Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ Η ΕΒΡΑΙΑ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΣ ΜΟΥΣΕΙΑ!!! ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ!!!

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ Η ΕΒΡΑΙΑ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΣ ΜΟΥΣΕΙΑ!!! ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ!!!

30 Ιανουαρίου, 2023 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:908
Μοίρασέ το

 

Το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Μουσείων, το επεξεργαζόταν από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην εξουσία η πιο διεφθαρμένη ανθελληνική κυβέρνηση όλων των εποχών…(με ισοδύναμη φυσικά και την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου) και λίγο πριν κλείσει το τραγικό για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό έργο της, πρόκειται να ολοκληρώσει την καταστροφή της…

 

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ Η ΕΒΡΑΙΑ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΣ ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ!!!

Το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Μουσείων, το επεξεργαζόταν από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην εξουσία η πιο διεφθαρμένη ανθελληνική κυβέρνηση όλων των εποχών…(με ισοδύναμη φυσικά και την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου) και λίγο πριν κλείσει το τραγικό για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό έργο της, πρόκειται να ολοκληρώσει την καταστροφή της…

Καταθέτει σχετικό νομοσχέδιο εντός της εβδομάδας.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΑΖΑΡΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΩΝ ΚΑΙ ΜΕΝΔΩΝΗ…

 

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ…

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

ΕΛΛΗΝΕΣ, ΞΥΠΝΗΣΤΕ…

ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΛΑΟ, ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ…

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ…

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ…

ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ…

ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ή ΥΠΟΥΡΓΟΣ…. ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΙ…!!!

Ακούστε την συνέντευξη που έδωσαν στον ιστορικό – συγγραφέα Γιώργο Λεκάκη, οι αρχαιολόγοι οι αρχαιολόγοι ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΗ (Εφ. Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Κρήτης) και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (εκπρόσωπος Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Κρήτης)

Η συνέντευξη δόθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2023.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ!!!

 

Ελληνικά μουσεία: Επιστολή προς τον Ελληνα πρωθυπουργό

Ελληνικά μουσεία: Επιστολή προς τον Ελληνα πρωθυπουργό

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Με μεγάλη έκπληξη και ανησυχία πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι επίκειται η εισαγωγή νομοσχεδίου στην ελληνική Βουλή το οποίο θα αλλάξει το νομικό καθεστώς των πέντε μεγαλύτερων ελληνικών κρατικών μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου), καθώς από οργανικές μονάδες του υπουργείου Πολιτισμού πρόκειται να μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

 

Τα μουσεία αυτά αποτελούσαν ανέκαθεν αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με την οποία μας συνδέουν βαθύτατοι δεσμοί.

 

Η διακοπή της σχέσης αυτής συνεπεία μιας τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης θα είχε τα πλέον ανεπιθύμητα επακόλουθα για το μέλλον των μουσείων και την αρχαιολογική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Γνωρίζουμε ότι οι συλλογές των μουσείων αυτών αναδεικνύουν την ιστορία όλων των γεωγραφικών περιοχών του ελληνικού κράτους, αλλά και το συνολικό εύρος του ελληνικού πολιτισμού, ακόμη και πέραν της ελληνικής επικράτειας, όπως συμβαίνει με τις περιπτώσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

 

Εχουμε παρακολουθήσει το εντυπωσιακό τους έργο μέσα από πλήθος εκθέσεων, επιστημονικών καταλόγων και άλλων εκδόσεων, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων και, βεβαίως, μέσα από τις προσεγμένες επανεκθέσεις των μόνιμων συλλογών τους και τις διεθνείς βραβεύσεις των τελευταίων δεκαετιών.

 

Αναγνωρίζουμε, επίσης, ότι τόσο η διάσωση του ελληνικού αρχαιολογικού πλούτου σε μια εποχή διάλυσης πολλών μουσειακών συλλογών παγκοσμίως όσο και η διάδοση της αρχαιολογικής έρευνας χρωστούν πολλά στους κρατικούς αυτούς οργανισμούς και, βεβαίως, στην τρέχουσα ελληνική νομοθεσία υπό την οποία λειτουργούν.

Η εξαγγελθείσα αλλαγή του νομικού καθεστώτος των πέντε μουσείων μάς προκαλεί βαθύ προβληματισμό.

 

Ως αρχαιολόγοι, ιστορικοί, μουσειολόγοι, ιστορικοί της τέχνης, ως ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές της αρχαιότητας, έχουμε βάσιμους λόγους ανησυχίας πως με την επικείμενη μετατροπή θα τεθεί σε δεύτερη μοίρα ο πρωταρχικός προορισμός των μουσείων ως χώρων διαφύλαξης των συλλογών για τις επόμενες γενιές, τεκμηρίωσης του παρελθόντος, έρευνας, προαγωγής της επιστήμης και διάχυσης της γνώσης.

 

Θεωρούμε ότι θα δοθεί μονομερής έμφαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες εμπορικού χαρακτήρα στα μουσεία, π.χ. πωλητήρια, καφέ, εστιατόρια, ενοικιάσεις εκθεσιακών χώρων κ.λπ., υπηρεσίες σημαντικές μεν, ωστόσο δευτερεύουσες.

 

Ο στόχος των μουσείων πρέπει να είναι υψηλότερος εκείνου της οικονομικής κερδοφορίας: οφείλει να είναι η παιδεία των πολιτών.

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, σας ζητούμε να μην επιτρέψετε την αποκοπή των μεγάλων μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, που πρωτοστάτησε μαζί με τους τομείς Αρχαιολογίας των πανεπιστημίων, την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία και τις ξένες αρχαιολογικές σχολές στην εξέλιξη της αρχαιολογικής επιστήμης.

 

Απεναντίας, σας καλούμε να τα ενισχύσετε ακόμη περισσότερο με προσωπικό, οικονομικούς πόρους και τεχνογνωσία.

 

Είναι άλλωστε παραδεκτό στη διεθνή αρχαιολογική και μουσειακή πρακτική και τη συνακόλουθη βιβλιογραφία ότι οι συλλογές των μουσείων πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αναπόσπαστα τμήματα του ιστορικού και ανασκαφικού τους πλαισίου (επομένως και διοικητικού / διαχειριστικού) και να μην αποκόπτονται με κανέναν τρόπο από αυτό.

 

Μην αποκλείσετε τις αρχαιολογικές συλλογές, τόσο των μουσείων όσο και των Εφορειών Αρχαιοτήτων, από τα οφέλη και την ευθύνη μιας κοινής διαχείρισης, η οποία καθιστά τον υλικό πολιτισμό της αρχαίας και βυζαντινής περιόδου της Ελλάδας αυτό που όλοι επιδιώκουμε να παραμείνει: μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

Η μετατροπή των δημόσιων μουσείων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αντίκειται στη μακρά ιστορική τους πορεία και παράδοση ως δημοσίων αγαθών, αλλάζει καίρια τον χαρακτήρα τους και κλονίζει τον κομβικό ρόλο που επιτελούν στην κοινωνία.

 

Με τιμή,

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

 

 1. Αβραμίδου Αμαλία, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
 2. Αγγελόπουλος Γιώργος, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 3. Αδαμοπούλου Αρετή, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
 4. Αλεξοπούλου Αλεξάνδρα, Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 5. Αναγνωστάκης Ηλίας, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών, Τομέας Βυζαντινών Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
 6. Ανεζίρη Σοφία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 7. Αντωνιάδης Βύρων, Αρχαιολόγος, Εντεταλμένος ερευνητής, Τομέας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
 8. Αποστολά Ηλέκτρα, Αρχαιολόγος-Αιγυπτιολόγος, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
 9. Αρτέμης Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής Εικαστικών, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
 10. Αυγήτα Λουίζα, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 11. Αυδίκος Ευάγγελος, Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
 12. Αυλάμη Χρυσάνθη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
 13. Βαβουρανάκης Γιώργος, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικού Αιγαίου, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 14. Βαλαβάνης Πάνος, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 15. Βαλαμώτη-Καπετανάκη Σουλτάνα Μαρία, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Διευθύντρια Εργαστηρίου Διεπιστημονικής Αρχαιολογικής Έρευνας (ΕΔΑΕ)/ Laboratory for Interdisciplinary Research in Archaeology (LIRA).
 16. Βαραλής Ιωάννης Δ., Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
 17. Βέρδης Αθανάσιος, Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 18. Βέττας Απόστολος Φωκίων, Αρχιτέκτων-Σκηνογράφος, Ομότιμος Καθηγητής Σκηνογραφίας, Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 19. Βιζυηνού Ουρανία, Δρ. Αρχαιολόγος, Ερευνήτρια, Η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία.
 20. Βόγλης Πολυμέρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
 21. Βοκοτόπουλος Λεωνίδας, Δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 22. Βοκοτόπουλος Παναγιώτης Λ., Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην Έφορος Αρχαιοτήτων.
 23. Βουτυράς Εμμανουήλ, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 24. Γερολυμάτου Μαρία, Διευθύντρια Ερευνών, Τομέας Βυζαντινών Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
 25. ΓεωργιάδουΚούντουρα Ευθυμία, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης˙ Πρόεδρος της Εταιρείας των Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης.
 26. Γιαννουλάκη Μαρία, Αναπληρώτρια Λέκτορας Συντήρησης, Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
 27. Γκιολές Νικόλαος, Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 28. Γκόκας Ευάγγελος, Αναπληρωτής Καθηγητής Εικαστικών Τεχνών, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμικο Ιωαννίνων.
 29. Γκουγκουλή Κλειώ, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαϊκού Πολιτισμού, Αναπληρώτρια Πρόεδρος Τμήματος Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Πατρών.
 30. Δαλιανούδη Ρενάτα, Επίκουρη Καθηγήτρια Εθνομουσικολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
 31. Δαμάσκος Δημήτρης, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
 32. Δαμιανού Δέσποινα Μ., Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
 33. ΔεληγιάννηΔωρή Ελένη, τ. Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 34. Δημάκης Νικόλας, Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 35. Δρανδάκη Αναστασία, Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 36. Ελευθεράτος Κωνσταντίνος, Δρ, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Σχολή Θετικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 37. Ιωαννίδης Ανδρέας, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Νεοελληνικής Τέχνης, Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
 38. Καθάριου Κλεοπάτρα, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
 39. Κακάμπουρα Ρέα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 40. Καλαϊτζή Μύρινα, Κύρια Ερευνήτρια, Τομέας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
 41. Καλεσοπούλου Δέσποινα, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειακής Αγωγής, Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
 42. Καλογερόπουλος Κωνσταντίνος, Ερευνητής Β΄ βαθμίδας στον κλάδο της Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Κέντρον Ερεύνης της Αρχαιότητος, Ακαδημία Αθηνών.
 43. ΚαλοπίσηΒέρτη Σοφία, Ομότιμη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 44. Κανελλόπουλος Χρύσανθος. Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 45. Κανιάρη Ασημίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
 46. Καραμανωλάκης Βαγγέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Ιστορικού Αρχείου του ιδίου Πανεπιστημίου.
 47. Καραναστάση Παυλίνα, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
 48. Καρναβά Άρτεμις, Επίκουρη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
 49. Κατάκης Στυλιανός, Επίκουρος Καθηγητής Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 50. Καταπότη Δέσποινα, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεωρίας Πολιτισμού και Ψηφιακού Πολιτισμού, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
 51. Κατσιάνης Μάρκος, Επίκουρος Καθηγητής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
 52. Κέπετζη Βικτωρία, Επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 53. Κεφαλίδου Ευρυδίκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 54. Κόπακα Κατερίνα, Ομότιμη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
 55. Κορνέζου Τιτίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
 56. Κουσούλης Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αιγυπτιολογίας, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος.
 57. Κωνσταντακοπούλου Αγγελική, τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βαλκανικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
 58. Λαμπάκης Στυλιανός, Διευθυντής Ερευνών, Τομέας Βυζαντινών Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
 59. Λεβέντη Ιφιγένεια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
 60. Λιάμπη Κατερίνη, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
 61. Λινάρδου Καλλιρρόη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης Βυζαντίου και Δυτικού Μεσαίωνα, Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
 62. Λοϊζίδη Νίκη, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
 63. Μανακίδου Ελένη, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 64. Μανδυλαρά Άννα, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
 65. Μαντζουράνη Ελένη, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 66. Μαραγκού Λίλα, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
 67. Μαρκάτου Δώρα, τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
 68. Ματθαίου Άννα, Καθηγήτρια Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
 69. Μαυρογόνατος Κωνσταντίνος, Δρ, ΕΔΠ, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 70. Μαχαίρα Βασιλική, Δρ. Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Ερευνών, Κέντρον Ερεύνης της Αρχαιότητος, Ακαδημία Αθηνών.
 71. Μηνά Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας της Ανατολικής Μεσογείου, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
 72. Μούλιου Μάρλεν, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 73. Μουστάκα Αλίκη, Ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 74. Μουτάφη Ιωάννα, Βιοαρχαιολόγος, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Wiener, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.
 75. Μπάδα Κωνσταντίνα, Ομότιμη Καθηγήτρια Λαογραφίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
 76. Μπίθα Ιωάννα, Δρ., Ερευνήτρια, Διευθύνουσα, Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, Ακαδημία Αθηνών.
 77. Μπίρταχα Κική, Αρχαιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης των Ανασκαφών Ακρωτηρίου Θήρας.
 78. Μπογιατζής Σταμάτιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
 79. Μποσνάκης Δημήτρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
 80. Μπουλώτης Χρήστος, Ομότιμος Ερευνητής, Κέντρον Ερεύνης της Αρχαιότητος, Ακαδημία Αθηνών.
 81. Μπουραζέλης Κώστας, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 82. Ντίνου Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 83. ΝτούρουΗλιοπούλου Μαρία, Ομότιμη Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 84. Ξανθοπούλου Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
 85. ΟύρεμΚώτσου Ντούσκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
 86. Παϊσίδου Μελίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Αναπληρώτρια Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 87. Παλαιολόγου Χριστίνα, Θεατρολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
 88. Παλαιοκρασσά Λυδία, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 89. Πάλλης Γιώργος, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 90. Παλυβού Κλαίρη, Αρχιτέκτων, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Διαχείρισης Μνημείων Πολιτισμού, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 91. Παναγιωτάκη Μαρίνα, τ. Επίκουρη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
 92. Παναγιωτίδου Μαρία, Ομότιμη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 93. Παπαγεωργιάδου Χαρίκλεια, Νομισματολόγος, Διευθύντρια Ερευνών, Τομέας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
 94. Παπαγεωργοπούλου Χριστίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
 95. Παπαγιάννη Ελένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 96. Παπαδόπουλος Θανάσης Ι., Ομότιμος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
 97. Παπαδοπούλου Παγώνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 98. ΠαπαευθυμίουΠαπανθίμου Αικατερίνη, Ομότιμη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 99. Παπαποστόλου Ιωάννης Α., Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
 100. Παπαστεφανάκη Λήδα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
 101. Παυλόπουλος Δημήτρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 102. ΠέππαΠαπαϊωάννου Ειρήνη, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 103. Πίκουλας Γιάννης Α., Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
 104. Πινγιάτογλου Σεμέλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 105. Πλάτων Ελευθέριος, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 106. Πολυχρονοπούλου Όλγα, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
 107. Σαμπετάι Βικτωρία, Δρ. Αρχαιολόγος, Ερευνήτρια, Κέντρον Ερεύνης της Αρχαιότητος, Ακαδημία Αθηνών.
 108. Σειρηνίδου Βάσω, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισµού, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 109. ΣερμπέτηΠαπουτσάκη Ελευθερία, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 110. Σολομών Εσθήρ, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
 111. Σπαντιδάκη Στέλλα, Δρ. Αρχαιολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος (ARTEX).
 112. Σπηλιοπούλου Ιωάννα, Αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας και Διαχείρισης του Πολιτισμού, Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (Καλαμάτα), Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
 113. Στραπατσάκη Μαριάννα, Εικαστικός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τεχνών, Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
 114. Σχαριάτ-Παναχί Σεγιέντ Μοχάμαντ Ταγκί, Επίκουρος Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
 115. Σωτηροπούλου Σοφία, Δρ. Φυσικός, Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ηράκλειο.
 116. Τανούλας Τάσος, Αρχιτέκτων, Δρ. ΕΜΠ, ΜΑ Πανεπιστημίου Υόρκης, Προϊστάμενος του Έργου Αποκατάστασης των Προπυλαίων, Υπουργείο Πολιτισμού (1976-2016).
 117. Τάσιος Θεοδόσιος Π., Ομότιμος Καθηγητής, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
 118. Τζαχίλη Ίρις, Ομότιμη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
 119. Τζωρτζάκη Αγγελική, Δρ Μουσειολογίας, Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών.
 120. Τουρναβίτου Ιφιγένεια, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
 121. Τριανταφύλλου Σεβαστή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Διευθύντρια Τομέα Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 122. Τριάντη Ισμήνη-Αλίκη, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
 123. Τσέλεκας Παναγιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 124. Τσιαφάκη Δέσποινα, Δρ. Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Ερευνών, Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”.
 125. Τσιγωνάκη Χριστίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
 126. Φάκλαρης Παναγιώτης, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 127. Φλιτούρης Λάμπρος, Επίκουρος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
 128. Φωσκόλου Βίκυ, Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
 129. Χατζηνικολάου Νίκος, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
 130. Χρυσανθοπούλου Βασιλική, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας, Τμήμα Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 131. Χρυσοβιτσάνου Βασιλική, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

 

 

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

 

 1. Alberti Maria Emanuela, Dr., Honorary Fellow of the Department of Archaeology, University of Sheffield; Adjunct, Università degli Studi di Firenze.
 2. Alušík Tomáš, Dr., Associate Professor, Institute for History of Medicine and Foreign Languages, Charles University, Prague.
 3. Alexandridis Annetta, Associate Professor of Greek and Roman Art and Archaeology, Department of History of Art and Visual Studies/ Classics, Cornell University, New York.
 4. Arbeiter Achim, Professor Dr., Archäologisches Institut, Abt. Christliche Archäologie und Byzantinische Kunstgeschichte, Georg-August-Universität Göttingen.
 5. Arena Emiliano, Dr., Department of Ancient and Modern Civilizations, University of Messina.
 6. Armbruster Barbara, Directrice de Recherche au Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS).
 7. Arnott Robert, Professor, Fellow of Green Templeton College, University of Oxford.
 8. Aurora Federico, Subject Specialist in Classics and Papyrus Collection Curator, University of Oslo Library.
 9. Ballesteros Petrella Bernardo, Dr., Leverhulme Trust Early Career Fellow, Faculty of Classics, Research Fellow, Corpus Christi College, University of Oxford.
 10. Barber Robin L.N., Professor Emeritus of Classical Archaeology, University of Edinburgh.
 11. Barbieri Lorenzo, Dr., Archaeologist, Augusta Raurica.
 12. Barfoed Signe, Dr., Postdoctoral Fellow, Department of Archaeology, Conservation and History, University of Oslo.
 13. BarrSharrar Beryl, Dr., Adjunct Professor of Fine Arts, Institute of Fine Arts, New York University.
 14. Barringer Judith M., Professor of Greek Art and Archaeology, Classics, University of Edinburgh.
 15. Bauslaugh Robert A., Professor Emeritus of Ancient History and Classics, Brevard College, Brevard, North Carolina.
 16. Beck Deborah, Associate Professor, Provost’s Teaching Fellow, Department of Classics, University of Texas at Austin.
 17. Bendall Lisa M., Dr., Associate Professor, “Sinclair And Rachel Hood Lecturer in Aegean Prehistory”, University of Oxford.
 18. Bentz Martin, Professor οf Classical Archaeology, University οf Bonn.

150.  Benzi Mario Domenico, Professor in Aegean Archaeology (retired), Dipartimento di Scienze Archeologiche, Università di Pisa.

 1. Berg Ina, Dr., Senior Lecturer in Archaeology, Department of Classics, Ancient History, Archaeology and Egyptology, University of Manchester.
 2. Berger Lydia, Mag. Dr., Fachbereich Altertumswissenschaften, Klassische und Frühägäische Archäologie, Universität Salzburg.
 3. Biagi Paolo, Senior Researcher, Department of Asian and North African Studies, Ca’ Foscari University, Venezia.
 4. Bietak Manfred, Member of the Austrian Academy of Sciences; Corresponding Fellow of the British Academy; Professor Emeritus of Egyptology, University of Vienna; Member of the Institut für Orientalische und Europäische Archäologie der Österreichische Akademie der Wissenschaften.
 5. Bintliff John, Professor Emeritus of Classical and Mediterranean Archaeology, Universiteit Leiden; Professor Emeritus, University of Edinburgh.
 6. Blackwell Nicholas G., Assistant Professor, Director of Undergraduate Studies, Department of Classical Studies, Indiana University, Bloomington, Indiana.
 7. Blomberg Peter E., Dr., Department of Archaeology and Ancient History, Uppsala University.
 8. Boardman John, Sir, Fellow of the British Academy; Professor Emeritus of Classical Archaeology, University of Oxford.
 9. Böhm Stephanie, Professor Dr., Institut für Altertumswissenschaften – Klassische Archäologie, Universität Würzburg.
 10. Böhr Elke, Dr., Corpus Vasorum Antiquorum Deutschland Bearbeiterin; Bayerische Akademie der Wissenschaften, München.
 11. Bonanno Margherita, Docens Turris Virgatae, già Professore ordinario di Archeologia Classica, Dipartimento di Storia, Patrimonio culturale, Formazione e Società, Università degli Studi di Roma Tor Vergata.
 12. Bończuk-Dawidziuk Urszula, Dr., Muzeum Uniwersytetu Wrocławskiego.
 13. Bookidis Nancy, Assistant Director, Corinth Excavations Emerita.
 14. Bourgeois Jean, Senior Professor, Department of Archaeology, Prehistory and Protohistory, Ghent University.
 15. Boyd Michael, Dr., Senior Research Associate, McDonald Institute for Archaeological Research, Cambridge.
 16. Brubaker Leslie, Professor Emerita of Byzantine Art, Director, Centre for Byzantine, Ottoman and Modern Greek Studies (CBOMGS), University of Birmingham; Chair, Society for the Promotion of Byzantine Studies.
 17. Bruit Louise, Professeur Émérite d’Histoire Grecque, Université Paris VII-Denis Diderot.
 18. Brysbaert Ann, Professor in Ancient Technology, Crafts and Materials, Faculty of Archaeology, Universiteit Leiden.
 19. Bunnefeld JanHeinrich, Dr., Wissenschaftlicher Referent des Direktors, Landesamt für Denkmalpflege und Archäologie Sachsen-Anhalt, Landesmuseum für Vorgeschichte, Halle (Saale).
 20. Cahill Audrey, Dr., Head of Administration, Faculty of Classics, Ioannou Centre for Classical and Byzantine Studies, University of Oxford.
 21. Caine Rachel, Associate Curator of Hellenistic, Roman and Byzantine Archaeology, The Israel Museum, Jerusalem.
 22. Cairns Douglas, Fellow of the Royal Society of Edinburgh; Fellow of the British Academy; Member of Academia Europaea; Professor of Classics, University of Edinburgh; Chair, The Classical Association.
 23. Calame Claude, Directeur d’Études, École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS), Centre AnHiMA (Anthropologie et Histoire des Mondes Antiques), Paris.
 24. Carrié Jean-Michel, Directeur d’Études Émérite, École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS), Paris.
 25. Carter Tristan, Associate Professor, Department of Anthropology, McMaster University, Hamilton.
 26. Ceccarelli Paola, Associate Professor in Greek History, History Department, University College London.
 27. Chapin Anne P., Dr., Professor of Art History and Archaeology, Brevard College, Brevard, North Carolina.
 28. Charalambidou Xenia, Postdoctoral Researcher, Department of Arts and Culture, History and Ancient Studies, Faculty of Humanities, Vrije Universiteit Amsterdam.
 29. ChrysanthakiNagle Katerina, Maître de Conférences en Histoire de l’Art et Archéologie du Monde Grec, Université Paris-Nanterre.
 30. Clarke John R., Annie Laurie Howard Regents Professor, Department of Art and Art History, University of Texas at Austin.
 31. Colonna Cécile, Conseillère Scientifique pour le Domaine Histoire de l’Art antique et de l’Archéologie, Département des Études et de la Recherche, Institut National d’Histoire de l’Art, Paris.
 32. Constantakopoulou Christy, Fellow of the Royal Historical Society; Professor in Ancient History and Classics, Department of History, Classics and Archaeology, Birkbeck College, London.
 33. Cortes Figueroa Melina, Professor of Art History and Languages, Universidad Ana G. Méndez, Puerto Rico.
 34. Crielaard Jan Paul, Professor of Mediterranean Pre- and Proto-Historical Archaeology, Department of Arts and Culture, History, Ancient Studies, Vrije Universiteit Amsterdam.
 35. Crisà Antonino, Dr., Marie Skłodowska-Curie Research Fellow, Department of Archaeology, Ghent University.
 36. Crouwel Joost H., Professor Emeritus of Aegean Archaeology, University of Amsterdam; Co-director of the British-Dutch Laconia Survey (1983-1989); Director of the Dutch field project at Geraki in Laconia (1995-2017).
 37. Cucuzza Nicola, Associate Professor of Aegean Prehistory, Dipartimento di Antichità, Filosofia e Storia, Università di Genova.
 38. Curbera Jaime, Dr., Epigraphist – Philologist, “Inscriptiones Graecae”, Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften.
 39. Dági Marianna, Archaeologist, Department of Classical Antiquities, Museum of Fine Arts, Budapest.
 40. Dakouri-Hild Anastasia, Associate Professor of Aegean and Near Eastern Art, University of Virginia.
 41. Daly Kevin F., Associate Professor and Chair, Department of Classics and Ancient Mediterranean Studies, Bucknell University.
 42. Darthou Sonia, Maître de Conférences en Histoire Ancienne, Centre AnHiMA (Anthropologie et Histoire des Mondes Antiques), Paris.
 43. De Polignac François, Professeur des Universités, Directeur d’Études, École Pratique des Hautes Études, Paris.
 44. DeanJones Lesley, Professor, Chair of the Department of Classics at the University of Texas at Austin.
 45. Delahaye Adrien, Dr., Historien et Archéologue, Agrégé d’Histoire, Université de Rouen.
 46. Del Freo Maurizio, Dr., Research Director, Consiglio Nazionale delle Richerche – Istituto di Scienze del Patrimonio Culturale (CNR-ISPC).
 47. Dennert Martin, Dr., Wissenschaftscampus Mainz “Byzanz zwischen Orient und Okzident”, Johannes Gutenberg-Universität Mainz.
 48. D’Ercole Maria Cecilia, Directrice d’études, École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS); Directrice du Centre AnHiMA (Anthropologie et Histoire des Mondes Antiques), Paris.
 49. De Pury-Gysel Anne, Dr. Phil., Former Director of Site et Musée Romains Avenches Switzerland.
 50. Descamps-Lequime Sophie, Conservateur Général du Patrimoine (Senior Curator), Département des Antiquités Grecques, Étrusques et Romaines, Musée du Louvre.
 51. Dickinson Oliver T.P.K., Reader Emeritus, Department of Classics and Ancient History, Durham University.
 52. D’Onofrio Anna Maria, Associate Professor of Classical Archaeology, Dipartimento Asia, Africa e Mediterraneo, Università Degli Studi di Napoli “L’Orientale”.
 53. Dorka Moreno Martin, Dr., Akademischer Rat, Institut für Klassische Archäologie, Eberhard Karls Universität Tübingen.
 54. Drauschke Jörg, Dr., Römisch-Germanisches Zentralmuseum, Leibniz-Forschungsinstitut für Archäologie, Mainz.
 55. Dussart Odile, Dr. en Archéologie, Membre de la Société Française d’Archéologie Classique.
 56. Dyczek Piotr, Professor Dr. Hab., Department of Archaeology, University of Warsaw.
 57. Eckert Martin, Dr., Archäologisches Museum Hamburg.
 58. Edwards Teresa, Archaeologist, Assistant Professor, Durham Centre for Academic Development.
 59. Ekroth Gunnel, Professor of Classical Archaeology and Ancient History, Department of Archaeology and Ancient History, Uppsala University.
 60. Elia Diego, Professore Ordinario di Archeologia Classica, Direttore SUSCOR (Struttura Universitaria in Scienze per la Conservazione, Restauro e Valorizzazione dei Beni Culturali), Dipartimento di Studi Storici, Università degli Studi di Torino.
 61. Enß Elisabet, Dr., Franz Joseph Dölger-Institut zur Erforschung der Spätantike, Bonn.
 62. Eschbach Norbert, Professor für Klassische Archäologie der Justus-Liebig Universität, Giessen; Bayerische Akademie der Wissenschaften, Corpus Vasorum Antiquorum, München.
 63. Evely Doniert, Dr., Independent Archaeological Researcher; former Curator for the British School at Knossos.
 64. Faraone Christopher A., Edward Olson Professor of Classics, Department of Classics, University of Chicago.
 65. Filippi Fedora, Dr., Archaeologist, Former Director of the “Domus Aurea” Rome.
 66. Fossey, John , Professor, Docteur ès lettres (Lyon II); Fellow of the Royal Society of Canada; Fellow of the Society of Antiquaries of London; Professor Emeritus, Classical Archaeology, McGill University, Montreal; Emeritus Curator Mediterranean Archaeology, Montreal Museum of Fine Arts; Corresponding Fellow of the German Archaeological Institute.
 67. Fourlas Benjamin, Dr., Leibniz-Wissenschaftscampus – Byzanz zwischen Orient und Okzident – Mainz/Frankfurt Geschäftsführung; Römisch-Germanisches Zentralmuseum, Leibniz-Forschungsinstitut für Archäologie.
 68. Franks Hallie , Associate Professor of Ancient Studies, Institute for the Study of the Ancient World, New York University.
 69. Froning Heide, Dr. Professorin Emerita für Klassische Archäologie, Universität Marburg; Mitglied der Marburger Gelehrten-Gesellschaft.
 70. Funke Peter, Professor Dr., Seniorprofessor am WWU-Exzellenzcluster “Religion und Politik”, Westfälische Wilhelms-Universität Münster, Seminar für Alte Geschichte, Münster.
 71. Galanakis Yannis, Senior Lecturer in Classics (Aegean Archaeology), Director of Archives, Faculty of Classics, University of Cambridge.
 72. Gauß Walter, Mag. Dr., Österreichische Akademie der Wissenschaften; Austrian Archaeological Institute, Athens branch, Faculty Member.
 73. Georgoudi Stella, École Pratique des Hautes Études, Directeur Émérite d’Études- Unité de Recherche, Centre AnHiMA (Anthropologie et Histoire des Mondes Antiques), Paris.
 74. Gerleigner Georg, Dr., Wissenschaftlicher Mitarbeiter, Bayerische Akademie der Wissenschaften, Kommission für das Corpus Vasorum Antiquorum.
 75. Gerstel Sharon J., Professor of Byzantine Art and Archaeology, George P. Kolovos Family Centennial Term Chair in Hellenic Studies; Director, UCLA Stavros Niarchos Foundation, Center for the Study of Hellenic Culture, UCLA, Los Angeles.
 76. Gex Kristine, Dr. Phil., University οf Lausanne.
 77. Gill David, Professor, Fellow of the Royal Society of Arts; Fellow of the Society of Antiquaries of London; Centre for Archaeology and Heritage, University of East Anglia.
 78. Ginalis Alkiviadis, Curator for Late Antique and Byzantine Archaeology, Head of Photograph Collection and Institute’s Archive, German Archaeological Institute, Istanbul.
 79. Girella Luca, Associate Professor of Aegean Archaeology, Facoltà di Beni Culturali, Università Telematica Internazionale Uninettuno, Roma.
 80. Giudice Elvia, Professore di Archeologia e Storia dell’Arte Greca e Romana, Dipartimento di Scienze Umanistiche, Università di Catania.
 81. Giudice Giada, Professore, Dipartimento di Scienze Umanistiche, Università di Catania; Direttore dell’ Archivio Ceramografico dell’ Università di Catania.
 82. Gkikaki Mairi, Dr., Marie Curie Research Fellow, Department of Classics and Ancient History, University of Warwick, Coventry.
 83. Goette Hans , Archaeologist at the Central Department of the German Archaeological Institute (Berlin); Professor of Classical Archaeology at Giessen University and at Freie University, Berlin.
 84. Gołyźniak Paweł, Dr., Jagiellonian University, Institute of Archaeology, Krakow.

235.  Gondicas Myrto, Dr., Traductrice du grec ancien et moderne.

 1. Gorogianni Evi, Dr., Professor of Instruction, Department of Anthropology, Buchtel College of Arts and Sciences, The University of Akron.
 2. Goshen Nurith, Curator of Chalcolithic and Bronze Age Archaeology, The Israel Museum, Jerusalem.
 3. Gossel-Raeck Berthild, Dr., Archaeologist – Researcher, Frankfurt am Main.
 4. Graml Constanze, Dr., Institut für Klassische Archäologie, Ludwig-Maximilians-Universität München.
 5. Grand-Clément Adeline, Agrégée d’Histoire; Maître de conférences en histoire grecque à l’Université de Toulouse 2- Jean Jaurès.
 6. Green John Richard, Member of the Order of Australia; Professor Emeritus of Classical Archaeology, University of Sydney; Adjunct Professor, University of Adelaide; Research Fellow, Institute of Classical Studies, University of London.
 7. Gulizio Joann, Dr., Lecturer, Department of Classics, University of Texas at Austin; Ceramics Specialist – Iklaina Archaeological Project, Messenia.
 8. Gür Bariş, Assistant Professor Dr., Dokuz Eylul University, Faculty of Letters, Department of Museum Studies, Buca-Izmir, Turkey.
 9. Haarer Peter, Dr., College Lecturer in Ancient History, Trinity College, Lincoln College, University of Oxford.
 10. Habetzeder Julia, Dr., Editor, The Editorial Committee of The Swedish Institutes at Athens and Rome, Department of Archaeology and Classical Studies, Stockholm University.
 11. Haggis Donald C., Nicholas A. Cassas Professor of Greek Studies and Chair, Professor of Classical Archaeology, Department of Classics, University of North Carolina at Chapel Hill.
 12. Hamilakis Yannis, Joukowsky Family Professor of Archaeology and Professor of Modern Greek Studies, Joukowsky Institute for Archaeology and the Ancient World, Faculty Fellow, Haffenreffer Museum of Anthropology, Brown University, Providence.
 13. Hasaki Eleni, Dr., Associate Professor of Classics and Anthropology, University of Arizona.
 14. Hasselin Rous Isabelle, Conservatrice du Patrimoine- Collection des Figurines en Terre Cuite Grecques et Romaines d’Asie Mineure, Cheffe du Service d’Études et de Documentation, Département des Antiquités Grecques, Étrusques et Romaines, Musée du Louvre.
 15. Heinemann Alexander, Dr., Wissenschaftlicher Mitarbeiter, Kustos der Gipsabguss- und Antikensammlung, Institut für Klassische Archäologie, Eberhard Karls Universität Tübingen.
 16. Held Winfried, Professor Dr., Archäologisches Seminar, Philipps-Universität Marburg.
 17. Herrin Judith, Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιΐας της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας; Médaille d’honneur, Collège de France; Professor Emerita of Late Antique and Byzantine Studies, Centre for Hellenic Studies, King’s College London; Constantine Leventis Senior Research Fellow; Fellow of the Society of Antiquaries of London; Member of the British Academy Committee for the Prosopography of the Byzantine Empire; Μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
 18. Hielte Maria, Archaeologist, Independent Researcher, Oslo/Αthen, Senior Executive Officer and Advisor at the University of Bergen/Νorwegian Institute at Athens.
 19. Hiller Hilde, Dr., Director of the Archaeological Museum Freiburg im Breisgau, retired.
 20. Hochscheid Helle, Dr., Assistant Professor of Antiquity, University College Roosevelt, Utrecht University.
 21. Höckmann Olaf, Dr., Oberkonservator, Römisch Germanisches Zentralmuseum Mainz, retired.
 22. Höckmann Ursula, Professor Dr., Johannes Gutenberg Universität Mainz, retired.
 23. Hölscher Tonio, Dr., Professor Emeritus Klassische Archäologie, Institut für Klassische Archäologie und Byzantinische Archäologie, Universität Heidelberg.
 24. Hruby Julie, Assistant Professor of Classical Studies, Department of Classics, Dartmouth College, Hanover, New Hampshire.
 25. Hutchinson Gregory, Regius Professor of Greek, Christ Church, Faculty of Classics, University of Oxford.
 26. Huy Sabine, Dr., Wiss. Mitarbeiterin, Fachbereich Kulturwissenschaften, Archäologie und Kulturgeschichte des antiken Mittelmeerraumes Universität Hamburg.
 27. Iacono Francesco, Senior Assistant Professor in Prehistory and Protohistory, Dipartimento di Storia Culture Civiltà, Alma Mater Studiorum, Università di Bologna.
 28. Ilieva Petya, Dr., Assistant Professor, Institute of Balkan Studies and Centre of Thracology, Bulgarian Academy of Sciences.
 29. Iozzo Mario, Director of the National Archaeological Museum of Florence.
 30. Isler-Kerényi Cornelia, Dr. h.c., former Professor, Member of the German Archaeological Institute, Former Member of the UNESCO-Commission for Switzerland.
 31. Jackson-Tal Ruth, Dr., Curator of Ancient Glass, The Israel Museum, Jerusalem; Adjunct Lecturer, Institute of Archaeology, Hebrew University of Jerusalem.
 32. Jacobs Ine, Stavros Niarchos Foundation Associate Professor of Byzantine Archaeology and Visual Culture, The Ioannou Centre for Classical and Byzantine Studies, University of Oxford.
 33. Jacquemin Anne, Professeur Émérite d’Histoire Grecque, Université de Strasbourg.
 34. Jaillard Dominique, Professeure d’Histoire des Religions de l’Antiquité, Département des Sciences de l’Antiquité, Faculté des Lettres Université de Genève.
 35. Jeammet Violaine, Conservatrice Générale du Patrimoine, Département des Antiquités Grecques, Étrusques et Romaines, Musée du Louvre.
 36. Jolivet Vincent, Directeur de Recherche au Centre National de la Recherche Scientifique, (CNRS-PSL), École Normale Supérieure, Paris.
 37. Jones Bernice , Art Historian-Archaeologist, Greek Art and Archaeology, Tampa Bay Society, Archaeological Institute of America, Sarasota, Florida.
 38. Jones Janet D., Professor of Classics and Ancient Mediterranean Studies, Bucknell University, Pennsylvania.
 39. Jones Richard, Dr., Senior Lecturer in Archaeology, Department of Archaeology, University of Glasgow.
 40. Judson Anna P., Marie Skłodowska-Curie Research Fellow, British School at Athens.
 41. Jung Reinhard, PD Dr., Österreichische Akademie der Wissenschaften, Österreichisches Archäologisches Institut (ÖAI).
 42. KardianouMichel Alexandra, Chargée de Collection et de Fonds Patrimoniaux – Céramique Grecque, Service d’Étude et de Documentation, Département des Antiquités Grecques, Étrusques et Romaines, Secrétaire de la section CGT – Culture du Musée du Louvre, Musée du Louvre.
 43. Κασσιανίδου Βασιλική, Καθηγήτρια Αρχαιομετρίας και Περιβαλλοντολογικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 44. KaufmannHeinimann Annemarie, Dr., Researcher, Department of Ancient Civilizations University of Basel; former editor of Antike Kunst.
 45. Kéi Nikolina, Ingénieure de Recherche, École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS), Centre AnHiMA (Anthropologie et Histoire des Mondes Antiques) et Enseignante-vacataire (Paris 1-Sorbonne), Paris.
 46. Keller Donald R., Dr., American School of Classical Studies and Canadian Institute in Greece; Associate Director of the American Center of Oriental Research, retired; Research Associate, Archaeology Department, Boston University.
 47. Kenoyer Jonathan Mark, Professor, Department of Anthropology, University of Wisconsin, Madison.
 48. Kepartová Jana, Dr. Csc., History and History Didactics Department, Faculty of Education, Charles University, Prague.
 49. Kienlin Tobias L., Professor Dr., Institut für Ur- und Frühgeschichte, Universität zu Köln.
 50. Kilger Christoph, Associate Professor, Department of Archaeology and Ancient History, Uppsala University.
 51. Killen John, Professor Emeritus of Mycenaean Greek, Jesus College, University of Cambridge.
 52. Kimmey Stephanie, Dr., Assistant Director, University of Missouri, Columbia.
 53. Klinger Sonia, Dr., Professor Emerita, Department of Art History, University of Haifa.
 54. Kobusiewicz Mickal, Professor Dr. Hab., Professor Emeritus, Institute of Archaeology and Ethnology, Polish Academy of Sciences.
 55. Koch Guntram, Professor Dr., Professor Emeritus für Christliche Archäologie und Byzantinische Kunstgeschichte˙ Επίτιμος Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ˙ Επίτιμο μέλος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας˙ Αντεπιστέλλον μέλος της Κροατικής Ακαδημίας Επιστημών και Καλών Τεχνών.
 56. Koch Leonie C., Dr., Institut für Ur- und Frühgeschichte, Universität zu Köln.
 57. Koehl Robert B., Dr., Professor Emeritus of Classical Archaeology, Department of Classical and Oriental Studies, Hunter College, City University of New York.
 58. Κotsonas Antonis, Αναπληρωτής Καθηγητής Μεσογειακής Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Institute for the Study of the Ancient World, New York University.
 59. Kouka Ourania, Associate Professor, Archaeology of Prehistoric Aegean, Department of History and Archaeology and Archaeological Research Unit, University of Cyprus.
 60. Kovacs Martin, Dr., Projektangestellter “SFB 1391 Andere Ästhetik”, Institut für Klassische Archäologie, Eberhard Karls Universität Tübingen.
 61. Kressirer Kornelia, Dr., Kustodin, Akademisches Kunstmuseum – Antikensammlung, Universität Bonn.
 62. Kreuzer Bettina, Dr., Außerplanmäßige Professorin Klassische Archäologie, Mitarbeiterin am Corpus Vasorum Antiquorum, Albert-Ludwigs-Universität Freiburg.
 63. Krmnicek Stefan, Dr., Professor, Numismatische Arbeitsstelle und Sammlung, Institut für Klassische Archäologie, Eberhard Karls Universität Tübingen.
 64. Kubala Agata, Dr., Institute of Art History, University of Wrocław.
 65. Kvapil Lynne, Associate Professor of Classics, Department of Philosophy, Religion and Classics, Butler University, Indiana.
 66. Ladstätter Sabine, Dr., Executive Director, Österreichisches Archäologisches Institut.
 67. Laffineur Robert, Professor Emeritus of Greek Art History and Archaeology, University of Liège.
 68. Lagia Anna, M.Sc. Wissenschaftliche Mitarbeiterin Biologische Anthropologie, Albert-Ludwigs-Universität Freiburg.
 69. Langdon Susan, Professor Emerita of Greek Art and Archaeology, Department of Ancient Mediterranean Studies, University of Missouri, Columbia.
 70. Lapatin Kenneth, Dr., Curator of Antiquities, The J. Paul Getty Museum, Los Angeles.
 71. Leclerc-Olive Michèle, Chargée de Recherche du Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), en retraite, ARTeSS-IRIS-CNRS- EHESS.
 72. Lewartowski Kazimierz, Professor, Faculty of Archaeology, University of Warsaw.
 73. Lichtenberger Achim, Professor Dr., Westfälische Wilhelms-Universität, Münster, Institut für Klassische Archäologie und Christliche Archäologie / Archäologisches Museum, Münster.
 74. Lis Bartłomiej, Dr., Institute of Archaeology and Ethnology, Polish Academy of Sciences.
 75. Lissarrague François, Directeur d’Études, l’École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) Émérite, Centre AnHiMA (Anthropologie et Histoire des Mondes Antiques), Paris.
 76. Livaditis Marie Caroline, Dr., Université de Nanterre, Paris La Défense.
 77. Lovén Bjørn, Dr., Senior Researcher, Director of the Zea Harbour Project; Co-Director of the Lechaion Harbour Project.
 78. Macdonald F., Dr., British School of Archaeology at Athens.
 79. MacGillivray Joseph Alexander, Dr., British School of Archaeology at Athens.
 80. Mackay Anne E., Dr., Honorary Research Fellow in Classics and Ancient History, The University of Auckland, New Zealand.
 81. Maffre Jean-Jacques, Professeur Émérite de Civilisation Grecque et de Grec Ancien, Institut de Grec, Université Paris IV-Sorbonne.
 82. Μalagardis Νassi-Athanasia, Dr., Archéologue -Historienne, Spécialiste de la Grèce Ancienne, Chargée des Recherches Honoraire, Chargée de Mission au Département des Antiquités Grecques, Étrusques et Romaines du Musée du Louvre.
 83. Mannack Thomas, Dr., Fellow of the Society of Antiquaries of London; Reader in Classical Iconography; Director of the Corpus Vasorum Antiquorum Project of the British Academy; Senior Research Lecturer Lady Margaret Hall; Beazley Archive: Classical Art Research Centre, Ioannou School for Classical and Byzantine Studies, Oxford.
 84. Maran Joseph, Professor Dr., Heidelberg University, Institute for Prehistory, Protohistory and Near Eastern Archaeology.
 85. Maravela Anastasia, Professor of Classics, Department of Philosophy, Classics, History of Art and Ideas, Faculty of Humanities, University of Oslo.
 86. Marcellesi Marie-Christine, Professeure des Universités, Histoire de la Grèce Antique – Économie et Numismatique, Faculté des Lettres, Sorbonne Université.
 87. Margaritis Evi, Dr., Assistant Professor, Science and Technology in Archaeology and Culture, The Cyprus Institute.
 88. Marigo Vera, Ιστορικός τέχνης, Sorbonne-Paris IV, μέλος της Société Française d’Archéologie Classique.
 89. Martin Richard P., Antony and Isabelle Raubitschek Professor, Department of Classics, Stanford University; Chair of the Senior Fellows and Chair for Academic Affairs, Center for Hellenic Studies, Washington, D.C., Harvard University; President of Center of Hellenic Studies Greece Board of Directors.
 90. Martlew Holley, Dr., Fellow of the Society of Antiquaries of London; President, The Hellenic Archaeological Research Foundation and The Holley Martlew Archaeological Foundation.
 91. Massar Natacha, Dr., Curator of Greek Antiquities, Musées Royaux d’Art et d’Histoire, Bruxelles.
 92. Mattusch Carol C., Mathy Professor of Art History Emerita, George Mason University, Chairman of the Board, International Bronze Congresses.
 93. Matuszewski Rafal, Dr., Fachbereich Altertumswissenschaften, Alte Geschichte, Altertumskunde und Mykenologie, Universität Salzburg.
 94. McPhee Ian, Dr., Former Director, Trendall Research Centre, La Trobe University, Victoria, Australia.
 95. Mehl Véronique, Maîtresse de Conférence en Histoire Ancienne -Monde Grec, Université Bretagne Sud TEMOS (Temps, Mondes, Sociétés), Centre national de la recherche scientifique (CNRS).
 96. Meier Jacqueline S., Assistant Professor of Anthropology, Department of Sociology, Anthropology and Social Work, University of North Florida.
 97. Meirano Valeria, Adjunct Professor of Classical Archaeology, University of Turin and University of Basilicata.
 98. Melfi Milena, Dr., Lecturer of Classical Archaeology and Curator of Greek and Roman casts, University of Oxford; Ioannou Centre for Classical and Byzantine Studies; Cast Gallery, Ashmolean Museum.
 99. Meyer Caspar, Professor and Editor of West 86th, Bard Graduate Center, New York.
 100. Meyer Marion, Professor Dr., Institut für Klassische Archäologie, Universität Wien.
 101. Meyza Henryk, Institute of Mediterranean and Oriental Cultures, Polish Academy of Sciences.
 102. Michaud Eric, Directeur d’Études, École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS), Paris.
 103. Μιχαηλίδης Δημήτρης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 104. Miller Margaret C., Fellow of the Australian Academy of the Humanities; Arthur and Renee George Professor of Classical Archaeology, Department of Archaeology, School of Philosophical and Historical Inquiry, University of Sydney.
 105. MillerCollett Stella, Rhys Carpenter Professor of Classical Archaeology Emerita, Bryn Mawr College; Whitehead Visiting Professor, The American School of Classical Studies, Emerita.
 106. Momigliano Nicoletta, Professor of Aegean Studies, Department of Classics and Ancient History, School of Humanities, University of Bristol.
 107. Montel Sophie, Université de Franche-Comté (Besançon, France), Maître de Conférences en Histoire de l’Art et Archéologie du Monde Grec, Département d’Histoire de l’Art et d’Archéologie; Assesseur à la Recherche, UFR SLHS; Élue à la Commission de la Recherche, collège C, UFC, Institut des Sciences et Techniques de l’Antiquité.
 108. Moreau Dominic, Maître de Conférences en Antiquité Tardive, Université de Lille; Coordinateur Scientifique du Projet DANUBIUS (ANR/I-SITE ULNE), Faculté des Humanités, Département d’Histoire, Université de Lille.
 109. Morizot Yvette, Université Paris-Nanterre (honoraire); UMR 7041 ArScAn – Archéologies et Sciences de l’Antiquité (CNRS, Université Paris-Nanterre, Université Paris I, Ministère de la Culture), Archéologie du monde grec et systèmes d’information, Nanterre.
 110. Morris Christine, Dr., Andrew A. David Associate Professor in Greek Archaeology and History, Department of Classics, School of Histories and Humanities, Trinity College Dublin.
 111. MoschouAbrams Catherine, Professor, Art Education, Queens College, City University of New York.
 112. Muller Arthur, Professeur Émérite Archéologie Grecque, Université de Lille et Institut Universitaire de France.
 113. Muntasser Nayla Κ., Dr., Director, The Center for The Study of Ancient Italy, Department of Art and Art History, The University of Texas at Austin.
 114. Nagy Árpád Miklós, Dr., Department of Classical Antiquities, Museum of Fine Arts, Budapest.
 115. Nakassis Dimitri, Professor and Chair, Department of Classics, University of Colorado Boulder.
 116. Nieswandt Helge H., Dr., Kustos des Archäologischen Museums der Westfälischen Wilhelms-Universität Münster.
 117. Nightingale Georg, Mag. Dr., V. Ass., Fachbereich Altertumswissenschaften, Alte Geschichte, Altertumskunde und Mykenologie, Salzburg.
 118. Nixon Lucia, Archaeologist, Wolfson College, University of Oxford; Sphakia Survey Co-Director.
 119. Nomicos Sophia, Wissenschaftliche Mitarbeiterin, Institut für Klassische Archäologie und Christliche Archäologie, Archäologisches Museum und Seminar für Alte Geschichte, Westfälische Wilhelms-Universität Münster.
 120. Nordquist Gullög, Professor Emerita of Classical Archaeology and Ancient History, Department of Archaeology and Ancient History, Uppsala University.
 121. Nosch Marie Louise, President of The Danish Royal Academy; Member of the European Academy of Sciences and Arts; Corresponding Member of the Austrian Academy of Sciences; Professor of Ancient Greek History, Saxo Institute University of Copenhagen.
 122. Nováková Lucia, Dr., Mgr., Katedra klasickej archeológie, Filozofická fakulta, Trnavská univerzita v Trnave, Slovakia.
 123. Novotná Mária, Professor Dr. Emerita, Katedra klasickej archeológie, Filozofická fakulta, Trnavská univerzita v Trnave, Slovakia.
 124. Numrich Moritz, Diplom Physiker, BA, MA, Universität Heidelberg; Curt-Engelhorn-Zentrum Archäometrie, Mannheim.
 125. Oakley John H., Chancellor Professor Emeritus and Forrest D. Murden, Jr. Professor Emeritus, Department of Classical Studies, The College of William and Mary, Williamsburg, Virginia.
 126. Odler Martin, Dr., Researcher at the Czech Institute of Egyptology, Faculty of Arts, Charles University, Prague.
 127. O’Hea Margaret, Dr., Fellow of the Society of Antiquaries of London; Senior Lecturer in Archaeology, Head of Classics, Archaeology and History, The University of Adelaide.
 128. Økland Jorunn, Professor, University of Oslo; Former Director, Norwegian Institute at Athens.
 129. Orphanou Vana, Archaeologist – European Research Council Postdoctoral Research Scientist, School of Archaeology, University College Dublin, Ireland.
 130. Oszczanowski Piotr, Dr. Hab., Professor at the University of Wrocław; Director of the National Museum in Wrocław.
 131. Padgett John Michael, Dr., Curator of Ancient Art, retired, Princeton University Art Museum.

367.  Panagiotopoulos Diamantis, Professor Dr. Klassische Archäologie, Universität Heidelberg.

 1. Paoletti Orazio, Dr., Independent Scholar, Florence.
 2. Papacostas Tassos, Senior Lecturer in Byzantine Material Culture, Department of Classics, King’s College London.
 3. Papadopoulos John K., Distinguished Professor of Archaeology and Classics, Department of Classics, Cotsen Institute of Archaeology, University of California, Los Angeles.
 4. Papaikonomou Ιrini-Despina, Dr., Chercheur Associée UMR 7041 ArScAn, Archéologie du Monde Grec et Sciences de l’Information, MSH – Mondes Université Paris-Nanterre.
 5. Papalexandrou Nassos, Associate Professor Art History, Greek Art and Archaeology, Near Eastern Art, Department of Art and Art History, The University of Texas at Austin.
 6. Papantoniou Giorgos, Assistant Professor in Ancient Visual and Material Culture, Department of Classics, School of Histories and Humanities, Trinity College Dublin, The University of Dublin.
 7. Παπασάββας Γιώργος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 8. Papuci-Wladyka Ewdoksia, Professor Dr., Head, Department of Classical Archaeology; Director, MA-P Maloutena and Agora Project in Paphos; Vice-Director, Polish Archaeological Institute at Athens; Visiting Professor, PCMA Warsaw University.
 9. Παρασκευά Χαράλαμπος, Δρ. (MSc, PhD), Ειδικός επιστήμων/ερευνητικός συνεργάτης, Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 10. Pareja Cummings Marie Nicole, Dr., Consulting Scholar for the University of Pennsylvania Museum of Anthropology and Archaeology.
 11. Patera Ioanna, Professor, Jagiellonian University, Krakow.
 12. Pemberton Elizabeth, Dr., Research Fellow, Trendall Research Centre, La Trobe University.
 13. Pernicka Ernst, Professor Dr., Wissenschaftlichen Direktor, Curt-Engelhorn Center for Archaeometry, Mannheim.
 14. PhilippaTouchais Anna, Archaeologist, Collaboratrice de l’École Française d’Athènes.
 15. Phillips Jacke, Dr., Fellow of the Society of Antiquaries of London; Centre of African Studies, School of Oriental and African Studies; McDonald Institute, University of Cambridge.
 16. PhotosJones Effie, Honorary Research Fellow, School of Humanities, University of Glasgow.
 17. Pieniążek Magda, Dr., Institut für Ur- und Frühgeschichte und Archäologie des Mittelalters, Eberhard Karls Universität Tübingen.
 18. Pollini John, Professor of Classical Art, Archaeology, and History and USC Associates Endowed Professor in Art History, Department of Art History, University of Southern California, Los Angeles.
 19. Pomadere Maia, Maîtresse de Conférences en Archéologie Grecque, Directrice des Études L3 Archéologie, Université Paris I Panthéon-Sorbonne.
 20. Posamentir Richard, Professor Dr., Institut für Klassische Archäologie, Eberhard Karls Universität Tübingen.
 21. Poso Regina, già Professore ordinario di Storia e Tecnica del Restauro, Università del Salento, Lecce, Italia.
 22. Prag J.N.W., Fellow of the Society of Antiquaries of London; Honorary Professor of Archaeological Studies, Manchester Museum; Professor Emeritus of Classics, University of Manchester.
 23. Price Gypsy, Dr., Professor, Department of Anthropology, Appalachian State University.
 24. Price Neil, Distinguished Professor of Archaeology, Department of Archaeology and Ancient History, University of Uppsala.
 25. Rahmstorf Lorenz, Professor für Ur- und Frühgeschichte, Direktor des Seminars für Ur- und Frühgeschichte, Georg-August-Universität Göttingen.
 26. Recht Laerke, Professor of Early Eastern Mediterranean Archaeology, Institut für Antike, University of Graz.
 27. Relaki Maria, Dr., Teaching Associate in Archaeology, Department of Archaeology, University of Sheffield.
 28. Riehle Kai, Dr., Projektangestellter “Pantelleria”, Institut für Klassische Archäologie, Eberhard Karls Universität Tübingen.
 29. Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου Ευφροσύνη, Ιδρυτικό Μέλος και Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών˙ Ομότιμη Καθηγήτρια Λαϊκής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 30. Rodríguez Pérez Diana, Dr., Research Assistant, Beazley Archive, University of Oxford.
 31. RosenthalHeginbottom Renate, Dr., Jewish Quarter Excavations, Institute of Archaeology, The Hebrew University, Jerusalem.
 32. Roubis Dimitris, Dr., Consiglio Nazionale delle Ricerche, Italia.
 33. Rougemont Françoise, Chargée de Recherche, Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Archéologies et Sciences de l’Antiquité, Protohistoire Égéenne.
 34. Ruggendorfer Peter, PD Mag. Dr., Department of Classical Studies, Austrian Archaeological Institute, Austrian Academy of Sciences, Wien.
 35. Rumscheid Frank, Professor Dr., Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, Abt. Klassische Archäologie mit Akademischem Kunstmuseum, Bonn.
 36. Salapata Gina, Associate Professor, Classical Studies Programme, Massey University, New Zealand.

404.  Samellas Antigone, Independent Scholar, Historian of Late Antiquity.

 1. Sanidas Georgios, Maître de Conferences – HDR, Archéologie Grecque et Art Antique, Université de Lille.
 2. Saripanidi Vassiliki (Vivi), Chercheuse Qualifiée F.r.s.-Fnrs, Université Libre de Bruxelles.
 3. Sarri Kalliope, Guest Researcher at The Centre for Textile Research, University of Copenhagen.
 4. Sarris Peter, Professor of Late Antique, Medieval and Byzantine Studies, Fellow of Trinity College, University of Cambridge.
 5. Schäfer Thomas, Professor Dr., Institut für Klassische Archäologie, Eberhard Karls Universität Tübingen.
 6. Schaus Gerald P., PhD, Professor Emeritus of Archaeology and Classical Studies, Wilfrid Laurier University, Waterloo, Canada; Former President of the Canadian Institute in Greece.
 7. Schefzik Michael, Dr., Curator, State Office for Heritage Management and Archaeology, Saxony-Anhalt, Landesmuseum für Vorgeschichte Halle (Saale).
 8. Scheid John, Corresponding Fellow of the British Academy; Member of the Academia Europaea; Professeur Émérite, Collège de France, Chaire Religion, Institutions et Société de la Rome Antique, PSL Université Paris, Membre de l’Institut.
 9. Schmaltz Bernhard, Professor Emeritus für Klassische Archäologie, Christian-Albrechts Universität zu Kiel.
 10. Schmidhuber Gabriele, Dr., Wissenschaftliche Referentin, LVR-Archäologischer Park Xanten / LVR-Römermuseum, Xanten.
 11. Schnapp Alain, Professeur Émérite d’Archéologie Grecque, Université Paris I-Sorbonne.
 12. Schön Ferich, Dr., Projektangestellter “Pantelleria” und “SFB 1070 RessourcenKulturen”, Institut für Klassische Archäologie, Eberhard Karls Universität Tübingen.
 13. SchöneDenkinger Angelika, Dr., Bayerische Akademie der Wissenschaften, München.
 14. Schröder Thoralf, Juniorprofessor für Klassische Archäologie, Universität zu Köln, Archäologisches Institut, Köln.
 15. Schweizer Beat, Dr., Projektangestellter “SFB 1070 RessourcenKulturen”, Institut für Klassische Archäologie, Eberhard Karls Universität Tübingen.
 16. Shapiro Alan H., Professor of Classics, W. H. Collins Vickers Professor of Archaeology, Emeritus, Johns Hopkins University, New York.
 17. Shapland Andrew, Dr., Oxford.
 18. Sharpe Heather , Dr., Chair, Department of Art and Design, Professor of Art History, West Chester University.
 19. Shawcross Teresa, Associate Professor of History and Hellenic Studies, Department of History, Princeton University.
 20. Shelton Kim, Dr., Professor of Archaeology, Department of Classics, University of California, Berkeley; Director of the Nemea Center of Classical Archaeology.
 21. Sherratt Sue, Professor Emeritus of East Mediterranean Archaeology, Department of Archaeology, University of Sheffield.
 22. Sideris Athanasios, Dr., Αffiliated member, Institute of Classical Archaeology, Charles University, Prague.
 23. Siennicka Malgorzata, Dr., Postdoctoral Researcher, Georg-August-Universität Göttingen.
 24. SimandirakiGrimshaw Anna, Dr., Archaeologist, Academic, Institute of Continuing Education, University of Cambridge.
 25. Sinos Rebecca H., Edwin F. and Jessie Burnell Fobes Professor in Greek, Department of Classics, Amherst College, Massachusetts.
 26. Siroux Catherine, Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS).
 27. Smith R.R., Fellow of the British Academy; Lincoln Professor of Classical Archaeology and Art, Chair of Classical Archaeology, University of Oxford.
 28. Sokolicek Alexander, Professor, Department of Classics, University of Salzburg, Austria.
 29. Stamatopoulou Maria, Associate Professor in Classical Art and Archaeology, Faculty of Classics, University of Oxford.
 30. Stathakopoulos Dionysios, Dr., Assistant Professor in Byzantine History, University of Cyprus.
 31. Stavrianopoulou Eutychia, Professor Dr., Seminar für Alte Geschichte und Epigraphik, Zentrum der Altertumswissenschaften Universität Heidelberg.
 32. Stavrinaki Maria, Maître de Conférences, Historienne de l’Art, Université Paris I Panthéon-Sorbonne.
 33. Steel Louise, Dr., Reader and Senior Fellow of the Higher Education Academy, Programme Director MA Ancient History; Ancient Religions; Ancient Civilizations; Historical Studies; Heritage, School of Archaeology, History and Anthropology, Faculty of Humanities, University of Wales: Trinity Saint David.
 34. Steinmann Bernhard , Dr., Curator, State Office for Heritage Management and Archaeology, Saxony-Anhalt, Landesmuseum für Vorgeschichte Halle (Saale).
 35. Stern Eva Marianne, Independent researcher of Ancient Glass, Amsterdam (NL), formerly Curator of Ancient Glass at The Toledo Museum of Art, Ohio, USA.
 36. Stockhammer Philipp W., Professor Dr., Professor for Prehistoric Archaeology, Ludwig Maximilian University, Munich; Co-Director of the Max Planck Harvard Research Center for the Archaeoscience of the Ancient Mediterranean, Jena.
 37. Strasser Thomas F., Dr., Professor of Ancient Art and Archaeology, Department of Art and Art History, Providence College, Rhode Island.
 38. Stupperich Reinhard, Professor Dr., Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας˙ Institut der Klassische Archäologie, Ruprecht-Karls Universität Heidelberg; Πρόεδρος της Γερμανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
 39. Sweetman Rebecca, Professor of Greek and Roman Archaeology, Head of School of Classics, University of St Andrews.
 40. ŚwisłockaKarwot Sylwia, Dr., Institute of Art History, Wrocław University.
 41. Taylor Rabun M., Floyd A. Cailloux Centennial Professor of Roman Archaeology and Art, Department of Classics, University of Texas at Austin.
 42. Thaler Ulrich, Dr., Senior Researcher, Römisch-Germanisches Zentralmuseum – Leibniz Research Institute for Archaeology.
 43. TheodoropoulouPolychroniadis Zetta, Chair, Greek Archaeological Committee.
 44. Thomas Rosalind, Fellow of the British Academy; Professor of Greek History, Balliol College, University of Oxford.
 45. Todaro Simona V., Associate Professor of Prehistory, Department of Human Sciences, Università di Catania.
 46. Topalov Christian, Directeur d’Études, École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS), Paris.
 47. Touchais Gilles, Professeur Émérite, Université de Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Paris.

452.  Treister Mikhail, Dr. phil. Hab. (RUS), Bonn; former Scientific Researcher at the University of Leipzig and the Free University of Berlin.

 1. Treuil René, Professeur Émérite du Protohistoire Égéenne, Maison de l’Archéologie et de l’Ethnologie, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne.
 2. Trinquier Jean, Maître de Conférences et Directeur Adjoint du Département Sciences de l’Antiquité – ENS /PSL, Directeur Adjoint de l’UMR 8546 Archéologie et Philologie d’Orient et d’Occident, Vice-président de la 8e section du Conseil National des Universités, École Normale Supérieure – PSL.
 3. Tsakanikou Peny, Dr., Palaeolithic Archaeology, Centre for the Archaeology of Human Origins – University of Southampton; Palaeolithic Lesbos Research Project – University of Crete.
 4. Tsingarida Athena, DPhil Oxon, Professor of Ancient Greek Art and Archaeology, Université libre de Bruxelles.
 5. Uhlenbrock Jaimee Pugliese, Professor Emerita of Classical Art and Archaeology, Department of Art History, State University of New York at New Paltz; President, Association for Coroplastic Studies.
 6. Van de Moortel Aleydis, Dr., Chancellor’s Professor, Lindsay Young Professor and Head, Department of Classics, University of Tennessee; Co-director Mitrou Archaeological Project, Greece.
 7. Van Nijf Onno, Professor Dr., Professor of Ancient History, Faculty of Arts, University of Groningen.
 8. Van Steen Gonda, Professor, Koraes Chair of Modern Greek and Byzantine History, Language and Literature, Department of Classics, King’s College London; Director of the Centre for Hellenic Studies.
 9. Varias García Carlos, Professor of Greek Philology, Department of Sciences of Antiquity and Medieval Ages, Universitat Autònoma de Barcelona.
 10. Vasilakeris Anestis, Dr., Department of History, Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, Κωνσταντινούπολη / Istanbul.
 11. Verstegen Ute, Professor Dr., Professor of Early Christian Archaeology, Friedrich-Alexander- Universität Erlangen-Nürnberg; Chair of Arbeitsgemeinschaft Christliche Archäologie zur Erforschung Spätantiker, Frühmittelalterlicher und Byzantinischer Kultur.
 12. Vesperini Pierre, Chargé de Recherche au Centre National de la Recherche Scientifique, (CNRS), Centre AnHiMA (Anthropologie et Histoire des Mondes Antiques), Paris.
 13. Vetters Melissa, Associate Professor Dr., Fachbereich Altertumswissenschaften, Klassische und Frühägäische Archäologie, Paris-Lodron, Universität Salzburg.
 14. Vickers Michael, Professor Emeritus of Archaeology, Jesus College, University of Oxford; former Curator of Greek and Roman Antiquities at the Ashmolean Museum, Oxford.
 15. Viviers Didier, Prof., Secrétaire Perpétuel de l’Académie Royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique; Professeur Ordinaire à l’Université libre de Bruxelles.
 16. Von Hesberg Henner, Professor Dr., Former Director of the German Archaeological Institute at Rome.

469.  Von Rüden Constance, Professor Dr., Institute for Archaeological Studies, Ruhr-University Bochum.

 1. Voutsaki Sofia, Professor of Greek Archaeology, Groningen Institute of Archaeology, University of Groningen.
 2. Wachsmann Shelley, Dr., Meadows Professor of Biblical Archaeology, Nautical Archaeology Program, Department of Anthropology, Texas A&M University, Institute of Nautical Archaeology.
 3. Wallensten Jenny, Dr., Docent, Director, Swedish Institute at Athens.
 4. Wardle Kenneth, Dr., Senior Lecturer, Department of Classics, Ancient History and Archaeology, University of Birmingham.
 5. Warren Peter M., Fellow of the British Academy; International Honorary Member, American Academy of Arts and Sciences; Fellow of the Society of Antiquaries of London; Fellow of the Linnaean Society; Professor Emeritus of Ancient History and Classical Archaeology, University of Bristol, PhD (Cantab), Dr. (c.) University of Athens.
 6. Was Cezary, PhD. Hab., Institute of Art History, University of Wrocław.
 7. Weilhartner Jörg, Mag. Dr., Gastlektor, Klassische und Frühägäische Archäologie, Fachbereich Altertumswissenschaften, Paris Lodron Universität Salzburg.
 8. Whitby Mary, Dr., Lecturer in Classics, Regent’s Park and Faculty of Classics, Merton College, University of Oxford.
 9. White Stephen, Professor of Classics and Philosophy, Department of Classics, University of Texas at Austin.
 10. Whittaker Helene, Professor of Classical Archaeology and Ancient History, Department of Historical Studies, University of Gothenburg.
 11. Willers Dietrich, Professor Dr., Professor Emeritus, University of Berne/Switzerland, Former Director of the Institute of Classical Archaeology, Επίτιμο μέλος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, Mitglied des Deutschen Archäologischen Instituts.
 12. Williams Dyfri, Dr., Former Keeper of Greek and Roman Antiquities, British Museum; Collaborateur Scientifique, CReA, Université Libre de Bruxelles.
 13. Wojtyła Arkadiusz, Dr., Vice-Director of The Institute of Art History of the University of Wrocław.
 14. Wootton Will, Dr., Senior Lecturer in Roman Art, King’s College London.
 15. Yasur-Landau Assaf, Professor, Department of Maritime Civilizations, University of Haifa.
 16. Zambon Alessia, Maître de Conférences en Histoire des Arts et Patrimoine, Responsable de la mobilité étudiante en Histoire, Responsable du Parcours «Histoire et Culture», Laboratoire DYPAC, EA 2449, Institut d’Études Culturelles et Internationales, UVSQ – Université Paris-Saclay.
 17. Zanker Andreas T., Assistant Professor of Classics, Amherst College, Massachusetts.
 18. Zurbach Julien, Maître de Conférences en Histoire Grecque, Département d’Histoire, École Normale Supérieure de Paris, Chercheur Rattaché à l’UMR 8546, Archéologie et Philologie d’Orient et d’Occident (AOROC) – Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) – Université PSL.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

 

 1. Σύλλογος Γερμανών Αρχαιολόγων – Deutscher Archäologen-Verband e.V. (Vorsitzender: Dr. Patrick Schollmeyer).
 2. Εταιρεία Mommsen, Ένωση Γερμανόφωνων Ερευνητριών και Ερευνητών στον Τομέα της Ελληνορωμαϊκής Αρχαιότητας – Mommsen Gesellschaft, Verband der Deutsche Sprachigen Forscherinnen und Forscher auf dem Gebiete des Griechisch-Römischen Altertums.

 

 

Πηγή

 

 

Η Λ. Μενδώνη για τη μετατροπή μουσείων σε ΝΠΔΔ

Η υπουργός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή

«Τα μουσεία μας έχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, χρειάζεται, όμως, μία συντονισμένη προσπάθεια δομικών αλλαγών, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν όχι υπό το ασφυκτικό διοικητικό και οικονομικό πλαίσιο του σκληρού κρατικού πυρήνα, στον οποίον σήμερα ανήκουν», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη, για τη μετατροπή μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Η υπουργός επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση της σύνταξης του σχεδίου νόμου και πριν από την εισαγωγή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα προηγηθεί η προβλεπόμενη, από τη νομοθετική διαδικασία, δημόσια διαβούλευση.

 

«Να είστε σίγουρος ότι όλα τα σχόλια και οι επισημάνσεις και των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών και των κοινωνικών φορέων θα ληφθούν σοβαρά υπόψη σε όλα τα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου», τόνισε η κα Μενδώνη, διευκρινίζοντας ότι στόχος της μετατροπής των πέντε δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ (συγκεκριμένα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού) «είναι η βελτίωση της αποδοτικότητάς τους, μέσω της αξιοποίησης των μεθόδων διοίκησης και διαχείρισης επιχειρήσεων, επικοινωνίας και marketing».

«Μη μας φοβίζουν οι λέξεις, μπορούμε να τις τοποθετήσουμε στο σωστό πλαίσιο, με την υιοθέτηση νέων στρατηγικών αναφορικά με την αναζήτηση πόρων και την ευκολότερη προσαρμογή στις νέες μουσειακές λειτουργίες και υπηρεσίες που απαιτεί ο σύγχρονος επισκέπτης», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, ενημερώνοντας ότι τα νέα ΝΠΔΔ μουσεία θα διοικούνται από διοικητικό συμβούλιο.

 

«Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος (του ΔΣ) θα επιλέγονται από πενταμελή Επιτροπή Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου, τα μέλη της οποίας θα ορίζονται, μαζί με τους αναπληρωτές τους, με απόφαση του προέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 20 του ν. 4735/2020. Επιπλέον, η οργάνωση και η λειτουργία κάθε Μουσείου θα καθορισθεί με ιδιαίτερο, για το κάθε μουσείο, Προεδρικό Διάταγμα, που θα εκδοθεί μετά από πρόταση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού», συμπλήρωσε η κα Μενδώνη, υπογραμμίζοντας ότι «καμία τροποποίηση δεν επέρχεται στην εργασιακή σχέση των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων των οποίων η οργανική θέση θα παραμείνει στο υπουργείο», ενώ όσον αφορά τους υπαλλήλους που πρόκειται να προσληφθούν στο μέλλον, «προφανώς θα προσληφθούν με τις κατά νόμο διαδικασίες που προβλέπονται για όλα τα ΝΠΔΔ».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφάσισε αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία διαβούλευση με κανένα φορέα να προχωρήσει στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος που διέπει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια μουσεία της χώρας.

«Με αυτή τη νομοθετική αλλαγή διακυβεύεται και ο δημόσιος χαρακτήρας των μουσείων της χώρας και ο ενιαίος χαρακτήρας της Εθνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Θα πλήξει πολύ σκληρά και τα δύο. Τα μουσεία μας δεν έχουν αποσπαστεί ποτέ από την Αρχαιολογική μας Υπηρεσία και το κράτος. Από την σύστασή του το ελληνικό κράτος θεωρούσε την Αρχαιολογική Υπηρεσία βραχίονα και συνέχεια της πολιτιστικής και πολιτικής διαχείρισης», υποστήριξε ο κ. Γρηγοριάδης και προσέθεσε:

«Αν γίνουν ΝΠΔΔ θα μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να διορίζει τα διοικητικά συμβούλια με αποτέλεσμα τα μουσεία μας να είναι στα χέρια της. Τα μουσεία δεν προορίζονται ούτε για να αποδίδουν ούτε για να κερδοφορούν αλλά για να εκπολιτίζουν, να μορφώνουν και να μοιράζεται ο ελληνικός λαός τον ιστορικό θησαυρό που έχει αυτή η χώρα».

 

Πηγή

 

Τα 10 κορυφαία ελληνικά μουσεία για το 2017

Τη λίστα με τα 10 καλύτερα ελληνικά μουσεία για το 2017, παρουσίασε η κορυφαία ταξιδιωτική πλατφόρμα TripAdvisor, όπως ψηφίστηκαν στα Travelers’ Choice Awards, με βάση κριτικές από τους χρήστες του σε όλο τον κόσμο.

Δείτε τα 10 κορυφαία μουσεία στην Ελλάδα:

1.Μουσείο Ακρόπολης

2. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

3. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

4. Μουσείο Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας

5. Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

6. Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη – Ιωάννινα

7. Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

8. Αχίλλειο- Γαστούρι

9. Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων – Πιτροφός

10. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Πηγή

 

Προβολές : 908


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
 • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
 • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
 • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
 • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
 • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα