Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΑΔΕ ΣΒΗΝΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ... ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΑΣΤΕ... ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ ΜΑΣ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ.

Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΑΔΕ ΣΒΗΝΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ... ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΑΣΤΕ... ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ ΜΑΣ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ.

24 Απριλίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:536
Μοίρασέ το

 

ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΟΡΓΙΖΟΜΑΙ…

Η κυβέρνηση «έστησε» μηχανισμό διαγραφής προστίμων για τα… δικά της παιδιά:

Πώς τα 5.000.000 ευρώ έγιναν μόλις 7.500!

Πώς με τις… επιτροπές «ξεπλένουν» επιχειρήσεις

 

Διαβάστε καλά το άρθρο 4 του Συντάγματος… ναι, αυτου του Συντάγματος που το έχουν μετατρέψει σε ΚΩΛΟΧΑΡΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΛΟ ΤΩΝ ΗΜΕΤΕΡΩΝ…

ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ” ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ, ΟΥΤΕ ΕΘΝΙΚΗ, ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ, ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.
ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ…
ΚΙ ΑΝ ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΑΔΕ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΠΙΣΩ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ…
ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΜΕ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ, ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΜΕ… ΚΟΚΟΡΙΑ…
Καλλιόπη Σουφλή
Υ.Γ. Οι φωτογραφίες που σας κοτσάρησα, για να αφυπνιστείτε, είναι από το αρχείο των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ.

Μηχανισμός διαγραφής προστίμων πολλών εκατομμυρίων ευρώ με πρόσχημα την είσπραξη έστω ενός μικρού ποσού από το κράτος έστησε η κυβέρνηση για να ευχαριστήσει τους δικούς της «γαλάζιους» επιχειρηματίες όπως αποδεικνύεται από το παράδειγμα εταιρείας την οποία διαφήμιζε ο Αδωνις Γεωργιάδης και για χάρη της οποίας διαγράφηκαν πρόστιμα αξίας πέντε εκατομμυρίων ευρώ για να εισπραχθεί το… «φανταστικό» ποσό των 7.500 ευρώ!

Όπως αποκαλύπτει το Documento ένας επιχειρηματικός όμιλος, ο οποίος σκανδαλωδώς αγόρασε το εργοστάσιο της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου Shelman στην Κομοτηνή ενώ ο ίδιος το είχε οδηγήσει στην πτώχευση και συνεχίζει να του οφείλει εκατομμύρια, εξασφάλισε τη διαγραφή προστίμων πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν επιβληθεί για την έκδοση μεγάλου αριθμού πλαστών τιμολογίων.

Πρόκειται για τον επιχειρηματικό όμιλο Alfa Wood, τον οποίο διαφήμιζε ακόμη και διά της παρουσίας του στο πλευρό της διοίκησής του ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης.
Οπως αποκαλύπτεται, η εταιρεία του ομίλου Alfa Wood ΑΕΒΕ κατάφερε να εξασφαλίσει διαγραφή προστίμου ποσού μεγαλύτερου των 5 εκατ. ευρώ πληρώνοντας το… αδιανόητα χαμηλό ποσό των 7.500 ευρώ.

Πώς; Μέσω απόφασης της συσταθείσας μόλις το 2020 με νόμο της παρούσας κυβέρνησης επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών, η οποία κατόπιν σχετικού αιτήματος της εταιρείας αποφάσισε σε μόλις μία συνεδρίασή της να πεταχτούν στα σκουπίδια 5.102.041,72 ευρώ, από τα συνολικά 5.109.541,72 που είχαν καταλογιστεί ως πρόστιμο στην Alfa Wood ΑΕΒΕ επειδή επί τρία χρόνια έκοβε πλαστά τιμολόγια.

Είναι δε προκλητικό το γεγονός ότι ο όμιλος Alfa Wood, στον οποίο υπάγεται η εταιρεία της οποίας τα πρόστιμα διαγράφηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 99%, εμφανίζει κέρδη μεγαλύτερα των 20 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, η εν λόγω υπαγόμενη στο υπουργείο Οικονομικών επιτροπή έκρινε ότι αν δεν μείωνε το πρόστιμο πάνω από 5 εκατ. ευρώ, η εταιρεία συμφερόντων της επιχειρηματικής οικογένειας Αδαμόπουλου δεν θα πλήρωνε τίποτε, παρότι εμφάνιζε μεγάλα κέρδη.

Φυσικά, η απόφαση αυτή πέρα από σκανδαλώδης ανοίγει και τον δρόμο σε οποιονδήποτε οφείλει χρήματα στο κράτος, όχι επειδή εμφάνισε κάποιο ανακριβές παραστατικό αλλά ακόμη και επειδή συστηματικά και επί χρόνια παρανομούσε εκδίδοντας πλαστά τιμολόγια, να διεκδικήσει και να πετύχει ανάλογη διαγραφή.

Η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών συστάθηκε τον Ιούλιο του 2020 προκειμένου, κατά το ΦΕΚ σύστασής της, να εξετάζει φορολογικές υποθέσεις προτού εκδικαστούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή σε άλλο διοικητικό δικαστήριο, με σκοπό θεωρητικώς αφενός να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια στα οποία ενδεχομένως να έχουν προσφύγει φυσικά ή νομικά πρόσωπα με φορολογικές εκκρεμότητες, αφετέρου να εισπραχθεί από το δημόσιο έστω ένα μέρος του ποσού που οφείλουν.

Η κυβέρνηση μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, εξετάζει τη μονιμοποίηση της επιτροπής, την οποία, όπως επισημαίνεται, οι περιβόητοι θεσμοί δεν είχαν δει θετικά, πιθανώς επειδή η σύστασή της και μόνο δημιουργούσε υπόνοιες ότι μπορεί να ευνοήσει σκανδαλωδώς συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Όπως δηλαδή συνέβη.

Σύμφωνα με αδιαμφισβήτητα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του Documento, η επιτροπή, η οποία αποτελείται από τρία μέλη (δύο συνταξιούχους δικαστές και έναν πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), συνεδρίασε κατόπιν αιτήματος της Alfa Wood ΑΕΒΕ στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου προκειμένου να εξετάσει αν πρέπει να μειωθούν πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων που είχαν επιβληθεί για την έκδοση πλαστών τιμολογίων.

Από το σκεπτικό των τριών αποφάσεων, οι οποίες εκδόθηκαν την ίδια ημέρα, προκύπτει ότι η επιτροπή αποφάσισε η εταιρεία συμφερόντων Αδαμόπουλου να καταβάλει 2.500 ευρώ για κάθε έτος από το 2011 μέχρι το 2013. Είναι άγνωστο προς το παρόν αν η Alfa Wood ΑΕΒΕ ή άλλες εταιρείες του ομίλου Alfa Wood έχουν καταθέσει αντίστοιχες αιτήσεις για πλαστά τιμολόγια άλλων ετών, ενδεχόμενο ωστόσο πιθανό δεδομένου ότι τα πρόστιμα που συνολικά τους έχουν επιβληθεί ανέρχονται σε πάνω από 15 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών έκρινε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να πληρώσει 2.500 ευρώ αντί για 2.336.015,66 ευρώ που της είχαν καταλογιστεί ως πρόστιμο για την έκδοση 394 πλαστών τιμολογίων το 2011. Ακόμη 2.500 ευρώ αντί για 2.151.458,92 ευρώ που της είχαν επιβληθεί ως πρόστιμο για την έκδοση 403 πλαστών τιμολογίων το 2012 και, τέλος, άλλες 2.500 ευρώ αντί για 622.067,14 ευρώ ως καταλογισθέν πρόστιμο για την έκδοση ακόμη 119 πλαστών φορολογικών στοιχείων το 2013. Δηλαδή η εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Αδαμόπουλου κατέβαλε 7.500 ευρώ αντί για 5.109.541,72 και καθάρισε.

Στις τρεις αποφάσεις χρησιμοποιείται μάλιστα κοινό λεκτικό, γεγονός που καταδεικνύει τουλάχιστον την προχειρότητα της διαδικασίας. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «η αιτούσα (σ.σ.: η Alfa Wood ΑΕΒΕ) ζήτησε τη μείωση του επιβληθέντος συνολικού προστίμου, στο ποσό των 2.500», ενώ σε άλλο σημείο σημειώνεται ότι «το παραπάνω αίτημα της αιτούσας πρέπει να γίνει δεκτό και το επιβληθέν πρόστιμο πρέπει να μειωθεί».

Καταληκτικά, η επιτροπή αναφέρει ότι «η φορολογική υποχρέωση της αιτούσας προσδιορίζεται στις 2.500 ευρώ». Φαίνεται ωστόσο ότι, εκτός της προκλητικής διαγραφής προστίμου άνω των 5 εκατ. ευρώ, η επιτροπή δεν εξέτασε ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο: η μητρική εταιρεία της Alfa Wood ΑΕΒΕ, δηλαδή η Alfa Wood Group, εμφάνιζε το 2021, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της, κέρδη πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Είναι ως εκ τούτου απορίας άξιο πώς κρίθηκε ότι δεν γινόταν να πληρωθεί το πρόστιμο των 5 και πλέον εκατ. ευρώ και αντ’ αυτού κρίθηκε ότι πρέπει να δοθούν μόνο 7.500 ευρώ.

 

 

Πηγή

Προβολές : 536


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα