα εκφράσει σε όλους τους τόνους την πεποίθηση ότι μετά την καταστροφή οι αγρότες θα πρέπει να βοηθηθούν με την εκπόνηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις (κατανομή κλήρου, είδος καλλιεργειών, κλιματική κρίση κλπ) και τις προοπτικές (εξαγωγικές δυνατότητες, τουρισμός κλπ) για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε μελλοντικές κρίσεις. Επιλέχτηκε η τακτική των επισκέψεων στο πεδίο για λήψη φωτό και έκδοση πέντε δελτίων τύπου ανά ημέρα, η οποία δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα βοηθητική για τους αγρότες…» επικρίνει ο κ. Χαρουτουνιάν.
  Κλείνοντας την επιστολή ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ αποκαλύπτει ότι του ασκούνται πιέσεις για να υπογράφει απευθείας αναθέσεις, οι οποίες δεν είναι απόρροια έκτακτων αναγκών αλλά «προφάσεων». «Όπως καταλαβαίνετε είναι φανερό ότι το τελευταίο διάστημα, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής μου δεν μπορώ πλέον να φανώ όσο χρήσιμος επιθυμώ και δύναμαι. Παράλληλα, μου είναι αδύνατο να υπογράφω απευθείας αναθέσεις έργων, όπως μου ζητείται επιτακτικά, με βάση ποικίλες προφάσεις» γράφει και καταλήγει θέτοντας στην διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτηση του:«Επιθυμία μου είναι να είμαι χρήσιμος με βάση τα προσόντα και τις εμπειρίες μου και όχι ένας απλά μισθοδοτούμενος Πρόεδρος Οργανισμού. Παραθέτω τα παραπάνω στοιχεία με την παράκληση, εάν πιστεύετε ότι η παρουσία μου δεν είναι πλέον χρήσιμη για την Κυβέρνηση, να θεωρήσετε δεδομένη και στη διάθεσή σας τη παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ».

 

ΠηγήΑγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 549


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
 • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
 • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
 • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
 • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
 • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα